Χθες, τελευταία ημέρα διοργάνωσης της πολύ επιτυχημένης έκθεσης «DEFEA» στην Αθήνα, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Hellenic Armed Forces Capability and Development-Requirements & Implementation». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά του, ενώ έδωσε το στίγμα του μέλλοντος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τόσο ως προς τη Δομή Δυνάμεων, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα (ολόκληρη την ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ). Συγκεκριμένα:

Για τη Δομή Δυνάμεων 2020-2034: «Πλέον σημαντικό συστατικό της νέας Δομής Δυνάμεων, είναι η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων σε Εθνικό και Συμμαχικό πλαίσιο, με τη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες μετεξελίσσονται σε σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, άμεσα διαθέσιμο από τον καιρό της ειρήνης, προσφέροντας μια αξιόπιστη, αποτρεπτική, και προπάντων υψηλής επιχειρησιακής αξίας και αποτελεσματικότητας στρατηγική επιλογή στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης και πέραν των οργανωτικών αλλαγών, η νέα Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνει πρόβλεψη για την επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά επ’ αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια την μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη Νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τους στόχους των εξοπλιστικών προγραμμάτων: «Έχουμε λοιπόν καθορίσει σαφώς τις απαιτήσεις μας, γνωρίζουμε ακριβώς τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή τους … Φυσικά έχουν τεθεί προτεραιότητες. Και αυτές οι προτεραιότητες θα βοηθήσουν να προσαρμοσθούμε στο μέλλον σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα προκύψουν.

Ως πρώτη προτεραιότητα λοιπόν, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, με σκοπό τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε την απόσυρση αριθμού συστημάτων και μέσων, τα οποία λόγω παλαιάς τεχνολογίας καθίστανται, με βάση το κόστος κύκλου ζωής αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα και κριτήρια, οικονομικά ασύμφορα ως προς τη διατήρησή τους σε ενέργεια.

Δεύτερη προτεραιότητα μας αποτελεί η αναπλήρωση των κρίσιμων αποθεμάτων σε ειδικά πυρομαχικά, όπως κατευθυνόμενα βλήματα αλλά και πυρομαχικά παντός είδους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιήσουμε αντίστοιχες προμήθειες ανταλλακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και την επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για άμεση αντίδραση και επέμβαση, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

Τρίτη, αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα του σχεδιασμού μας, αποτελεί ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, καθώς και ο καθορισμός των απαιτήσεων για την απόκτηση νέων και σύγχρονων δυνατοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη-όπως σας προανέφερα-τα δημοσιονομικά δεδομένα της Χώρας».

Για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα: «Στο σημείο αυτό θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά μόνο από τα εν εξελίξει προγράμματα:

-Αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με την πρόσκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, κατευθυνόμενα βλήματα προσβολής αντιαρματικών στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και άλλα. Πλέον αυτού, εκσυγχρονίζουμε τα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης.

-Συντηρούμε επίσης όλα τα μεταφορικά και τα επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτουμε.

-Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσης, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Προμήθεια Νέου Εθνικού Ατομικού Οπλισμού και Οχήματος Γενικής Χρήσης».

-Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό, την προσπάθεια που καταβάλουμε για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου μας, μέσω ενός πολύ σημαντικού προγράμματος.

-Όπως ήδη γνωρίζετε, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην απόκτηση 4 νέων Φρεγατών, καθώς και άλλων μονάδων επιφανείας που θα αποτελέσουν ενδιάμεση λύση μέχρι την απόκτηση των νέων πλοίων. Επίσης, στο πρόγραμμα αυτό έχουμε εντάξει τον εκσυγχρονισμό των 4 Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

-Με αυτό το πλάνο θα διαμορφώσουμε το Ναυτικό της επόμενης εικοσαετίας, για να μη πω παραπάνω. Και βέβαια η επιδίωξη είναι να μεγιστοποιηθεί το ανταποδοτικό όφελος στην Ελληνική οικονομία και ειδικά στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα.

-Πέραν αυτού, αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού με τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3Β, την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO, καθώς και την προμήθεια νέου τύπου τορπιλών βαρέως τύπου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη των μονάδων του Στόλου, και η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνομένων βλημάτων που διαθέτουμε.

-Ενισχύουμε την Πολεμική Αεροπορία με την πρόσκτηση των Αεροσκαφών τύπου RAFALE, τα πρώτα εκ των οποίων τα περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την αναβάθμιση των F-16 block 52+ και Advance σε VIPER, με μεγάλη συμμετοχή της ΕΑΒ.

-Μαζί με τα αξιόμαχα αεροσκάφη, ζητούμενο βέβαια είναι και η υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση στους πιλότους μας. Για αυτό και αποφασίστηκε η δημιουργία υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, το οποίο θα γίνει διεθνές και έτσι θα συμβάλει και στην στρατιωτική διπλωματία.

-Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης και συντήρησης του στόλου των κατεχομένων αεροσκαφών, καθώς και προγραμμάτων προμήθειας των απαιτούμενων όπλων και ανταλλακτικών, χωρίς να ξεχνάμε τη συντήρηση του Συστήματος Αεράμυνας της Χώρας.

-Για την κάλυψη των αναγκών της νεο-ιδρυθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση προγραμμάτων όπως η προμήθεια αλεξιπτώτων, υλικών και ανταλλακτικών για οχήματα και ταχέα σκάφη, νέων ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών, καθώς και οπλισμού και εξοπλισμού ελευθέρου σκοπευτή και πυρομαχικών παντός τύπου.

-Σημαντικό μέρος επίσης της αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας αποτελεί o τομέας της Διοίκησης και Ελέγχου με την υλοποίηση προμήθειας σταθμών ασυρμάτων σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών.

-Παράλληλα, θα αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες και τις υποδομές παροχής σύγχρονης και ασφαλούς εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών με την κατασκευή Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης, ενώ σχεδιάζουμε και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Μονάδων των Πεζοναυτών με την προμήθεια τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων».