Με νέες του δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο αφήγημα των Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε τη Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM ΙΧ”). Μεταξύ των όσων συζήτησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας με τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη ήταν και τα ναυπηγικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Παράδειγμα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  χρειάζεται μια καινούργια φρεγάτα. Είναι πολύ λογικό να μπούμε στο πρόγραμμα Constellation του αμερικανικού ναυτικού που μας προσφέρεται ως  επιλογή εξαιτίας της αναβάθμισης των σχέσεων μας, να το συνσχεδιάσουμε μαζί με το αμερικανικό ναυτικό. Να παράξουμε στην Ελλάδα τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε, υπολογίζουμε περίπου 7. Αλλά κυρίως, όχι μόνο να υποστηρίξουμε μετά αυτές τις φρεγάτες, αλλά να υποστηρίξουμε και όλες τις άλλες φρεγάτες όλων των άλλων κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών που δρουν στην περιοχή και χρειάζονται επισκευές. Αυτό μόνο μπορεί να συντηρήσει για 40 χρόνια ελληνικά ναυπηγεία».

Ο ΥΕΘΑ για μια ακόμη φορά επισήμανε τη νέα σχεδίαση των αμερικανικών φρεγατών Constellation ως τη βέλτιστη επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό. Στο σημείο αυτό θα σχολιάσουμε και θα τεκμηριώσουμε τα γραφόμενα μας σημειώνοντας τα εξής.

Επισήμανση πρώτη. Για το πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation ως δυνητική επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπάρχει (προς το παρόν) η παραμικρή αναφορά για τη διαμόρφωση των ελληνικών πλοίων. Για να το πούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται δεν γνωρίζουμε την ακριβή τους διαμόρφωση. Γνωρίζουμε τη διαμόρφωση των αμερικανικών πλοίων αλλά δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για την τεχνική διαμόρφωση των ελληνικών Constellation.

Επισήμανση δεύτερη. Λαμβάνοντας υπόψιν πως δεν γνωρίζουμε τη ακριβή τεχνική διαμόρφωση των ελληνικών Constellation δεν γνωρίζουμε και το τελικό κόστος. Μάλιστα διαφημίζεται πως οι Constellation μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα αλλά άγνωστο που και φυσικά με τι κόστος. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών, υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 20% για τη ναυπήγηση των πλοίων στη χώρα μας.

Επισήμανση τρίτη. Ουδεμία πληροφορία υπάρχει ως προς το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του προγράμματος, τη στιγμή που στις ΗΠΑ σημειώνονται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αμερικανικών Constellation. Πότε δηλαδή θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, με τι κόστος, σε τι ορίζοντα υλοποίησης των εργασιών και πότε θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό τα πλοία. Ως εκ τούτων, όλα είναι στον «αέρα» δίχως σαφή δεδομένα κόστους, διαμόρφωσης των πλοίων και χρονοδιαγράμματος παράδοσης των νέων φρεγατών.

Επισήμανση τέταρτη. Με γνώμονα την υφιστάμενη τεχνική διαμόρφωση των αμερικανικών Constellation ποια είναι τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα τα οποία αποδεσμεύονται για το Πολεμικό Ναυτικό; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτη ασφάλεια. Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις.

Συνεπώς, αυτά τα οποία αναφέρονται για τις Constellation δεν αποτελούν έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για το Πολεμικό Ναυτικό με σαφή και ακριβή δεδομένα αλλά ένα επικοινωνιακό – κομματικό αφήγημα. Ένας σοβαρός σχεδιασμός θα έπρεπε να λάβει υπόψιν του τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Ελληνικού Στόλου και να προκρίνει λύσεις κοστολογημένες και με πλήρη ακρίβεια όλων των επιμέρους παραμέτρων (διαμόρφωση των πλοίων, κόστη, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος).