Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση 20 ατρακτιδίων στόχευσης AN/AAQ-33 Sniper ATP (Advanced Targeting Pods), στην Αίγυπτο, έναντι $ 65,6 εκατομμυρίων, πιθανότατα για χρήση από τα F-16. Επίσης εγκρίθηκε και η πώληση ενός συστήματος αντιμέτρων LAIRCM (Large Aircraft Infrared Countermeasures), για τον εξοπλισμό του προεδρικού αεροσκάφους A340-200, συνολικής αξίας $ 38,4 εκατομμυρίων (για το σύστημα, την υποστήριξη και τις εργασίες τοποθέτησης).

Το Sniper ATP έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, αναγνώρισης, αυτόματης ιχνήλασης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καθοδήγηση όλων των πυρομαχικών καθοδήγησης λέιζερ και GPS (δυτικής προέλευσης) κατά στατικών ή κινούμενων στόχων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ικανό σύστημα το οποίο έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις στην Αμερικανική Αεροπορία, η οποία βρίσκεται σε βάση αναβάθμιση 683 ατρακτιδίων Sniper στο επίπεδο Sniper ATP.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση της Lockheed Marin Aeronautics, έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο F-16V, εντάσσεται και η απόκτηση συνολικώς 30 ατρακτιδίων Sniper ATP για τη ΠΑ, προμήθεια με μεγάλη σημασία και αξία για τη ΠΑ.