Δυναμικά επανέρχεται στον τομέα της άμυνας η Γαλλία με δύο σημαντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, για το έτος 2019, κατά € 1,7 δισεκατομμύρια (από τα € 34,2 στα € 35,9 δισεκατομμύρια, αύξηση 5%, στο 1,82% του ΑΕΠ). Η δεύτερη αφορά στην ειλημμένη απόφαση της χώρας να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία χρηματοδότησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αντίστοιχων των αμερικανικών FMS, για να διευκολύνει την προμήθεια και εξαγωγή γαλλικών όπλων.

Στην κατηγορία της αύξησης των αμυντικών δαπανών η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 οι αμυντικές δαπάνες της χώρας θα αντιπροσωπεύουν το 2% του ΑΕΠ. Η αύξηση θα είναι σταδιακή, αρχή γενομένης από το 2019, με την αύξηση του 5%, σε σχέση με το 2018. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έχει κριθεί απολύτως αναγκαία, προκειμένου η Γαλλία να διατηρήσει τις αμυντικές ικανότητες της, καθώς και την ικανότητα της να προβάλει την ισχύ της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τα € 1,7 δισεκατομμύρια της αύξησης, τα € 850 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για επιχειρήσεις (το ποσό για το 2018 είναι μόλις € 200 εκατομμύρια), ενώ για το 2020, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα € 1,1 δισεκατομμύρια, σηματοδοτώντας την πιο ενεργητική εμπλοκή της Γαλλίας στις συμμαχικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης αναμένεται να διοχετευτεί σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως αυτό της ναυπήγησης των νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης «Barracuda». Εκτός των «Barracuda» το Γαλλικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει τρία νέα πλοία γενικής υποστήριξης, έξι νέα περιπολικά πλοία και δύο νέα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών (ELINT). Από την άλλη η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θέλει να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση 10 μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000D και την προμήθεια 60 νέων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Meteor. Ο Γαλλικός Στρατός επιθυμεί τη χρηματοδότηση της προμήθειας επιπλέον 125 εκτοξευτών αντιαρματικών βλημάτων MMP.

Σε ότι αφορά στο κομμάτι της δημιουργίας μιας υπηρεσίας χρηματοδότησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, το σχέδιο προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς και δεν αποκλείεται να εγκαινιαστεί το 2019, άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος. Στο γαλλικό αντίστοιχο του αμερικανικού FMS θα συμμετέχουν η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων, τράπεζες και φυσικά αμυντικές βιομηχανίες. Η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα γίνεται μεταξύ συμμαχικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο είτε της αγοράς συστημάτων είτε της συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό η Γαλλία, ως κράτος, θα υπογράφει τις συμβάσεις και θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος, μεταξύ του αγοραστή και της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Το Γαλλικό Κράτος θα είναι αυτό που θα αγοράζει τα όποια οπλικά συστήματα, θα τα παραλαμβάνει και θα πιστοποιεί την καλή λειτουργία τους για λογαριασμό του αγοραστή.

Με τον τρόπο αυτό η Γαλλία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να αυξήσει τις πωλήσεις γαλλικών όπλων στο εξωτερικό προσφέροντας καλύτερες τιμές και περισσότερες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα. Άλλωστε ένας ανασταλτικός λόγος για την αγορά γαλλικών όπλων και οπλικών συστημάτων ήταν πάντα το υψηλό κόστος απόκτησης τους.