Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε πρόγραμμα FMS (Foreign Military Sales) πώλησης οκτώ (8) νέων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Guardian Apache και αναβάθμισης 16 AH-64D Longbow Apache στο επίπεδο AH-64E, έναντι δυνητικού κόστους $ 4 δισεκατομμυρίων. Στο κόστος περιλαμβάνεται η αγορά των νέων ελικοπτέρων, η αναβάθμιση των 16 AH-64D Longbow Apache, οπλισμός και υπηρεσίες και υλικά υποστηρίξεως.

Το AH-64E Guardian Apache είναι η τελευταία και πλέον σύγχρονη έκδοση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache με συνολική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας και της μαχητικής ικανότητας τους, κυρίως μέσω της αύξησης του μέγιστου βεληνεκούς του ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος Longbow από τα 8 στα 16 χιλιόμετρα και της προσθήκης της ικανότητας εντοπισμού και στόχευσης θαλάσσιων στόχων.

Επιπλέον, τα AH-64E έχουν ικανότητα MUMT-X (Manned-Unmanned Teaming-Extended), η οποία επιτρέπει στα ελικόπτερα να συνεργάζονται με UAV αλλά και να έχουν βελτιωμένες ικανότητες πλοήγησης και επικοινωνιών. Επίσης, μέσω της αξιοποίησης του δεύτερου καναλιού του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link-16 τα ελικόπτερα έχουν αυξημένη δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων εικόνας και ήχου με στρατιώτες στο έδαφος.

Ένας νέος ισχυρότερος και με περισσότερους πυρήνες επεξεργαστής προσφέρει στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του ελικοπτέρου περισσότερη μνήμη και ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Οι δύο χειριστές έχουν στη διάθεση τους και ένα σύστημα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων, κάτι που σημαίνει μείωση  του χρόνου λήψης των αποφάσεων, άρα στη μείωσης του χρόνου απόκρισης του ελικοπτέρου στην εμφάνιση της απειλής.

Comments

  1. Όταν ανακοινώνονται τιμές για πωλήσεις όπλων και αναβαθμίσεις σε αραβικές χώρες, πραγματικά δεν ξέρω γιατί γίνεται, αυτά που δίνουν δεν συγκρίνεται με τίποτα (αν τα δίνουν και δεν είναι άλλα θέματα στην μέση). Δηλαδή τ, πούλησαν το καθένα νέο κανα 200 εκατ το κομμάτι (-1,6 δις) και έκαναν και αναβάθμιση περίπου 100 εκατ ανά τεμάχιο (άλλο πες 1,4 δις) και άλλο 1 δις για FOS?

    1. Τα έχω γράψει και εγώ παλαιότερα. Μιλάμε για εξωφρενικά ποσά που δεν αντιστοιχούν σε τίποτα πραγματικό, εκτός και μιλάμε για 30 χρόνια FOS και όπλα και αναβάθμιση δωρεάν σε κάθε αναβάθμιση που μπορεί να πάρει στο μέλλον το ε/π και τα όπλα και πάλι πολλά είναι. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά, είναι και το κόστος της χρήσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *