Νόμιμη θεωρεί το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας τη χρήση βομβών διασποράς, οι οποίες απελευθερώνουν εκρηκτικά πυρομαχικά ή βομβίδια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να τις αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 σχετική διεθνής συνθήκη χαρακτήρισε παράνομες τις βόμβες διασποράς και απαγόρευσε τη χρήση τους. Οι ΗΠΑ αν και δεν υπέγραψαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, εντούτοις δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση τους σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα η διακυβέρνηση Μπους είχε δηλώσει ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2019 οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό αστοχίας πυροδότησης δεν θα ξεπερνά το 1%. Σε περίπτωση αστοχίας πυροδότησης τα υπό-πυρομαχικά των βομβών διασποράς παραμένουν ενεργά και «λειτουργούν» ως νάρκη, άρα απειλή για τον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τομ Κρόσσον, Εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείο Άμυνας, παρά τις όποιες προσπάθειες της Αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας να αναπτύξει βόμβες διασποράς με ποσοστό αστοχίας 1% και κάτω, εντούτοις αυτό το ποσοστό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Ο Κρόσσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς και πέραν της 1ης Ιανουαρίου του 2019, διότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι οι βόμβες αυτές δεν αποτελούν απαραίτητα και κατ’ ανάγκη απειλή για τον άμαχο πληθυσμό, ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο πρόκειται για βόμβες με εξαιρετικά αποτελέσματα κατά στόχων περιοχής, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.