Γράφει ο Β.Κ. από το AmynaGR.

Εισαγωγή

Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 2,3 χλμ από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 133 χλμ από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 610 χλμ και 280 χλμ από την Κύπρο.

Η νήσος Μεγίστη (Καστελλόριζο) έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., συνολικό μήκος ακτών 19,5 km και πληθυσμό 498 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2011, που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά, καθώς και κάποια που ανήκουν στη Τουρκία.

Από τις χιλιομετρικές αποστάσεις της περιοχής συμπεραίνουμε λοιπόν, πως το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης βρίσκεται πολύ κοντά στην ΝΔ Τουρκία, κι αρκετά μακρυά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αν κι εκ πρώτης η επιτυχημένη άμυνα φαντάζει δύσκολη, ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά, και πιο δειξοδικά.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης.

Γεωγραφία Μεγίστης-Ρω-Στρογγύλης

Το μεγαλύτερο νησί, η Μεγίστη, είναι ένα ημιορεινό βραχώδες νησί με απότομη ακτογραμμή, και με μεγαλύτερο ύψωμα ύψους 273 μέτρων. Όσον αφορά τις υποδομές του, διαθέτει λιμάνι και αεροδρόμιο με αεροδιάδρομο μήκους 880 μέτρων. Η μοναδική ασφάλτινη οδός είναι αυτή που συνδέει το λιμανι με το αεροδρόμιο. Όλες οι υπόλοιπες οδοί είναι καροποιητές και μονοπάτια.

Υψομετρικός χάρτης της Μεγίστης. Η κάθε ισοϋψής καμπύλη (γραμμή) ισοδυναμεί με 20 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα βραχώδες και ημιορεινό νησί, με απότομες ακτές, κάτι που ευνοεί την άμυνα.

Η μικρονήσος Στρογγύλη, είναι ένα ορεινό βραχώδες και με απότομες ακτές νησί. Από υποδομές διαθέτει επιτηρητικό φυλάκιο και ελικοδρόμιο.Τέλος, η μικρονήσος Ρω, είναι ένα βραχώδες αλλά πιο ομαλό νησί, με πιο μικρές κλίσεις στις ακτές του. Από υποδομές υπάρχει ελικοδρόμιο και φυλάκιο του ΕΣ.

Από γεωγραφικής άποψης, τα 3 κυριότερα νησιά του συμπλέγματος είναι εξαιρετικά βραχώδη κι απότομα (με εξαίρεση ίσως τη Ρω), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την όποια επιθετική ενέργεια πεζοπόρων τμημάτων κι αντίστοιχα να ευνοεί την άμυνα. Επιπλέον, το έδαφος είναι ακατάλληλο για χρήση μηχανοκίνητων ΤΘ οχημάτων κι από τις 2 πλευρές.

Η μικρονήσος Στρογγύλη είναι ένα εξαιρετικά ορεινό κι απότομο νησί.

Άμυνα Καστελλορίζου (Μεγίστης)

Υπεύθυνη για την άμυνα του νησιού είναι η «Διοίκηση Άμυνας Νήσου» (ΔΑΝ) Μεγίστης, η οποία είναι επιπέδου Τάγματος Πεζικού.
Η ΔΑΝ Μεγίστης ανήκει στην 95 ΑΔΤΕ με έδρα τη Ρόδο. Η ΔΑΝ είναι ένα στρατιωτικό τμήμα το οποίο έχει διαφορετική σύνθεση από ένα τμήμα ΠΖ
(π.χ. Τάγμα), και το οποίο μπορεί να ενσωματώσει και τμήματα άλλων όπλων και σωμάτων (ΠΒ, ΔΒ, ΜΧ κλπ). Συνεπώς, στο Καστελλόριζο δεν αναμένεται μόνο Πεζικό, αλλά και Πυροβολικό (πυροβόλα), Α/Α Πυροβολικό (εκτοξευτές Stinger, Α/Α πυροβόλα), Διαβιβάσεις, Μηχανικό κοκ.

Επίσης στο νησί είναι και το ΕΤΕΔ Μεγίστης, τμήμα αμφίβιων καταδρομών, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κατάλληλο οπλισμό κι εξοπλισμό τόσο για την άμυνα της Μεγίστης, όσο και για την ενίσχυση των μικρονήσων Ρω και Στρογγύλης.

Άμυνα μικρονήσων Ρω και Στρογγύλης

Η άμυνα των δύο παραπάνω μικρονήσων, που είναι οι πιο απομακρυσμένες από την Μεγίστη, αποτελείται από ένα ειδικό απόσπασμα υπεράσπισης έκαστη, το οποίο είναι ειδικής σύνθεσης. Οργανικά ανήκουν στη ΔΑΝ Μεγίστης. Επίσης, στην άμυνα των μικρονήσων συνεισφέρουν και τα όπλα υποστήριξης της ΔΑΝ Μεγίστης (όλμοι, Ρ/Κ πυροβόλα), καθώς και το ΕΤΕΔ Μεγίστης.

Συνεπώς η άμυνα του συμπλέγματος Μεγίστης είναι πολυάριθμη για την έκτασή της, και με αρκετά βαρύ οπλισμό. Αν αναλογιστούμε πως για την κατάληψη μιας νήσου, και μάλιστα μετά από την επιτυχή απομόνωση της, απαιτούνται τουλάχιστον τριπλάσιες Μονάδες, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι για την κατάληψη της Μεγίστης απαιτούνται Δυνάμεις επιπέδου Συντάγματος, και για τις μικρονήσους Ρω και Στρογγύλης απαιτούνται δυνάμεις επιπέδου ενισχυμένου Λόχου.

Εμβέλεια Ρ/Κ πυροβολικού (μπλε χρώμα) και όλμων 4,2in (κίτρινο χρώμα), ταγμένα στο κέντρο της Μεγίστης. Είναι φανερό πως τα νησιά είναι αλληλοκαλυπτόμενα. Επίσης, το Ρ/Κ Πυροβολικό (τουλάχιστον), μπορεί να βάλλει έναντι των συγκεντρωμένων δυνάμεων στα Τουρκικά παράλια.

Α/Α Άμυνα

Η Α/Α άμυνα του συμπλέγματος βασίζεται σε ρυμουλκούμενα πυροβόλα και σε φορητούς εκτοξευτές Stinger, που του δίνυον επαρκή προστασία έναντι ελικοπτέρων και χαμηλά ιπτάμενων UAV, που είναι και οι σημαντικότερες απειλές.

Καλυπτότητα φορητών εκτοξευτών Stinger (5,5 χλμ βεληνεκές).
Καλυπτότητα πυροβόλων Rheinmetal έναντι χαμηλά ιπτάμενων στόχων αλλά κι έναντι μικρών ταχύπλοων σκαφών.

Υποστήριξη του συμπλεγματος Μεγίστης πέραν των τοπικών δυνάμεων

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν το σύμπλεγμα Μεγίστης και με άλλες δυνάμεις, πέραν των τοπικών δυνάμεων. Μερικές από αυτές είναι οι κάτωθι:

 • Τμήματα της 95 ΑΔΤΕ (Τμήματα ΤΧΕ).
 • Τμήματα της 13ης ΔΕΕ (ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ, 6ο ΕΤΕΘ κοκ).
 • Πλοία και Υποβρύχια (κυρίως) του ΠΝ.
 • Αεροπορία Στρατού ( ΝΗ-90, ΑΗ-64, ΟΗ-58, CH-47 Chinook).
 • Πολεμική Αεροπορία (από το Α/Δ του Καστελλίου).

Επιλέξαμε να σταθούμε σε 2 πρόσφατες «αλλαγές», μια προθήκη και μια μετακίνηση οπλικού συστήματος, που βοηθά καθοριστικά τις τοπικές δυνάμεις υπεράσπισης του συμπλέγματος.

ΟΗ-58 Κiowa Warrior

Ένα από τα νέα αποκτήματα του ΕΣ που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην άμυνα του συμπλέγματος είναι τα OH-58 Kiowa Warrior, τα οποία όντας μόνιμα αναπτυγμένα σε κοντινές αποστάσεις (π.χ. στη Ρόδο), θα μπορούν να επέμβουν άμεσα σε οποιαδήποτε παρουσιασθείσα απειλή.

Μ270 MLRS – ATACMS

Στο άλλο σημείο που θέλουμε να σταθούμε είναι στην πιθανή μεταφορά εκτοξευτών MLRS στη Ρόδο. Πρόκειται για οπλικό σύστημα Πυροβολικού, το οποίο έχει το βεληνεκές και την ισχύ πυρός με τους πυραύλους ATACMS, να πλήξει μεγάλες συγκεντρώσεις Τουρκικών δυνάμεων τόσο στα παράλια, όσο και σε τυχόν καταληφθέν έδαφος. Αρκεί να μεταφερθεί έγκαιρα, δηλαδή πριν την έναρξη των επιχειρήσεων.

Βεληνεκές MLRS και ακτίνα δράσης του ΟΗ-58 Kiowa Warrior. Πρόκειται για μια μετακίνηση και μια προσθήκη, που αυξάνει δραματικά την ικανότητα άμυνας της ΔΑΝ Μεγίστης.

Όσον αφορά λοιπόν την υποστήριξη του συμπλέγματος Μεγίστης, βλέπουμε πως η «ακριτική» περιοχή της Ελλάδας δεν είναι μόνη της. Διαπιστώνουμε πως οι ακρίτες μας δεν είναι μόνοι τους. Οι ΕΕΔ έχουν τα μέσα και την οργάνωση να τους βοηθήσουν να απωθήσουν τους Ανατολίτες επιβουλείς.

Επίλογος

Το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι μακρυά από την ηπειρωτική Ελλάδα γεωγραφικά, και πολύ κοντά στην Τουρκία. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να θεωρεί το σύμπλεγμα «τελειωμένη υπόθεση» ή «υπόθεση λίγων ωρών».

Τα πράγματα όμως δεν είναι, ευτυχώς για εμάς, τόσο απλά και δυσάρεστα. Ο βαρύς οπλισμός της Μεγίστης, η ύπαρξη μεγάλης φρουράς, τα εδαφικά χαρακτηριστικά, η οχύρωση των θέσεων και οι δυνατότητες των ΕΕΔ σε υποστήριξη, είναι γεγονότα που συνηγορούν στο αντίθετο. Και την παρούσα άποψη την επιβεβαιώνουν οι επιλογές της στρατιωτικής ηγεσίας διαχρονικά.

Διότι μπορεί για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης το Καστελλόριζο να είναι «τελειωμένη υπόθεση», για την στρατιωτική ηγεσία όμως και τις Ένοπλες Δυνάμεις εν γένει, δεν είναι.

Comments

 1. Οι μογγολοι δεν θα ερθουν να παιξουνε western με τουφεκια και πιστολια. Θα ισοπεδωσουν την περιοχη απο αερος και εδαφους (πυροβολικο) και μετα θα ρθουν για τον περίπατο. Δεν θα εχει μεινει τιποτα για να αμυνθει. Δεν ξερω πως καταληγετε στο συμπερασμα οτι εχει καλες πιθανοτητες επιβιωσης.

  Οσον αφορα τα Kiowa…. τι να σας πω…. δεν θα το επιχειρουσα καν. Καθαρη αυτοκτονια το Ροδος – Καστελοριζο σε καιρο επιχειρησεων.

  1. Αν συμβεί αυτό παράλληλα οι Μογγόλοι θα αποχαιρετούν με τους SCALP EG το φράγμα Ατατούρκ, την βάση του Πυρηνικού Αντιδραστήρα στο Ακουγιού, γέφυρα της Κων/πολης και ούτω καθ’εξής.
   Εάν θέλουν να πάνε πίσω 50 χρόνια δεν έχουν παρα να το επιδιώξουν.

   1. Nα μην διαβάζεις πολύ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ βλάπτει σοβαρά την νοημοσύνη. Το φράγμα ατατούρκ για να διαρραγεί χρειάζεται να πληγεί με πολλαπλά πλήγματα από scalp και βρίσκεται σε τέτοιο βάθος στην τουρκική ενδοχώρα που πρέπει να πλησιάσουν τα mirage σε τέτοια απόσταση που είναι αποστολή αυτοκτονίας ειδικά μετά την απόκτηση των S400. H βάση του αντιδραστήρα ήδη παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές δεν περιμένει τους scalp. όσο για τις γέφυρες του βοσπόρου η καταστροφή τους δεν θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην πολεμική προσπάθεια των τούρκων στην ανατολική θράκη γιατί η τελευταία συνδέεται και με υποθαλάσσιο τούνελ με την ασιατική πλευρά της Πόλης και αλλά και με ακτοπλοικές συγκοινωνίες.

    1. Κύριοι, τό άρθρο σας αυτό απευθύνετο σ’εμάς τούς Έλληνες. ΟΜΩΣ αυτό το διαβάζουν εξ ίσου καί οι Τούρκοι πράκτορες τής ΜΙΤ, πού έχουν ήδη κατακλύσει τήν Ελλάδα μας. Υπάρχει αναφορά πράκτορα τής ΜΙΤ ότι κλιμάκια της τό 2007, έβαζαν φωτιές στά Ελληνικά Δάση….!!! Κατά την γνώμην μου, ΔΕΝ είναι ορθό νά ενημερώνει ένα άρθρο τόσο *αναλυτικά*. Θά αρκούσε απλώς νά αναφέρετε ότι η Μεγίστη ΔΕΝ είναι διόλου απροστάτευτη καί ότι έχουν «γνώση οι φύλακες»…!!!

     1. Η άμυνα στη μέγιστη θα ήταν καλή μόνο αν είχαμε ταγμενα δεκάδες mlrs στη Ρόδο με καινούριες ρουκέτες που φτιάχνουν τώρα οι αμερικανοί με βεληνεκές 130χλμ ! Και πυραύλους ATGMS η ακόμα καλύτερα deep strike ! Αφού όμως δεν έχουμε προχωρισσει σε αγορές με νέες υπέρ ρουκέτες τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα εξαρτάτε ποσα mlrs έχουμε στη Ρόδο μόνο έτσι έχουμε ασφαλές πλέγμα αμυνας

     2. 10άδες είναι αδύνατο να υπάρχουν αλλά 12-20 μεταχειρισμένα μπορούν ίσως μπορούσαν να τοποθετηθούν, από την άλλη 130km δεν επαρκούν, οριακά οι MGM-140B – Block IA με 165km επαρκούν…

   2. οι αμερικανοί έριξαν 90 τομαχωκ για να καταστρέψουν μια και μόνο αεροπορική βάση στη Συρία

    Τι θα πρωτοκανουν οι Σκαλπ που έχουμε;

 2. Ενδιαφέρον θέμα αλλα μονοδιάστατη θεώρηση!

  Οι γείτονες θα ισοπεδώσουν ότι υπάρχει πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

  Ο χώρος περιορισμένος το ανάγλυφο δεν eπιτρέπει αποτελεσματική απόκρυψη οποτε δεν θα μείνει ούτε ρυμουλκούμενη ρόδα να τσουλάει!

  Λόγω απόστασης είναι εξαιρετικά εύκολο ο αεροπορικoς αποκλεισμός του νησιού
  Δεν θα προλάβουν να βγάλουν τους stringer από τα κουτιά!

  Τα τουρκικα F16 μπορούν να εξαπολύσουν τα όπλα τους εκτος φακέλου πτήσης /emplokis του συγκεκριμένου πυραυλου σε κάθε περίπτωση!

  Υστερόγραφο:

  Μην γράφετε κουταμάρες περί scalp και φράγματος ataturk η τη βάση μπετόν sto akougiou!
  Τα χε γράψει η Στρατηγική προ καιρού και κατάντησαν σε pronews!!

  Επίσης το σενάριο αυτό προϋποθέτει πως τα m2000 και τα scalp είναι σε λειτουργική κατάσταση

  1. Το Τουρκικό ΠΒ δεν είναι πανάκεια φίλε, αν ήταν τόσο απλό όσο το περιγράφεις εσύ αλλά και το σχόλιο του προηγούμενου τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε καθόλου στρατό στα νησιά γιατί θα έπαιρναν θέση απέναντί τους 50 ή 100 ή 150 πυροβόλα και μετά απο μερικές ώρες προπαρασκευής δεν θα είχε μείνει δέντρο όρθιο! Επειδή είναι όντως ένα πιθανό σενάριο και αυτό δεν το γνωρίζεις μόνο εσύ αλλά και οι επιτελείς υπάρχουν αντίμετρα, οχυρωμένες θέσεις και ενισχυμένα καταφύγια για προσωπικό και υλικό, ραντάρ αντιπυροβολικού, επιτήρηση κάθε είδους, άμεση στοχοποίηση και προσβολή με αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό των εχθρικών συγκεντρώσεων…

   1. Αναφέρομαι στη δράση της αεροπορίας όχι του πυροβολικού τους
    Όπως έγραψα τα νησάκια είναι πολύ μικρά και με ανάγλυφο που δεν επιτρέπει καμια σοβαρή κάλυψη
    Θα χουν τελειώσει σε μερικά λεπτά

    1. Βλέπω έβγαλες και το αποτέλεσμα. Τα ίδια ισχύουν και για την αεροπορία τους δεν υπάρχει διαφορά , θύμισε μου αν δεν κάνω λάθος και εμείς πρέπει να έχουμε μαχητικά αεροσκάφη!!!

     1. Λόγω της απόστασης από τις αεροπορικές μας βάσεις και της εγγύτητας στις δικες τους είναι πολύ εύκολο να πετύχουν τοπική αεροπορική υπεροχη.

      Σε κάθε περίπτωση σε ένα αιφνιδιαστικό κτύπημα από αεροσκάφη η από επιθετικά ελικόπτερα η από το πυροβολικό τους θα έχει τελειώσει η ιστορία σε λίγα λεπτά

      Μην ονειροβατούμε!

      Η ουσιαστική αποτροπή πρέπει να προέρχεται από το να ξέρουν πως εάν τολμήσουν τίποτα τότε θα τους μπουμπουνίσουμε σε όλο το μέτωπο από Εbρό μέχρι Κύπρο

      Εκπέμπουμε σήμερα τέτοιο μήνυμα?

      Μήπως ακούσατε τις προγραμτικές δηλώσεις χθες ?

      Ο νέος πρωθυπουργός απεύθυνε πρόσκληση στον Σουλτάνο να τα βρούμε συνολικά αφού οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί στερούν πόρους από τις κοινωνίες

      Μην ονειροβατούμε!

     2. Οταν τα δικα μας ξυπνησουνε και φτασουνε, θα εχουν βυθιστει τα νησακια…. Η προειδοποιηση θα ναι της ταξης δευτερολεπτων…. εαν υπαρξει κιολας. Θα χουν τελειωσει ολα ταχυτατα σε οτι αφορα τους στοχους στα νησια.

     3. @CK

      Καμμια εγγύτητα με τουρκικά στρατιωτικά αεροδρόμια «Εν ενεργεία» δεν θα υπάρχει και οι αποστάσεις από τα εγγύτερα θα είναι πρπ ίσες με αυτές των κοντινότερων Ελληνικών αεροδρομίων…

      Δεν θα πετύχουν ποτέ αεροπορική υπεροχή, ακόμη και με εναέριο ανεφοδιασμό εκτός φακέλου εμπλοκής των Ελληνικών F-16, γιατί αυτό σημαίνει 250χλμ πήγαινε-έλα…αφού τα τουρκικά KC-135 θα πετούν μακρύτερα των 120χλμ από την εμπλοκή.

      Από παλιά… γνωρίζουν οι τούρκοι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αιφνιδιασμού στο Αιγαίο, από πολύ παλιά.

      Όσον αφορά το μήνυμα, οι τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά και έχει μεταδοθεί από χρόνια, χωρίς να έχει αλλάξει και όποιος έχει διαφορετική άποψη ας ζητήσει με επιστολή από τον Α/ΓΕΕΘΑ να του το επιβεβαιώσει.

      Τέλος, ορθά ο Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ερντογαν σε συζήτηση, γιατί εκτός από Έλληνες «στρατόγκαβλους», παρακολουθεί και ο υπόλοιπος κόσμος.
      Άσχετο είναι βέβαια τι κάνει ο καθένας στα του οίκου του και δεν χρειάζονται ανακοινώσεις ούτε φανφάρες.

      Ένα ρητορικό ερώτημα μόνο.
      Ήταν η 1η φορά που παρακολουθείς προγραμματικές δηλώσεις?
      Ήρεμα ρωτάω…

 3. Στις ομολογουμένως ενδιαφέρουσες απόψεις που κατατέθηκαν, να συμπληρώσω κάτι, η υποτιθέμενη πολεμική αναμέτρηση δεν θα περιοριστεί σε αυτό το σύμπλεγμα νήσων, αλλά θα επεκταθεί. Υπάρχουν λοιπόν σημεία στο υπόλοιπο μέτωπο, που θα υποστούν σαρωτική επίθεση από τον ΕΣ . Μπορώ λοιπόν να υποθέσω ότι το γουίν-γουίν, θα το βροΰμε μπροστά μας, σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων που προσωπικά πιστεύω, οτι πρέπει να το αποφύγουμε σαν ο διάβολος το λιβάνι. Εννοώ ή νίκη ή θάνατος.

 4. Τελικά η πέμπτη φάλαγγα των Τούρκων εργάζεται συνεχώς , όπως βλέπω. Αλλά ευτυχώς έχουν γνώση οι φύλακες.

 5. Πολύ αισιόδοξους μας βρίσκω ρε παιδιά.. Μήπως να τους τα χαρίσουμε όλα να τελειώσει το πανηγύρι… Δεν ξέρω αν είστε στρατιωτικοί η απλή πολίτες εσείς που γράφετε την γνώμη σας αλα εγώ νομίζω ότι αν ήταν τόσο εύκολο θα μας είχαν τελειώσει τώρα…

 6. η αποτελεσματικότητα του ΠΒ έναντι οχυρωμένη θέσεων είναι πολύ περιορισμένη

  εάν έχουν κάνει τα κουμάντα τους (είμαι σίγουρος πως ναι) τότε οι οχυρωμένες θέσεις άμυνας θα μπορούν να αντέξουν μπαράζ ΠΒ. Αντιθέτως οι επιτιθέμενοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε δίκιο ΠΒ μέχρι να οργανώσουν τις θέσεις άμυνας τους

 7. Το έχω πει και παλιότερα σε οποιαδήποτε επιθετική τουρκική ενέργεια για κατάληψη του Καστελοριζου η ελληνική απάντηση δεν θα μείνει στο γεωγραφικό περιορισμό του συμπλεγματος.Μιλαμε για πόλεμο από τον Έβρο μέχρι το Καστελοριζο.Ταυτοχρονη επέκταση των χωρικων υδάτων στα 12 ναυτικα μίλια. Οτιδήποτε πλέει αποτελεί πρώτο στόχο δεύτερο ότι πετάει και ταυτόχρονη προσβολή αεροδρομίων και υποδομών ραντάρ.Υπαρχουν σχέδια και για επιθετικες κινήσεις εντός τουρκικού εδάφους!

 8. Όμως δυστυχώς, η Ελληνική ΠΑ θά είναι πλέον πολύ ευάλωτη από τούς S-400..!!!
  Πρέπει οπωσδήποτε νά βρούμε καί ΕΜΕΙΣ τό ταχύτερον δυνατόν *αντίμετρα* γιά τούς S-400…!!!!
  Υπάρχει άραγε κάποια σχετική πρότασις γιά τέτοια *αντίμετρα* ….;;;;

 9. Συμφωνώ απόλυτα μέ τό σχόλιο γιά αύξηση τών χωρικών υδάτων μας στά 12 μίλια. Όχι ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ. Θά πρέπει ασφαλώς νά γίνει αμέσως με τήν ύπαρξη τυχόν θερμού επεισοδίου με τούς Τούρκους. Απαιτείται ΟΜΩΣ η άμεση ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΓΕΛΊΑ τής Ελληνικής καί τής Κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης νά προσέξωμε πάρα πολύ τίς πρόσφατες προσπάθειες τής Τουρκίας στήν Λιβύη, ώστε νά συμφωνήσει μέ τό παρόν καθεστώς τής Λιβύης στήν ανακύρηξη κοινής ΑΟΖ ΤΟΥΡΚΊΑΣ & ΛΙΒΥΗΣ…!!!!!!!! Ο Σάββας Καλεντερίδης έχει κτυπήσει πολλές φορές τόν κώδωνα τού κινδύνου στό σημείο αυτό…!!!!!!!!! Γιατί άραγε ΔΕΝ ακούμε τίς συμβουλές τού Σάββα…;;;

 10. ὁ κίνδυνος ἀπό τά τουρκικά παράκτια πυροβόλα εῑναι μεγάλος, θα βάλλουν ἀσταμάτητα!
  τόν τρόπο ἀντιμετωπίσεως ἀς τόν βρῆ τό ΓΕΣ.

 11. ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ….ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ!!!!!!!!

 12. Ούτε το άρθρο αποκαλύπτει κάτι που δεν γνωρίζουν αυτοί που ενδιαφέρονται, ούτε είναι απλά τα πράγματα και για τους απέναντι και για εμάς (φυσικά). Πραγματικά κάποια σχόλια δεν τα καταλαβαίνω.
  Το άρθρο αναφέρει μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που έχουμε.

 13. Το σαιτ εγραψε πεντε πραγματα…το τι θα συμβει κανεις δεν ξερει σε περιπτωση αιφνιδιαστικης επιθεσεως με οποιοδήποτε μεσο εναντιον του Καστελοριζου. Αμυνα υπαρχει.Αυτα δεν βγαινουν σε δημόσια θεα και σε φυλλαδες.Και σχεδια υπαρχουν και οργανωση…Αν θεωρουσαν οι γειτονες οτι οι Ελληνικες Ε.Δ ειταν καφενειο θα ειχαν μπουκαρει ηδη.

  1. Υπαρχει οργανωση λετε. Οι πολιτες ξέρουν τι θα κάνουν? Υπάρχει σχέδιο γι αυτους?

   Μέρος των σχεδιων ειναι και η πολιτικη προστασία. Δεν νομιζω οτι υπαρχει κάτι σχετικο…. γενικα στην χώρα, οχι στο Καστελοριζο μονο.

  2. Εσύ, πως γράφεις για αιφνιδιασμό?
   Τι εννοείς δλδ, ένα φουσκωτό θα ξεκινήσει από τη τουρκία να καταλάβει το Καστελόριζο?
   Μήπως όμως εννοείς ένα σύνταγμα τούρκων στρατιωτών ότι θα είναι σε επιφυλακή, θα μπει σε φορτηγά, θα κατευθυνθούν στη παραλία, θα μπουν στα πλοία της τοπικής συγκοινωνίας και θα κάνουν απόβαση???
   Δεν έχει και πολύ ζέστη αυτό το καλοκαίρι για να δικαιολογούνται τέτοιες αναφορές…

   1. ERIEYE δεν έχουμε 24/7 στον αέρα

    Τα Radar δεν βλέπουν πίσω από βουνά η σε χαμηλό υψόμετρο:

    Μερικά χαμηλά ιπτάμενα F16/SNIPER/LANTIRN/LGB και έχουν κάνει *xxxi ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό υπάρχει στα νησιά

    Η έκταση είναι πολύ μικρή για διασπορά και απόκρυψη

    Σου υπενθυμίζω ότι τα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής φτάνουν αφού οι γείτονες κάνουν υπερπτήσεις νησίδων!

    Και εδώ μπορούν να κάνουν βομβαρδισμό ενώ πετάνε πάνω από δικό τους έδαφος!!

    Επιπλέον έχουν σημαντικότατες ικανότητες αεροαποβάσεως

    Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προφανές δίνετε το σήμα ότι θέλουμε deal με τους απέναντι

    Ουδένα αποτρεπτικό μήνυμα εκπέμπουμε:

    Να σου θυμίσωπως απέσυραν LEO 2από τον Ebρό για να τα στείλουν Κύπρο και Syria παρόλο που έχουμε ποιοτική και ποσοτική υπεροχη στο αρματικό δυναμικό

    Οποτε μάλλον μας θεωρούν δεδομένους ότι δεν τολμάμε και ότι θα πάρουν ότι γουστάρουν χωρίς να γίνει κάνα μπαμ!!!

    1. Άσε τα Erieye, τα radar, τα βουνά, τις πεδιάδες και τις καμπυλότητες…
     Στο ξαναγράφω να το εμπεδώσεις.
     Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός στο Αιγαίο.
     Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός
     Δεν υπάρχει
     Δεν

    2. Με ποιά αφορμή/αιτία θα επιτεθούν αιφνιδιαστικά σε κράτος μέλος της ΕΕ σε νησί στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας τούρκος και το νομικό του καθεστώς είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο;

     Αν συμβεί, είναι όσως από τις λίγες περιπτώσεις που χώρες της ΕΕ θα στείλουν ότι στρατό μπορούν για να μας βοηθήσουν…

     1. Νομικό καθεστώς απόλυτα κατοχυρωμένο για σένα για μένα και τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να είναι αλλα ξέρεις που γραφουν οι γείτονες το διεθνή νομο!

      Τα ίδια δεν λέμε για τα Ιμια?
      Τολμάει σήμερα κανένας έλληνας να τα πλησιάσει?

      Νομος είναι το δίκιο του ισχυρού!

      Και σιγά μην στείλει η εε στρατεύματα
      Η μονη ουσιαστική αποτροπή που μπορούμε να έχουμε είναι ότι η οποιαδήποτε κίνηση θα aπαντιθει με all out σύγκρουση σε όλο το μέτωπο
      Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να στέλνετε τέτοιο μήνυμα

      Οι γείτονες δεν είναι ανάγκη να εισβάλουν αφού από ότι φένeτε εάν τα βρούν με τη Λιβύη θα κηρύξουν αγνοώντας πλήρως τα ελληνικά νησιά και νησάκια:

      https://www.defence-point.gr/news/na-giati-den-prepei-na-pairnoyme-quot-elafra-quot-tin-prooptiki-symfonias-gia-tin-aoz-anamesa-se-livyi-kai-toyrkia

 14. Σε προσωμοιωσεις και παιγνια που ετρεχαν μεχρι και πριν 2 χρονια τα αποτελεσματα δεν ηταν θετικα για το συμπλεγμα του Καστελοριζου. Ελπιζω οι αρμοδιοι να τα ελαβαν σοβαρα υποψη και να βελτιωθηκε η κατασταση.

 15. Τι επιχειρήματα και τι wishful thinking μου λες τώρα…
  Οι Ε.Δ. πριν καν υπάρξουν τα Erieye, πριν καν χρησιμοποιήσουν ψηφιακή τεχνολογία και GPS, στην εποχή των FAX & των τηλέτυπων, γνώριζαν 10′ πριν πότε θα γίνει και από που παραβίαση του FIR, πριν καν τα radar του ΣΑΕ ανιχνεύσουν στόχο, ΟΕΟΟ…
  Τι μας λες τώρα???!!!
  Αν υπηρέτησες οδηγός, χειριστής ενός μηχανήματος ή απλός φαντάρος στις ΕΔ , δεν μπορείς να έχει άποψη & γνώση για τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος, ει μη μόνο από ανοικτή βιβλιογραφία για τα συστήματα που είναι σε υπηρεσία.
  Υπάρχουν διαχρονικά δυνατότητες και υπηρεσίες που δεν γράφονται και δεν ανακοινώνονται
  Αυτό λέω κι εγώ, Good wines…

  1. Δίκιο έχεις!
   Δεν μπορώ να έχω άποψη και γνώση!

   Δεν μπορώ να αποκαλύψω πως μας παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση
   τα αστρόπλοια των EL που έχουμε σε τροχιά!!

   Έχουν γνώση οι φυλακες!
   Θα τους κατατροπώσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *