Σ’ ένα ακόμα πρόγραμμα, που σχετίζεται με την επικείμενη άφιξη στην Ελλάδα των τεσσάρων (4) μεταχειρισμένων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk.V, προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γνωστοποιεί την προκήρυξη ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την υπογραφή σύμβασης με σκοπό την επιθεώρηση και την επισκευή των οκτώ (8) υδροπροωθητών (Water Jet) τύπου K50s 62/6 KAMEWA που φέρουν, ανά δύο (2), τα Mk.V.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμένο κόστος € 544.000 και είναι τριετούς διάρκειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 23 Μαρτίου, ενώ ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 30 Μαρτίου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι τα σκάφη θα παραδοθούν σύντομα στο ΠΝ και την ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών). Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο το ΠΝ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση εργασιών παροχής ηλεκτρικής ισχύος, προς εξυπηρέτηση των Mk.V, στο ναύσταθμο της Αμφιάλης.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σημειώνει καθυστέρηση λίγων μηνών, καθώς τον Οκτώβριο του 2018 το ΠΝ, είχε προκηρύξει ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά των σκαφών και του υποστηρικτικού εξοπλισμού τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Αυγούστου του 2019, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί παράταση ή εκπλήρωση της. Σε κάθε περίπτωση τα σκάφη είναι πολύτιμα για την ΔΥΚ και το πρόγραμμα πρέπει να επισπευτεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.