Πυροτέχνημα δίχως κανένα αντίκρισμα η εξαγγελία οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από την Κομισιόν. Πυροτέχνημα και μάλιστα ληγμένο ήταν η εξαγγελία έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ ευρώ, από την Κομισιόν με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο.

Το κονδύλι υπάρχει και θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αλλά αποδέκτης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα είναι το ελληνικό κράτος. Ούτε βεβαίως αυτή η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί σε δράσεις για τη θωράκιση των συνόρων και την ενίσχυση των αποτρεπτικών μηχανισμών κατά της παράνομης μετανάστευσης, όπως αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί…

Στην πραγματικότητα το μισό από το σύνολο του ποσού (350 εκ. ευρώ) θα εκταμιευθεί άμεσα, αλλά θα διατεθεί αμιγώς για σκοπούς βελτίωσης της διαμονής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ ένα σημαντικό τμήμα θα δοθεί υπό την μορφή επιδομάτων σε 90.000 «αιτούντες άσυλο» που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Τα επιδόματα αυτά θα δοθούν ως… «βοήθεια σε μετρητά», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Από την δεύτερη μελλοντική δόση ένα ποσό 50 εκ. ευρώ (μόλις το 14% του συνόλου) προορίζεται για την «κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συνοριοφυλάκων και αστυνομικών» (δεν διευκρινίζεται ποιας εθνικότητας) και αφορά τη μεθόριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Επωφελείται δηλαδή και η γειτονική βαλκανική χώρα, ενώ, κατά δήλωση των επίσημων αρχών της, την περίοδο της κρίσης στον Εβρο δεν υπήρξε ούτε μία απόπειρα παράνομης εισόδου σε βουλγαρικό έδαφος.

Από την δεύτερη δόση επίσης, ένα…συμβολικό ποσό 10 εκ,. ευρώ κατευθύνεται στις υπηρεσίες της Frontex, ενώ η μερίδα του λέοντος (220 εκ) θα διατεθεί για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά. Αλλα 50 εκατομμύρια θα δοθούν για τον εφοδιασμό των hotspots με είδη έκτακτης ανάγκης και τρόφιμα, αλλά και για την πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού προσωπικού (από ΜΚΟ) και υπαλλήλων της υπηρεσίας ασύλου.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι από την πρώτη δόση των 350 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη αρχίσει και «τρέχει», η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει στην κυριολεξία…ψίχουλα, όπως παγίως συμβαίνει με την ευρωπαϊκή βοήθεια για το μεταναστευτικό.

Όπως διευκρίνισε η κ. Γιόχανσον, τα 290 εκ. ευρώ προορίζονται για την στήριξη των νέων 31 δομών (σ.σ. 28 έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση) στην ενδοχώρα, αλλά και την ενοικίαση πρόσθετων καταλυμάτων χωρητικότητας 25 χιλιάδων κλινών, καθώς και για την…βοήθεια σε μετρητά που προαναφέραμε και προορίζεται για 90 χιλιάδες μετανάστες.

Σημειώστε βεβαίως, ότι οι σχετικές υπηρεσίες στήριξης, εφοδιασμού, ενοικίασης στέγης κλπ δεν παρέχονται από το ελληνικό κράτος αλλά από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό για την Μετανάστευση (ΔΟΜ) που είναι επίσης θυγατρική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Από την συγκεκριμένη δόση η Υπατη Αρμοστεία θα λάβει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ «για υποστήριξη σε βασικές δραστηριότητες προστασίας οικογενειών και την παροχή συναφών υπηρεσιών στο camp του Καρά Τεπέ στην Λέσβο» Επιπροσθέτως τριανταπέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται για την μεταφορά «ευάλωτων» από τα κέντρα προσφύγων σε ξενοδοχεία της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου καθώς και της ενδοχώρας.

Σε μία πρώτη εικόνα βλέπει κανείς ότι τα εκατομμύρια της βοήθειας για το μεταναστευτικό…σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά δεν καταλήγουν σε ελληνικές τσέπες! Αυτό συμβαίνει παγίως από το 2010 όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενίσχυση στις χώρες μέλη για την υποδοχή προσφύγων.

Στην Ελλάδα φαίνεται να αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο με 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων όμως, τουλάχιστον το 1,5 δις έχει καταλήξει στην Υπατη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ, ενώ άλλο μισό δις σε συνδεόμενες με αυτούς τους οργανισμούς, ΜΚΟ.

Ετσι και τώρα η «έκτακτη βοήθεια» των 700 εκ. ευρώ που εξήγγειλε μετά βαΐων και κλάδων η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψη της στον Εβρο, αφήνοντας μας να πιστέψουμε ότι δίνεται για την διαχείριση του «υβριδικού πολέμου» εκ μέρους της Τουρκίας, κατευθύνεται τελικά στον…ΟΗΕ και τις συναφείς υπηρεσίες.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά η Υπατη Αρμοστεία (UNHCR) λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» στα ελληνικά νησιά παίζοντας ένα διχαστικό παιχνίδι στις τοπικές κοινωνίες.

Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός γονατίζει, υπάλληλοι της πλησιάζουν απελπισμένους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου για να στεγάσουν στα καταλύματα τους μετανάστες, αλλά και πλοιοκτήτες σε απόγνωση προκειμένου να διαθέσουν τα σκάφη τους για «πλωτά ξενοδοχεία».

Οι σχετικές προσκλήσεις με την μορφή πλειοδοτικών διαγωνισμών γίνονται ερήμην των ελληνικών αρχών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που σε πολλές περιπτώσεις διαμαρτύρεται έντονα όπως στην περίπτωση του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη που διευκρίνισε ότι δεν θα δεχτεί στο λιμάνι μισθωμένο πλοίο της Υπατης Αρμοστείας. Γι αυτό και ακολουθήθηκε η εναλλακτική λύση της «προκήρυξης» για φιλοξενία ευάλωτων σε ξενοδοχεία και ξενώνες του νησιού.

Όπως αναφέρεται στην σχετική προκήρυξη ζητούνται οικονομικές προσφορές, όχι μόνο στην Χίο, αλλά στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κω, στη Λέρο, στη Ρόδο και στην…Κρήτη (προφανώς για τα κύματα μεταναστών που αναμένονται από Λιβύη). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σχετική προκήρυξη που έχει 3μηνη διάρκεια με προοπτική ανανέωσης περιλαμβάνεται η υπηρεσία καθαρισμού υπνοδωματίων, κλιματισμός και «3 θρεπτικά γεύματα ημερησίως λαμβάνοντας υπόψιν τις διατροφικές ιδιαιτερότητες ενόικων που απορρέουν από την θρησκεία»…

Πηγή: bankingnews.gr

Comments

 1. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τα ψέματα της κυβέρνησης για τη βοήθεια της Ευρώπης με 700 εκατ. ευρώ τελικά τα χρήματα θα πάνε κατά βάση σε επιδόματα των μπολιαστών και σε νέες δομές.

 2. Είναι πολύ γλυκούλικο να διαβάζεις δημοσιεύματα που μοιράζουν τα 700Μ σε εγχώρια πρότζεκτ παραγωγής αμυντικού υλικού. Και μετά από 1 μήνα από το «έπος» του Εβρου να διαβάζεις την εξευτελιστική αλήθεια. Συγχαρητήρια που το γράφετε, σας τιμάει. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του αμυντικού τύπου που είναι επιεικώς πουλημένος σε κομματικά συμφεροντα.

 3. Ολοι αυτοι οι αλλοδαποι που εχουν μπει στη χωρα μας χωρις να μας ρωτησουν εκμεταλευομενοι τη σε βαρος της χωρας μας χαλαρη μεταναστευτικη πολιτικη της ΕΕ θα πρεπει να φυγουν απ τη χωρα,ειτε θα μοιραστουν στην ΕΕ η ακομα καλυτερα θα πρεπει να επιστραφουν στις χωρες προελευσης τους..δεν μπορει η Ελλαδα μονη της να σηκωσει το βαρος των παγκοσμιων μεταναστευτικων ροων..και τελικα πρεπει να δοθει και η οριστικη λυση στο μεταναστευτικο-προσφυγικο η οποια ειναι να δινεται μια ανθρωπιστικη βοηθεια στις χωρες προελευσης των μεταναστων προσφυγων-εαν υπαρχει αναγκη να δημιουργουνται και καποιοι καταυλισμοι εκει-και να δινεται και μια αναπτυξιακη προοπτικη στις χωρες αυτες..Οι αριθμοι των αλλοδαπων αυτων δεν ειναι διαχειρισιμοι,ειναι μια εκτακτη κατασταση που πρεπει να αντιμετωπιστει με εκτακτα μετρα..

 4. Απογοητευση μεγάλη, αλλα δεν πεφτουμε και απο τα σύννεφα. Αυτα τα λεφτά οταν τα ειχαν τάξει πιστευα οτι θα ηταν για την ενισχυση της φυλαξης των συνόρων με μέσα και προσωπικό.

  Δεν ειμαι κατα του να ενισχυθουν οι δομές και οι φιλοξενούμενοι σε αυτές (στο κατω κάτω ειναι χρήμα που πέφτει μεσα στην οικονομία μας), αλλα αλλο το ενα και αλλο το αλλο.

  Πιστεύω πως οσοι βρίσκονται στην χώρα μας πρεπει να τυγχάνουν αξιοπρεπους διαβίωσης και δικαιωμάτων, αλλα αν έχουν σκοπο να μας κάνουν parking κατατρεγμένων η μη, συγνώμη αλλα τα λεφτά αυτά να παρουν και να τα βάλουν στον πάτο τους. 700 εκατομύρια ειναι ΠΟΛΛΑ εκτός και αν θες να το κάνεις parking ψυχων.

  Δεν ξέρω, αλλα αν ισχυει, αυριο κιόλας θα εκανα ενεργότατο pushback στην θάλασσα + στο ψαχνό πυρα στην τουρκικη ακτοφυλακή και στα @@@ μου τι θα ελεγε ο υπολοιπος πλανήτης.

  1. «(στο κατω κάτω ειναι χρήμα που πέφτει μεσα στην οικονομία μας) «.

   Εχεις, δυστυχως, πεσει εξω στους συλλογισμους σου. Βεβαια δεν εισαι ο μονος.

   Ξερεις ποσα δισεκατομμυρια ετησιως φευγουν απο την τοπικη κι ευρυτερη οικονομια απο δαυτους αλλοδαπους μεσω Western Union κι αλλες τετοιες εταιριες με τις οποιες στελνουν χρηματα πισω στο κρατος τους;;;;

 5. Επομενως, οταν η Κυβέρνηση του Κουλού διέρρεε οτι τα λεφτα αυτα θα δοθουν για την «φυλαξη των ελληνικων συνορων», μας ΕΝΕΠΑΙΖΕ, με τη συμπαίγνια των ΜΜΕ.

 6. «διαμονής και φιλοξενίας μεταναστών « ;;;;;

  Δεν ηξερα πως σταγαζουμε μεταναστες στην Ελλαδα – κατι για λαθραιους που παραβιαζουν τα Εθνικα συνορα ειχα ακουσει……

  Οπως κι εγραψε ενα αλλος σχολιαστης, δεν πεφτουμε απο τα συνεφα.

  Ηταν αναμενομενο ! Τουλαχιστον για εμας του Εθνικιστες.

  Τελικα η μπανανια στην ανατολικη Μεσογειο μενει προσηλωμενη στα καλεσματα του διοικητη της.

  υ.γ.
  Αναρωτιεμαι γιατι μερικοι ακομα παριστανουν πως η Ελληνικη επικρατεια ειναι παραγωγο μιας κρατικης οντοτητας αντι αυτο που ειναι στην πραγματικοτητα.
  Μια εκφραση επιθυμιας κι σχεδιων ΞΕΝΩΝ διοικητων της, που ασκουν διοικηση σε αυτο το ατυπο χαμαιτυπειο;;;

 7. Φατε «προσφυγες» και προστιμα, κερναει το κρατος…
  Οι αλλοι στο Κρανιδι λεει απο 3 Απρ ειχαν ειδοποιησει τις αρχες αλλα Τσιο-Χα πετουσαν χαρταετο!

 8. Αυτός ο Αβραμόπουλος τί στο καλό έκανε τόσα χρόνια ως επίτροπος? Το ίδιο ερώτημα προφανώς ισχύει και για τον σημερινό Μαργαρίτη Σχοινά. Η επιδότηση του εποικισμού της Ελλάδας δεν είναι ευρωπαική βοήθεια και αλληλεγγύη κύριοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *