Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα πρόταση για την απόκτηση των Belharra για το ΠΝ. Η πρόταση των Γάλλων σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντα περιλαμβάνουν πλοία γαλλικής διαμόρφωσης στη τιμή των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα πλοία είναι των 16 κελιών για ισάριθμους πυραύλους Aster 30 ή 15 και χωρίς Close In Weapon System (CIWS). Υπάρχει βέβαια η πρόβλεψη και ο χώρος για την εγκατάσταση άλλων 16 κελιών καθώς και του RAM σε δεύτερο χρόνο. Αυτές είναι οι δύο βασικές διαφορές συγκριτικά με την προηγούμενη ελληνική διαμόρφωση των 32 βλημάτων (24 Aster 30 και 8 MdCN) καθώς και του RAM.
Στη παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται πακέτο υποστήριξης για τρία χρόνια καθώς και φόρτος βλημάτων και όπλων. Η νέα γαλλική πρόταση είναι επίσης πολύ πιο οικονομική με κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρες πακέτο πυρομαχικών και τεχνικής υποστήριξης.
Την ίδια στιγμή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο υπάρχουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα των φρεγατών με αντάλλαγμα ασπίδα προστασίας έναντι των τουρκικών απειλών. Το θέμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας έχει επανέλθει μετά τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στη Τουρκία που πήρε το Παρίσι.
Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και γαλλικές πηγές σημειώνουν στον γράφοντα πως το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και της Εθνικής Φρουράς ενώ άξιο αναφοράς είναι η έλευση επιπλέον δύο γαλλικών πλοίων καθώς και επιπλέον Rafale στη Κύπρο.
Είναι γεγονός πως μετά την σαφή γαλλική στήριξη απέναντι στη ψυχρή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση με αφορμή τον πλου του Oruc Reis σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ νέου για ελληνογαλλική συμφωνία με επίκεντρο τις δυο φρεγάτες Belharra και μια ευρύτερη ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία.
Η φιλοτουρκική γερμανική στάση και η απούσα αμερικανική εξωτερική πολιτική λόγω και των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών που αδυνατεί να αποτελέσει τροχοπέδη στις τουρκικές ενέργειες ενισχύουν ξεκάθαρα τη γαλλική προσέγγιση.
Εμείς αυτό που θα τονίσουμε για πολλοστή φορά είναι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να διαπραγματευτεί μια συνολική ελληνογαλλική αμυντική προσέγγιση:
1. Περισσότερα πλοία και συνολικό ναυπηγικό πλάνο, εμπλοκή ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με ναυπήγηση στην Ελλάδα και τουλάχιστον τέσσερα πλοία ελληνικής διαμόρφωσης.
2. Ενδιάμεσες λύσεις όπως φρεγάτες FREMM και μαχητικά RAFALE.
3. Απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών RAFALE.