Με τον όρο »kill chain», ή αλλιώς »αλυσίδα θανάτου», ή αλλιώς »ανίχνευση-κρούση», εννοούμε την διαδικασία κατά την οποία το Στράτευμα εντοπίζει μία απειλή επί του πεδίου της μάχης, επεξεργάζεται την απειλή, αποφασίζει για το πλάνο δράσης και εν τέλει καταλήγει στην αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Στρατηγιστή, Cristian Brose, η διαδικασία του Kill Chain χωρίζεται στα εξής μέρη: Κατανόηση-Απόφαση-Δράση.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα του Πολέμου στο Ιράκ το 2003 μπορούμε να δούμε πως τα δεδομένα στοχοποίησης στα συστήματα του Αμερικανικού Πυροβολικού δίνονταν τόσο από εναέρια μέσα τύπου AEW, όσο και από UAV MALE MQ-1 Predator ή και MQ-9 Predator (χρησιμοποιήθηκαν αργότερα).

Εν έτει 2021 και δεδομένων των αποτελεσμάτων του Αμερικανο-Ιρακινού πολέμου (2003), του Συριακού Εμφυλίου (2011), του Πολέμου στο Αρτσάχ (2020) αλλά και της Ρωσο-Ουκρανικής διένεξης στην Κριμαία (2014), μπορούμε να συμπεράνουμε πως η διαδικασία του Kill Chain (Εντοπισμός-Κρούση) μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις τεχνολογίες που διαθέτει το εκάστοτε στράτευμα.

Σύγχρονα μη επανδρωμένα UAV σε αποστολές ISR του Αμερικανικού Στρατού

Ίσως ο μοναδικός αλλά και κυριότερος παρονομαστής της αποτελεσματικότητας των παραπάνω συγκρούσεων, είναι αυτός της χρήσης των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για αποστολές αναγνώρισης στόχου, εντοπισμού, παρακολούθησης απειλής και μετάδοσης γεωγραφικών δεδομένων στα φίλια Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Στα Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου γίνεται η διαδικασία της επεξεργασίας της απειλής, λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις βάση των αποτελεσμάτων και αποφασίζεται τόσο ο τρόπος δράσης, όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα καταστραφεί/αντιμετωπιστεί η απειλή.

Σημαντικό παράγοντα έπαιξαν και στον τομέα της αποφυγής ενεδρών από μέλη του Ιρακινού Στρατού στις μάχες της Βαγδάτης, καθώς εν πολλοίς το Ιρακινό Στράτευμα κινήθηκε σε παρόμοιες ανορθόδοξες μεθόδους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα του Πολέμου στο Ιράκ το 2003 μπορούμε να δούμε πως τα δεδομένα στοχοποίησης στα συστήματα του Αμερικανικού Πυροβολικού δίνονταν τόσο από εναέρια μέσα έγκαιρης προειδοποίησης, όσο και από UAV MALE MQ-1 Predator ή και MQ-9 Predator (χρησιμοποιήθηκαν αργότερα). Η γενικότερη χρήση τους έλαβε μέρος σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Μουσούλη, η Abu Ghraib, η Raqqa, η Βαγδάτη και η Khalis και δεν περιορίστηκε μόνο στην μετάδοση δεδομένων σε στοιχεία πυροβολικού. Τα μη επανδρωμένα οχήματα μετέδιδαν γεωγραφικές συντεταγμένες και σε Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου, τα οποία με την σειρά τους τα μετέδιδαν σε τεθωρακισμένα άρματα τύπου M1-Abrams τα οποία με την σειρά τους κινούνταν αναλόγως επί του πεδίου της μάχης.

Mη επανδρωμένο εναέριο όχημα εντός νατοϊκής βάσης στο Αφγανιστάν.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η Αμερικανική αντίληψη περί χρήσης UAV σε ρόλους ISR δεν χρησίμευσε μόνο για μετάδοση δεδομένων εχθρικής τοποθεσίας σε μονάδες πυροβολικού και Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου, αλλά και για την τακτική δόμηση των φίλιων στρατευμάτων επί του πεδίου της μάχης. Σημαντικό παράγοντα έπαιξαν και στον τομέα της αποφυγής ενεδρών από μέλη του Ιρακινού Στρατού στις μάχες της Βαγδάτης, καθώς εν πολλοίς το Ιρακινό Στράτευμα κινήθηκε σε παρόμοιες ανορθόδοξες μεθόδους.

Φθηνά μη επανδρωμένα συστήματα έναντι των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Το Sabreen News είναι ένα φιλοϊρανικό δίκτυο που συνδέεται με την Kataib Hezbollah, μια από τις μεγαλύτερες Σιιτικές ομάδες του Ιράκ που υποστηρίζεται ενεργά (πολιτικά και στρατιωτικά) από το Ιράν. Σε εκτεταμένη ανάλυση που συμπεριελάμβανε την δράση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και των φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ανέφερε ότι έναντι των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα φθηνά και »πρωτόγονα» μέσα για να εκτελέσουν την διαδικασία »Αναγνώρισης-Κρούσης».

Ειδικά τροποποιημένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Τα μη επανδρωμένα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κυρίως Κινεζικής προελεύσεως, κοστίζουν σχεδόν 300$ το ένα και μπορούν να αποκτηθούν μέσω μίας απλής ηλεκτρονικής παραγγελίας. Kυρίαρχη οικογένεια drone ήταν τα κινεζικά DJI τα οποία παρά την σχετικά φθηνή τιμή τους, μπορούν να μετατραπούν τόσο σε drone καμικάζι μέσω της προσαρμογής των κατάλληλων εκρηκτικών, όσο και σε συστήματα αναγνώρισης/ιχνηλάτησης απειλής.

Τα DJI μετέδιδαν δεδομένα στα ιρανικά συστήματα πυροβολικού τύπου 122 mm Arash-4, γνωστά επίσης ως Long Range Arash. Η οικογένεια Arash βασίζεται στην οικογένεια πυραύλων πυροβολικού 122 χιλιοστών της σοβιετικής εποχής, παραλλαγές της οποίας παραμένουν σε λειτουργία. Μία από τις παραλλαγές του προαναφερθέντος συστήματος η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ έναντι των Αμερικανικών στρατευμάτων (χρησιμοποιήθηκε και στην Κριμαία το 2014) σχετίζεται με το σύστημα Grad που είναι τοποθετημένο σε φορτηγά οχήματα.

Τα DJI μετέδιδαν δεδομένα στα ιρανικά συστήματα πυροβολικού τύπου 122 mm Arash-4, γνωστά επίσης ως Long Range Arash. Η οικογένεια Arash βασίζεται στην οικογένεια πυραύλων πυροβολικού 122 χιλιοστών της σοβιετικής εποχής, παραλλαγές της οποίας παραμένουν σε λειτουργία.

Όπως αναφέρει ο στρατηγός Kyle Brown που βρέθηκε στο πλευρό των Κούρδων το 2016 πολεμώντας έναντι του ISIS, η φονικότητα των »Φονικών-Αλυσίδων» που αποτελούντο από φθηνά και εμπορικά drone, σε συνδυασμό με παλαιούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών τύπου Grad, oδήγησε στην αλλαγή τριών μεθοδολογιών άμυνας από τα αμερικανικά στρατεύματα. Όπως αναφέρει σε κείμενό του στο WarOnTheRocks, ο Αμερικανικός Στρατός, εν τέλει κατέληξε να εφαρμόσει μία παραλλαγή του Ισραηλινού δόγματος εν ονόματι »Πόλεμος-Νεύρων» δαπανώντας βέβαια μεγάλα ποσά χρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του δόγματος αυτού, τα αμερικανικά UAV παρακολουθούσαν για μέρες τις περιοχές γύρω από τις οποίες εμπορεύονταν και τροποποιούσαν τα DJI Drone τα μέλη του ISIS και μέσω βολών ακριβείας από MQ-9 Reaper κατέστρεφαν ολόκληρη την αλυσίδα επεξεργασίας/μετατροπής των drone σε φονικά μέσα. Στην συνέχεια (και πάλι μέσω καθοδήγησης από UAV σε λειτουργίες ISR), Κουρδικές ένοπλες μονάδες σε συνεργασία με Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις προέβησαν σε σειρά αποστολών καταστροφής των κτιρίων αποθήκευσης νιτρικής αμμωνίας (κύριο συστατικό στοιχείο για την κατασκευή βομβών τύπου IED) αδρανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική λειτουργία των Drone.

Κουρδικές ένοπλες μονάδες σε συνεργασία με Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις προέβησαν σε σειρά αποστολών καταστροφής των κτιρίων αποθήκευσης νιτρικής αμμωνίας (κύριο συστατικό στοιχείο για την κατασκευή βομβών τύπου IED) αδρανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική λειτουργία των Drone.

Συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε πως μη επανδρωμένα εμπορικά διαθέσιμα οχήματα είναι ικανά να αλλάξουν την ροή μιας σύγκρουσης και να επιφέρουν ασύμμετρα αποτελέσματα προς τον επιτιθέμενο. Η ευκολία χρήσης αλλά και ο πρωτόγονος τρόπος λειτουργίας τους τα καθιστούν ιδανικά για συγκρούσεις εντός αστικού ιστού αλλά και για αποστολές καταστολής εχθρικών δικτύων επικοινωνιών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ακόμα και τα χρήματα αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται το εχθρικό στράτευμα προκειμένου να προσαρμοστεί/αντιμετωπίσει τέτοιου είδους drone είναι κομβικός για την πορεία ενός πολέμου.

Ο ρόλος των Ρωσικών UAV και τα τακτικά αποτελέσματα

Η μάχη του Ilovaisk ήταν η δεύτερη πιο αιματηρή διένεξη του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου(2014), με το Πρωτόκολλο του Μινσκ να είναι ανίκανο να σταματήσει την δικτυοκεντρική συνεργεία του Ρωσικού πυροβολικού πέριξ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ουκρανικών πόλεωνΗ αποτελεσματικότητα των πλεγμάτων μάχης του Artillery on Steroids, σύμφωνα με τον ε.α. αρχηγό του Στρατού Robert H. Scales, έγκειται στο γεγονός πως το 90% των Ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κριμαίας κατεστάλησαν από πυρά πυροβολικού. 

Η αποτελεσματικότητα των πλεγμάτων μάχης του Artillery on Steroids, σύμφωνα με τον ε.α. αρχηγό του Στρατού Robert H. Scales, έγκειται στο γεγονός πως το 90% των Ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κριμαίας κατεστάλησαν από πυρά πυροβολικού. 

Η Ilovaisk, είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μια κρίσιμη εθνική οδό που συνδέει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) με τη Ρωσία και κατά τον πόλεμο της Κριμαίας κρατείτο από ρωσόφωνους αποσχισθέντες Ουκρανούς. Στις αρχές Αυγούστου 2014, οι ουκρανικές δυνάμεις έστειλαν περίπου οκτώ τάγματα στην πόλη, προσπαθώντας να αποσπάσουν ρωσικές-παραστρατιωτικές δυνάμεις από την Ilovaisk.

Η προσπάθειά απέτυχε παταγωδώς, καθώς η Ρωσία έστειλε Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος από τη νότια στρατιωτική περιοχή του Ροστόφ Ον Ντον για να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι ευέλικτες ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη, απομονώνοντας τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην Ilovaisk όπου άρχισαν να τις πολιορκούν με πυρά πυροβολικού. Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν σε αναφορές τους πως ως κύριοι αισθητήρες του Ρωσικού πλέγματος »Αναγνώρισης-Κρούσης» ήταν τα Ρωσικά UAV Orlan-10 και Forpost II, τα οποία διαθέτουν αυτονομία 16 ωρών, βεληνεκές 140 χιλιομέτρων και ικανότητες παρεμβολών σε εκπομπές GSM-1800, 3G και 4G.

Σύμφωνα με ανάλυση του think tank IISS, οι Ρωσόφωνοι αποσχισθέντες σε συνεργασία με μέλη του Ρωσικού Στρατού, είχαν δημιουργήσει μία »Ζώνη Συνεχούς Παρακολούθησης» μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων γύρω από την πόλη Ilovaisk και πάνω στα δεδομένα που μετέδιδαν τα ΜΕΑ στηρίχτηκε όλη η αλυσίδα δράσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πολιορκούμενη θέση αρκετές φορές χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πυκνά αλληλοκαλυπτόμενα πυρά των M-30 «Smerch» MLRS και των BM-21 Grad απέκοψαν την πορεία τους, καθιστώντας τα ουκρανικά στρατεύματα ελεγχόμενα εντός μίας γεωγραφικής θέσης. Μέχρι το τέλος του μήνα, η κρίσιμη κατάσταση ανάγκασε την ουκρανική κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση, η οποία οδήγησε στο »Πρωτόκολλο του Μινσκ» στις 5 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με ανάλυση του think tank IISS, οι Ρωσόφωνοι αποσχισθέντες σε συνεργασία με μέλη του Ρωσικού Στρατού (δεν έφεραν εθνόσημο), είχαν δημιουργήσει μία »Ζώνη Συνεχούς Παρακολούθησης» μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων γύρω από την πόλη Ilovaisk και πάνω στα δεδομένα που μετέδιδαν τα ΜΕΑ στηρίχτηκε όλη η αλυσίδα δράσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλέγματα »Αναγνώρισης-Κρούσης» και ο Πόλεμος του Βιετνάμ

Οι ρίζες των πλεγμάτων »αναγνώρισης-κρούσης» προέρχονται από τα στρατηγικά διδάγματα του Πολέμου του Βιετνάμ. Ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα αποπειράθηκε να δημιουργήσει ένα ενιαίο φράγμα »αισθητήρων/πυρών ακριβείας» τα οποία θα εκτείνοντο στην γεωγραφική γραμμή που χώριζε το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ. Αυτό το φράγμα θα στηριζόταν σε ένα ενιαίο δίκτυο πολλαπλών και διαφόρων τύπων αισθητήρων, το οποίο θα προσέφερε 24ωρή παρακολούθηση μεταξύ των συνόρων.

Παρ’ ότι το δίκτυο αισθητήρων δεν λειτούργησε στο μέγιστο των ικανοτήτων του, η γενικότερη φιλοσοφία περί δημιουργίας ενός δικτυοκεντρικά συνδεδεμένου δικτύου φθηνών εναέριων/επίγειων μέσων με σκοπό την παρακολούθηση μίας γεωγραφικής ζώνης κυριάρχησε στα μελλοντικά πεδία Πολέμου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Στο πλαίσιο τακτικής λειτουργίας του φράγματος, τα δεδομένα εχθρικής τοποθεσίας μεταδίδονταν στις κατάλληλες μονάδες της Αεροπορίας ή του Πυροβολικού, οι οποίες στην συνέχεια επιχειρούσαν αναλόγως. Μέσω αυτού του δικτύου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ουκ ολίγες φορές κατάφερε να αντιμετωπίσει ενέδρες των Βιετκόνγκ έναντι των προκεχωρημένων φυλακίων του Αμερικανικού Στρατού (κυρίως στην περιοχή της »κοιλάδας του Χο Τσι Μινχ»). Παρ’ ότι το δίκτυο αισθητήρων δεν λειτούργησε στο μέγιστο των ικανοτήτων του, η γενικότερη φιλοσοφία περί δημιουργίας ενός δικτυοκεντρικά συνδεδεμένου δικτύου φθηνών εναέριων/επίγειων μέσων με σκοπό την παρακολούθηση μίας γεωγραφικής ζώνης κυριάρχησε στα μελλοντικά πεδία Πολέμου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Όπως είχε αναφέρει και σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 1969 ο Στρατηγός Westmorland, στο μελλοντικό περιβάλλον μάχης θα κυριαρχήσουν τα ενοποιημένα δίκτυα επιτήρησης τα οποία θα προσφέρουν 24ωρη ζωντανή παρακολούθηση της κατάστασης μάχης. Κυρίαρχος γεωγραφικά χώρος, πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το εύρος της παρακολούθησης θα είναι ο αέρας, ενώ τον ρόλο του καταστρεπτικού πλήγματος θα αναλαμβάνουν πυρά ακριβείας.

Ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα αποπειράθηκε να δημιουργήσει ένα ενιαίο φράγμα »αισθητήρων/πυρών ακριβείας» τα οποία θα εκτείνοντο στην γεωγραφική γραμμή που χώριζε το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ.

Συμπερασματικά, δεδομένων των διεθνών τάσεων στην επιστήμη του πολέμου, η ανάπτυξη πλεγμάτων αναγνώριση-κρούσης, μέχρι στιγμής φαίνεται να στηρίζεται στην ανάπτυξη πολλαπλών αισθητήρων εντός του πεδίου της μάχης, οι οποίοι θα μεταδίδουν δεδομένα στοχοποίησης σε βλήματα ακριβείας. Ο γενικότερος ρόλος του πυροβολικού αλλά και του παράκτιου πυροβολικού που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ, τόσο στην Νοτιοσινική Θάλασσα, όσο και πέριξ των Αμερικανών βάσεων στην Μέση Ανατολή, μας δείχνει την σημασία που έχει η θεωρία ανάπτυξης πλεγμάτων »αναγνώρισης-κρούσης» για την Δυτική Αμυντική Σκέψη.

Διεθνή δεδομένα περί ανάπτυξης »πυρών ακριβείας»

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού μοντέλου μάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω κορωνοϊού φαίνεται να σταματούν την χρηματοδότηση ακριβών πλατφορμών μάχης (LCS, F-35) και να προχωρούν κανονικά στην δοκιμή εξελιγμένων βλημάτων (Harpoon Block III, PrSM, αντιπλοϊκή έκδοση του ATACMS, AGM-154 JSOW, JAGM κ.α.).

Eνδεικτικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον στρατηγό John Rafferty, »Μέχρι το 2023, ο αμερικανικός στρατός θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει μία σειρά στρατηγικών βλημάτων πυροβολικού (ρουκετών-πυραύλων) μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς τα οποία θα αντισταθμίσουν πλήρως το ισοζύγιο ισχύος έναντι της Κίνας και της Ρωσίας». Στόχος του Προγράμματος του οποίου επιμελείται ο Rafferty, είναι να δημιουργηθούν τα κατάλληλα βλήματα πυροβολικού, τα οποία θα είναι ικανά να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται αυτόνομα τεράστιες ποσότητες δεδομένων στοχοποίησης από πολλαπλούς αισθητήρες επί του πεδίου της μάχης.

»Μέχρι το 2023, ο αμερικανικός στρατός θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει μία σειρά στρατηγικών βλημάτων πυροβολικού (ρουκετών πυραύλων) μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς τα οποία θα αντισταθμίσουν πλήρως το ισοζύγιο ισχύος έναντι της Κίνας και της Ρωσίας»

Θα βάλουν σε αποστάσεις περίπου 500-2.000 χιλιομέτρων, σε ορισμένες κεφαλές θα τοποθετηθούν τεχνολογίες σμήνους drone, ενώ θα έχουν δυνατότητα μεταβολής της πορείας πτήσης. »Το έτος 2023 πρέπει να γίνει σημείο ορόσημο, δημιουργώντας τις κατάλληλες δομές πυροβολικού εντός της Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας, οι οποίες θα είναι ικανές να εκδιώξουν τους αντιπάλους από τα συμμαχικά εδάφη» δήλωσε ο John Rafferty.

Comments

 1. Αγαπητό DR
  Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί και θα στεναχωρηθώ και θα στεναχωρήσω.
  Πρεπει η χώρα μας να πάψει να βλέπει το σώμα του στρατού σαν τον φτωχό συγγενή!
  Η ανάλυση του άρθρου είναι μια περιγραφή του δικτυοκεντρικου πολυχωρικου τρόπου μάχης που εμείς έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε σε μέσα παρατηρήσεις,στοχοποίησης και ασφαλής μετάδοσης της πληροφορίας.
  Εμείς έχουμε 10φορες το λιγότερο περισσότερη ανάγκη από τον αντίπαλο να προστατεύσουμε το προσωπικό μας……
  Οι επενδύσεις δυστυχως του εχθρού είναι τεράστιες προς αυτών τον τομέα όπως και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.Δειγματα σου δείχνουν καθημερινός στον Έβρο και στο Αιγαίο…..
  Πρεπει να οργανώσουμε τα μυαλά και τις υποδομές και να τρέξουμε μπροστά για να μην φτάνω εγώ να σκέφτομαι μέχρι και τις φρυκτωριες σαν λύση…
  Με εκτίμηση

  1. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Ο στρατός ξηράς και η αεροπορία του είναι σε θλιβερή κατάσταση και οι απώλειες μας δεν ενα ενδεχόμενο πόλεμο τεράστιες όπως και αυτές τις Αρμενίας. Μ113 από τον πόλεμο του Βιετνάμ που το ‘87 ξεμέναν στο δρόμο. Βάλανε θωράκιση για τον πολυβολητή τώρα όταν ήταν γνωστό από το ‘65 ότι η απώλειες θα ήταν 9 στους 10. Σήμερα τα ίδια σαράβαλα δεν έχουν επιπρόσθετες πλάκες θωράκιση όπως και τα άρματα μάχης. Ο μικρός αριθμός Απάτσι είναι γενικά καθηλωμένος τα Bell έπρεπε να αποσυρθούν πριν 20 χρόνια. Οι οπλίτες έχουν ακόμα FN χωρίς σκοπευτικά. Δεν έχουν αλεξίσφαιρα σωστές μπότες κρανοι και στολές. Υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς ποσο ακατάλληλα είναι τα τροχοφόρα οχήματα; Γενικά κανένα σύστημα του στρατού ξηράς δεν δει σωστό εκσυχρονισμό. Όσο για το άρθρο ωραία αυτά αλλά δεν έχουμε μη επανδρωμένα συστήματα η ικανοποιητικό αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων η μηχανοκίνητου πυροβολικού, αντιαεροπορικών συστημάτων, ραντάρ, συστήματα προστασίας τουλάχιστον για τα άρματα μάχης και προσωπικού. Δεν είναι μόνο το μπορείς να κανείς τον αντίπαλο αλλά αυτή τη στιγμή τι μπορεί αν επιφέρει ο αντίπαλος σε εσένα.
   Τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν ακολουθήσουμε το παράδειγμα τις Τουρκίας για αγορά τεχνογνωσίας και παραγωγή και στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία με κεφάλαιο για έρευνα και βιομηχανικό έργο. Αν δεν μπορούμε να οπλιζόμαστε στο 1/3 τις τιμής όπως κάνει η Τουρκία ταβπροβληματα θα παραμείνουν η οίνο μια και ο λαός θα συνεχίσουν να αιμορραγούν δυσανάλογα των αναγκών και των δυνατοτήτων μας ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει το τεχνολογικό οικονομικό και πλυθησμιακο πλεονέκτημα και όταν θα κάνει την κίνηση της θα έχουμε επανάληψη της άλωσης της Κωσταντινούπολης. Για όσους δεν ξέρουν και δεν θυμούνται 25,000 έναντι 250,000, μια οικονομικά εξαντλημένη αυτοκρατορία στη δύση απέναντι σε μια στη ανατολή της, ένας στρατός στο όριο ηλικίας με ένα στη νιότη. Τεχνολογικά κάποιοι είχαν το κανόνι και κάποιοι όχι. Φυσικά βοηθά και το ότι η Τουρκία έχει διαχρονικό και διακομματικό σχεδιασμό ενώ η Ελλάδα σφάζεται από κομματικό διχασμό για τα ψήφαλακια ενώ από σχεδιασμό….

 2. https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/86159-dimos-verykios-gia-tis-fregates-oi-zitianoi-pou-plironoun-kai-oi-apoikiokrates-pou-epilegoun

  ha ha.
  Ο βερύκοκος μας διαβάζει και γράφει για αλουμινότρατες που το έκλεψε απο έμας που έχουμε και την πατρότητα της λέξης.
  Προσεχώς θα τη βάλει και ο μπαμπινιώτης στο λεξικό (λολ)

 3. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας και της ΛΜ τι έγινε και έχουν λουφάξει και δεν γράφουν άλλα άρθρα για τις αλουμινότρατες?
  Πήραν γραμμή απο τα κεντρικά ότι η πολύ διαφήμιση στις τράτες μάλλον δεν κάνει καλό και εκνευρίζει το κόσμο?

  1. Δεν έχουν λουφάξει, βγαίνουν τελευταία συνεχώς μινι ειδήσεις ότι μας δίνουν δύο Tico από τις αποσυρόμενες μαζί με τις 4 MMSC. Οπότε ένας γράφει την είδηση και 3-4 παπαγαλάκια γράφουν στο twitter τι σούπερ πρόταση είναι αυτή καθώς έχουν την δύναμη πυρός να κάνουν ίσιωμα όλη την Τουρκία μόνα τους, ενώ παράλληλα γράφουν ότι όχι μόνο απλά μας δίνουν τους SM2 (έτσι και αλλιώς είναι παλιούτσικος πλέον) αλλά και τους Τόμαχωκ (!!?)

   Ακόμη και αν μας τα δίνουν, μου μοιάζουν λίγο υπερβολή τα Tico, ενώ τι να κάνουμε, δεν θέλουμε τις MMSC.

   Το τέλειο θα ήταν να μας έδιναν 1-2 ΑΒ ή Tico (μάλλον Tico τα άλλα δεν έχουν πιθανότητες) για τις βάσεις (και όχι την αγορά πλοίων), να μας έδιναν και τις δύο δοκιμαστικές LCS σαν ενδιάμεση και η παραγγελία να ήταν οι FFGX και να τελειώναμε. Κουράστηκα. Θέλω την Μπελάρα σε καλή διαμόρφωση, θέλω Seafire και Aster αλλά αν είναι να πάρουμε κάτι και να μην μαδάμε την μαργαρίτα αιώνια, τουλάχιστον να δώσουν κάτι καλό οι ΗΠΑ και να κλείσουμε, αν συνεχίσουν να πιέζουν για τις MMSC και ταυτόχρονα δεν μας αφήνουν να πάμε στους Γάλλους, μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ φρεγάτες ή θα πάμε στους Γερμανούς από σπόντα

   Και οι Γάλλοι να μας δώσουν τα Ραφάλ που προτείνουν σε Κροατία με 600 εκατομυριάκια συν 6 καινούργια άλλα 500-600 εκατομυριάκια και να τελειώνουμε, απλά κουράστηκα.

   Αν μας δώσουν Tico, επειδή θα είναι τα παλιά και αποσυρόμενα, ξέρει κανένας αν έχουν καλή ανθυποβρυχιακή σουίτα και καλά ραντάρ ή θα έχουν τίποτα σαβούρες και ανθυποβρυχιακά να μην έχουν γιατί πχ να είναι σχεδιασμένα να είναι μέρος αρμάδας που το ανθυποβρυχιακό κομμάτι να το καλύπτουν άλλα πλοία?

    1. Προς agnostosependytis
     Πες ότι θέλεις λεβεντιά μου αλλά μην ξαναπείς κουράστηκα.
     Πριν λίγες ώρες έκανα το 3-6 περίπολο στα 51 μου.
     Εμεισ οι Εθνοφύλακες ειναι χαρά μου και τιμή μας να συνεχίζουμε να υπηρετούμε με τους γιούς μας τώρα κάποιοι και με τα εγγόνια τους.
     Μιας λοιπόν και μιλάω με άντρες θα σου πω ότι η γυναίκα της Πινδου δεν σταμάτησε, δεν κουράστηκε,άλλαξε την φύση της και έγινε μεταφορικό μέσο να κουβαλάει στην πλάτη της στα χιόνια πολεμοφόδια στους παπουδες μας.
     Ετσι λοιπόν εμείς όχι σαν Έλληνες αλλά έστω και σαν άντρες δεν σταματάμε,ποσο μάλλον σαν Έλληνες!
     Πάντα Με Εκτίμηση

   1. Στο πακέτο για τις βάσεις (και όχι για τα πλοία) να μας έδιναν και καμιά 20-30 predator που τα έχουν αποσύρει εδώ και καιρό και τα έχουν του πεταματού, τα μισά θα τα έχουμε για ανταλλακτικά και τα άλλα μισά για να εκπαιδεύονται χειριστές μας αλλά και τα διάφορα σώματα στην συνολική χρήση και αξιοποίηση των πληροφοριών τους, ενώ με τόσα, η Ελληνική βιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει πατέντες πατώντας πάνω τους, και στην αρχή να τα βελτιώνουν και μετά να κάνουν δικά τους.

   2. Μα δεν θελουμε ούτε τις Τιχοντερογκα γιατί απλά είναι πλοία με αυξημένες ανάγκες για πλήρωμα για μεγάλης ηλικίας με μεγάλο κόστος συντήρησης που απαιτούν καινούργιες υποδομές που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πλοία με μεγάλη αυτοματοποίηση μικρό πλήρωμα λόγο και τις υπογεννητικότητας αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών που πλέον μας βγάζουν από το Αιγαίο με πολύ μεγάλο οπλική φόρτο τόσο για αεροπορική και ναυτική ανθυποβρυχιακή υπέροχη αλλά και για δυνατότητα γειστρατηγικων πληγμάτων, αυξημένη η αν προτιμάτε πλήρη δυνατότητα επιβίωσης από επιθέσεις κορεσμού σε παιδιά με έντονες παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου, πλήρη διασύνδεση με οποιαδήποτε ναυτική επίγεια και αέρια μέσα ύπαρχουν στο θέατρο που βρίσκεται, μεταφορά δεδομένων για το θέατρο που βρίσκεται στην αίθουσα πολέμου, μεταφορά μη επανδρωμένων συστημάτων και μικρού αριθμού ειδικών δυνάμεων με τα μέσα που χρειάζονται αυτές και φυσικά ελικόπτερο. Γενικά δηλαδή πλοία γενικής χρήσης. Η μόνη σωστή λύση για την ώρα φαίνεται να είναι της Ολλανδιας αλλά μακροχρόνια χρειαζόμαστε καθαρά εγχώρια σχεδίαση η τουλάχιστον συμπαραγωγή με άλλη Ευρωπαϊκή δύναμη για ένα ναυτικό με τα διπλάσια πλοία από σήμερα με ένα με Τρις αεροπλανοφόρα ένα τουλάχιστον για μαχητικά και δυο για ελικόπτερα. Θα το χλευάσουν το τελευταίο πολλοί γιατί είμασταν πάντα μικροί στα μάτια μας αλλά η κατάσταση εξελίσσεται με γνώμονα των αντίπαλο και της ανάγκες του πεδίου μάχης. Το ναυτικό δεν είναι μόνο για αποτροπή σε Αιγαιο και Μεσόγειο είναι και για να μεταφέρεις την μάχη στο αντίπαλο με ανακατάληψη Ιμβρου Τενεδου, την προστατεύεις της ΑΟΖ, να παρέχεις προστασία, άμυνα και την δυνατότητα επανακατάληψης της κατοχικής Κύπρου, Ίμβρος και Τενεδος, να εξουδετερώσεις της βάσεις του αντιπάλου σε Αλβανία, Λιβυη, Σομαλια, για να ισοπεδώσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, για να εξασκήσουμε διπλωματία ως ίσοι με Αίγυπτο και Τουρκία και για να είμαστε αντάξιοι σύμμαχοι στη ΝΑΤΟ συμμαχία και να βάλουμε τέλος στην πλεονεκτική θέση που έχει η Τουρκία εξαετίας της διπλωματία όπλων. Τέλος για να φέρουμε βιομηχανικό έργο στην Ελλάδα μέσα από διεθνής παραγγελίες για εγχώριες ναυτικές λύσεις και σχεδιασμούς και φυσικά για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς να θυσιαζόμαστε σε «γεοπολιτικες συμμαχίες», «πιέσεις» και τρίχες κατσαρές η αν προτιμάτε «αγορές του αιώνα».

   1. Πάντως εγώ βλέπω ότι σήμερα όλοι αναπαράγουν ένα άρθρο της Εστίας που λέει ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν Tico και Τόμαχωκ στα πλαίσια της προσφοράς των MMSC και είναι πολλά τα σαιτ που το αναπαράγουν και αντίστοιχα για την Μπελάρα ότι οι Γάλλοι έριξαν την τιμή κάτω από τα 700 στην Γαλλική διαμόρφωση συν τις Cassard, ενώ πλέον κατεβαίνουν και οι τιμές (μιλάνε πια και οι ΗΠΑ για τιμή MMSC κοντά στα 500 εκατ)

    1. E όχι και τη Γαλλική Διαμόρφωση!!
     16aster30+16mica+ram+strales!!!
     Όπως έγραφε το dr από τις 8 Μαρτίου

     Για να γράφω εγώ πως το πλοίο γίνετε XAMAT0 έχει βελτιωθεί η κατάσταση και στον εξοπλισμό αλλα και στη τιμούλα!!!

     1. Mόνο που η Γαλλική πρόταση δεν είναι για την Ελληνική σχεσιαση αλλά για τη Γαλλική με μικρές βελτιώσεις και δυο φρεγάτες 40 χρόνων. Ούτε η Αμερικανικη ούτε η Γαλλική πρόταση καλύπτει τις ανάγκες του Ναυτικού. Προσωπικά θεωρώ την Ολλανδική πρόταση για 4 ολοκληρωμένες φρεγάτες + 2 ελαφριές ως την καλύτερη πρόταση. Η πληροφόρηση για τις υπόλοιπες προτάσεις είναι ελλιπείς αλλά λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με Ισπανία Ιταλία Γερμανία. Η γερμανική πρόταση για 2 ακόμα 214 είναι ωραία γιατί ουσιαστικά έχουμε 6 προς αντικατάσταση αλλά το πρόβλημα με τα πλοία επιφάνειας είναι μεγαλύτερο και δεν υπάρχει καμία μακροχρόνια λύση στο τραπέζι που να έχει κοινοποιηθεί. Η όλη διαπραγμάτευση είναι του ποδαριού.

     2. Η τιμούλα λέει είναι αυτή που αναφέρει ο agnostosependytis εδώ και χρόνια, κάτω από 700 εκατ/πλοίο, όπυ 2,8 δις και για τις 4. Όταν όλοι έλεγαν ότι οι Γάλοι ζήτησαν 2,8 δις για τις 2, είπα ότι όλοι κάνουν λάθος, 2,8 δις θα ήταν μια λιγουλάκι τσιμπημένη τιμή για τις 4.

      Τώρα τα λέει και το Γαλλικό σαιτ και το Hellasjournel και άλλοι.

      Πάντα έλεγα ότι η Μπελάρα είναι ένα ωραίο πλοίο με λάθος τιμή, εεε τσούκου τσούκου την φτιάχνουν

    2. @romeo 60

     https://www.meta-defense.fr/en/2021/03/25/france-is-pulling-out-all-the-stops-to-convince-greece-to-choose-the-frregate-belharra/

     Πλήρη επιβεβαίωση όσων έγραφε το dr στις 8 Μαρτίου για τιμή και εξοπλισμό

     Ελπίζω μονο η πληροφόρηση τους να είναι άλλη ώστε να επαληθευτεί η προσφορα από δυο διαφορετικές πηγες

 4. Φίλε Romeo60
  Εσείς τα παιδιά που γράφεται στα διαφορά φόρουμ κάνετε σημαντική δουλειά αφύπνισης τις κοινής γνώμης που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται….
  Το έχω ξαναγράψει ότι ο φύλακας δεν είναι απαραίτητο να κρατά ντουφέκι,μπορεί να κρατά μολύβι μπορεί να κάθεται πάνω από ένα πληκτρολόγιο μπορεί εκεί που εργάζεται εκεί που διασκεδάζει,μπορεί και πρεπει προστατεύει αυτήν την πατρίδα.Συνεχιστε!
  Ο φύλακας είσαι μόνο εσυ.
  Με εκτίμηση

  1. Αγαπητέ Fylax1970.
   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά δεν νομίζω ότι κατέχω καμιά απόλυτη αλήθεια.
   Πιο πολύ σπαμάρω και δυστηχώς βγαίνω και εκτός θέματος όπως και τώρα.
   Απλώς είναι περίεργα τα άρθρα πολλών ελληνικών σάιτ και εντύπων υπέρ μια ξεκάθαρα προβληματικής υποψηφιότητας (αλουμινότρατας) για την νεα φρεγάτα του ΠΝ που όλους θεωρώ μας υποψιάζουν.
   2 τινά συμβαίνουν με τους συγκεκριμένους.
   Η τα παίρνουν (99%) η είναι τόσο αμερικανόφιλοι απο παιδιά γιατί βλέπαν καράτε κιντ και τοπ γκαν και τρωγαν μπεργκερ και πιναν κοκα κολα (1%)
   Ηρωες είναι όσοι φυλάν τα σύνορα μας.
   Εγω το έκανα δυστηχώς μόνο κατα τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας (και τουρκία και αλβανία)

   1. @ ROMEO60

    Και εγω ειδα ολα τα Καρατε Κιντ, το Τοπ Γκαν (θελω να δω το καινουριο που θα βγει το καλοκαιρι), πεινα κοκα κολα (δυστυχως) , ακομη τρωω μπεργκερ, αλλα ακαταλληλη αλουμινοτρατα που χρειαζεται ρυμουλκο την αποκαλω την MMSC. Αυτο φυσικα δεν με εμποδιζει να αποκαλω υποεξοπλισμενη, ανυπερασπιστη, πανακριβη και πλοιο μακετα την Belharra.

    Βεβαια αν οι Αμερικανοι προτεινουν να μας δωσουν μαζι με τις MMSC και 2 Arleigh Burke, 1 πλοιο LSD, 60 Απατσι, 500 αρματα μαχης Abrams, 100 MLRS κτλ, θα γινομουν ο πιο ενθερμος υποστηρικτης της MMSC. Δεν ειναι ολα ασπρο-μαυρο.

    Καποιοι ειμαστε απλα αντικειμενικοι, και θελουμε το καλυτερο για τη χωρα. Ο διαλογος και οι διαφορετικες αποψεις ειναι βασικο συστατικο μιας δημοκρατιας.

    1. Ο δαιμων του πληκτρολογιου ξαναχτυπησε!

     αντι για «πεινα», το σωστο ειναι «επινα».

     Αυτα παθαινει κανεις οταν χρησιμοποιει τυφλο συστημα για πληκτρολογησης

    2. Στο τελος μονο το LSD θα παρουμε και αυτο μαλλον σε χαπι παρα σε πλοιο με την φρεγατιαδα που μας ταλανιζει.
     Οπως εγραψαν και καποιοι που αρθρογραφουν καθε βδομαδα στο χαλαρο επειδη πανε σουπερμαρκετ ,σφουγγαριζουν και εχουν σοβαρες υποχρεωσεις και λιγο χρονο ,κοινως αλλες προτεραιοτητες, αλλα θελουν να συντηρουν με τετοια εικονα και ιστοτοπο αξιωσεων με αρθρα απλα επικαιροτητας ,ο Ελληνας ψαχνει για ζαντες εννεα μηνες αλλα θελει φρεγατες αμεσως.
     Οποτε ας περιμενουμε κανα εξαμηνο ακομη.

     1. Αν πάρουμε LSD ( διαιθυλαμίνη του λυσεργικού οξέος) και πιούμε και Best And Final Offer (BAFO) τον ελληνικό «μπάφο» δηλαδή, τότε σίγουρα θα δούμε και 4 Zumwalt δεμένα στο νάυσταθμο στη σαλαμίνα, ακόμα και άν δεν χωράνε.

 5. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΠΛΟΙΟΥ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΔΙΧΩΣ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΑΣ. ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑ

 6. Για να έρθουμε στα του άρθρου τώρα, (πυροβολικό) ποιά η απαντησή μας στους Yildirim των 900 χιλρων? (όταν θα είναι ετοιμοι).
  Μέχρι στιγμης είμαστε χαλαροί γιατί η εμβέλεια των πυράυλων τους δε φτάνει στην ηπερωτική μας χώρα που έκει έχουμε όλες τις υποδομές μας. Το οτι θα ισοπεδώσουν μικρά και μεγάλα νησιά του ανατολικού αιγαίου είναι δεδομένο αλλά το σημαντικό είναι ότι εκεί δεν έχουμε σχεδόν καθόλου κρίσιμες ενεργειάκες υποδομές. Οταν στοχοποιηθουν όλα με ενεργειακα εργοστάσια και αποθήκες μας με την εμβέλεια των Yildirim? Ολα τα αεροδρόμια μας?
  Πέρα απο την κατάλληλη αντιαεροπορική ομπρέλα μικρού βεληνεκούς (iron dome?) που θα πρέπει οπωσδήποτε να αγοραστεί για την προστασια τους δεν πρέπει να έχουμε και εμεις κάτι αντιστοιχο σε εμβέλεια αν όχι βαλλιστικο, υποκαταστατο βαλλιστικού?
  Οι σκαλπ των μιραζ και των ραφαλ δεν φτάνουν και αυτα τα αεροπλανα δεν θα πετανε και συνεχεια και εχουν κυριο ρολο τις αερομαχιες.
  ακομα και αν μας αποδεσμευτουν atamcs των 300 χιλρων είναι αρκετή εμβέλεια αυτή για να πλήξουμε τις υποδομές τους βαθιά στην τεράστια τουρκική ενδοχώρα?
  Αφού βαλλιστικους δεν θα αποκτήσουμε ποτέ μόνη λύση οι mdcn των 1000 χιλρων απο εκτοξευτές στη ξηρα.
  Οι 4 μπέλες ολα δειχνουν οτι δεν θα έχουν mdcn και μάλλον σωστα για να έχουν πιο πολλές ΑΑ δυνατότητες.
  Αν μπορούσαμε μία έστω φρέμμ με 16 mdcn θα ήταν μια καλή αρχή ώστε να γνωρίσουμε το πύραυλο και μετέπειτα να αγοράσουμε και άλλους 100+? για να εκτοξευονται απο εκτοξευτές εδάφους η ακόμα και απο τορπιλοσωληνες παροπλισμένων υποβρυχίων. Στοχοποιηση φυσικά με δεδομένα απο γαλλικούς επικοινωνιακους δορυφόρους.

  1. @ Romeo60

   Προφανως η λυση θα ειναι τα αντιπυραυλικα Patriot σε συνδυασμο με συστηματα C-RAM οπως π.χ. το Iron Dome κτλ που εχει αποδεδειγμενα χρησιμοποιηθει για να αντιμετωπισει ρουκετες και βαλλιστικους πυραυλους.

   Η μονη λυση ειναι η μεταφορα τεχνολογιας μεσω συμπαραγωγης ενος τακτικου βαλλιστικου πυραυλου οπως ο Ισραηλινος LORA, η κατασκευη κατοπιν αδειας ρουκετων με εμβελεια κοντα στα 300 χιλιομετρα απο καποια χωρα (Ισραηλ, Σερβια, Βραζιλια, Κινα). Λυσεις υπαρχουν αρκει να τις επιθυμει η πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια.

  2. Οι Yildirim II έχουν εμβέλεια 250km
   Πως θα πλήξουν υποδομές σε ηπειρωτικη Eλλάδα?
   Επιπλέον μιλάμε για κεφαλή 250kg εκρηκτικών
   Θέλει μερικούς εκατοντάδες για να σου καταστρέψουν ένα διάδρομο ενός αεροδρομίου

   Για τα MdCN τα έχουμε πει μην επαναλαμβανόμαστε
   Δεν αξίζει η επένδυση
   Καλύτερα σε ρουκέτες και πυραυλους αυξημένου βεληνεκούς όπως γραφει ο G_P
   Πυράλους με βεληνεκές 1000km μάλλον απίθανο να σου πουλήσει κάποιος
   (MTCR)

   1. @CK
    Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η πληροφορία για την εμβέλεια του Yildirim,και πόσο δύσκολο είναι να αυξηθεί η εμβέλεια ενός βαλλιστικού πυραύλου για μια χώρα που τους παράγει η ίδια σε εγχώριες εγκαταστάσεις;

    1. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πας από τα 300km στα 2500km που γραφει ο romeo60 από κάτω
     Aλλη τεχνολογία
     Και βεβαια μη εξαγώγιμη και πολύ δύσκολα αποκτισιμη όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Ιράκ και του Iran

     1. Η μεγαλύτερη εμβέλεια απαιτεί άλλη τεχνολογία,η μήπως πετυχαίνεται με ρύθμιση της τροχιάς και την αύξηση του καυσίμου στον πύραυλο;

      Υπόψην ότι δεν είμαστε πλέον στην εποχή που πέταξαν οι πρώτοι V-2 του φον Μπράουν.

     2. Όχι, γιατί χάνεις ακρίβεια με ρυθμό ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση είναι γραμμικός. Αν στα 100 χιλιόμετρα πετυχαίνεις 5μέτρα γύρω από τον στόχο, στα 1000 θα είσαι πάνω από 50μέτρα, οπότε πρακτικά ένας τέτοιος πύραυλος είναι άχρηστος.

   2. Δεν θα μας πουλούσαν το καλοκαίρι τη μπέλα χελινικ με 24 αστηρ30 και 8 σκαλπ ναβαλ?
    Πως δεν μας πουλάνε κάποιοι (οι γάλλοι) πυράυλους 1000 χιλρων?
    Οσο για την εμβλελεια των Yildirim μελλοντικά φυσικά!
    Τη τεχνογνωσία την έχουν απο τους πακιστανούς που την παίρνουν απο τους κινέζους.
    Μην βάλουν και πακιστανικές πυρηνικές κεφαλές στους Yıldırım στο τέλος.
    Μετά θα πρέπει να δώσουμε αεροπορική βάση στους γάλλους που να έχουν πυρηνικα στην ελλάδα
    για απάντηση.

    J-600T Yıldırım I SRBM (150 km range)
    J-600T Yıldırım II SRBM (300 km range)
    J-600T Yıldırım III SRBM (900 km range)
    J-600T Yıldırım IV MRBM (2.500 km range in development)

    1. Μήπως τελικά αυτό είναι και το νόημα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας?
     Αν αποκτήσουν πακιστανικά πυρηνικά οι τούρκοι, να έχουμε και εμείς πυρηνική απάντηση μέσω γαλλίας?

     1. Οι Γάλλοι πρότειναν στην Ευρώπη να αναλάβουν τον ρόλο ND όταν άρχισε να λέει τα χαζά του ο προηγούμενος πρόεδρος αλλά ορισμένες χώρες ήθελαν να παραμείνει ο νταβατζής απο ΗΠΑ επειδή ελπίζουν στον γερομπισμπίκη που ανέλαβε μετά τον περουκάκια(επειδή αυτός έχει σχέσεις μπίζνες με τους φασίστες στην Ουκρανία που είναι φανατικοί εχθροί της Ρωσίας).

     2. Τώρα ξεφύγαμε!!!

      Περιμένεις να ρίξουν ατομικά στην ’γκυρα οι Γάλλοι εάν ρίξουν οι Τούρκοι στην Αθηνα???

     3. Από τις παρεμβάσει που έγιναν στα πρώτα μεταχειρισμένα γαλλικά ραφάλ που θα μας παραδωθούν ήταν η αφαίρεση της δυνατότητας πυρηνικής κρούσης. Αν ίσχυε αυτό που λες θα έπρεπε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εκτόξευσης των ASMPA καθώς και η αποθήκευση αριθμού τους σε ελληνικές εγκαταστάσεις. Αλλιώς η Γαλλία μπορεί να αργούσε να απαντήσει ή να βρισκόταν κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από τους σμμάχους της ΗΠΑ/Γερμανία να μην ανταποδώσει. Ή μπορεί και η ίδια να αποφάσιζε ότι δεν επιθυμεί να ανταποδώσει το πλήγμα. Οπότε η πυρηνική αποτροπή της Ελλάδας θα παρέμενε σε θεωριτικό επίπεδο και υποκείμενη σε πολλές έξωθεν παρεμβάσεις. Άρα θα έχανε μέρος της πειστικότητας της.

  3. Η λύση είναι πάς και τα κατεδαφίζεις με τα ραφάλ, F-35, Scalp ή Τόμαχωκ.

   Με ΑΑ άμυνα δεν μπορείς να καλύψεις όλη την Ελλάδα, και το κόστος κάθε πυραύλου σου θ είναι μεγλύτερο από το κόστος κάθε πυραύλου τς Τουρκίας (ν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να βγάλουν ΄΄έναν φτηνό πύραυλο για το Patriot στα χνάρια του Stunner των ισραηλινών

 7. Εξαιρετικό το άρθρο για την ανάγκη μαζικής εισαγωγής συστήματος c4isr και uav. Το πυροβολικό είναι για εμάς το όπλο που σταμάτησε τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και σταμάτησε τους Τούρκους

   1. Παρακαλώ. Το πιο αστείο είναι ότι ένα πλήρες σύστημα με όλους τους αισθητήρες και τα drones είναι κλάσμα του κόστους μιας προμήθειας υλικού συν ότι όλα παράγονται εγχώρια. Επιμένω στις παραδοσιακές λύσεις. Εκτός των άλλων είναι τραγικό για τον ελληνικό τρόπο πολέμου, το ελληνικό πεδίο μάχης και την τουρκική απειλή, να βλέπω τζιπάκι ή φορτηγό ΔΜ χωρίς πολυβόλο mg-3 για αυτοπροστασία, βίντσι ρυμούλκησης, βαφή αντι-ir,δικτυ παραλλαγής και εκτοξευτές καπνογόνων. Το τι πραγματικά κοστίζουν αυτά ας βρεθεί ένας να μας πει αν κοστίζουν πανω από μερικές βολές των λεο-2. Και τι κερδίζουμε? μετατρέπουμε κάθε όχημα εν δυνάμει σημείο αντίστασης. Ο στρατός δεν είναι ταξι να πηγαίνουν τα όνια , κάθε υλικό πρέπει να είναι έτοιμο να αντιδράσει.

 8. Αγαπητό DR
  Απάντησα σε παιδιά που αγωνιούν πολύ καιρό τώρα για το καλο της πατρίδας ,προτρέποντας τα να συνεχίσουν δυνατά μιας και αυτά παρακινούνται από την αγάπη τους για το μέλλον της χώρας ,την στιγμή που άλλοι έχουν ιδιοτελή συμφέροντα και ετσι μοιραία θα μείνουν και από γκάζι κάποια στιγμή.
  Όπως και ναχει θα ζητήσω συγνωμη αν ήμουν εκτός θέματος.Εχεται τον λόγο της τιμής μου ότι δεν θα επαναληφθεί από μέρους μου ποτε.
  Με εκτίμηση

 9. Eξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο κυριε Χωριανοπουλε.

  Γι ακομη φορα γραφετε ενα αρθρο περα απο τα συνηθη, οπως αυτα των φρεγατων.

  Η ολη διαδικασια στοχοποιησης, αποφασης και προσβολης ειναι ενα ουσιαστικα ενα κλειστο δυναμικο συστημα, στην Θεωρια Ελεγχου (Control Theory). Eιναι το γνωστο OODA loop (Observe, Orient, Decide, Act). Για να γινει χρηση αυτων των τεχνολογιων πρεπει και τα στελεχη των Ενοπλων Δυναμεων να παρακολουθουν συνεχως τις εξελιξεις στην τεχνολογια και να εχουν καταλληλη επιμορφωση και γνωσεις.

  Ο καθενας σημερα μπορει να αγορασει υλικα απο το εμποριο (π.χ. σκελετο, μικρους ηλεκτροκινητηρες, μπαταριες, ηλεκτρονικα κυκλωματα, καμερες κτλ) και με 200-300 ευρω να κατασκευασει ενα δικο του drone. Yπαρχουν εκατονταδες βιντεο και βιβλια για το πως γινεται αυτο.

  Σαφως και η Ελλαδα θα πρεπει να επενδυσει κονδυλια ωστε να αποκτησει αυτονομη τεχνολογια τετοιων συστηματων και να επενδυσει επισης στον αεροναυπηγικο τομεα. Μονο με επενδυσεις θα μπορουμε να εχουμε δικα μας προιοντα, να ειμαστε ανταγωνιστικοι και να δημιουργησουμε θεσεις εργασιας. Αγορες ετοιμων προιοντων απο το εξωτερικο εχουν μηδενικη συμβολη στο εγχωριο ΑΕΠ. Εαν υπαρχει αναγκη, τοτε ας αγορασουμε τεχνογνωσια απο καποια αλλη χωρα (π.χ. Ισραηλ, Σερβια) κτλ. αντι να συζηταμε για προιοντα χαμηλης τεχνολογιας οπως X-95 Tavor και μετασκευασμενα 4Χ4 Μερσεντες με την ονομασια Hyrax.

  Eπισης, οποιος ενδιαφερεται, ας ριξει μια ματια στα παρακατω 2 αρθρα με θεμα τη χρησιμοποιηση ομαδων drone αυτοκτονιας, σε λειτουργια σμηνους, το συστημα LOCUST, και την εκτοξευση τους απο Μη Επανδρωμενα Σκαφη.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/39814/pentagon-unveils-details-on-effort-to-equip-its-services-with-massive-swarms-of-deadly-drones

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/39535/navy-contract-exposes-plans-to-launch-swarms-of-drones-from-unmanned-boats-and-submarines

 10. Αγαπητέ κύριε Χωριανόπουλε συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Δυστυχώς για άλλη μια φορά μας κάνατε να συναισθανθουμε την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν φέρει οι πολιτικάντηδες τις Ε.Δ.,μετά την δεκαετή αποχή (με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης)από κάθε εξοπλιστικη προσπάθεια. Το κακό είναι ότι δεν υστερούμε μόνο σε μέσα,αλλά το χειρότερο υστερούμε και σε δόγμα.ενω διάβαζα ο,τι γράφατε για να γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αν.ουκρανια,το μυαλό μου στη θέση των ουκρανων τοποθετούσε εμάς και στη θέση των Ρώσων τους Τούρκους. Εφιαλτική εικόνα από ένα μέλλον που σε καμμία περίπτωση δεν θέλω να ζήσουμε.
  Αν κάποιοι ακούνε ας κάνουν κάτι χθες.

  1. Οτάν κυβερναει η κομματοκρατικη αναξιοκρατια,η η αναξιοκρατικη κομματοκρατια αν θες μην περιμενεις η χωρα να γινει εστω και ελαχιστα τεχνολογικα η βιομηχανικα και στρατιωτικα συγχρονη.
   Κανεις δε ασχολειται με τα θεματα του αρθρου ενω η Τουρκια καθε μερα προοδευει .
   Η αποσταση μεγαλωνει αλλα η ραστωνη παραμενει παρα τις εξοπλιστικες εξαρσεις που ομως δεν αποτελουν κανονα δυστυχως.
   Η ανυπαρξια αγορας η μεταφορας τεχνογνωσιας και εστω ενος αχεδιου αναπτυξης η εγχωριας παραγωγης οποιουδηποτε οπλου,πυρομαχικου η εξοπλισμου τεχνολογιας αιχμης η μαζικα παραγομενου στοιχειου δειχνουν το καταντημα που περιοριζει την χωρα σε πελατη και μαλιστα φτωχο και εξαρτωμενο απο συναλλαγμα ,αδεια εξαγωγης και υποστηριξη απο τριτους αρα ελεγχομενη και ευεπιφορη σε πιεσεις.
   Ουτε να αντιγραψουμε στοιχειωδως την Τουρκια δεν μπορουμε .
   Ποια αμυντικα στρατιωτικα εθνικα δογματα μπορουν να υπαρξουν με τετοιες αρρωστες νοοτροπιες αν οχι ξεπερασμενα η καταδικασμενα ?
   Εικοσι χρονια πισω ειμαστε απο την γειτονα και αντι το χασμα να μειωνεται ,αυξανεται.
   Ο καταλογος προιοντων της Τουρκικης Αμυντικης Βιομηχανιας ειναι 632 σελιδες .Σε καθε σελιδα παρουσιαζονται κατα μεσο ορο 4 συστηματα .
   Απο αυτα τα μισα ειναι προιοντα και εξαρτηματα αλλα τα υπολοιπα περιπου ειναι κυρια οπλικα συστηματα και πυρομαχικα η πυραυλοι και συναφη προιοντα .
   Περισσσοτερα εδω ..
   https://www.ssb.gov.tr/urunkatalog/en/
   Ποσες σελιδες και τι προιοντα περιεχει ο αντιστοιχος Ελληνικος καταλογος και μαλιστα σε παραγωγη η αναπτυξη?

   1. Αγαπητέ φίλε, λες αλήθειες που πονάνε.
    Όταν έγραφα το σχόλιο μου είχα στο μυαλό μου τους φουκαράδες που θα βρεθούν με ένα Μ110,σε κάποιο νησί του αν.αιγαιου. 13 ψυχές που τους στέλνουν σαν πρόβατα στην σφαγή.σε έναν ουρανό γεμάτο τουρκικά Μ.ε.α.,τι τύχη θα έχουν?τι κάνει η πολιτεία?

 11. Κυριε Χωριανόπουλε, μπορει το UAV να κανει κανονισμό βολης; Μονο αν μπορει να το κανει αυτο μπορουμε να πουμε οτι υποκαθιστα τον ΠΑΠ.
  Κατα τη γνωμη μου το UAV ειναι πολυ χρησιμο, αλλα ποτε δεν μπρει να υποκαταστησει πληρως τον ΠΑΠ. Μην ξεχναμε οτι ειναι εξαιρετικα τρωτο στον αερα, ενω τον ΠΑΠ που κρυβεται στους θαμνους αντε βρε τον………

   1. @WTF

    Στο βιντεο που παραθετεις, ολοι οι ανδρες που πληττονται απο τα αζερικα drone ειναι ακαλυπτοι, σε χωρο χωρις βλαστηση, και δεν εχουν εφαρμοσει καμια τεχνικη καλυψης-αποκρυψης- παραλλαγης. Εδω αμελησαν τα βασικα: Κατ’ αρχην ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ, και ο στρατιωτης που κρυβεται απο την εχθρικη παρατηρηση αποφευγει τις ασκοπες κινησεις. Δεν εχουν κανει τιποτα για να αλλοιωσουν το σχημα του ανθρωπινου σωματος, οπως πχ να κρεμασουν κλαδια στο κρανος και τη ζωνη τους. Και πολλα αλλα.

    Η αξια της καλυψης- αποκρυψης -παραλλαγης διασπορας παραμενει επικαιρη οσο ποτε, ειδικα στην σημερινη εποχη.

    Ρε παιδια, μονο εγω διαβασα το EE 7-4 οταν πηγα στο Στρατό;

    Και βεβαια κρυβονται περιφημα οι ΠΑΠ, και ειναι βεβαιο οτι οι δικοι μας εχουν την αναλογη εκπαιδευση.

    1. Σωστά το παρατήρησες αυτό φαίνεται, αν πρόσεξες όμως μίλησα και για UAV που χρησιμοποιούν εξελιγμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν σε υπέρυθρο η θερμικό φάσμα με συνέπεια να μη έχει σημασία τι γράφει στο EE 7-4 που δεν θα έχει προσαρμοστεί στις προκλήσεις του σήμερα.

     Εκεί που θέλω να καταληξω είναι το εξής:
     Έχεις ένα σχεδόν αθόρυβο UAV με αισθητήρες που βλέπουν έναν άνθρωπο ημέρα και νύχτα απο την θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα ειδικά όταν είναι σε ανοιχτό μέρος, ακόμα και όταν αυτός φοράει ένα ghillie suit που είναι ο ορισμός του ιδανικού καμουφλάζ το οποίο προσφέρει μόνο απόκρυψη απο απλές κάμερες η το ανθρώπινο μάτι. Εν συνέχεια δίνει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία με εικόνα στον επικεφαλή μιας πυροβολαρχίας και ο στόχος προσβάλλεται/εξουδετερώνεται με ακρίβεια πρίν προλάβει να πάρει χαμπάρι απο που του ήρθε.

     1. @NF
      Αγαπητέ φίλε και εγώ πιστεύω στον ανθρώπινο παράγοντα,αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με συστήματα πυροβολικού βεληνεκούς 50+χιλ.δεν αρκεί μόνο ο ΠΑΠ.πιστευω ότι τα Μ.ε.α. σε κάποια μορφή τους πρέπει να γίνουν το απαραιτητο εργαλείο του ΠΑΠ.

     2. C.p.

      Σε μερικές (η αρκετές) χώρες είναι εδώ και μερικά χρόνια απαραίτητα εργαλεία τα UAV για αναγνώριση και στοχοποίηση, χωρίς να έχει υποβαθμιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
      Στην Ελλάδα που ασχολούνται ακόμα με οχήματα εποχής ‘60 έχουν χάσει απλά επεισόδια σε πολλά θέματα και σημεία.

      Ενδεικτικά μια σχετική αναφορά.

      In Iraq and Afghanistan FO’s lead the way with new UAV technology that helps them drop precision munitions on their target.

      https://taskandpurpose.com/military-tech/forward-observers/

     3. @WTF
      Δεν ειναι ισχυρη πηγη θερμοτητας το ανθρωπινο σωμα βρε παιδια, ουτε εχει τοση διαφορα θερμοκρασιας απο το υποβαθρο, ωστε να εντοπιζεται ετσι ευκολα απο ΜΕΑ 15 χιλιομετρα μακρια, ιδιως οταν μιλαμε για ΜΕΑ χαμηλων δυνατοτητων οπως τα τούρκικα.
      Μην καταπινετε τη χοντροκομμενη προπαγανδα και τις ΨΕΠ των γειτόνων.
      Αν ο στρατιωτης εχει καλη βασικη εκπαιδευση και ξερει να κανει τον ψόφιο κοριό, μην τον ειδατε τον Παναή. 😄

     4. @NF
      Σήμερα δεν χρειάζεται να είναι ισχυρή πηγή θερμότητας για να αποκαλυφθεί από αισθητήρες που ψάχνουν για θερμότητα.
      Αν προσέξεις το παρακάτω θα διαπιστώσεις ότι δεν χρειάζεται καν αισθητήρας με στρατιωτικές προδιαγραφές για αποκάλυψη ανθρώπου σε αυτό το φάσμα(ακόμα και όταν υπάρχουν φωτιές από γύρο που είναι πιο ισχυρές πηγές θερμότητας), αλλά ότι αρκεί και ένα μικρό UAV σαν αυτό που έχουν οι ομάδες διάσωσης που ψάχνουν μετά από σεισμούς για ίχνοι ανθρώπων στα συντρίμμια πεσμένων σπιτιών.
      Είναι οι λεγόμενοι αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας η όπως λένε οι Άγγλοι high sensitive Sensors.

      https://m.youtube.com/watch?time_continue=72&v=Z625R9eljIc&feature=emb_title

   1. WTF, ανακάλυψες Αφρικανούς Πόντιους! (σαν ανέκδοτο ακούγεται).
    Πολύ καλό πάντως. Ποιός να ξέρει άραγε την ιστορία πίσω από αυτό.
    Δηλαδή, το πως έφτασαν αυτά τα παιδιά να χορεύουν αυτόν τον χορό.

    1. Ο Έρντογάν τους ανακάλυψε πρίν απο μένα απο ότι φαίνεται,αλλά υπάρχουν και άλλες ιστορίες για το φαινόμενο των Αφρικανών που χωρεύουν ποντιακά.

     https://www.defence-point.gr/news/ο-ερντογάν-αποκαλύπτει-υπάρχουν-μαύρ

     Υπάρχει όμως και η ιστορία του Νίκο Ζουρνατζίδη που έχει χορέψει ή διδάξει τους χορούς του Πόντου σε κάθε γωνιά του πλανήτη με πολλούς από τους μαθητές του να είναι άτομα μη ελληνικής ή μη ποντιακής καταγωγής. Οι ΗΠΑ, το Ιράκ, η Νότια Αφρική…και μερικές άλλες χώρες.

   1. Τί να πω…
    Το μόνο που μένει είναι να δω Κινέζο στο Πεκίνο να μερακλώνεται με το «ο αετός πεθένει στον αέρα»!

 12. Πολυ ευστοχο το αρθρο μηπως και προβληματισει καποιους,αλλα μεχρι τωρα εχουμε διαπιστωσει βαρια βαρυκοια.
  Εχουν επισημανει πολλοι σχολιαστες κατι πολυ σοβαρο, που καποιοι δεν θα επρεπε να καθονται αναπαυτικα στις καρεκλες τους και αυτο ειναι η διαπιστωση οτι ο εχθρος εχει πληθωρα μεσων και τεχνολογιων να ισοπεδωσει τα νησια του Αν.Αιγαιου. Τι θα επρεπε λοιπον να σχεδιασουν οι αρμοδιοι γι»αυτο; Το εχουν κανει; Εχει υλοποιηθει κατι επ»αυτου;( πχ Χθες επρεπε να πανε μια βολτα προς Ρουπελ κλπ να παρουν ιδεες).
  Εκτενη αναφορα δεν κανουμε για ευνοητους λογους. Αυτο οσον αφορα το αμυντικο κομματι, για τα υπολοιπα του επικαιρου αρθρου πιστευω οτι ολα τα γνωριζουν πολυ καλα αλλα η βουληση νομιζω δεν ειναι ισχυρη.
  Εχουμε ξαναπει οτι για τα μη επανδρωμενα απο την δεκαετια του 1980 πλην του πηγασου εγιναν και πολλες αλλες προσπαθειες και απο Στρ. Εργοστασια πλην πανεπιστημιων αλλα οταν εζητειτο( πολλες φορες οχι μια και για πολλα χρονια) καποια χρηματοδοτηση για να προχωρησουν ενα «αορατο πεπλο» τα σκεπαζε και αφηναν καποιους ανθρωπους με φιλοτιμο να προσπαθουν μονοι χωρις καμια βοηθεια, αλλα στην εκθεση θεσσαλονικης τα παρουσιασαν για να δειχνουν οτι κατι γινεται!!!
  Ετσι εχουμε την αποκλειστικοτητα στο ΝΑΤΟ να στελνουμε τους Στρτες στη μαχη τελειως ακαλυπτους( χωρις καμια θωρακιση) στα φοβερα Μ113. Αληθεια εκεινα τα Μ1117 ειναι τοσο δυσκολο να τα φερουν; Ποσα χρονια πρεπει να λιβανιζουμε; Στην Γερμανια νομιζω υπαρχουν καμια 80 αρια για αρχη.

 13. Μιλώντας καθαρά για παρατηρητές, η σωστή εκπαίδευση παίζει μεγάλο ρόλο. Υπάρχει μια ιστορία για SAS στα Φώκλαντς, οι οποίοι ήταν εκεί αρκετές μέρες πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις καταγράφοντας τις κινήσεις και αργότερα έδιναν στόχους. Μικρή σπηλιά, χωρούσαν δε χωρούσαν 2 άτομα. Βγήκαν όταν τελείωσαν όλα. Έχουμε ειδικούς για αυτά τα πράγματα. Μην ανησυχείτε. Δεν κοιμόμαστε τόσο βαριά. Απλώς τους αφήνουμε να έχουν αυταπάτες και να μας υποτιμούν. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.

 14. Πραγματικά είναι άρθρα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά;; Καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για το στράτευμα, οι Τούρκοι συνεχώς παράγουν δικά τους συστήματα και εμείς δεν παράγουμε ούτε σφαίρα. Διότι δεν υπάρχει βούληση μας θέλουν από κάτω πάρτε το χαμπάρι δεν μας αφήσουν να αποκτήσουμε δύναμη. Όταν λοιπόν οι ηγεσίες παίρνουν εντολές μην περιμένετε τίποτα.

 15. Φίλε ARHILOHOS
  Καπως ετσι είναι ….
  Στον κόσμο της αντικατασκοπείας δυο λαοί σου κάνουν την ζωή δύσκολη.Οι Ιάπωνες γιατί δεν μιλάνε και οι Έλληνες γιατί λένε τόσα που δεν ξέρεις τι είναι αληθεια και τι ψέμα.
  Στο θέμα τώρα.
  Είναι γεγονός ότι ο εχθρός έχει κάνει άλματα τεχνολογικά και επειχηρισιακα τα τελευταία είκοσι χρόνια.Πρωτα από όλα για αυτόν ήταν απόλυτη ανάγκη μιας και έχει στόχο την επίθεση.Πρεπει να έχει πολύ περισσότερο από μας δυνατότητες παρατήρησης ,εντοπισμού,στοχοποίησης και μεταφοράς δεδομένων αν δεν θέλει με το καλημέρα οποιαδήποτε ενέργεια του να πάει ακλαυτη,μιας και αυτός σκοπεύει να κινηθεί σε άγνωστο έδαφος και περιβάλλον.Αυτο βέβαια με τα δορυφορικά συστήματά ανάλυσης έχει σχεδόν εξανεμιστεί τα τελευταία χρόνια.
  Το ίδιο όμως ισχύει και για εμάς πλέον και κακός βαλτώσαμε σε παρωχημένες αντιλήψεις και δόγματα.
  Πρώτον γιατί πρεπει να ξέρει ότι εσυ μπορεις να μεταφέρεις την ενέργεια επιτυχημένα στο έδαφος του.
  Και Δεύτερων γιατί αν και εφόσον εσυ χάνεις κομμάτια απο το έδαφος σου αυτόματος αυτά σου γίνονται άγνωστα όσον αφορά το επίπεδο δύναμης που έχει φέρει ,όσο και την διάταξη της δύναμης αυτής.
  Κάντε λοιπόν μια αντιπαραβολή του θύλακα του ΑΡΤΣΑΧ με τα νησιά μας.
  Κάθε νησί θα πρεπει να έχει την απόλυτη αυτάρκεια (τουλάχιστον τα μεγάλα)σε συστήματά να μπορεί να λειτουργήσει και μόνο του έως ότου μπορέσει ναρθει βοήθεια.
  Η έννοια τις αυτάρκειας βασιζόμενη στην προετοιμασία θα πρεπει να διαπερνά όλη την πυραμίδα από τον εκάστοτε διοικητή νησαρχο μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.Να ξεκινάει ο πραγραμματισμος από την βάση σκέψης ότι είμαι μόνος μου ,πως πρεπει να προετοιμαστώ!
  Στην προσπάθεια του λοιπόν εμείς πρεπει να απαντήσουμε δυναμικά στο ίδιο επίπεδο.
  Και στην παρατήρηση και στην επικοινωνία.
  Δεν είναι δυνατόν να έχεις στόχο και επειδή σου παρεμβάλλει ηλεκτρονικά την επικοινωνία να μην προχωρήσεις ταχύτατα σε στοχοποίηση και εξουδετέρωση.
  Θα μιλήσω για εμάς το πεζικό λοιπόν.
  Όσον αφορά την αμυντική μας διάταξη έχουμε τον σχεδιασμό (κάποιας άλλης εποχής βεβαίως )απλοσ αλλά δουλεύει.Ειναι απαραίτητο όμως να αλλάξει τώρα και το δόγμα και οι τρόποι με τα μέσα ,να πάνε στην σύγχρονη εποχή και ταχύτητα.
  Με εκτίμηση

 16. Οι Ισραηλινοί ενσωματώνουν και το πυροβολικό,ανάμεσα σε άλλα όπλα,στο δικό τους combat network system Fire Weaver.
  Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή αυτάρκεια των μονάδων μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυτή μπορεί να ενισχυθεί με μη επανδρωμένα ελικόπτερα όπως είναι τα αυστριακά Siebel ,που χρησιμοποιούνται για αναγνώριση αλλά μετά το 2023 θα μπορούν να φέρουν πυραύλους αντιεροπορικούς και με μη επανδρωμένα επιθετικά ελικόπτερα σερβικής ή κινεζικής κατασκευής.

  1. @Avg
   +1
   Μακάρι για να μεταφέρουμε απέναντι τον πόλεμο με ακρίβεια όπου έχουν συγκέντρωση προσωπικού και συστημάτων.

 17. ΚΑΠΟΤΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ. ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ UAV ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ MLRS ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ. A BRIDGE TOO FAR ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *