Η κοινοπραξία RDM (Rheinmetall Denel Munitions) ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια νέα έκδοση  μεγάλου βεληνεκούς του πυρομαχικού Assegai των 155 χιλιοστών. Η νέα έκδοση του πυρομαχικού θα έχει μέγιστο βεληνεκές 70 χιλιόμετρα και θα είναι πλήρως συμβατό με όλα τα πυροβόλα που έχουν κατασκευαστεί με νατοϊκά πρότυπα.

Η τεχνολογία του νέου πυρομαχικού άρχισε να αναπτύσσεται το 2006 από τη Denel, στο πλαίσιο ανάπτυξης του υβριδικού προγράμματος M-9703 Velocity Enhanced Artillery Projectile (VLAP) του πυρομαχικού Extended-Range Full-Bore (ERFB).

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών το ERFB-VLAP εκτοξεύτηκε από αυτοκινούμενο πυροβόλο G6-52L με τη βοήθεια έξι προωθητικών γεμισμάτων M-64A1, τα οποία εκτόξευσαν το πυρομαχικό με ταχύτητα 1.015 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο το βάρους 48 κιλών ERFB-VLAB και η κάννη του G6-52L εσωτερικού όγκου 23 λίτρων δεν είναι συμβατά με τις οδηγίες του νατοϊκού μνημονίου JBMOU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding), που αναφέρει πυρομαχικά βάρους 43,5 κιλών και κάννες εσωτερικού όγκου 23 λίτρων.

Τα Assegai έχουν αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις: (α) Το υψηλής εκρηκτικότητας φυσικής θραυσματοποίησης M-2005 με 4,3 κιλά εκρηκτικής ύλης TNT/HNS και (β) το M-0256 IHE-PFF με συμπιεσμένη εκρηκτική ύλη PBX4 και προσχεδιασμένα θραύσματα.

Υπό κανονικές καιρικές συνθήκες τα δύο πυρομαχικά επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 41 χιλιόμετρα εάν εκτοξευτούν από κάννη μήκους 39 διαμετρημάτων και όγκου 18 λίτρων ή 54 χιλιόμετρα εάν εκτοξευτούν από κάννη μήκους 52 διαμετρημάτων και όγκου 23 λίτρων.