Οι φρεγάτες FREMM, προϊόν συνεργασίας Γαλλίας και Ιταλίας, έχουν αποδειχθεί εμπορική επιτυχία για τις δύο χώρες. Και ενώ οι Γάλλοι διεκδικούν το ελληνικό πρόγραμμα νέων φρεγατών με τις [email protected], οι Ιταλοί το διεκδικούν με τις FREMM, ενώ υπάρχει και ως επιλογή η αμερικανική έκδοση των FREMM, οι φρεγάτες κλάσης «Constellation». Οι FREMM δεν είναι άγνωστες στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε ανακοινωθεί η επιλογή των FREMM, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ναυπήγησης έξι φρεγατών με κόστος € 2,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Ωστόσο, το 2010 ξέσπασε οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα τροποποιήθηκε με τη ναυπήγηση δύο φρεγατών και δικαίωμα προαίρεσης ναυπήγησης άλλων τεσσάρων. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα η Γαλλία είχε προσφέρει και μια περίοδο χάριτος, ως προς την αποπληρωμή, διάρκειας πέντε ετών. Τελικά, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα το πρόγραμμα ναυάγησε οριστικά. Τον Ιανουάριο του 2018 η εφημερίδα «Η Καθημερινή» δημοσίευσε την είδηση ότι Αθήνα και Παρίσι συζητούν για τη ναυπήγηση δύο FREMM με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες δύο.

Τον Απρίλιο του 2018 ο τότε Υφυπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, είχε ανακοινώσει, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει για πενταετή μίσθωση  δύο FREMM του Γαλλικού Ναυτικού με τα πλοία να έρχονται στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018. Τελικά, στις 25 Απριλίου, ο τότε Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο πρόγραμμα. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του ΠΝ στράφηκε και παραμένει στις [email protected]: