Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Εθνική Φρουρά έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων και των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Με επίκεντρο τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού η Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ειδικότερα έχει προχωρήσει σε ριζική και ουσιαστική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μονάδων ειδικών δυνάμεων στα πρότυπα ξένων αντίστοιχων μονάδων.

Με τα παραπάνω δεδομένα ο γράφων και το  DefenceReview.gr αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα οδοιπορικό στη Κύπρο. Στο παρόν άρθρο ξεκινάμε από τη θρυλική Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Το οδοιπορικό στην Εθνική Φρουρά θα παρουσιαστεί σταδιακά και με τμηματικά αφιερώματα παρουσιάζοντας όλες τις εξελίξεις που καταγράφονται και δύναται να παρουσιαστούν δημόσια. 

Βρεθήκαμε στο Σταυροβούνι, έδρα της Διοίκησης Καταδρομών και παρακολουθήσαμε επιχειρησιακές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου για 72 ώρες. Αντικείμενα που περιλαμβάνουν βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, καταστροφές στόχων με εκρηκτικά, αποστολές συλλογής πληροφοριών με παρατηρητήρια, βολές ελεύθερων σκοπευτών ειδικών αποστολών (ΕΣΕΑ), διείσδυση και διαφυγή με τα κατάλληλα μέσα. Αδιαμφισβήτητα, το πλέον εντυπωσιακό ήταν η προσπάθεια να εντοπιστούν τα  παρατηρητήρια των Καταδρομών από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) της Εθνικής Φρουράς.

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν πληθώρα σεναρίων, αποστολών και αντικειμένων ενώ παράλληλα καταδείχθηκε στο έπακρο η επιχειρησιακή ετοιμότητα σύσσωμης της Εθνικής Φρουράς.

Το παρακάτω αποκλειστικό βίντεο αποτελεί την αρχή του αφιερώματος και θα ακολουθήσει και επόμενο με πρωτογενές φωτογραφικό υλικό.  

Η ομάδα του DefenceReview.gr, είχε την ευκαιρία να αντικρίσει την επίπονη στρατιωτική προετοιμασία που χρειάζεται ένα Στρατηγικού Επιπέδου χτύπημα. Σε πείσμα των καιρών είμαστε πεπεισμένοι να ξαναθυμίσουμε στον Ελληνισμό πως »Άνδρες πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί».

Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. 

Comments

 1. Συγχαρητήρια για την αποστολή αυτή.
  Αυτό που κάνουμε ως Ελλάδα δηλ. να μην συμπαραστεκόμαστε όπως πρέπει (όχι καθόλου, αλλά όχι και όπως πρέπει) στους αδελφούς Κυπρίους, όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά υπονομεύει και τα Εθνικά, στο σύνολό τους συμφέροντα. Και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, ασχέτως των όποιων (γνωστών) λαθών και των ίδιων των Κυπρίων.

 2. Τα τελευταια χρονια γινεται εξαιρετική δουλεια στις ειδικές δυνάμεις της Ε.Φ. και σε συνδυασμό με τις συνεκπαιδευσεις, με στρατούς αλλων χωρών. Το επόμενο βήμα ειναι να εντάξουν οι ειδικές δυνάμεις και γενικότερα το «πεζικο», και τη χρηση μικρών UAV, όπως κανει ο βρεταννικός στρατός και εχει αποδειχτεί πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος! Επίσης, γενικά αν η Ε.Φ. προβεί σε στοχευμένες κινησεις με την απόκτηση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως αντιαρματικών πυραύλων spike nlos, kornet (ενδεχομενως να υπαρχουν ηδη), τη μελλοντική ένταξη των MMP , την αγορά πρόσθετων 24 Nora b52 ή με την παραχώρηση 24-36 M109A5 μέσω EDA απο Η.Π.Α. (εφόσον αρθεί το εμπάργκο για θανατηφόρα όπλα), με την προσθήκη π.χ. 8-12 ελικοπτέρων OH-58 Kiowa, ή παραχώρηση με χαμηλό τίμημα απο Αίγυπτο των 34 T-80U ή απο Η.Α.Ε. τουλαχιστον 43 BMP-3, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας (που θα τη δώσει), κλπ . τοτε πιστεύω οτι δεν εχει να φοβάται κατι. Με απλές κινήσεις και χωρίς «τρελλο» κοστος, μπορεί να γίνει αστακός.!!! Ηδη καποιες τις ανέφερα παραπανω. Ηδη καποιες λύσεις θα δοθούν και μεσω PESCO. Παντως Μπορούν να γίνουν και πολλά αλλά, αρκεί να υπάρχει φαντασία και διάθεση. Υπαρχουν λύσεις, προσιτές και έξυπνες, απο αντιαρματικά όπλα μέχρι αντιαεροπορικούς πυραύλους !

  1. Αγαπητέ φίλε συμφωνώ μαζί σου. Θα προσθέσω ότι τα Καιοβα, τα Μ109 α5 και άλλο αμερικάνικο υλικό μπορεί να τα διαθέσει ο Ε.Σ.,στην ΕΛΔΥΚ.
   Σχετικά με τα Τ80 της Αιγύπτου, πολύ καλή η πρόταση σου μπορούν να βρεθούν πρόσθετα από τη Ν.κορεα, για τη δημιουργία μιας ακόμη Ε.μ.α.,επίσης από τις ίδιες πηγές μπορούν να βρεθούν και ΒΜΡ3.από τους σερβους επίσης εξαιρετικά συστήματα ρουκετών και πύραυλοι Αλας. Το πρόβλημα είναι τα κόμματα εξουσίας στην μεγαλόνησο,ο μεν Ανα(ν)στασιαδη δεν επιθυμεί την στρατιωτικοποίηση το δε Ακελ και οι παραφυάδες του γενικά είναι για να σου ανεβάζουν την πίεση 150.φτάσαμε στο 2021 και τα ορφανά του Στάλιν ακόμη μας ταλαιπωρούν, ως ποτέ?!

 3. Κάποια εφικτά ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες πράγματα που χρειάζεται η κύπρος κατα τη γνώμη μου.
  Τους S-300 πίσω απο την κρήτη ( 1 regiment/4 systems/8 fire units/32 launchers / 175 missiles)
  με αναβάθμιση των πυράυλων τους. Αλλωστε σε εμάς ποτέ δεν αφομοιώθηκαν λόγω ασυμβατότητας με τα νατοικά πρότυπα.
  Αναβάθμιση των 11 ρωσικών Μι-35, καθώς είναι αρκετά νέα ηλικιακα με νέα όπλα, ραντάρ, αυτοπροστασία,
  και καθώς μεταφέρουν και 8 κομμάντο εκτός απο τους πιλότους είναι και μεταφορικά, άρα πολύτιμα.
  10 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας AS565 MBe για ναυτικη επιτηρηση και προστασια των κοιτασματων και
  των πλωτων εξεδρών στο μέλλον σε καιρό ειρήνης, και με μεταφορική δυνατότητα έως 10 ατόμων, και το κυριότερο σε καιρό κρίσης με πλήρεις asw-asuw δυνατότητες οπως, τορπίλες η μικρούς αντιπλοικους εναντίον αποβατικών (sea venom).
  100 Leopard 1 A5 απο εμας (θα πληρώσουν την αναβάθμιση τους) καθώς θεωρώ πως έχουμε υπερβολικά άρματα, σε υδάτινα πεδιά μάχης που δεν θα μας χρειαστούν (έβρος, νησιά).
  Αναβάθμιση των exocet που έχουν σε block3C, ίσως και αγορά μερικών ακόμα.
  Επιπλέον mistral 3.

  1. Οι S-300 πρέπει να πάνε στη Κύπρο η οποία πρέπει να χρηματοδοτήσει ανάλογη αγορά μεταχειρισμένων Patriot για την Κρήτη. Φτιάχνεται ένα πλέγμα από S-300, Buk και Tor συμβατά μεταξύ τους Σε δεύτερο χρόνο ίσως θα μπορούσαν να πάνε και οι υπόλοιποι Tor
   Αλλά και οι Crotale θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με τους Aspide Θα φτιαχνόταν έτσι μια Γαλλική λύση με τους Mistral για πιο μικρές αποστάσεις από τη Ρωσική ενώ θα μειωναμε και την πολυτυπία
   Τα BMP-1 θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να ανταλλαγούν με τα Leonidas. Η Κύπρος θα έβρισκε ανταλλακτικά που «δεν μπορεί να βρει» η Ελλάδα Μέσω ΕΛΔΥΚ θα μπορούσε να λυθεί όποιο τυπικό πρόβλημα θα είχε η Γερμανία αν είχε
   α/ε και περιπολικά για την Κύπρο είναι το αντίστοιχο με τις τορπιλάκατους που είχε πριν το 74. Απλά στόχοι
   Κακώς έχει ΠΝ Θα έπρεπε να περιοριστεί σε Ακτοφυλακή Ετσι κι αλλιώς το ΠΝ της ακτοφυλακή είναι σε δυνατότητες Οτι χρειάζεται πρέπει να γίνεται απο drones Το Ισραήλ δίπλα είναι….

   1. Οχι και να δώσουν 300-400 εκρια ευρω για να μας αγορασουν πατριοτ.
    Εχουν το 1/9 του ΑΕΠ μας, ειναι σαν να δινουμε εμεις 3-4 δις!
    Αλλωστε αυτοι αγορασαν τους S-300 και υποτιθετε (αστειο και που το λεμε) οτι πατσισαμε δινοντας τους κατι σουζανα!
    Θα μας δώσουν τους Aspide για τουςS-300 που είναι παρομοιοι με τους sparrow που εχουμε και αυτους θα βαλουμε στη κρητη.
    Να τους βοηθησουμε θελουμε, οχι να τους χρεωκοπησουμε.
    Πως θα κανουν αλλους εξοπλισμους αν δωσουν 400 εκρια για να αγορασουν πατριοτ σε εμας?

    1. Μιλώντας μόνο για την οικονομική διάσταση
     Εχεις δει το ΑΕΠ κατα κεφαλή στη Κύπρο? Σύγκριση με το δικό μας?
     Αυτό κινδυνεύει πολύ περισσότερο να το χάσουν από ότι εμείς το πολύ μικρότερο (αναλογικά) δικό μας
     Και όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε 5 δις για φρεγάτες πως είναι δυνατόν να το σκέφτεται ο Κύπριος για λιγότερα αναλογικά όταν αυτό που ρισκάρει είναι να μένει σε μια γειτονιά της Αθήνας που θα λέγεται Νέα Λεμεσός?

    1. Η πρόταση ήταν με το μικρότερο δυνατό κόστος και αξιοποίηση υπάρχοντος υλικού από τον Ελληνισμό συνολικά
     Επίσης το out of the box integration των 3 Ρωσικών συστημάτων μεταξύ τους όπως αντίστοιχα και των 2 Γαλλικών
     Money no object τώρα σαφώς και θα υπερτερούσε μια λύση όπως αυτή που λες από μια με αναβαθμισμένα (υπό την κάλυψη «συντήρησης») S-300

   2. Ρε παιδια αφου τα οικονομικα ειναι ουτως η`αλλως σφιχτα γιατι να μην ανταλλαξουμε τους S300&MilMi35 με τους σερβους για παράδειγμα αφου μας πιεζει και ο θείος Σαμ να τα ξεφορτωθούμε και σε μερικα χρονακια δεν θα ειναι και η αιχμη της τεχνολογιας και προβλήματα θα μας δημιουργουν?

  2. Δηλαδη; Τα ναυτικα ελικοτπερα και τα AS565 MBe θα κοβουν βολτες 24/7 εν καιρω ειρηνης γυρω γυρω απο τις εξεδρες, μην τυχον και στειλει κανενα υποβρυχιο να τις τορπιλλισει ο Τουρκος; Εγινε η Κυπρος Νορβηγια και δεν το πηρα χαμπαρι; Καλα , ΟΚ, κατσε να βγαλουν αεριο πρωτα και βλεπουμε.

  3. Tα Leopard είμαστε σίγουροι πως δεν έχουν ούτε μια αμερικανική βίδα; Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα εμποδιστεί από τις ΗΠΑ λόγω εμπάργκο η μεταφορά. Το ότι ο παράνομος στρατός κατοχής μέχρι και εσώρουχα έχει Made in USA είναι βέβαια άλλο θέμα.
   Επίσης δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως η Γερμανια θα δεχθεί να πάνε εκεί. Εκανε τα στραβά μάτια όταν η Τουρκία πήγε Leo2 στα κατεχόμενα αλλά η ελεύθερη Κύπρος δεν πιστεύω πως συμφωνεί η Γερμανία πως έχει δικαίωμα στην άμυνα.

   1. Το πιθανότερο πως η Γερμανία θα είχε θέμα αλλά παρακάμπτεται μέσω ΕΛΔΥΚ ευκολότερα από αντίστοιχο Αμερικανικό θέμα
    Να θυμίσουμε ότι το Αμερικανικό εμπάργκο στη Κύπρο είναι αποτέλεσμα δικιάς μαςπροσπάθειας μας για εμπάργκο στα κατοχικά στρατεύματα που γύρισε μπούμερανγκ! Πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες διπλωματικές μας πατάτες και κακώς δεν μιλάμε και δεν μαθαίνουμε από αυτήν

  4. Αγαπητέ φίλε, τα Λεοπαρντ1 με πυροβόλο των 105,τι θα μπορούν να κάνουν έναντι των τουρκικών Λεοπαρντ2 και των Αλταυ με πυροβόλο των 120χιλ?

 4. Στα πλαισια του ενιαιου αμυντικου χωρου χθες επρεπε να συμβαλουν οικονομικα στην αγορα καταλληλων Α/Φ και διαθεση πιλοτων( νομιζω υπαρχουν αποφοιτοι Σχολης Ικαρων) με βαση καπου στη Κρητη με αποστολη τη Κυπρο.
  Επισης δεν επρεπε να εχουν Υ/Β τουλαχιστον δυο με συνδρομη ολου του Κυπριακου Ελληνισμου(εφοπλιστων κλπ);

  1. Εδώ και κάποια χρόνια, το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, έχει εγκαταλειφθεί (ουσιαστικά), με υπαιτιότητα της Ελλάδας. Όπως και της Εθνικής κυριαρχίας, όταν οι δίπλα το καλοκαίρι εισήλθαν εντός των 12 μιλίων σε κάποια νησιά. Όχι και ότι οι Κύπριοι δεν έχουν ευθύνες και αυτοί. Έχουν και πολλές. Όμως όπως η μητέρα κοιτάζει το παιδί της, η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει την ….Ελλάδα. Γιατί η Κύπρος είναι Ελλάδα.
   Όταν αποφασίσεις λοιπόν να εξοπλιστείς, θα το κάνεις για να χρησιμοποιήσεις τα μέσα αυτά. Και να ξοδεύεσαι και να κάνεις κοκοκο όπως εμείς το καλοκαίρι, άστο. Παράτα το και μην ξοδεύεσαι. Όταν λοιπόν η πολύ πιο ισχυρή Ελλάδα, δεν κάνει αυτό που πρέπει, τι μήνυμα στέλνει στην Κύπρο? Δηλαδή, οκ να πάρουν οι Κύπριοι εγώ σου λέω 2 μοίρες Ραφάλε, έστω και πληρώνοντας μόνοι τους. Εάν εμείς, δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε, τι θα κάνουν οι Κύπριοι με 2 μοίρες όλες όλες και 2 υ/β? Στην κρίσιμη στιγμή να κάνουμε πίσω και να μείνουν μόνοι τους?
   Άρα λοιπόν, πρώτα χρειάζεται θέληση, μετά ένας ενιαίος επιχειρησιακός σχεδιασμός Ελλάδας-Κύπρου και βάσει αυτού του σχεδιασμού, βρίσκεις μετά τι σου χρειάζεται, που σου χρειάζεται και σε τι ποσότητα σου χρειάζεται.
   Με στενά οικονομικά και εμείς και η Κύπρος, αποσπασματικές αγορές σε επί μέρους τομείς, οι οποίες δεν υπηρετούν έναν ενιαίο μεγαλύτερο επιχειρησιακό σχέδιο, είναι τσάμπα λεφτά και να είχαμε να λέγαμε.
   Και το κακό είναι πως δεν είμαι σίγουρος ότι και Κύπριοι θέλουν μετ’ επιτάσεως ένα τέτοιο σχέδιο. Κάτι κάνουν τον τελευταίο χρόνο στα εξοπλιστικά τους, αλλά …. τα λεφτά που έφυγαν από το Ταμείο για τις ένοπλες δυνάμεις, δεν γύρισαν (πάνω από 380 εκ εάν θυμάμαι καλά). Εκτός βέβαια και γίνονται πράγματα και δεν τα ξέρουμε.

 5. Πάντως για Παρασκευή Σάββατο Κυριακή, μας έχετε λίγο παραμελημένους, με άρθρα που είναι καλά μεν, δεν ανήκουν στην κορυφή του ενδιαφέροντος δε.

  Καταλαβαίνω ότι ήρθαν και είδαν τα ναυπηγεία και έκαναν πρόταση οι Ισπανοί και μάλιστα με 6 πλοία, 4 ΑΑ και δύο γενικής χρήσης.

  Ήρθαν και οι Άγγλοι και έκαναν κάτι παρόμοιο, μοιάζει να μένουν οι Ιταλοί. Τι έχει γίνει με όλες αυτές τις προτάσεις, που είναι τιμολογιακά, ουδείς ξέρει ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές φήμες για αγορές κάποιων συστημάτων από Ισραήλ.

 6. Καλυτερο κι πιο αποδοτικο θα ηταν η Αιχμη του Δορατος των ΕΔ της Κυπρου να ειναι δικες της ΑεροΝαυτικες δυναμεις κι οχι το σωμα του αναρθοδοξου πολεμου !!!

  για να λεμε κι μερικες αληθειες.

 7. Τωρα που ειδα το βιδεο, να προσθεσω πραγματι καλη δουλεια !

  Αξιζει, το DefenceReview, να εχει την δικη του παραγωγη.

  Αλλο το ματι ενος εμπειρου μελος των ΕΔ κι αλλιως τα βλεπει ενας απλος πολιτης τεχνικος.

 8. H Kαθημερινη σημερα γραφει οτι θα εξασκηθει η option για την αποκτηση επιπλεον 3 ανθυποβρυχιακων ελικοπτερων MH-60R, και θα ανακοινωθει επισημα σε μερικες ημερες.

 9. Θα θέλαμε και μια παρουσίαση του υλικού τους.
  Επίσης θα θέλαμε και μια παρουσίαση του πως οι ελλαδικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαφοράς οπλισμου σε σχέση με την ΕΦ γενικότερα. Πως αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα σε θέματα εκπαίδευσης, τακτικών και επιμελιτείας καθώς και οικονομιών κλίμακας. Πως ο τουρκικός στρατός και ο στρατός κατοχής έχει την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων σε αυτό το θέμα και η Κύπρος όχι.

  Θα ήθελα επίσης να δούμε αν και κατά πόσο θα είναι εφικτό Ελλάδα και Κύπρος να κάνουν κοινές προμήθειες και σε πιο βαθμό. Πχ θα ήταν εφικτός κοινος διαγωνισμός στο μέλλον για τυφέκια, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά, SHORADS κτλ;

  Και όποια δεν θέλει να κατέβει γιατί πιστεύει πως η Κύπρος δεν είναι ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος, μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά πως είναι μια χώρα που παράνομα εισέβαλε και κατέχει ξένο έδαφος σύμφωνα με ψηφίσματα του ΟΗΕ, τότε ας μην κατέβει στον διαγωνισμό και ας περιοριστει να εξοπλιζει τον εισβολεα. Επισης αν καποια χώρα που θα θέλει να κατεβει πχ η Γαλλια ή το Ισραήλ έχει εξαρτήματα της χώρας που ακόμα βλέπει τον Μακάριο σαν ηγέτη της Κυπρο, και θα εμποδίσει αυτή την συμμετοχή τότε ας πάμε σε συστήματα τρίτων χωρών. Τα BMP-3 και τα Tor-M1 μια χαρά έχουν αποδειχθεί σε κυπριακή υπηρεσία. Κάπως πρέπει να πιέσουμε να ανατραπεί ο παραλογισμός του εμπάργκο στην Κυπρο και να αναιρέσουμε το πλεονέκτημα ομοιοτυπίας των Τουρκων. Να πιέσουμε το εμπάργκο να γίνει στα κατεχόμενα.

  1. Κανένας δεν εμποδίζει να γίνουν κοινές προμήθειες από κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
   Και δεν είναι καθόλου ανάγκη να πάρεις από ΗΠΑ. Μια χαρά ανάλογα υπάρχουν και αλλού.

   1. Aκριβώς. Πιστεύω μια χαρά θα ανατραπεί το εμπάργκο στην Κύπρο αν οι ΗΠΑ δουν πως όχι απλά θα χάσουν τις πολύ μεγαλύτερες ελλαδικές προμήθειες, αλλά και ότι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξαρτηθεί στρατιωτικά από τρίτη χώρα.
    Βέβαια υπάρχει και το CAATSA. Αν πχ πάρουμε BMP-3 θα ενεργοποιηθεί.
    Αν στα πυροβόλα όμως πάρουμε τα σερβικά Nora όχι, όπως και στα ισραηλινά Tavor, ή σε μια νέα προμήθεια Exocet ή στην αγορά SAMP/T προς αντικατάσταση των Patriot και ομοιοτυπία με το ΠΝ που μάλλον θα έχει ASTER .

    Kάπως θα πρέπει να μπει και όρος πως η χώρα που θα προμηθεύσει τα όπλα δεν θα εξοπλισει τον τουρκικό στρατό τουλάχιστον στα κατεχόμενα. Οπότε εκ των πραγμάτων αποκλείονται οι ΗΠΑ και η Γερμανία από τις ελληνικές προμήθειες, όχι όμως η Γαλλία και το Ισραήλ.

    1. Οι μόνοι που δέχονται τέτοιο όρο που λες για τους δίπλα, είναι οι Γάλλοι.
     Ούτε οι Ισραηλινοί θα πουλήσουν στους δίπλα στο ορατό μέλλον, οπότε εάν πάρεις τώρα από αυτούς, μπορεί και να δεχθούν τέτοια ρήτρα.
     Προφανώς δεν θα πάρουμε από Ρώσους.

  2. Αγαπητε, με το σχολιο σου μου δινεις πασα για κατι που ειχα αναφερει και πιο παλια. Θεωρω απαραδεχτο Ελλαδα και Κυπρος να μην εχουν κοινη στολη και ατομικο εξοπλισμο. Ειναι παντελως γελοιο τα δυο επιτελεια να μην μπορουν να υιοθετησουν αυτο που θα λεγαμε Εθνικη Στολη Εκστρατειας ωστε και οι δυο δυναμεις να ειναι ομοιομορφες – γιατι ο εχθρος ειναι ενας και με αυτον μαζι θα πολεμησουμε. Θεωρω οτι η στολη της Κυπρου (με τα νεα αρβυλα) ειναι αρκετα καλη και θα μπορουσε να υιοθετηθει και απο τον ΕΣ, αλλα ακομα και αυτο δεν εχει σημασια. Ας βρουν μια στολη, μια εξαρτυση, ενα κρανος και ενα τυφεκιο και για τους δυο. Ειναι τοσο αυτονοητα αυτα τα πραγματα που κυριολεκτικα θελω να κτυπω το κεφαλι.

 10. Το λάθος μας ξεκινά από την οπτική γωνία που βλέπουμε στρατηγικά την Κύπρο.
  Την βλέπουμε σαν πρόβλημα πως θα την συνδράμουμε με δυνάμεις ενώ κατουσιαν είναι στρατηγικό εφαλτήριο.
  Προσπαθεί να στο φτιάξει ο Ερντογαν κάνοντας βάσεις πίσω σου (Αλβανία,Λιβυη,ως και Μαλτα ψάχνεται)και εσυ που μπορεις να του κόψεις την χώρα στην μέση το βλέπεις σαν πρόβλημα γιατί απλα η ελίτ ούτε καν περνά από το μυαλό της (λόγω φόβου)να επιτεθεί στην καρδιά του και να μεταφέρει τον πόλεμο στην δίκη του πλευρά.
  Η σκέψη είμαι καλός τερματοφύλακας και θα πιάσω όλα τα πέναλτυ είναι γελοία όσο και αυτός που την σκέφτεται.
  Τι υποδομές και αγορές θα κανείς (πχ. υπόγεια αεροδιάδρομο,υποβρύχια,πυραυλικές συστοιχίες,μικρά ταχύτατα σκάφη με πυραύλους,κτλ) εξαρτάται από την βούληση που έχεις να αντεπιτεθούν για το γκολ η να κανείς τον ταλαιπωρημένο τερματοφύλακα .
  Με εκτίμηση

 11. » Ο/Η eksothen
  11 Απριλίου 2021 στις 01:08
  Το σχόλιό σας αναμένει για έλεγχο. Αυτή είναι μια προεπισκόπηση. Το σχόλιό σας θα γίνει ορατό αφού εγκριθεί. «

  Ενδεχομενως μερικα σχολια δεν πρεπει να δημοσιευεονται……λογοκρισια με δημοκρατικη χροια..ο παραδεισος του καθε ουμανιστη!

 12. Μπράβο Γιάννη πολύ ωραία παρουσίαση, θυμήθηκα τα πολύ καλά άρθρα σου στην ΕΑ & Τ πρίν κάποια χρόνια. Ανυπομονώ για την συνέχεια…

 13. Η καλύτερη περιπτωση θα ηταν να γυρίσουν οι S300 στην Κύπρο και να διασυνδεθουν με Tor m1 και Buk m1, όμως επειδή οι εποχές ειναι ύποπτες (S400) και για να μην ξαναβγουμε και «κεραταδες και γδαρμενοι» όπως πριν 20 χρόνια…. η Ιδανική περιπτωση θα ηταν οι SAMPT (τουλαχιστον 12 εκτοξευτές) , όμως ειναι ενα παρα πολυ πανάκριβο οπλικό σύστημα. Μάλλον μια λογική λύση, λόγω κοστους και δυνατοτήτων, ειναι το Iron dome, που αργότερα πιστεύω θα το δουμε και στην Ελλάδα. Τελος θελω να πιστεύω οτι οι «δηλωμενες» ποσότητες των εκτοξευτεων Tor. M1 και Buk m1 δεν ειναι οι πραγματικές, δηλαδή φημολογείται οτι τα πρωτα δεν ειναι 6 εκτοξευτές, αλλά 12 και τα buk m1 δεν ειναι 8, αλλά 12 ή18-20 εκτοξευτές. Ειδωμεν. Λύσεις υπαρχουν πολλές, η διάθεση λείπει. Και ολα γινονται όμορφα, αθόρυβα, διακριτικά… όπως μέχρι τωρα… για να μην πω και για παραχώρηση 82 leclerc απο τα Η.Α.Ε, όπως έγινε με την Ιορδανια, σε «απάντηση» των 2A4 του κατοχικού στρατου…

   1. Ιδανικό για αντικατάσταση Patriot και HAWK με ένα ενιαίο σύστημα και ραντάρ και ενιαία εκπαίδευση του προσωπικού, με συνεργεία την παράλληλη μείωση 50% των οχημάτων που φέρουν τον εκτοξευτή,χωρίς να μειωθεί ο αριθμός πυραύλων(που στην περίπτωση των Hawk αυξάνεται +1 αν φορτώσεις 4+4 πυραύλους Aster 15/30 στους εκτοξευτές του SAMP).

    1. Αν και μιλάμε για Κύπρο και γενικά δεν μου αρέσει να ξεφεύγει η κουβέντα από τα του εκάστοτε άρθρου, γιατί αντί για μια ποικιλία θεμάτων υπαρκτών η συζήτηση καταλήγει σε 3-4 θέματα (πολιτική, φρεγάτες και ξέρω γω 2-3 άλλα) (κάτι που θεωρώ ότι δεν αρέσει και στον συντάκτη του εκάστοτε άρθρου, αφού ασχολείται και κοπιάζει για να παρουσιάσει ένα άρθρο και βλέπει από κάτω να συζητείται άλλο αντ’ άλλου, κάτι που ίσως υποδηλώνει και ασέβεια προς αυτόν), θεωρώ ότι στο ορατό μέλλον, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ (για πολλούς λόγους) να αντικαταστήσουμε τους Patriot. Καμία χώρα ακόμα δεν έχει προβεί σε αντικατάστασή τους, αφού το σύστημα ακόμα ωριμάζει (βελτιώνεται) και δεν είναι ούτε 20 χρόνια σε υπηρεσία. Και εκτός αυτού, αμέσως, θα δημιουργήσεις και δυσαρέσκεια που αυτόν τον καιρό δεν πρέπει. Εκτός και δεχτούν οι Ουσαίοι να τους πουλήσεις σε κάποιους που και αυτό αποκλείεται, γιατί σε αυτόν τον κάποιο θα του πουλήσουν αυτοί καινούργιους. Οπότε το θέμα είναι τι θα τους κάνεις? Θα τους πετάξεις? Άρα σε πρώτη φάση, αναβαθμίζεις τους Patriot και εάν θέλεις να πας σε SAMP/T, αντικαθιστάς τους Hawk και επιπλέον αντικαθιστάς και τους S-300. Και βλέπεις πως θα πάει, δουλεύεις αυτό το σύστημα και κάποια στιγμή, μπορείς να κάνεις και κάποια άλλη αλλαγή.
     Η Κύπρος όμως, χθες θα έπρεπε να έχει πάρει 2 SAMP/T, 2-3 τάγματα SPYDER ή παρεμφερές και 2 τάγματα I.Dome. Δεν χρειάζονται παραπάνω και ΕΧΟΥΝ τα λεφτά για να το κάνουν αυτό. ΑΡΚΕΙ τα λεφτά για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης να πηγαίνουν στην …..Αμυντική Θωράκιση και όχι αλλού, όπως πηγαίνουν τώρα κατά συντριπτικό ποσοστό.
     ΥΓ. Αυτό για το εκτός θέματος εννοείται ότι δεν το έγραψα για σένα. Και γιατί πιστεύω ότι εσύ δεν θα παρεξηγήσεις. Αλλά να, είναι κάτι που ενοχλεί λίγο και βρήκα την ευκαιρία. Απλά και μόνο γιατί δεν είναι από δεκάδες θέματα που έχουν και τα 3 Όπλα και άλλα θέματα γεωστρατηγικής φύσεως, να μιλάμε μονίμως για 5-6. Ξέρω γω? (Κατά τη γνώμη μου βέβαια).

     1. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν συνηθίζω να συζητάω εκτός θέματος άρθρου, για αυτό περιοριστικά και σε λίγες σειρές μιας παράγραφος πατώντας σε αυτό που παρατήρησες για το SAMP(που είχα επισημάνει σε ένα εκτενής σχόλιο σε προηγούμενο σχετικό άρθρο. Ωστόσο δεν μπορώ να μην επισημάνω μόνο μερικά factς που θεωρώ σημαντικά σχετικά με το ιστορικό του Patriot, και θα προσθέσω μια μικρή προσωπική μου παρατήρηση. Χωρίς πρόθεση να επεκταθεί η συζήτηση για το θέμα.

      Η ανάπτυξη του Patriot ξεκίνησε το 1969 η παραγωγή το 1976 και η πρώτη χρήση υπό πραγματικές συνθήκες έγινε πρίν απο 30 χρόνια. Ενώ η αντικατάσταση του λέγεται ότι φαίνεται ήδη στον ορίζοντα(προφανώς σε χώρες που παίρνουν στα σοβαρά το θέμα αεράμυνας).

      Προσωπικό μου συμπέρασμα.
      Αν δεν ωρίμασε μέχρι σήμερα μετά απο 30+ χρόνια,δεν πρόκειται να ωριμάσει ποτέ (σε επίπεδο που θα επιθυμούσαν οι χρήστες του συστήματος) μέχρι να αντικατασταθεί.
      Στην Ελλάδα θα χρησιμοποιείται προφανώς μέχρι το 2070 η και πιο πέρα(όπως και το Hawk που υπάρχει μέχρι σήμερα, ενώ έχει αποδειχθεί το αργότερο με την περίπτωση στην Αλ Ουατία στην Λιβύη ότι δεν μπορεί να σταθεί πλέον απέναντι σε σημερινές προκλήσεις.

     2. Ναι το ξέρω. Γι’ αυτό το έγραψα σ’ εσένα, για να μην παρεξηγηθώ.
      Υπάρχουν τόσα και τόσα θέματα. Και δεν είναι ότι έχουμε ανάγκη μόνο σε πλοία και 3-4 άλλα. Εδώ χρειάζεται πλέον το κάθε τι.
      Η βάση της θέσης σου, ως προς αυτό που συζητάμε, δεν είναι λάθος. Αλλά για μένα ίσως πρόωρη, αφού σε 1.000 άλλα πράγματα είμαστε πολύ πιο πίσω και με πολύ πιο παλιά συστήματα από τους Patriot. Ας αρχίσουμε τουλάχιστον με SAMP/T εκεί που πραγματικά πρέπει να αντικαταστήσουμε (π.χ. HAWK) , ως επιτακτική ανάγκη και βλέποντας και κάνοντας ανάλογα και τις λοιπές ανάγκες και τα διαθέσιμα κονδύλια. Όπως επίσης μια πιο επιτακτική ανάγκη είναι ένα anti-drone σύστημα κ.λπ.

     3. Η Κύπρος νομίζω ότι θα έπρεπε να κρατάει πάντα και μια πισινή, αφού δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα η σχέση με την Γαλλία η και το Ισραήλ(αφού και οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να διατηρούν ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ).
      Αν ξεκινήσεις πάντως με αγορά SAMP/T ως αντικατάσταση για τους Hawk με τον μικρό Aster βάζεις υποχρεωτικά και τα θεμέλια για τον μεγάλο Aster αφού χρησημοποιούν τον ίδιο εκτοξευτή και το ίδιο ραντάρ.

     4. Για μένα η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμη και όταν το ευνοήσουν οι συγκυρίες, να γίνει αυτό που πρέπει. Γιατί και η γεωγραφία ευνοεί. Αλλά γι’ αυτά, χρειάζεται και θέληση.

     5. Όσο έτοιμη και να είναι τα περιθώρια θα είναι πάντα λίγα απέναντι στην Τουρκία για ανακατάληψη εδάφων(όπως το έπραξε το Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα στο Αρτσάχ).

 14. Σ300 στην κυπρο
  Κ εμεις να παρουμε αντίστοιχα 2 ΣΑΜΠΤ…ετσι κανεις σωστες δουλειές

  Επισης η Κύπρος πρέπει κ η ιδια να αυξήσει το μπατζετ για την άμυνα της. Πιστεύω οτι με SPIKE, iron Dome κ επιπλέον 24 BB40 εξοσετ θα αύξανε κατακόρυφα την αμυνα της.

 15. Παντως προσεξτε στη φωτογραφια και το βιντεο ποσο αποτελεσματικη ειναι η παραλλαγη τυπου multicam / pentacamo που εχει υιοθετησει η Εθνικη Φρουρα. Ειναι πραγματικα εντυπωσιακα αποτελεσματικη.

  Θα επρεπε καποια στιγμη να αλλαξει η παραλλαγη στην Ελλαδα, ειδικα στην ΑΣΔΕΝ. Εχουμε φτασει στο σημειο να εχουμε πιο πρασινη παραλλαγη ακομη και σε σχεση με τους Γερμανους, Σουηδους, Δανους κτλ, λες και η Ελλαδα ειναι καποιο τροπικο δασος η Κεντρο-Ευρωπαικο δασωδες τοπιο.

  1. Η παραλλαγή είναι ολόκληρη επιστήμη, ωστόσο δεν υπάρχει «η μια ιδανική» για όλα τα μέρη, περιβάλλοντα και εποχές(όπου αλλάζει το περιβάλλον) ακόμα και μέσα στην Ελλάδα, άλλο πράγμα/σχήμα η Pentacamo της Pentagon και άλλο η Multicam της CP.

   https://www.pentagon-tactical.com/clothing-uniforms-acu-set-uniform-pentacamo?search=Pentac&category_id=0

 16. Ιδανικά χρειάζονται δυο διαφορετικές παραλλαγές,χειμερινή και καλοκαιρινή.
  Αλλάζει η χρωματική φυσιολογία του τοπίου και ετσι δεν δουλεύει η lizard όσο περνάμε από άνοιξη σε καλοκαίρι.
  Λάθος το μαύρο αρβυλο και όπλο…..
  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι πρόπερσι που παρέδωσα το λουκάνικο με ότι είχα χρεωθεί από ιματισμό μιας και έχω πάρει δικά μου ,μόνο ξύλο δεν παίχτηκε μεταξύ των στελεχών για το ποιος θα τα πρωτοπάρει.
  Είχαν και το θράσος μετά από δέκα χρόνια χρήσης να μου κάνουν και ιστορία που είναι τα αρβύλα ….εδώ γελάμε/κλαίμε …Τα παπούτσια του Άι Σπυριδωνα ναταν θαχαν λιώσει…
  Με εκτίμηση

 17. Για εκείνους που επιχειρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή(πχ Ελλάδα η Σερβία) αρκούν οι δυο παραλλαγές, για όσους συμμετέχουν όμως και σε «αποστολές σταθεροποίησης» σε άλλα μέρη στο εξωτερικό χρειάζονται περισσότερες επιλογές, ανάλογα με το περιβάλλον που θα συναντήσουν.
  Η περίπτωση που περιγράφεις με τα στελέχη είναι ντροπιαστική και παραπέμπει σε νοοτροπίες που συναντούνται σε μη ανεπτυγμένες χώρες(για να το πούμε ευγενικά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *