Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των Συμφωνιών SSI για τα F-35A που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία κινείται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αυτή την περίοδο μελετάται από το Υπουργείο το περιεχόμενο των εν λόγω Συμφωνιών, ώστε να προσδιοριστεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, καθώς και η κατασκευή των υποδομών που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των μαχητικών.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και με σκληρή διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς, ώστε να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα στο έπακρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στις Συμφωνίες SSI εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο από 500 εκατ. δολάρια με πολλαπλάσια όμως οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία και την οικονομία της χώρας.

Βασικοί στόχοι των Συμφωνιών SSI είναι η διασφάλιση ότι οι υποδομές για τα αεροσκάφη θα είναι έτοιμες με ευθύνη της LM όταν τα πρώτα F-35A θα ξεκινήσουν να παραδίνονται στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών στο κόσμο που προσδοκάται ότι θα αποφέρει στην εγχώρια βιομηχανία έσοδα 500 εκατ. δολαρίων, με προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί στο 1 δις δολάρια.

Αυτό τον τελευταίο στόχο, τον διπλασιασμό του κύκλου των εργασιών για την Ελληνική Βιομηχανία, διεκδικεί σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει αυτή την περίοδο με τους Αμερικανούς.

Τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις διασφαλίζουν τη μακροχρόνια συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή του F-35, καθώς και τη μεταφορά από τη LM στις ελληνικές βιομηχανίες σημαντικής αεροδιαστημικής τεχνογνωσίας που θα διευρύνει το βιομηχανικό τους έργο.

Τόσο η μακροχρόνια συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, όσο και η μεταφορά τεχνογνωσίας, είναι δυο τεράστιας σημασίας επιτυχίες για την Ελλάδα, διότι κατά αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται για τη χώρα μας βιομηχανικό έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών, αφού μια πιθανή νίκη της αντιπολίτευσης ενδεχομένως να επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για τα SSI θα ληφθούν την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε ακολούθως να υπογραφεί και να σταλεί στις ΗΠΑ η σχετική LOA για την προμήθεια των μαχητικών.