Οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Είναι το διαχρονικό και διακομματικό αποτέλεσμα της ελληνικής πολιτικής του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας. Το θράσος τους έχει ενισχυθεί και μετά τα τελευταία γεγονότα με το Oruc Reis και την ελάχιστη ελληνική αντίδραση.

Όπως έγινε ευρέως γνωστό χθες σημειώθηκε ναυάγιο με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης. Από τη πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε το ΛΣ και το ΠΝ υπό τον τακτικό έλεγχο του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης. Οι Τούρκοι άμεσα έστειλαν στη θαλάσσια περιοχή ακταιωρούς της τουρκικής ακτοφυλακής που παρεμπόδιζαν τις έρευνες των ναυαγών με το πρόσχημα πως οι ελληνικές διασωστικές δυνάμεις βρίσκονται σε περιοχή ευθύνης της Τουρκίας.

Όταν τα ελληνικά πλωτά του ΛΣ και του ΠΝ δεν αποχώρησαν οι Τούρκοι έγιναν ακόμα πιο προκλητικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκος κυβερνήτης σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής πλέοντας με μεγάλη ταχύτητα επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό σκάφος Lambro 57 του ΛΣ, με το ελληνικό πλήρωμα να αποφεύγει τελευταία στιγμή τον εμβολισμό αφού κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα και ερευνούσε το σημείο για ναυαγούς εφαρμόζοντας διαδικασίες περισυλλογής ανθρώπων από τη θάλασσα.

Λίγο αργότερα άλλο πλωτό της τουρκικής ακτοφυλακής τύφλωνε τους χειριστές ελληνικού Super Puma κάνοντας χρήση φορητής συσκευής λέιζερ προς τον θάλαμο διακυβέρνησης του ελικοπτέρου που είχε απογειωθεί από τη Ρόδο και άμεσα έσπευσε στη περιοχή απόρροια της κρισιμότητας του συμβάντος.

Αντίστοιχους επικίνδυνους ελιγμούς δέχθηκε και η πυραυλάκατος «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του ΠΝ.

Καθ’ όλη τη νύχτα τα τουρκικά πλωτά προσπαθούσαν να περισυλλέξουν ναυαγούς ενώ άλλα με πλήρη οργάνωση και τουρκική καθοδήγηση προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις ελληνικές έρευνες. Είναι γεγονός πως οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Επιδιώκουν εμπλοκή με την Ελλάδα και το διατυμπανίζουν περίτρανα ενώ αξιοποιώντας την όποια ευκαιρία τους δίνεται προχωρούν σε υπερβολικά προκλητικές ενέργειες που είναι θέμα χρόνου ότι θα οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο.