Την υποστήριξή της στη συμφωνία για ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του ανεπίσημου λογαριασμού του στρατού του Χαφτάρ στο Twitter.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες των δυνάμεων του Χαφτάρ, προσκείμενες στην Τουρκία πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Σάρατζ εισέβαλαν στο πετρελαϊκό συγκρότημα Μελίτα και σταμάτησαν την άντληση φυσικού αερίου προς την Ιταλία, ως αντίποινα στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Στην παράκτια περιοχή Μελίτα βρίσκεται ένα μεγάλο συγκρότημα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Πηγή: https://www.skai.gr/

Comments

 1. Πρώτα να δούμε αν ο Χαφτάρ είτε επικρατήσει είτε πάρει δικό του το ανατολικό κομμάτι.

  Για να το δούμε αυτό, θα έπρεπε διπλωματικά να μιλήσουμε με Αϊγυπτο, ΗΑΕ, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ (και Ρωσία) και να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους, και αν θα μπουν δυναμικά ή όχι.

  Αν είναι να μπουν δυναμικά, μπορούμε να κάνουμε και εμείς κίνηση και σχετικά επίσημα, αν δεν μπουν δυναμικά, μπορούμε από τώρα να κάνουμε άτυπες συνεννοήσεις.

  Αν δεν κάνουμε τίποτα όμως, όταν χάσει τι είχαμε τι χάσαμε, αν κερδίσει δεν θα έχει λόγο να κάνει κάποια υποχώρηση υπέρ μας.

   1. Έτσι ακριβώς!
    Σε αυτό θα πρέπει να είσαι όμως έτοιμος να πας κόντρα στους αμερικανούς -όπως εκαναν οι Τούρκοι στο Ιράκ και έφαγαν κουκούλωμα- που στηρίζουν Τουρκία άσχετα του τι λέει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα για στήριξη και συνεργασία.

     1. Η πολύ φοβισμένοι θα είναι οι πολιτικοί στην Ελλάδα η πολύ πουλημένοι σε ξένα συμφέροντα, αλλιώς δεν εξηγείται η στάση τους στο θέμα. Αν δεν επιθυμούν στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσαν να στηρίξουν με άλλο τρόπο τον Χαφτάρ, αλλά ούτε αυτό δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής.

      Μου αρέσει που διαφημίζουν συνέχεια τους επίλεκτους επαγγελματίες στρατιωτικούς που υποτίθεται ότι τους εκπαιδεύουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας ως εργαλεία της πολιτικής.

 2. Η υπογραφή συμφωνίας με τον Χαφτάρ για ΑΟΖ πρέπει να γίνει χθές. Eίναι ο μόνος τρόπος για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και να μας υπολογίσουν ως συνομιλιτές σε κάποια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
  Τέλος μηπως μέσω τριγωνικης συναλλαγής στειλουμε 15-20 BMP-1 (τόσο πολύ αναντικατάστατα είναι;) στην Αίγυπτο και αυτή προωθήσει αντιστοιχο αριθμό στον Χαφτάρ…

 3. Τα νερά μας παίζοντε και στη Λιβυή. Αν δεν στηρίξουμε τον Χάφταρ, αύριο-μεθαύριο θα είναι πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε τα δικαιωματά μας. Πρέπει να κάτσουν η Αιγυπτος, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΑΕ, ΗΠΑ και εμείς σ’ένα τραπέζι. Πρώτα πρέπει Γαλλία και Ιταλία να τα βρούν και μετά ΗΠΑ και Ρωσία να βρουν έναν συμβιβασμό.

 4. Αυτή πληροφορία ανέβηκε στο λιγαριασμο M.LNA στο twitter που δεν είναι ο επίσημος λογαριασμός του LNA. Ο επίσημος λογαριασμός είναι ο «LNA Spox.». Συνεπώς μπορεί να μην είναι επιβεβαιωμένη η πληροφορία. Έχει ανέβει και σε άλλα site τα οποία πήραν σαν αρχική πηγή το λογαριασμό M.LNA. Αν μπορείτε να ας το επιβεβαιώσετε και από άλλη πηγή.

 5. Ο λαλιστατος κύριος Μακρόν που έχει εξαφανιστεί? Απογοητεύει η Γαλλία με την απουσία της! Για ακόμη μια φορά δυστυχως

  1. Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι με τους Γάλλους, εφόσον έχουν αρκετή παρουσία και εμπλοκή στην περιοχή ενώ είναι και σε αντιπαράθεση με τους αμερικανούς στο θέμα.
   Υπάρχουν αρκετές αναφορές για την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας στην περιοχή, δεν μπορεί όμως μόνη της να τα σηκώσει όλα η να είναι παντού, ενώ οι άλλοι ευρωπαίοι που είναι επίσης κοντά στην περιοχή όπως Ιταλία,Ελλάδα η και Ισπανία να παριστάνουν τις χορεύτριες στο διπλωματικό παρκέ ενώ έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

   U.S. Tussles With France, U.N. Over Counterterrorism Efforts in West Africa

   https://foreignpolicy.com/2020/05/21/trump-united-nations-terrorism-threat-west-africa-united-states-minusma-sahel-counterterrorism-mali/

   Http///https://www.nytimes.com/2020/03/29/world/africa/france-sahel-west-africa-.html

 6. Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ή να αλλάξει τίποτα στην ροή. Η μόνη περίπτωση είναι αν μπει μέσα σαν δεύτερη ή τρίτη, πίσω από κάποιον που ενδιαφέρεται πιο ζωηρά για το θέμα και θα είναι αποφασισμένος να μπει δυναμικά.

  Από την μεριά του Χαφτάρ τέτοιοι είναι:
  1) Νο 1 η Ρωσία τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνηθίσει να μην μασάει και να μπουκάρει παντού δυναμικά χωρίς πολλές ντροπές, αλλά με πολύ σκακιστική στρτηγική σκεφτόμενη τι θα γίνει στην 20η κίνηση από τώρα

  2) Νο 2 η Αίγυπτος. Είναι στα σύνορά της, παίζει το κεφάλι της αν θα πάει η χώρα στους αδερφούς μουσουλμάνους ή αν παραμείνει ο Σίσι, εξοπλισμένη μπόλικα είναι, ελάττωμα ότι δεν είναι τόσο μάχιμοι σαν τους Τούρκους

  3) Νο 3 η Γαλλία. Λόγω δύναμης και μέσων, αλλά και νοοτροπίας αφύπνισης σαν μεγάλη δύναμη, η οποία έχει συμφέροντα παντού στην Βόρεια Αφρική.

  Εμείς, τέταρτοι και καταϊδρωμένοι, αν δεν μπει πολύ ενεργά και με δέσμευση ένας από τους πάνω (και κατά προτίμηση πέραν της Ρωσίας), εμείς θα ήταν σαχλαμάρα να ανακατευτούμε, γιατί τα κέρδη θα ήταν λίγα και το ρίσκο μεγάλο. Την ΑΟΖ την καθαρίζουμε και μέσω συμφωνίας με την Αίγυπτο, οπότε να μπούμε σε πόλεμο μόνο για αυτό δεν λέει, εκτός και αν μας υποσχεθούν και άλλα κέρδη, οπότε να μπούμε με κάποιον ακόμη, και παράσχουμε συγκεκριμένη και όχι πολύ επικίνδυνη για εμάς βοήθεια. Αν όχι, ως τότε μόνο μπορούμε να κουρδίζουμε τους άλλους να συμμετέχουν.

  Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία έσπρωξε όλες τις μάρκες στο τραπέζι, ότι έχει και δεν έχει και οι υπόλοιποι παίχτες πρέπει να που τα βλέπω, ή όχι. Αν πουν τα βλέπω, πρέπει να εμπλακούν περισσότερο από την Τουρκία και εμείς δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα, άρα ή λέμε πάσο, ή παίζουμε στο χαρτί άλλου. Το ίδιο νιώθω ότι κάνει και η Γαλλία, και μένει πλέον η Αίγυπτος. Νομίζω ακόμη και η Ρωσία έχει κάνει το game theory της και ποντάρει ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουν τα βλέπω. Μόλις το πουν αυτοί, θα πάει Ρωσία (που έχει και καλές σχέσεις με την Αίγυπτο), Ελλάδα, Γαλλία και θα πουν και αυτοί μέσα, ο καθένας με άλλο βάρος. Απλά η ζυγαριά είναι σε ένα λίμπο τώρα, πριν ήταν υπέρ του Χαφτάρ μετά ισορροπούσε και μετά γύρισε εναντίον του. Πριν γύρει οριστικά, θα μπει η Αίγυπτος μέσα ανατρέποντας την κατάσταση και προσπαθώντας να κλείσει το θέμα με διαίρεση της Λιβύης (με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια).

  Μόλις κάνει βήμα πρέπει η Ελλάδα να πει ότι α) πάει με Γαλλία και κάνει το Irini, πραγματικά ναυτικό αποκλεισμό, β) κάνει αεροπορικό αποκλεισμό, γ) στέλνει τα ιπτάμενα ραντάρ να βοηθάει με εικόνα, δ) πουλάει τα BMP1 στην Αίγυπτο σε συμβολική τιμή.

  1. Η Ρωσία είναι όντως ο πιο σημαντικός παράγοντας στο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον Χαφτάρ, το μεγάλο πρόβλημα είναι όμως νομίζω οι ίντριγκες στην ΕΕ όπου η μια πλευρά τραβάει προς τον Σαράτζ με αμερικανούς και Τούρκους ενώ η άλλη προς τον Χαφτάρ με Ρωσία και τα κράτη που θέλουν να αναχαιτίσουν τις προσπαθείες της μουσουλμανικής αδελφότητας να επανέλθει στην περιοχή.
   Στην εποχή του Ολάντ θυμάμαι τον συγκεκριμένο να ανακοινώνει επίσημα συνεργασία με την Ρωσία στην Συρία, ενώ μετά την επίσκεψη του στην Αμερική να ανακαλεί την ανακοίνωση, αφού δέχθηκε προφανώς μεγάλες πιέσεις απο τους αμερικανούς που είχαν άλλο σκοπό αλλά χωρίς πραγματική στρατηγική για την μέση ανατολή, όπου τα έκανα απλά μαντάρα και μπάχαλο φεύγοντας απο την πίσω πόρτα μετά την εμπλοκή της Ρωσίας.

 7. Μια σκέψη και ερώτημα:
  Τα βρίκαμε τώρα με τους Ιταλούς, ας υποθέσουμε ότι θα τα βρούμε και με τους Αιγύπτιους σχετικά με ΑΟΖ και όλλα βάση διεθνούς δικαίου.
  Αυτό το διεθνές δίκαιο αν δεν το σεβαστεί κάποιος, πιος θα έρθει να το επιβάλλει;
  Άσχετα αν εμείς κυρήξουμε ΑΟΖ με άλλα γειτονικά κράτη, εγώ περιμένω από τους Τούρκους να συνεχίζουν να παίζουν το δικό τους βιολί. Καμιά από τις μεγάλες δυνάμεις, καμιά ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένη να στείλει φρεγάτες απέναντι στους Τούρκους και για ΑΟΖ που δεν της ανήκει. Μια μυρουδιά πήραμε σήμερα πό την «Ειρήνη». Και πάλι μόνοι θα ήμαστε για να προστατεύσουμε την ΑΟΖ μας. Αυτά τα γραφικά και οι συνθήκες, ωραία και όμορφα, αλλά οι γείτονες τα γράφουν στα παλιά τους υποδήματα και δεν υπολογίζουν κανέναν. Εδώ μετράνε μόνο κανόνια και φρεγάτες.

  1. Σωστό.
   ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρόκειται να έρθει να σε σώσει αν δεν έχει τεράστια συμφέροντα από εσένα, (π.χ. Τουρκία-GNA). Όσο πιο σύντομα καταλάβουμε ότι πρέπει να γίνουμε Ισραήλ, τόσο το καλύτερο για εμάς, αλλιώς το μέλλον το βλέπω δυσοίωνο. Το αυτί του Τούρκου δεν ιδρώνει από AOZ και διπλωματίες. μόνο από στρατιωτική ισχύ καταλαβαίνει.

   Αύξηση θητείας και το maximum που μπορούμε σε αμυντικές δαπάνες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να κάνουμε τίποτα από τα 2, αλλά δυστυχώς… Γείτονες έχουμε αυτούς που έχουμε, δεν τους διαλέξαμε.

 8. Αν και ευχάριστη η είδηση αν είναι αληθινή, νομίζω ότι ο Χαφτάρ επειδή έχει χάσει έδαφος, με τέτοιες «διαρροές» δείχνει απελπισμένος και απεγνωσμένος, τάζοντας πολλά σε όλους, τα οποία ίσως και να έρχονται σε αντίθεση ανάλογα με το σε ποιον τα τάζει.
  Καταρχήν δίνει πατήματα στον Σάρατζ να επικαλείται ότι ο Χαφταρ ξεπουλάει τα πάντα από τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης για την επιβίωσή του, επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει και ο τελευταίος εναντίον του πρώτου, όταν έστελνε αποθεματικά της Λιβύης στην Τουρκία και υπέγραφε συμφωνίες για «προστασία» από τον «σουλτάνο».
  Δεύτερον, ο Χάφταρ είναι σίγουρος ότι η Αίγυπτος ως εγγύτερος γεωγραφικά σύμμαχός του, δεν θα ενοχληθεί από αυτή τη δήλωση, αφού η ίδια δεν επιθυμεί να συμφωνήσει ΑΟΖ μαζί μας λόγω Μεγίστης και άρα γιατί να θέλει η Λιβύη να μας δώσει ό,τι θέλουμε δημιουργώντας κακό προηγούμενο για την Αίγυπτο, την οποία θα εκθέτει περισσότερο στα μάτια της Αθήνας;
  Τρίτον, πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα, να θέλει να συμφωνήσει, όταν ο Χάφταρ την εκθέτει με τέτοια «διαρροή» προσπαθώντας να «εκβιάσει» την εμπλοκή της ή πιο δυναμική υποστήριξή της, όταν επίσημα η Αθήνα δε συμμετέχει στη σύγκρουση, παρά μόνο σε ναυτική δύναμη ελέγχου εφαρμογής εμπάργκο όπλων;
  Το M.LNA μπορεί να αναφέρει ότι δεν είναι επίσημος λογαριασμός, αλλά ό,τι γράφει από το στρατόπεδο του Χάφταρ είναι και δεν έχει διαψευστεί ποτέ από τους αξιωματούχους του. Κατά συνέπεια ο Χάφταρ καλό είναι να χρησιμοποιήσει πιο low profile διαύλους επικοινωνίας και διπλωματίας αν θέλει να πετύχει περισσότερα, γιατί όπως λέει και ο ελληνικός λαός, «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι». Φανταστείτε στο τέλος να δικαιωθεί ο Δένδιας που δεν ενέπλεξε ενεργά την Ελλάδα στη Λιβύη, επειδή θα αποδειχθεί ο Χάφταρ ένας φανφάρας, ανίκανος και αδύναμος ηγέτης.

  1. Πολύ σωστά.

   Αν πραγματικά ήθελε ο Χαφτάρ να γίνει δουλειά, αυτές γίνονται αθόρυβα και χωρίς φανφάρες. Αυτός από την μία επιδιώκει να του δοθεί ένα είδος διεθνούς νομιμοποίησης από μια δυτική χώρα, από την άλλη να μας εμπλέξει πιο χοντρά στην όλη φασαρία.

   Εμείς πρέπει να δούμε τα χαρτιά όλων, τα δικά μας, τι στοίχημα παίζεται στο τραπέζι με τα κέρδη/ζημιές που μπορεί να έχουμε και αναλόγως πράτουμε.

   1. Μεταξύ των δυο πλευρών που μάχονται για την εξουσία στην Λιβύη νομίζω ότι μόνο η μια παίζει για εμάς ως επιλογή όσο η άλλη είναι με το μέρος της Τουρκίας.

 9. Οργισμένος ο Μακρόν, αλλά να δούμε πως και αν θα πράξει πλέον φανερά η αν παραμείνει στα λόγια ενισχύοντας τον Χαφτάρ ανεπίσημα με στρατιωτική υποστήριξη.
  Εντός του ΝΑΤΟ ξέσπασε πάντως μεγάλη φασαρία μεταξύ αυτών που στηρίζουν Χαφτάρ και εκείνων που στήριζαν την άλλη πλευρά.
  Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν σε στρατόπεδο που εγκατέλειψε ο Χαφτάρ σε σύντομη υποχώρηση 4 πύραυλοι Javelin που -όπως λένε οι αμερικάνοι γύρο απο τον διευθυντή του τμήματος εξωτερικών πολιτικό-στρατιωτικών σχέσεων του State Department Clarke Cooper- προέρχονται απο παρτίδα που πουλήθηκε στην Γαλλία και επομένως υπάρχει έντονη ένδειξη ότι η Γαλλία στηρίζει και στρατιωτικά τον Χαφτάρ.
  Πρίν απο περίπου 4 χρόνια είχε γίνει γνωστό ότι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας πολεμούσαν στο πλευρό δυνάμεων του Χαφτάρ και επειδή υπήρξε το περιστατικό πεσόντων Γάλλων κομάντος το Παρίσι έπρεπε να παραδεχθεί την εμπλοκή του στην Λιβύη όπου υποστήριζει τον Χαφτάρ.

  Ας ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχθεί και ο Μακρόν πολυλογάς όπως ο Ολάντ που ανακάλεσε την συνεργασία με την Ρωσία στην Συρία αφού τον α αγκασαν οι αμερικάνοι μέρα απο συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

  Η Γαλλία καταγγέλλει την «απαράδεκτη» ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη

  https://www.kathimerini.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *