Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters» η Αυστρία ανακοίνωσε ότι το επίδομα στέγασης σε αλλοδαπούς θα μειώνεται ή θα κόβεται εντελώς, ανάλογα με το πόσο καλά θα μιλούν τα γερμανικά. Μέχρι στιγμής το μέτρο ισχύει για το ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου, σύμφωνα με το νόμο, κάποιος αλλοδαπός, ανεξάρτητα των ετών ζωής στην χώρα θα πρέπει να προσκομίζει πιστοποιητικό γνώσης της γερμανικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο συνασπισμός, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει περάσει νόμο σύμφωνα με ον οποίο, από το 2020 και μετά, θα είναι απαραίτητη η γλωσσική επάρκεια για όσους αλλοδαπούς θέλουν και δικαιούνται να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή ο καγκελάριος Κουρτς είχε δηλώσει ότι στόχος του νόμου είναι να τερματιστεί η σκοπούμενη μετανάστευση που έχει στόχο το κοινωνικό κράτος της Αυστρίας, δηλαδή να σταματήσουν να πηγαίνουν αλλοδαποί στην Αυστρία οι οποίοι δεν έχουν σκοπό να εργαστούν, αλλά να εκμεταλλευτούν το επιδόματα και το κοινωνικό κράτος της Αυστρίας.