Χθες, τελευταία ημέρα διοργάνωσης της πολύ επιτυχημένης έκθεσης «DEFEA» στην Αθήνα, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Hellenic Armed Forces Capability and Development-Requirements & Implementation». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά του, ενώ έδωσε το στίγμα του μέλλοντος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τόσο ως προς τη Δομή Δυνάμεων, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα (ολόκληρη την ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ). Συγκεκριμένα:

Για τη Δομή Δυνάμεων 2020-2034: «Πλέον σημαντικό συστατικό της νέας Δομής Δυνάμεων, είναι η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων σε Εθνικό και Συμμαχικό πλαίσιο, με τη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες μετεξελίσσονται σε σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, άμεσα διαθέσιμο από τον καιρό της ειρήνης, προσφέροντας μια αξιόπιστη, αποτρεπτική, και προπάντων υψηλής επιχειρησιακής αξίας και αποτελεσματικότητας στρατηγική επιλογή στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης και πέραν των οργανωτικών αλλαγών, η νέα Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνει πρόβλεψη για την επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά επ’ αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια την μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη Νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τους στόχους των εξοπλιστικών προγραμμάτων: «Έχουμε λοιπόν καθορίσει σαφώς τις απαιτήσεις μας, γνωρίζουμε ακριβώς τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή τους … Φυσικά έχουν τεθεί προτεραιότητες. Και αυτές οι προτεραιότητες θα βοηθήσουν να προσαρμοσθούμε στο μέλλον σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα προκύψουν.

Ως πρώτη προτεραιότητα λοιπόν, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, με σκοπό τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε την απόσυρση αριθμού συστημάτων και μέσων, τα οποία λόγω παλαιάς τεχνολογίας καθίστανται, με βάση το κόστος κύκλου ζωής αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα και κριτήρια, οικονομικά ασύμφορα ως προς τη διατήρησή τους σε ενέργεια.

Δεύτερη προτεραιότητα μας αποτελεί η αναπλήρωση των κρίσιμων αποθεμάτων σε ειδικά πυρομαχικά, όπως κατευθυνόμενα βλήματα αλλά και πυρομαχικά παντός είδους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιήσουμε αντίστοιχες προμήθειες ανταλλακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και την επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για άμεση αντίδραση και επέμβαση, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

Τρίτη, αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα του σχεδιασμού μας, αποτελεί ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, καθώς και ο καθορισμός των απαιτήσεων για την απόκτηση νέων και σύγχρονων δυνατοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη-όπως σας προανέφερα-τα δημοσιονομικά δεδομένα της Χώρας».

Για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα: «Στο σημείο αυτό θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά μόνο από τα εν εξελίξει προγράμματα:

-Αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με την πρόσκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, κατευθυνόμενα βλήματα προσβολής αντιαρματικών στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και άλλα. Πλέον αυτού, εκσυγχρονίζουμε τα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης.

-Συντηρούμε επίσης όλα τα μεταφορικά και τα επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτουμε.

-Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσης, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Προμήθεια Νέου Εθνικού Ατομικού Οπλισμού και Οχήματος Γενικής Χρήσης».

-Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό, την προσπάθεια που καταβάλουμε για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου μας, μέσω ενός πολύ σημαντικού προγράμματος.

-Όπως ήδη γνωρίζετε, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην απόκτηση 4 νέων Φρεγατών, καθώς και άλλων μονάδων επιφανείας που θα αποτελέσουν ενδιάμεση λύση μέχρι την απόκτηση των νέων πλοίων. Επίσης, στο πρόγραμμα αυτό έχουμε εντάξει τον εκσυγχρονισμό των 4 Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

-Με αυτό το πλάνο θα διαμορφώσουμε το Ναυτικό της επόμενης εικοσαετίας, για να μη πω παραπάνω. Και βέβαια η επιδίωξη είναι να μεγιστοποιηθεί το ανταποδοτικό όφελος στην Ελληνική οικονομία και ειδικά στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα.

-Πέραν αυτού, αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού με τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3Β, την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO, καθώς και την προμήθεια νέου τύπου τορπιλών βαρέως τύπου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη των μονάδων του Στόλου, και η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνομένων βλημάτων που διαθέτουμε.

-Ενισχύουμε την Πολεμική Αεροπορία με την πρόσκτηση των Αεροσκαφών τύπου RAFALE, τα πρώτα εκ των οποίων τα περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την αναβάθμιση των F-16 block 52+ και Advance σε VIPER, με μεγάλη συμμετοχή της ΕΑΒ.

-Μαζί με τα αξιόμαχα αεροσκάφη, ζητούμενο βέβαια είναι και η υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση στους πιλότους μας. Για αυτό και αποφασίστηκε η δημιουργία υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, το οποίο θα γίνει διεθνές και έτσι θα συμβάλει και στην στρατιωτική διπλωματία.

-Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης και συντήρησης του στόλου των κατεχομένων αεροσκαφών, καθώς και προγραμμάτων προμήθειας των απαιτούμενων όπλων και ανταλλακτικών, χωρίς να ξεχνάμε τη συντήρηση του Συστήματος Αεράμυνας της Χώρας.

-Για την κάλυψη των αναγκών της νεο-ιδρυθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση προγραμμάτων όπως η προμήθεια αλεξιπτώτων, υλικών και ανταλλακτικών για οχήματα και ταχέα σκάφη, νέων ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών, καθώς και οπλισμού και εξοπλισμού ελευθέρου σκοπευτή και πυρομαχικών παντός τύπου.

-Σημαντικό μέρος επίσης της αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας αποτελεί o τομέας της Διοίκησης και Ελέγχου με την υλοποίηση προμήθειας σταθμών ασυρμάτων σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών.

-Παράλληλα, θα αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες και τις υποδομές παροχής σύγχρονης και ασφαλούς εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών με την κατασκευή Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης, ενώ σχεδιάζουμε και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Μονάδων των Πεζοναυτών με την προμήθεια τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων».

Comments

 1. Ελπίζω ο κύριος Φλώρος να κόψει τις υποδείξεις υπέρ της ΛΜ, κ να ακουστεί η γνώμη του ΠΝ Κ ΥΕΘΑ.

  Ας κοπεί η μμσψ οριστικά που το ευχόμαστε όλοι όσοι αγαπάμε την πατρίδα κ έχουμε ιδανικα στην ζωη, κ τα αλλα θα γίνουν.

  1. στην έκθεση υπήρχαν εξαιρετικα ταχύπλοα σκάφη με ταχύτητα 60+
  2. μην τυχόν δώσουμε στους Γάλλους τα φορτηγά. για «αποζημιωση» από την στιγμή που έχουν πολύ καλύτερα οπλικά συστήματα
  3. εξοσετ μπλοκ3 – ας αποκτήσουμε 4 συστοιχίες
  4. υποβρύχια – ΧΘΕΣ
  5. Νέα ραντάρ
  6. Νέα οπλα για τα φ16 μεγάλης εμβέλειας
  7. Επιτέλους MRAP
  8. οπωσδήποτε απόκτηση του σπαικ σε μεγάλη ποσότητα
  9. επιπλέον 22 ραφαλε η φ35 έως το 25 , ο κύριος Παναγιωτόπουλος ειπε πως θα αποκτήσουμε αλλα 22 μαχητικά αεροσκαφοι

  10. κ το πιο βασικο: ΦΡΕΓΑΤΕΣ: φοβάμαι ότι θα κόψουν την Σιγμα με δικαιολογία paper project κ την Μπελ λόγο απόκτησης 22 επιπλεον ραφαλε.

  1. Μαλλον αγαπητε Βασιλη δεν ειδες μια προταση του Αρχηγου για αυτο τα λες αυτα:»λαμβάνοντας πάντα υπόψη-όπως σας προανέφερα-τα δημοσιονομικά δεδομένα της Χώρας»

 2. Όλα καλά, αλλά για άλλη μια φορά, λείπει κάτι βασικό. Τίποτα για αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των κληρωτών. Με τις Ειδικές Δυνάμεις μόνο, δεν κερδίζεις πόλεμο, ειδικά όταν ο άλλος απέναντι έχει πολλαπλάσιες σε μέγεθος και ειδικά στα νησιά, βρίσκονται κυρίως κληρωτοί. Αλλά βέβαια το πρόβλημα είναι πάλι πολιτικό, για να μη χάσουμε ψήφους από τις μαμάδες που θα στενοχωρηθούν, αν ο κανακάρης τρέξει λίγο.

 3. Οταν στις εκατονταδες ελειψεις του στρατευματος εσυ εχεις ως προτεραιοτητα το εξης:
  «Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσης, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Προμήθεια Νέου Εθνικού Ατομικού Οπλισμού και Οχήματος Γενικής Χρήσης»» τοτε καμια ελπιδα δεν δινω σε αυτην την χωρα.

 4. Παπαριες καμαρωτες
  Επι της πραξης τπτ απτο δεν εχει γινειμεχρι στιγμης περα απο ραφαλ (κ αυτα κουτσουρεμενα σε αριθμο)
  Ως συνηθως θεωρητικολογουμε κ ως γνησιοι αμερικανογερμανοτσολιαδες κοιταμε μη δυσαρεστησουμε τα αφεντικα μας
  Πολυ αυγο, αλλα απο τηγανητα τπτ, που ελεγε κ μια ψυχη

  1. @ NICK

   Επι της πραξης τπτ απτο δεν εχει γινειμεχρι στιγμης περα απο ραφαλ
   (κ αυτα κουτσουρεμενα σε αριθμο)
   Ως συνηθως θεωρητικολογουμε κ ως γνησιοι αμερικανογερμανοτσολιαδες
   κοιταμε μη δυσαρεστησουμε τα αφεντικα μας

   + 1000

 5. ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ…ΟΤΑΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΟΥΤΕ ΒΙΔΑ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ…ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ…ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ….(ΟΙ ΤΟΡΠΙΛΕΣ ΒΑΡΕΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ),ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΡΩΧΜΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΣΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

  1. Συμφωνώ. Θα προτιμούσα να μιλάνε και με νούμερα, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε σε ύψος δαπάνης. Ο φετινός προυπολογισμός ήταν 1 δις πίσω από το 2009, αν θυμάμαι καλά. Κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει και τον αριθμό των υψηλόβαθμων αξιωματικών, γιατί στα στατιστικά που έβγαλε το ΝΑΤΟ, δίνουμε για μισθδοσία ως ποσοστό περισσότερο από τις περισσότερες άλλες χώρες και λιγότερα από την Τουρκία για υλικό (απόκτηση και συντήρηση). Είναι προφανές πως αυτό δε μας ευννοεί.

   1. +10000
    Δεν είναι απλά η μισθοδοσία αλλά και οι συντάξεις. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου αλλά έχω την εντύπωση πως στην Ελλάδα τα όρια συνταξιοδότησης είναι εξαιρετικά χαμηλά. Και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

 6. »Ειδικά επ’ αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια την μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη Νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

  Αργησαμε λιγο αλλα ειδαμε τα αυτονοητα….

 7. Σκετη απογοητευση.

  Τα μονα σχεδια για εξοπλισμους ειναι η αγορα «εθνικου τυφεκιου» και «εθνικου οχηματως».

  Και οταν λεμε εθνικο, ενοουμε Ισραηλινο.

  Καμια τορπιλη και βληματα stand-off για τα αεροσκαφη ομως, κανενας δεν ενδιαφερεται.

  Καλες ειναι οι Ειδικες Δυναμεις, αλλα απο μονες τους δεν θα κερδισουν τον πολεμο. Η αποτροπη γινεται με συγχρονα οπλα, και οχι με καριοφιλια.

  Καποιοι θα πρεπει να αποβαλουν το συνδρομο του ραγια και του κλεφτο-αρματολου που τους διακατεχει. Ειμαστε στο 2021, οχι στο 1821.

 8. Θα συμφωνήσω με αρκετά από τα σχόλια των αγαπητών φίλων….
  Θα πω για αλλη μια φορά χάριν δικαιοσύνης και αλήθειας ότι αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε να εξοπλίζει τις ΕΔ μετά από πολλά πολλά χρόνια απραξίας,αδιαφορίας και το χειρότερο εν συνειδηση εγκληματικού και αντιεθνικου ρίσκου!
  Αυτό που με απογοητεύει στην όλη συνέντευξη του στρατηγού είναι ότι δεν λέει τίποτα για την συνολική αναδιάρθωση του πεζικού,και στον όγκο και στην εκπαίδευση.
  Η αναδιάρθωση στον όγκο θα δωσει και τις απαραίτητες συντεταγμένες και στην αλλαγή του μοντέλου μάχης σε πιο ταχυκινητο/ευέλικτο και διαλειτουργικο….
  Αυτό το νέο/σύγχρονο μοντέλο θα υπαγορεύσει και τι οπλικά συστήματά και μέσα χρειάζονται να προμηθευτούμε για να το πετύχουμε ….
  Το μοντέλο εκπαίδευσης επίσης δείχνει τον δρόμο των αγορών που χρειάζονται….
  Το να αγοράσεις red dot και μεγενθυτες και να τα δώσεις για βολη μια φορά τον χρόνο σε ανεκπαίδευτους στρατιώτες αγγαριομαχους και σκοπανθρωπους δεν έχει κανένα αποτέλεσμα….
  Ποσο μάλλον άχρειαστο νέο τυφέκιο,ειδικά σε παιδιά που εσυ δεν τους έχεις μάθει να το αγαπήσουν και να το σέβονται….

  Τελος πάντων κάτι κινείται ,αλλά πρεπει να τρέξουμε!

  Με εκτίμηση

  1. +1 Οι δικοί μας, ΑΚΟΜΑ δε μπορούν να εμπαιδώσουν το ρωμαικό ρητό «αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο». Δεν έλεγε «ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΟΥ πως ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Ή λένε πολλοί δικοί μας «υπερέχουμε σε ανθρώπινο δυναμικό». Ωραία, να πω πως οι δικοί μας αξιωματικοί και ειδικές δυνάμεις υπερέχουν. ΦΤΑΝΕΙ αυτό; Δηλαδή ο υπόλοιπος στρατός που είναι αγγαρειομάχοι ή οι έφεδροι που μπορεί να τους καλέσουν για βολή ύστερα από 10 χρόνια, ανήκουν στο «υπερέχον» ανθρώπινο δυναμικό; Οι απέναντι δε θα στείλουν τους κληρωτούς σε μας. Τους Ειδικοδυναμίτες θα στείλουν. Αν δε με απατά η μνήμη μου, πριν λίγα χρόνια διάβασα πως τους αύξησαν κατά 40.000, οπότε πρέπει να είναι σύνολο γύρω στους 80.000, χώρια αυτοι της Στρατοχωροφυλακής.

   Χωρίς εκπαίδευση και σκληραγώγηση, δεν είσαι «υπερέχον» ανθρώπινο προσωπικό, γιατί και η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα. Τέλος πάντων, εμείς πρέπει να πάρουμε γρήγορα όπλα που θα φτιάξουν πλέγμα άντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής στα νησιά. Πρέπει να τους σκοτώνουμε ΠΡΙΝ πατήσουν πόδι σε νησί, ώστε και οι αγγαρειομάχοι να έχουν λίγους να πρέπει να ξεκάνουν μετά. Και επιτέλους, όπως λες, να ΤΡΕΞΟΥΜΕ. Γιατί οι απέναντι ξεφουρνίζουν συνέχεια νέες τεχνολογίες και μεις είμαστε ακόμα με τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα.

   1. @Zefiros
    Αγαπητέ φίλε Ζεφυρε.
    Έχω γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν για στρατόπεδα και φυλάκια φαντάσματα ,για παρωχημένους τρόπους επιτήρησης και φύλαξης αυτών που απομυζούν ,ανθρώπινους και άλλους πόρους (υλικοτεχνικους,οικονομικούς).
    Το παρωχημένο στήσιμο και ο όγκος του Στρατού Ξηράς γενικώς πρεπει να μεταβληθεί σε κάτι πιο σύγχρονο τεχνολογικά και γρήγορο.
    Αν δεν γίνει αυτό ,θα εξακολουθούμε να βλέπουμε τον στρατιώτη Ryan ,τα όπλα της Κορέας και του Βιετνάμ ….
    Δεν μπορούμε να σηκώσουμε οικονομικά αλλά και σε αριθμό προσωπικού το μέγεθος με τα παλαιού τύπου συστήματά που χρειάζονται πολύ κόσμο να υπηρετηθούν με αμφιβόλου αποτελέσματα στο σύγχρονο δικτυοκεντρικο πεδίο.

    Ευχομαι να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι ανώτατοι αξιωματικοί και να τ αλλάξουν όλα!
    Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να κρύβονται πίσω από την καραμέλα ότι φταίνε μόνο οι πολιτικοί!
    Άντρας και ειδικά αξιωματικός που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του ,μισος άντρας είναι!
    Να αναλογιστούν μόνο τι γίγαντες έχουν φορέσει και πολεμήσει με αυτό το εθνόσημο!
    Αυτό το βάρος φέρνει αυτή η στολή!

    Με εκτίμηση

    1. @ Φίλε Φύλακα,

     Συμφωνώ απολύτως, άλλωστε εσύ τα ξέρεις από πρώτο χέρι. Έχουν βολευτεί πολλοί με την ακινησία, γιατί δε χρειάζεται να σηκωθείς και να αλλάξεις τίποτα με αυτήν. Νομίζουν πως θα γίνει «απόβαση στη Νορμανδία».

  2. Aπλα καποιοι δεν ειναι ικανοι να ασχοληθουν με το σκελετο του ΣΞ (πεζικο) και καταφευγουν στις ευκολες λυσεις (Ειδ. Δυν.), εχουμε γεμισει ενα σωρο ειδικες δυναμεις που ερχεται ο καθε κακομοιρης να δειξη ταχα μου τι μπορει να κανει φερνοντας (εδω γελαμε) καινοτομες ιδεες. Ελεος πλεον.

 9. Πάντως, ο ελληνικός πολιτικός παραλογισμός ή αλλιώς δειλία χάριν της «ησυχίας αρκεί να έχουμε εξουσία», φαίνεται και από τη χρόνια στάση απέναντι στους φυσικούς πόρους. Πρώτα είχες τον «οικολόγο» Παπανδρέου που έλεγε «τι να κάνουμε, δεν έχουμε πετρέλαια ή αέρια». Τώρα που βγήκε πως μάλλον έχουμε, έχεις το Δένδια που λέει «τι να το κάνουμε το αέριο, δε θα μολυνουμε τι θάλασσα». Αυτά σε μια χώρα που χρεωκόπησε και έχασε 500.000 νέους σε 10 χρόνια. Κι αντί να του πουν «με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις εσύ», δε μιλάει κανείς και λέμε «δεν έχουμε και λεφτά για όπλα». Είναι ιλαροτραγωδία.

  Δηλαδή, κάποιος φτωχός κάθεται πάνω σε θαμμένο θησαυρό, αλλά φοβάται να αλλάξει νοοτροπία και να ανασκουμπωθεί και να δείξει ότι είναι έτοιμος για όλα και προτιμάει να λέει «τι να τον κάνω το θησαυρό, δεν κάθομαι στ αυγά μου;» Το άλλο κωμικοτραγικό, είναι πως αυτά γίνονται σε μια χώρα με 250 μαχητικά, που υπερηφανεύεται πως έχει τους καλύτερους πιλότους.

  Έχουμε φτάσει σε σημείο, να βγαίνουν μειλίχιοι διπλωμάτες, όχι «στρατόκαυλοι» και να λένε πως δεν πάει άλλο.

  https://youtu.be/vjSrGT0ZhQk

  Όπλα για παρελάσεις, είναι άχρηστα.

 10. ,Η 5η Φάλαγγα χρόνια τώρα δουλεύει όπως το σαράκι και έχει διαβρώσει όλους τους Πυλώνες του Κράτους.
  Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι να αποτελείται σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών από Φιλοτομαριστες που Ανατροφοδοτει συνεχώς την 5η Φαλαγγα σε ένα αέναο κύκλο Καταστροφής.
  Ποια μπορεί να είναι η Λύση;
  Πρέπει να είναι ήπια η δραστική; Οπωσδήποτε όμως πρέπει να δομείται από την ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ

  1. @ kanenas

   Να καταργηθούν τα κόμματα, λίγο δύσκολο. Αυτό συμβαίνει σε δικτατορία. Εναλλακτικές:
   – Να αλλάξει η παιδεία του Έλληνα, ώστε να αλλάξει και η νοοτροπία, πχ. ως προς τις πελατειακές σχέσεις. Για να αλλάξει η παιδεία, απαιτείται δυστυχώς πολιτική βούληση. Δυστυχώς οι νέες γενιές Ελλήνων είναι πιο αμόρφωτες και πιο ανάγωγες από τις παλαιότερες κι αυτό το διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα και στο ίντερνετ.
   – Να βγει κάποιο νέο κόμμα που να απεξαρτήσει τη δικαιοσύνη από τον εκάστοτε υπουργό. Αν οι πολιτικοί φοβόντουσαν τους δικαστικούς, θα υπήρχε και περισσότερη αξιοκρατία. Όταν δεν τους φοβούνται, γιατί να υπάρχει αξιοκρατία… Αν βγει ποτέ τέτοιο κόμμα, εγώ θα το ψηφίσω κι ας είναι και της αριστεράς. Θα απαιτηθεί και αναθεώρηση του Συντάγματος.

   Δυστυχώς, είναι πιθανότερο να αλλάξει ο πληθυσμός από ασιάτες που έρχονται για μπόλιασμα, πριν γίνουν αυτά και αυτοί ρίχνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ψηφοφόρου (θυμίζω και τις παλιές καλές εποχές με τους μαζικά ελληνοποιημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ 1 μήνα πριν τις εκλογές).

   1. @ Zefiros

    Το μονο ευκολο.
    Καταργεις τα κομματα, χρειαζεσαι 12 Υπουργους, 1 συντονιστη ΠΘ,
    1 ΠΤΔ και μια 5μελη ομαδα ως Δαμοκλειος Σπαθη για τους 14,
    σε περιπτωση που προσπαθησουν να καταπατησουν το Συνταγμα
    ή να διαλυσουν την χωρα.
    Οι 14 ψηφιζονται σε ηλεκτρονικη ψηφοφορια, με φανερη φηφο
    και προσβαση σε ολα τα δεδομενα για ακυρωση καθε νοθειας.
    Δικαιωμα υποψηφιου θα εχουν μονο ο καθενας στον τομεα του
    για τα Υπουργεια και μετα απο αυστηρα φιλτρα που θα βγαζουν
    εξω καθε ανθελληνα, διαπλεκομενο, αποτυχημενο στον τομεα του.
    Ο καθε υποψηφιος Υπουργος δηλωνει το προγραμμα που θα ακολουθησει
    και αν εκλεγει δεν εχει το παραμικρο περιθωριο να παρεκκλινει
    απο αυτο. Αν χρειαστει οποιαδηποτε αλλαγη, την δηλωνει
    και ανανεωνεται ή οχι, παλι σε ηλεκτρονικη ψηφοφορια
    η παραμονη του στο Υπουργειο.
    Ο ΠΘ ειναι απλα συντονιστης και μαζι με τον ΠΤΔ θα ειναι η μοστρα μας
    ως θεσμοι για τις σχεσεις μας με τους εξω. Ο ΠΤΔ θα μπορει να αναιρει
    αποφαση της ομαδας των 5, οπως και μελος της, με ταυτοχρονη παραπομπη
    της αποφασης σε ηλεκτρονικη ψηφοφορια.
    Η κατανομη των χρηματων στα 12 Υπουργεια θα γινεται με προτεραιοτητα
    την ασφαλεια της χωρας απο εξωτερικες απειλες και ετσι θα υπαρχει
    αυξημενη ροη χρηματων για οσα χρονια χρειαστει στο Υπουργειο
    Εθνικης Αμυνας, για να καλυφτουν τα κενα που αφησαν οι προηγουμενοι.
    Οχι κομματα, οχι κομματοσκυλα και οι 14 εκλεγμενοι απευθειας απο
    τον λαο, με δικαιωμα παλι απο τον λαο, να τους παυει πριν την 4ετια
    αν δεν τηρουν το προεκλογικο τους προγραμμα.
    Ο ΠΘ δεν θα μπορει να διοριζει κανεναν πουθενα,
    ετσι το θα παω Σαββατοκυριακο στο βουνο ως Μωυσης για να επιλεξω
    την ΠΔ δεν προκειται να το ξαναδουμε.

    1. @Kanenas

     Το «καταργείς τα κόμματα», σημαίνει κατάλυση του παρόντος Συντάγματος και αλλαγή πολιτεύματος σε μορφή που δεν είναι αποδεκτή στο σημερινό κόσμο.

     1. @ Zefiros

      Δηλαδη δεν ειναι αποδεκτο απο τον θειο γιατι θα χασει τον ελεγχο
      με τα γιουσουφακια του.
      Την καταλυση του παροντος Συνταγματος την εχει κανει ο ΠΘ
      απο πολυ παλια, αλλα μας την εκαναν ορατη, με τα μνημονια,
      με το Σκοπιανο, με τον κοροιδοιο.
      200 χρονια περασανε και η χωρα μας δεν ειναι ελευθερη.
      Καναμε κακη αρχη με Αγγλικο, Γαλλικο, Ρωσικο κομμα.
      Ο πιο ικανος παραγοντας για να μην μεγαλωσει η χωρα
      ειναι τα κομματα.
      Τα κομματα διευκολυναν παντα τους εχθρους μας,
      εφεραν τον διχασμο.
      Ειναι στη ζωη το μαρτυριο του Σισυφου.
      Ειναι οι αλυσιδες για να σε εχουν δεμενο οι Μεγαλες Δυναμεις,
      οι τραπεζες, οι ολιγαρχες, αλλα και οι ανικανοι
      και οι πασης φυσεως ανωμαλοι και μπαγαποντηδες.

     2. @ Kanenas

      Φίλε μου, δεν αντιλέγω, πως η Ελλάδα έχει ψευτο-δημοκρατία. Και μόνο το γεγονός πως ψηφίζει ο λαός ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, άσχετα του αν συμφωνεί κανείς και αυτοί εκτελούν μετά ΝΑΙ και δεν τρέχει τίποτα, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Και μόνο που η χώρα υπέστη οικονομική ζημία όσο το μισό του Β Παγκοσμιου και έχασε 500.000 νέους, που είναι x5 οι απώλειες του ελληνοιταλικού πολέμου και δεν ανοίγει δικαστική έρευνα για ευθύνες, δείχνει πως πρόκειται για επίφαση δημοκρατίας.

      Στην πραγματικότητα, οι εκάστοτε ΠΘ έχουν αντίληψη ιδιοκτησίας του κράτους και ζουν στην ατιμωρησία. Και το τραγικότερο, τα κομματόσκυλα δεν πεθαίνουν ποτέ και εξακολουθούν να υπάρχουν, δοξάζοντας ως σωτήρες τους θύτες τους.

      Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει Σύνταγμα και είναι στο σύστημα Δυτικών κρατών, που έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ πολιτειακής λειτουργίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κάποιος να σκεφτεί τι και πώς μπορεί να αλλάξει. Η κατάργηση κομμάτων, αυτόματα είναι αντισυνταγματική. Δηλαδή πρέπει να γίνει δικτατορία. Αυτό δεν είναι λύση, είδαμε πού οδήγησε η προηγούμενη. Όλες οι δικτατορίες έχουν ημερομηνία λήξης και κακά επακόλουθα.

      Γι αυτό εγώ είμαι υπέρ της πιο νόμιμης προσέγγισης, που προυποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Γιατί όταν οι εξουσίες δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητες, μετά εμφανίζονται κατά κόρον τα φαινόμενα που περιγράφεις, γιατί δεν είναι πραγματικά κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά κοινοβουλευτική μοναρχία. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει και σίγουρα όχι από τα συστημικά κόμματα που τα ίδια έχουν φροντίσει να έχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να δρουν ατιμώρητα (επιλογή ανώτατων δικαστών, νόμος περί ευθύνης υπουργών, ισχυρή ασυλία, κλπ).

