Έπειτα από 100 χρόνια πετά η γερμανική ΠΑ ξανά πάνω από το Ισραήλ, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως Άσκηση που διοργανώνει η ισραηλινή ΠΑ. Τέσσερα «Eurofighter» της τακτικής «Μοίρας 73 Steinhoff» από το Rostock έφθασαν στην έρημο Negev για να συμμετάσχουν στην Άσκηση «Blue Flag». Επίσης αντί της λευκής ημισελήνου στην κόκκινη σημαία, θα κυματίζει ο λευκός σταυρός της γαλανόλευκης , μια ακόμη απόδειξη της αλλαγής «συνεργασιών» στην περιοχή.

 

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ιστορικής σημασίας για την ΠΑ της Γερμανίας.Πριν από έναν αιώνα, κατασκοπευτικά α/φη της Βασιλικής Βαυαρικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από την έρημο Negev, προκειμένου να βγάλουν τις πρώτες αεροφωτογραφίες της Παλαιστίνης. Τώρα, 125 Γερμανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν επί 2 εβδομάδες στην Άσκηση «Blue Flag», στην οποία θα πραγματοποιούνται ημερησίως περί τις 100 αποστολές που θα αφορούν επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών και αερομαχίες. Ισραηλινοί ειδικοί θα προσομοιώσουν χερσαίες Δυνάμεις, εξοπλισμένες με ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η Άσκηση θα είναι εξαιρετικά επωφελής για τη γερμανική ΠΑ, δεδομένου ότι τα α/φη της θα πετάξουν πολύ χαμηλότερα και ταχύτερα από ό,τι στην «πυκνοκατοικημένη» Γερμανία. Η στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας-Ισραήλ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Γερμανοί πιλότοι Ε/Π και τηλεκατευθυνόμενων α/φών εκπαιδεύονται στο Ισραήλ. Μονάχα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 80 κοινά εγχειρήματα των δύο ΕΔ, 20 εξ αυτών αφορούσαν την ΠΑ. Στο παρελθόν, οι επαφές πραγματοποιούνταν υπό μυστικότητα, μεταξύ άλλων για να μην προκληθεί η δυσαρέσκεια των αραβικών κρατών.

Ωστόσο η «Blue Flag» είναι εξέχουσας σημασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με Γερμανούς αξιωματούχους, αποτελεί και ένα «πολιτικό σινιάλο». Εφόσον τα αραβικά κράτη συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, γιατί όχι και η Γερμανία; Αυτό που καθιστά επίσης ιδιαίτερη την «Blue Flag 2017» είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν 8 χώρες, ενώ πολλές άλλες ήθελαν να προστεθούν ή έστειλαν παρατηρητές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για «διπλωματία της ΠΑ».

Η Άσκηση θα καταδείξει ότι το Ισραήλ, παρά την κριτική που του ασκείται για την εποικιστική πολιτική του, δεν είναι κάποιο απομονωμένο κράτος-παρίας. Επιπλέον, η «Blue Flag 2017» θα συνδράμει στη σφυρηλάτηση νέων στρατηγικών συμμαχιών στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού: του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων μαρτυρά τη μετατόπιση των παγκόσμιων συμφερόντων την προηγούμενη δεκαετία.

Αυτό το έχει αντιληφθεί το Ισραήλ και επιχειρεί να κερδίσει νέους συμμάχους. Ένα παράδειγμα αποτελεί η απουσία της Τουρκίας από τη «Blue Flag». Μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία η Άγκυρα ήταν για το Ισραήλ σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Ισραηλινά μαχητικά α/φη εκπαιδεύονταν στην Τουρκία, η οποία εξόπλιζε την ΠΑ της με ισραηλινή υψηλή τεχνολογία.

Ωστόσο η ανάληψη της εξουσίας από τον R. T. ERDOGAN ανέτρεψε τα δεδομένα. Το γεγονός ότι ήταν φίλα προσκείμενος στη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» και προστάτης της «HAMAS», άσπονδου εχθρού του Ισραήλ, απομάκρυνε τις δύο χώρες. Αλλά και στη Δύση αυξάνονται οι αμφιβολίες για το πόσο ακόμα θα είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ ο ERDOGAN με τις απολυταρχικές και νεο-οθωμανικές τάσεις του στον Βόσπορο.

Αντί για τη λευκή ημισέληνο στην κόκκινη σημαία, κυματίζει ο λευκός σταυρός της ελληνικής στην εν λόγω Άσκηση. Κάποτε η Αθήνα ανήκε στους μεγαλύτερους επικριτές των Ισραηλινών, μεταξύ άλλων λόγω των καλών σχέσεων που είχαν με τους Τούρκους. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Πλέον επιχειρούν από κοινού σε ετήσιες Ασκήσεις οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί πιλότοι.

Και ο ελληνικός Στρατός επιτρέπει στους Ισραηλινούς να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση των πυραυλικών συστημάτων S-300, τα οποία διαθέτει η Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμαστεί το Ισραήλ για ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράν.

Ωστόσο τίποτα δεν επιδεικνύει καλύτερα τη μετατόπιση των παγκόσμιων συμφερόντων από την παρουσία των Ινδών πιλότων στην «Blue Flag 2017». Κάποτε η Ινδία, που με κόπο κατόρθωσε να απελευθερωθεί από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, θεωρούσε το Ισραήλ κομμάτι ενός εχθρικού ιμπεριαλιστικού άξονα. Ωστόσο, και στο Δελχί το ριζοσπαστικό Ισλάμ πήρε τη θέση του ιμπεριαλισμού. Αυτό είναι τώρα ο «εχθρός της Ινδίας».