Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) παρουσιάστηκαν τα νέα ταχύπλοα μεταφοράς προσωπικού των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών. Υπενθυμίζεται, πως ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει συνολικά 41 τέτοια σκάφη με τις παραδόσεις των πρώτων να έχουν ξεκινήσει από την εταιρεία «VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT HELLAS S.A.». Το υπό προμήθεια ταχύπλοο σκάφος (με το σύνολο του εξοπλισμού του) είναι το Viking Norsafe S-1200 Armored-MUNIN S-1200 της εν λόγω εταιρείας.

Σημειώνεται πως κάθε σκάφος κόστισε περί τις 400.000 ευρώ. Τα σκάφη έχουν μήκος 12.2 μέτρα ενώ τη πρόωση των σκαφών εξασφαλίζουν τρεις εξωλέμβιοι κινητήρες Mercury Verado ισχύος 400 ίππων έκαστος.

Σε επίπεδο οπλισμού τα σκάφη φέρουν ένα πολυβόλο ( Μ2ΗΒ 12.7mm) στη πλώρη σε ειδικά διαμορφωμένο έστορα (θέση όπλου) καθώς και άλλο ένα ή δυο των 7.62 στη πρύμνη. Η καμπίνα διακυβέρνησης είναι ελαφρώς θωρακισμένη απέναντι σε πυρά όπλων διαμετρήματος 7.62mm. Συνολικά μεταφέρονται 12 άνδρες των ειδικών δυνάμεων σε ειδικά καθίσματα.

Μια σημαντική προσθήκη είναι το σύστημα λήψης και παροχής τακτικών πληροφοριών της βρεατανικής εταιρείας GDS Technologies που επιτρέπει τη μετάδοση και εκπομπή πληροφοριών μέσα από κρυπτασφαλισμένες επικοινωνίες τόσο σε τακτικό όσο και σε επιχειρησιακό ή στρατηγικό επίπεδο. Από πλευράς ηλεκτρονικών τα ταχύπλοα εξοπλίζονται με θερμική κάμερα FLIR καθώς και ραντάρ. Ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από κονσόλες ναυτιλίας και πλοήγησης της εταιρείας SIMRAD.

Αμφότερες όμως αυτές οι επιλογές υπάρχουν και πλέον σε σκάφη πολιτικού τύπου για αναψυχή και δεν θεωρούνται τόσο εξεζητημένα υλικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε γενικές γραμμές η προμήθεια ελέω χαμηλού κόστους (μόνον 400.000 ευρώ ανά σκάφος) θα προσδώσει ένα ταχύπλοο με ελαφρώς ανώτερες ικανότητες από τα υφιστάμενα Magna 960 RIB της Motomarine.