      Θα πρέπει να βγει ένα κόμμα που να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και ο κόσμος να το στηρίξει. Αλλιώς, η Ελλάδα έτσι θα πορεύεται εσαεί.

     3. @ Zefiros

      Η ελλειψη κομματων δεν σημαινει δικτατορια.
      Ισα ισα μεγαλυτερη Δημοκρατια.
      Οι βουλευτες ειναι ερμαιοι των κομματων και με την κομματικη
      πειθαρχια, ειναι αχρηστοι για την Δημοκρατια και βαρος
      για την κοινωνια.
      Δεν χρειαζομαστε 300 βουλευτες και αλλους 50 Υπουργους και
      Υφυπουργους για να εχει τον κομματικο του στρατο ο ΠΘ
      βολεμενο σε καρεκλες.
      12 Υπουργοι ο καθενας εκλεγμενος με απολυτα διαφανη
      ηλεκτρονικη ψηφοφορια απο τον λαο, απο λιστα υποψηφιων
      που πληρουν ολα τα κριτηρια.
      Εισαι Zefiros καλος γιατρος και θελεις να ασχοληθεις με την
      πολιτικη ,δεν εχεις ζημιωσει την χωρα με τον Α ή Β τροπο,
      μπορεις να εισαι υποψηφιος ως Υπουργος Υγειας .
      Εισαι καλος στρατιωτικος, μπορεις να δηλωσεις υποψηφιος
      για ΥΠΕΘΑ.
      Δεν ειναι σωστο να χωνονται ασχετοι ανθρωποι στα Υπουργεια
      απο τον ΠΘ ή τους εξω, αφαιρωντας σε καθε βημα την λαικη
      βουληση , σακατευοντας την οποια δυνατοτητα για προκοπη
      στο καθε Υπουργειο.
      Δεν χρειαζεται ο αξιος να προσκυνησει στην στοα, μετα να
      προσκυνησει στο κομμα, μετα να προσκυνησει στις τραπεζες,
      για να μπορεσει να χωθει στο κομμα και να κανει την
      προεκλογικη του εκστρατεια με βουνο απο δανεικα λεφτα, π
      ου θα πρεπει να τα επιστρεψει πισω με υπογραφες
      για Μακεδονες Σκοπιανους, ανακεφαλαιωσεις τραπεζων
      και οτι θελουν, οι δανειστες, εκβιαστες και ολος ο συρφετος
      που εχει μετατρεψει σε ακριβο σπορ την πολιτικη.
      12 Υπουργοι, 1 ΠΘ και 1 ΠΤΔ ειναι αρκετοι για να θεσει
      τον μπουσουλα ο λαος για την ελευθερια.

     4. @ Kanenas

      Κατάλαβα. Θες αλλαγή πολιτεύματος, με εκλογή απευθειας από το λαό της κυβέρνησης, στην ουσία, χωρίς κόμματα. Σωστά; Ε, είναι αντίθετο στο παρόν Σύνταγμα που προβλέπει προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου η Βουλή σχηματίζεται από κόμματα. Κανένα κόμμα ποτέ δε θα αλλάξει το Σύνταγμα με σκοπό την αυτοκατάργησή του… Μόνο με δικτατορία γίνεται τέτοια αλλαγή Συντάγματος, αλλά κι αυτό μετά θα θεωρείται κατάλυση του Συντάγματος, γιατί καταλύθηκε το πολίτευμα, οπότε πάλι είσαι πίσω στο σημείο 0.

      Για την τοποθέτηση του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση, έχεις δίκιο, αλλά πάλι είναι θέμα επιλογής του ΠΘ και θεωρητικά κάποιους θα μπορούσε να τους κόψει ο ΠτΔ, που όμως δεν το κάνει ποτέ. Είναι θέμα ικανότητας και ήθους του ΠΘ. Λες «να τους εκλέγει ο λαός». Δε μπορεί να γίνει χωρίς κατάλυση του πολιτεύματος και του παρόντος Συντάγματος και πάντως, αν κρίνει κανείς από παλιότερες επιλογές του λαού και η απευθείας εκλογή δεν είναι εγγύηση ποιότητας.

      Έχεις δίκιο 100% και για το διακοσμητικό ρόλο των βουλευτών, αυτό είναι θέμα πολιτικού ήθους, γιατί στη Βρετανία, το σύστημα της οποίας στην ουσία εφαρμόζουμε, σηκώθηκαν οι μισοί βουλευτές και αμφισβητούσαν την ΠΘ και πρόεδρο του κόμματός τους, αν θυμάσαι. Είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν νοοτροπία βασιλιά. Ανεβαίνουν πάνω και νιώθουν πως η χώρα τους ανήκει. Ακριβώς γι αυτό ο ΓΑΠ έλεγε «προτιμώ να χάσω μερικά στρέμματα γης», λες και τα στρέμματα τα είχε φέρει από το σπίτι του και το Σύνταγμα του επιτρέπει να ξεπουλάει εθνικό έδαφος κατά το δοκούν.

      Διάβασε εδώ τι έχουν σκαρφιστεί για να είναι σίγουροι πως κανείς έντιμος δικαστής, μπορεί να τους κυνηγήσει:

      https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-88/

      Αυτό είναι σε αντίφαση με το άρθρο περί διάκρισης των εξουσιών, αφού κανείς δικαστικός δε μπορεί ούτε ανάκριση να κάνει, αν δεν το αποφασίσει η Βουλή. Μάλιστα, οι αθεόφοβοι έκαναν και αναθεώρηση, όπου ένα κόμμα με λιγότερους από 30 βουλευτές, δε μπορεί να κάνει ούτε ΠΡΟΤΑΣΗ άσκησης δίωξης πάνω στην οποία μετά να ψηφίσουν όλοι. Ο ορισμός, του «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει», αφού στην ουσία, μόνο τα μεγάλα κόμματα, που είναι και εξουσίας, μπορούν να υποβάλλουν πρόταση άσκησης δίωξης.

      Φταίει εν τέλει και ο λαός. Γιατί φωνάζει για τα λεφτά, αλλά γι αυτά δε φωνάζει ποτέ. Και τους ψηφίζει εις τον αιώνα τον άπαντα. Εγώ θα είμαι χώμα και την Ελλάδα θα την κυβερνούν οι ίδιοι «βασιλικοί» οίκοι που την κυβερνούν 40 χρόνια τώρα.

 11. @Zefyros @kanenss1 @Αρισταρχος

  Πολλοί δικοί μου απογοητευμένοι στο παρελθόν αλλά και τώρα πήγαν και παρέδωσαν οπλισμό η το σκέφτηκαν τουλάχιστον πάνω από μια φορά…..
  Ταυτόχρονα είδαμε τι συνέβη με τον Αραπουκλε τον Λαρισαίο οπλουργο ,όπως και την αγωνία/κραυγή του Σουκου που παρουσίασε το λέιζερ του τώρα τελευταία στην DEFEA και με άλλους Έλληνες που χτυπούν στον αντιεθνικο τοίχο που έχουν σηκώσει ,σταματώντας αρκετές προσπάθειες για εθνικό εξοπλισμό και συστήματά.
  Θα τους πω ότι λέω και στους δικούς μου….
  Δεν θα σταματήσουμε να φυλαμε την Πατρίδα.
  Δεν θα παραδώσουμε ούτε όπλα ούτε ηθικό.
  Αφού δεν γίνεται με φανερά και νόμιμα κανάλια η δουλειά ,να γίνεται κρυφά και με το ανάλογο ρίσκο ,χωρίς φόβο μα με πίστη!
  Βρεθείτε και ενωθείτε σε φιλικές/αδελφικές εταιρίες ,ενώσετε μυαλά ,πόρους και δυνάμεις ,δουλέψετε σιωπηλά ….
  Όλοι μαζί πέτρα πέτρα ,σφαίρα σφαίρα ,ψυχή με ψυχή να γίνουμε Δαναοί και δώρα φέροντες

  Βρεθείτε και γνωριστείτε χωρίς παιδακισιες κοντριτσες και πείσματα που βλέπω πολλές φορές και εδώ στο φόρουμ και δουλέψετε για κάτι μεγαλύτερο από εσάς!

  Μου είναι αδιάφορο που πολλοί θα με πουν με διαφορά επίθετα .Αυτο πιστεύω …..

  Με εκτίμηση σε όσους τους χτυπούν και αντί να σπάσουν ,αυτοί ατσαλώσουν ….

  1. Εσύ τιμημένε Φύλακα, καλά κάνεις και μακάρι να υπήρχαν και άλλοι Φύλακες σαν και σένα. Το θέμα είναι ενδιαφερθούν και αυτοί που δεν ενδιαφέρονται ή που τους έχει φάει η κατευναστική-ραγιαδιστική προπαγάνδα που επικρατεί από 1996, που τους έχει μάθει στο να φοβούνται τον ίσκιο τους και να σκέφτονται όπως είχε πει ο ΓΑΠ «προτιμάω να έχω λίγα στρέμματα γης λιγότερα και να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδυα», γιατί οι Τούρκοι δε θέλουν απλά λίγα στρέμματα γης.

   Τέλος πάντων, βάζω και αυτό το βίντεο από τον Soukos, που ο άνθρωπος εκλιπαρεί να ενδιαφερθεί το κράτος και για τις ελληνικές εταιρείες. Εδώ φτάσαμε:

   https://www.youtube.com/watch?v=bK2EJzIbYi4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *