Ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου απέρριψε τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πληρώματος του γεωτρύπανου Fatih, που ήδη βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου.

Κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα θα κάνει γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες όπου θέλει «εντός της υφαλοκρηπίδας της», όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του πληρώματος του γεωτρύπανου Fatih («Πορθητής»), σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

«Θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις, παρά τη δριμεία κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για την Τουρκία και τον τουρκοκυπριακό λαό δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια γραμμή της Άγκυρας.

Επικαλέστηκε την θέση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, λέγοντας πως είναι καθήκον της να στηρίζει τους τουρκοκύπριους.