Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Εθνική Φρουρά έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων και των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Με επίκεντρο τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού η Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ειδικότερα έχει προχωρήσει σε ριζική και ουσιαστική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μονάδων ειδικών δυνάμεων στα πρότυπα ξένων αντίστοιχων μονάδων.

Με τα παραπάνω δεδομένα ο γράφων και το  DefenceReview.gr αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα οδοιπορικό στη Κύπρο. Στο παρόν άρθρο ξεκινάμε από τη θρυλική Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Το οδοιπορικό στην Εθνική Φρουρά θα παρουσιαστεί σταδιακά και με τμηματικά αφιερώματα παρουσιάζοντας όλες τις εξελίξεις που καταγράφονται και δύναται να παρουσιαστούν δημόσια. 

Βρεθήκαμε στο Σταυροβούνι, έδρα της Διοίκησης Καταδρομών και παρακολουθήσαμε επιχειρησιακές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου για 72 ώρες. Αντικείμενα που περιλαμβάνουν βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, καταστροφές στόχων με εκρηκτικά, αποστολές συλλογής πληροφοριών με παρατηρητήρια, βολές ελεύθερων σκοπευτών ειδικών αποστολών (ΕΣΕΑ), διείσδυση και διαφυγή με τα κατάλληλα μέσα. Αδιαμφισβήτητα, το πλέον εντυπωσιακό ήταν η προσπάθεια να εντοπιστούν τα  παρατηρητήρια των Καταδρομών από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) της Εθνικής Φρουράς.

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν πληθώρα σεναρίων, αποστολών και αντικειμένων ενώ παράλληλα καταδείχθηκε στο έπακρο η επιχειρησιακή ετοιμότητα σύσσωμης της Εθνικής Φρουράς.

Το παρακάτω αποκλειστικό βίντεο αποτελεί την αρχή του αφιερώματος και θα ακολουθήσει και επόμενο με πρωτογενές φωτογραφικό υλικό.  

Η ομάδα του DefenceReview.gr, είχε την ευκαιρία να αντικρίσει την επίπονη στρατιωτική προετοιμασία που χρειάζεται ένα Στρατηγικού Επιπέδου χτύπημα. Σε πείσμα των καιρών είμαστε πεπεισμένοι να ξαναθυμίσουμε στον Ελληνισμό πως »Άνδρες πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί».

Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.