Αίσιο τέλος είχε η το σήριαλ του απεγκλωβισμού της 35χρονης γυναίκας που είχε τραυματιστεί σοβαρά στον Όλυμπο, ύστερα από πτώση της στο ‘’λούκι του Στεφανιού’’ σε υψόμετρο περίπου 2.800 μέτρων, όπου επιχειρούσε ανάβαση μαζί με ομάδα ορειβατών από τα Σκόπια. Προηγουμένως, η τραυματισμένη γυναίκα είχε ανευρεθεί σε χαράδρα και είχε μεταφερθεί στο καταφύγιο «Γ. Aποστολίδης» σε υψόμετρο 2.697 μέτρων από ομάδα ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και Λιτόχωρου, της 2η ΕΜΑΚ, καθώς και από άλλους εθελοντές.

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είχε προσπαθήσει νωρίτερα, να προσγειωθεί κοντά στο «Γ. Aποστολίδης» για να παραλάβει την 35χρονη αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τελικά ένα άλλο ελικόπτερο της 384 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης (384ΜΕΔ), που απογειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας με προσωπικό από την 31η ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης) κατόρθωσε να προσγειωθεί κοντά στο καταφύγιο και να παραλάβει την τραυματισμένη γυναίκα.

Ας σημειωθεί ότι το πλήρωμα του Super Puma έκανε χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης (NVG: Night Vision Goggles) για να μπορέσει να προσγειωθεί με ασφάλεια στο νυκτερινό χιονισμένο διάσελο πέριξ του καταφυγίου.

Μια πολύ δύσκολη και απαιτητική αποστολή σε υψηλό υψόμετρο που είναι ενδεικτική της ικανότητας των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας να ανταποκριθούν σε πολύ οριακές συνθήκες όπου η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιτυχία και την καταστροφή, την ζωή και τον θάνατο, είναι δυσδιάκριτη…

Σε μια χώρα που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους και σχεδόν τα πάντα αναφέρονται και κοινοποιούνται για τα προσχήματα και μόνο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο υψηλός επαγγελματισμός, η αποφασιστικότητα, το ομαδικό πνεύμα, το υψηλό φρόνημα, το θάρρος και το μεγαλείο ψυχής που διακρίνουν όλο το προσωπικό της 384 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης και του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μια ανάσα αισιοδοξίας και παραδειγματισμού.

Το ευχαριστώ προς όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι τόσο μικρό όσο μεγάλο το χαμόγελο αυτού που ακούει τον ήχο από στροφείο των Super Puma, Aegean Hawk και ΑΒ-212 να πλησιάζει…