Μας πήρε χρόνια για να αντιληφθούμε, πολιτική ελίτ και λαός, ότι η Τουρκία λόγω της αναθεωρητικής και ηγεμονικής της πολιτικής, συνιστά σοβαρότατη Απειλή για την Ασφάλεια της Πατρίδας μας. Δυστυχώς έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στα «ελληνοτουρκικά» θα λέγαμε χωρίς κανένα ίχνος κινδυνολογίας ότι είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φαίνεται και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Αυτή είναι η αδυσώπητη πραγματικότητα και αυτήν πρέπει να δούμε χωρίς «στρογγυλέματα»!

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιστράτηγος (εα), Γεωστρατηγικός Αναλυτής επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal», για το LIBERAL

Υπάρχουν αναντίρρητα σοβαρές διαχρονικές ευθύνες για το γιατί και το πώς φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση. Χωρίς να υπάρχει μία συνεκτική Εθνική Στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκικής Απειλής και με παντελή απουσία Στρατηγικής Κουλτούρας η οποία να έχει εμποτίσει κοινωνία και πολιτικό κόσμο, γυρίσαμε την πλάτη στον κίνδυνο και έτσι τον μεγιστοποιήσαμε. Με την λέξη «Ανάσχεση» να είναι άγνωστη, η πολιτική κατευνασμού και ή απουσία αξιόπιστης αποτροπής είναι αυτά που δυστυχώς άνοιξαν την «όρεξη» στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Η διαρκής και σχεδόν παρακλητική επίκληση των υφισταμένων συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου και η αναφορά ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή διότι είναι μέλος της ΕΕ και διότι έχει …«Συμμάχους» απλά δείχνει, έλλειψη εθνικής αυτοπεποίθησης πλέον της υψίστης αφέλειας. Ξεχάσαμε ότι το νόμισμα που «περνάει στο άναρχο Διεθνές Σύστημα είναι η Ισχύς και φυσικά την λέξη «αυτοβοήθεια»!

Η Χώρα λόγω της αυτοκτονικής και άφρονας οικονομικής πολιτικής πολλών ετών εισήλθε το 2010 στην «Εποχή των Μνημονίων» με τις σκληρές υποχρεώσεις μίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Στον χώρο της Εθνικής Άμυνας οι περικοπές στους λειτουργικούς και αναπτυξιακούς Προϋπολογισμούς ξεπέρασαν το 50%, δηλαδή διπλάσιο της μείωσης του ποσοστού του ΑΕΠ. Παρενθετικά να πούμε ότι στις δαπάνες για την Άμυνα συμπεριέλαβαν και τις …συντάξεις των Αποστράτων. Επειδή δεν συνοδεύτηκαν από τις ανάλογες διορθωτικές και εξισορροπητικές ενέργειες, οι τεράστιες αυτές περικοπές οδήγησαν στον περιορισμό της λειτουργικότητας, υποστήριξης, εκπαίδευσης και ανανέωσης βασικών οπλικών συστημάτων. Παράλληλα συντελέστηκε σημαντική συρρίκνωση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Και επειδή τελικά είχαμε σοβαρή αρνητική επίδραση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσοι δήλωναν ότι η «κρίση δεν επηρέασε τις Ένοπλες Δυνάμεις» έχουν βαριές ευθύνες.

Παρά του μειωμένους πόρους και την απαράδεκτα χαμηλή στελέχωση, το αμυντικό μας σύστημα δεν κατέρρευσε λόγω της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι Διοικήσεις και το Προσωπικό των Μονάδων και των 3 Κλάδων των ΕΔ. Ας δούμε όμως έστω και στο «παρά πέντε» την πραγματικότητα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς και ας ομολογήσουμε την πικρή αλήθεια! Το αμυντικό μας σύστημα δυστυχώς… χωλαίνει και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, αφού έχασε τη αξιοπιστία της, της δεν είναι πια και τόσο… αποτρεπτική, την στιγμή που η αναθεωρητική και ηγεμονική Τουρκία κορυφώνει την εξαναγκαστική της πολιτική απέναντι μας προκειμένου να ενδώσουμε και να συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις της. Αυτό που κάποιοι φοβόντουσαν, δηλαδή «να μη γίνει η οικονομική κρίση, κρίση κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας έχει αρχίσει δυστυχώς να γίνεται πραγματικότητα.

Και τώρα φθάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα! Μπορούμε τελικά να αντιμετωπίσουμε το αμυντικό πρόβλημα της χώρα με τις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί και σε ποιόν χρόνο καθόσον δεν γνωρίζουμε τι «ξημερώνει» με τους Τούρκους, μιας και αυτοί έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα πρέπει να τη δώσει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία θεσμικά φέρει την ευθύνη, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά και συνάμα ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος με βασική προϋπόθεση την κατανόηση και αποδοχή εκ μέρους της κοινωνίας της σκοπιμότητας και της αναγκαιότητας αποκαταστάσεως της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Στην πράξη όμως και όχι στα λόγια!

Οι περισσότεροι από τους πολέμους που έγιναν στο παρελθόν θα μπορούσαν να αποτραπούν. Ξέσπασαν διότι η μη πολεμική προπαρασκευή τους ενός, έδωσε το δικαίωμα στον άλλο να πιστέψει πως μπορεί να επιβάλει με την Ισχύ τις απαιτήσεις του. Η υποχωρητικότητα και ο κατευνασμός αποθρασύνει και έχει νόημα μόνον όταν επιζητείται κέρδος χρόνου για μία τέτοια προετοιμασία. Αλλιώς φέρνει την σύγκρουση εγγύτερα.

Μεσο-μακροπρόθεσμα μπορούν να γίνουν πάρα πολλά με βάση έναν πραγματικό και συνεχή μετασχηματισμό των ΕΔ και όχι μια απλή αναδιοργάνωση. Η όποια λύση είναι βαθιά πολιτική, συνιστά τεράστια εθνική πρόκληση και ξεπερνά τις δυνατότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά με αυτή την λύση θα ασχοληθούμε αργότερα. Το πρόβλημα μας είναι τι πρέπει να κάνουμε …χθες! Δυστυχώς η Κυβέρνηση μας έχει χάσει σημαντικό χρόνο. Το μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτροπής που πρέπει να στείλουμε δεν γίνεται με «ατάκες» και μεγαλοστομίες κενού περιεχομένου αλλά με επίδειξη συγκεκριμένων ενεργειών που θα εκφράζουν την πολιτική βούληση της Χώρας.

Άμεση επαύξηση της απαράδεκτα χαμηλής επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των κυρίων οπλικών συστημάτων και λοιπών μέσων των ΕΔ για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά σχέδια. Δεν μιλάμε για απόκτηση νέων ή εκσυγχρονισμό υπαρχόντων που με βάση τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό τα αφήνουμε σε δεύτερο χρόνο, αλλά για ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη των όσων έχουμε και … «ακινητούν». Τα χρήματα για αυτά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και δεν είναι πολλά.

Αύξηση της θητείας σήμερα τουλάχιστον κατά 3 μήνες προκειμένου να αυξηθεί η χαμηλή στελέχωση των Μονάδων ιδιαίτερα αυτών της λεγόμενης πρώτης γραμμής (Έβρου και Νήσων) με ταυτόχρονη απαλλαγή των ΕΔ από όλα τα πάρεργα που με μεγάλη ευκολία ο Κρατικός Μηχανισμός τους αναθέτει για να καλύψει τα δικά του κενά όπως με το «Μεταναστευτικό» και τώρα με την πανδημία. Προκήρυξη για προσλήψεις μέσα στο επόμενο 4μηνο τουλάχιστον 1500 ΕΠΟΠ και ταυτόχρονα προσκλήσεις Εφέδρων για Εκπαίδευση-Ασκήσεις στις Μονάδες που εντάσσονται. Αντέχουμε σε όλα αυτά τα μέτρα άραγε;

Τα όσα προανέφερα είναι οι ισχυρές ενδείξεις αποφασιστικότητας Κυβέρνησης και Έθνους που θα εκτιμηθούν από την Άγκυρα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων μας. Η αποτροπή όπως λέει και η λέξη αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αντίπαλο να ενεργήσει εναντίον μας εκτιμώντας ότι το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει θα εξουδετερωθεί από τουλάχιστον ισόποση ζημία. Είναι στην ουσία πρόληψη οποιαδήποτε ενέργειας! Αν φθάσουμε στο σημείο να ενεργήσει τελικά, αυτό σημαίνει ότι η Αποτροπή απλά απέτυχε ή/και δεν ήταν… αξιόπιστη.

Η «αποφυγή του πολέμου» με οποιοδήποτε τίμημα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την «αποτροπή του πολέμου» και τελικά τον φέρνει στην πόρτα μας, κάτι που θα μπορούσε να βεβαιώσει ο Νέβιλ Τσάμπερλαιν και ο Εντουάρ Νταλαντιέ αν θα μπορούσαν σήμερα να μιλήσουν από εκεί που είναι. Εκτός και αν έχουμε αποδεχτεί να καταστούμε δορυφόρος της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: LIBERAL

Comments

 1. (Η Χώρα λόγω της αυτοκτονικής και άφρονας οικονομικής πολιτικής πολλών ετών εισήλθε το 2010 στην «Εποχή των Μνημονίων» με τις σκληρές υποχρεώσεις μίας δημοσιονομικής προσαρμογής ) το γνωστό τροπάριο των Ελλαδιτών γερμανόφιλων και εσπεριόφιλων , επιχείρημα το οποίο δεν αποδέχονται πλέον ούτε οι περίφημοι «θεσμοί» και που λέει την ΜΙΣΗ αλήθεια , άρα χειρότερα και από ψέμα , οπότε στρατηγέ μου η ανάλυσή σας πάει στράφι γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να δείτε τι συνέβη στην Πατρίδα μας……..
  ΥΓ Δεν ξέρετε στρατηγέ μου ότι τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα από το 1834 και μετά , ποδηγετούνται από ξένες δυνάμεις , και αν το ξέρετε γιατί μας μιλάτε στο Α’ Πληθυντικό , δεν ξέρετε ότι ο σημίτης ήταν άνθρωπος των γερμανών με σκοπό να καταστρέψει την χώρα και η ν.δ. δεν μπορεί να ξεφύγει από τα γερμανικά δεσμά της , γιατί δεν λέτε λέξη γι’ αυτά αλλά εντέχνως συνεχίζετε την προπαγάνδα που έχει φέρει τον λαό μας σε απόγνωση και την Χώρα σε ένδεια …

  1. Έχετε δίκιο. Πάλι καλά που υπάρχουν οι πεφωτισμένοι σαν κι εσάς και δείχνουν το φως το αληθινό. Οι ξένοι φταίνε για όλα και οι πολιτικοί, ο λαός δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έκανε, δεν ψήφισε κτλ κτλ. Δυστυχώς, η ύπαρξη ατόμων σαν κι εσάς του «κοίτα που μας έφτασαν οι αλήτες» έναντι εκείνων που λένε «φταίξαμε όλοι ανεξαιρέτως» μαρτυρά και το γιατί φτάσαμε έως εδώ. Θλίψις…

   1. Ο Λαος φταει, ΝΑΙ. Αλλα στο βαθμο που του ανηκει κι ποτε περισσοτερο !

    Πότε παρουσιαστηκε στον Ελληνικο Λαο η σωστη πληροφορηση η πραγματικοτητα ενος συμβαν μιας καταστασης, περα απο το συνηθες ελεγχομενο σεναριοποιημενο δελτιο ειδησεων που παρουσιαζουν οι κρατουντες την εξουσιας μεσω των His Maters Voice, τα παπαγαλακια των ΜουΜου Εξαπατησης, απο την εποχη του Νοεμβριου του 1973 κι μετα !!

    Ο Λαος αγαπητε, πληροφορειτε κι λαμβανει τις οποιες αποφασεις του, βαση της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ της ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ κι χωρις ΦΙΛΤΡΑ, ενημερωσης που του δεινεται.


    ΣΚΑΡΤΗ ενημερωση = ΣΚΑΡΤΟ/ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ/ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟ σκεπτικο αρα κι αποφαση/επιλογη !!

    ΠΟΙΟΣ πληροφορησε ποτε ορθα, εμπεριστατωμενα κι εξω απο τα δοντια την ολη αληθεια ωστε να λαβει κι αυτος – ο Ελληνικος Λαος – μια αποφαση με πληρες γνωση της καταστασης;;; Ποτε εγινε αυτο;;; ΠῸΤΕ ;;;;;

    ειναι ελευθερα κι μη ελεγχομενα τα κρατικα/ιδιωτικα ΜΜ-Εξαπατησης;;

    μηπως παρουσιαζεται μια ΒΟΛΕΜΕΝΗ κι χιλιο ειπωμενη καλα κατασκευασμενη εικονα παραπλανησης – λεω ως καχυποπτη προσωπικοτητα, χμμμ;;;

    υ.γ.
    Τελικα η κρατικη ΥΕΝΕΔ, ηταν ΑΠΕΙΡΕΣ βαθμιδες πιο ειλικρινης κι αληθες με το περιεχομενο ενημερωσης/ειδησεων κι κατειχε ΣΕΒΑΣΜΟ προς τους ακροατες/κοινο της σε συγκριση με τα δημοκρατικα ΣΑΣ ΜΜ-Εξαπατησης!

    Δοξα Τον Καλο Θεο, λιγα ειναι τα ψωμακια της μεταπολιτευσης κι ολα της τα «δωρακια».

 2. Καταλαβαίνει ο καθένας μας ότι χρειάζονται όλοι οι τομείς στην χώρα χρήματα, πολλά χρήματα, από νοσοκομεία μέχρι σώματα ασφαλείας και εκπαίδευση… οπότε χρήματα δεν ειναι εύκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

  Αν όμως οι ένοπλες δυνάμεις ιεραρχούν τα P-3 ως προτεραιότητα, η οι δύο Belharra θα ρουφήξουν όλο το προϋπολογισμο για χρόνια του ναυτικού, ότι χρήματα και να δοθούν στο μέτρο του δυνατού ειναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες.

  Το περίεργο σε όλο αυτό ειναι για χρόνια ότι λίγες προσπάθειες έγιναν να καλυφθούν ανάγκες από EDA ή μεταχειρισμένα συστήματα όπως τελευταία με τις Adelaide. Σίγουρα όλοι θα θέλαμε καινούργια συστήματα αλλά το καθόμαστε να περιμένουμε πότε θα έρθουν του κουτιού, μάλλον θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα.

  Επίσης μια μεγαλομανία στην αγορά οπλικών συστημάτων ψάχνοντας το καλύτερο εντοπίζουμε κατά καιρούς, οπότε ας προσγειωθούμε κάποια στιγμή στον ρεαλισμό.

  1. Τα νεα συστηματα αγαπητε εχουν μιζες. Μετα μπορουμε να τα απαξιωσουμε χωρις fos και να ζηταμε να παρουμε νεα.

   Ευγε για το σχολιο aim!

  2. Σωστά δεν υπάρχουν λεφτά για την άμυνα τα λεφτά υπάρχουν μόνο για να τα λεηλατεί η πολιτική συμμορία με την παρεούλα της.

   «Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μία τιποτένια δικτατορία, όπου οι πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν τη διαφθορά αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή, για να σώσουν τη ζωή τους. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι εξευτελισμός για την Ελλάδα» δηλώνει αποκλειστικά στην εφημερίδα Δημοκρατία ο Στίβεν Κον και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να υψώσει ασπίδα προστασίας για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

   Παράλληλα επισημαίνει ότι η Novartis καταλήστεψε τους Έλληνες και είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται η προσφορά των προσώπων που αποκάλυψαν το κύκλωμα διαφθοράς.

   Φυσικά όλα αυτά δεν «υπάρχουν» ως ειδήσεις για τα εξαγορασμένα κανάλια και τους «δημοσιογράφους» φερέφωνα.

 3. Υπάρχουν χώρες με χειρότερα προβλήματα από την Ελλάδα χωρίς να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συνεχίζουν να εξοπλίζονται μανιωδώς. Καμία χώρα στον πλανήτη δεν άφησε την άμυνα της βασιζόμενη σε παραμύθια όπως έκανε η δική μας ψευτοελιτ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποία νέα συμφορά μας βρει. Υπάρχει μόνο η μέθοδος Πλαστήρα._

 4. Δεν ειναι θεμα μονο χρηματων. Χρηματα εχουμε δωσει 40 χρονια. Ειναινομως καινθεμα νοοτροπιας και αξιοποιησης. Ας παραβλεψω το γεγονος οτι κανενας στρατηγος ΠΟΤΕ δεν υπεβαλε παραιτηση και απλα οταν βγουν στη συνταξη αρθρογραφουν.

  Ας πω ενα παραδειγμα. Οκ, ας παρουμε 1500 εποπ. ΕΠΟΠ σημαινει επαγγελματιες οπλιτες. Επαγγελματιες μαχητες. Μας λενε φιλοι που αυτοπροσδιοριζονται ως πστριωτες, πως το προβλημα στο στρατο ειναι ειτε οι κακομαθημενοι Ελληνες φανταροι ειτε η κοινωνια με τη λογικη του βυσματος. Το δεχομαι, ξεκαθαρα!

  Αν αυτο ομως ηταν το κυριο προβλημα, οι μοναδες που ειναι 100% επαγγελματικες θα λειτουργουν ως στρατος και οχι ως η υπηρεσια αποξηρανσης της λιμνης Κωπαιδας. Σε μοναδα της ΑΣΔΕΝ ειχα δει ΛΑΤ που στελεχωνονταν αποκλειστικα απο επαγγελματιες στρατιωτες. Πως λειτουργουσε αυτη η μοναδα λοιπον κυριοι; Η απαντηση ειναι οτι επιναν καφεδες ολη μερα αραχτοι, ειχαν κληρωτους απο γειτονικες μοναδες ως ορντιναντσες, και ειτε εκαναν αναλυση κουπονιων Στοιχηματος, ειτε κουτσομπολευαν. Ενας λοχος αντιαρματικων, που απο τους αξιωματικους μεχρι τους εποπ αραζαν ολη μερα και εψαχναν τροπους να σκοτωσουν την ανια τους.

  Οι 1500 εποπ που λεει ο στρατηγος, θα αξιοποιηθουν πως; Σε βαθυτατες αναλυσεις της Premier League; Ή μηπως θα γινουν ορντιναντσες αξιωματικων, να τους κουβαλουν ψωνια και να βαφουν ΣΟΑ; Μια φορα αμφιβαλλω οτι θα γινουν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

  Ας μην πιασουμε για το πως θα αξοιποιηθουν οι εξτρα 3 μηνες θητειας, γιατι δεν τελειωνουμε μεχρι οι Τουρκοι να κανουν γεωτρησεις στη Φολεγανδρο.

 5. Αυτό το «πολιτική ελίτ και λαός» είναι ακυρο και ανάλογο του «μαζί τα φάγαμε». Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα και την λοιπή ψευτοελιτ.

  1. Όχι φίλε μου οι ευθύνες ΒΑΡΥΝΟΥΝ όλους μας.ολους αυτούς από το 1974 και μετά εμείς τους ψηφίζαμε.εμεις τους ζητούσαμε ρουσφέτια,εμείς τους ζητούσαμε διορισμούς στο παράδεισο του ελλ.δημοσιου,αυτοί δανειζόταν για λογαριασμό μας(έβαζαν και το δωράκι για τον εαυτούλη τους στην τσεπουλα τους)Και όλα ήταν ωραία.οσοι τα λέγαν ήταν οι γραφικοί,οι Κασσάνδρες,οι φασίστες.τωρα που δεν έχουμε να φάμε,θα φάμε δημοκρατία????γιατι μυαλο ακομα δεν βαλαμε.

   1. Ακριβώς αυτό ειναι προφανώς το σύστημα που έφερε την χώρα στο σημερινό χαλί, αυτό είναι και το σύστημα που συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

 6. 1.Οποιος πηγε θητεια ξερει.Ξερει τι λεφτα υπηρχαν τις καλε εποχες κ μπορει να φανταστει τι γινοταν τις κακες εποχες.15 χρονια περιπου πριν δεν υπηρχε χλωρινη για σφουγγαρισμα.
  2.Οποιος πηγε θητεια ξερει.Ξερει τι ευθυνες στρατιωτικων ,που ανεξαρτητως τι κονδυλια οπλοσυστηματα κ αναλωσιμα τους δινονται απο την πολιτεια ως προυπολογισμος η ποσοστο αεπ κλπ , για το ειδος της θητειας σε ενα μεγαλο ποσοστο που κανει ο φανταρος.Για να διατηρεις φυσικη κατασταση δεν χρειαζεται χρημα.Για να βγαλεις μια διμοιρια φανταρων για τακτικες ασκησεις δεν χρειαζεται χρημα.Πια η θητεια εξαρτάται 100% απο τον διοικητη κ το ποσο ορεξη εχει .Οταν με το 5ο ετεθ γυρισα πολλες μοναδες πεζικου στα γυρω νησια επαθα πολιτισμικο σοκ απλα παρακολουθωντας τις φρουρες στις εκαστοτε μοναδες.
  3.Οποιος δεν γεννηθηκε χτες κ δεν εχει μνημη χρυσοψαρου ξερει.Ξερει την παραδοση των υπεργαλοναδων να κανουν μοκο για ολα τα κακα στραβα κ σκανδαλώδη του στρατου κ μετα στην συνταξη να μιλανε για τις ευθυνες καποιου αλλου.
  4.Οποιος πηγε στρατο ξερει.Ξερει την πελατειακη κατασταση που επικρατει κ για διεκπεραιωτη του εχει τον στρατο με προεξαρχοντες τους γαλοναδες.Αν οι φανταροι βαριουνται δεν θελουν περνουν την μανα κβτο βυσμα τηλ κλπ ειναι καθηκον του στρατου να ξεπερασει κ να μηδενισει το πελατειακο καθεστως.Βεβαια ο στρατος ειναι καθρεπτης της κοινωνιας αλλα τα φωτεινα παραδειγματα παντου κ ακομα θυμαμαι τον διοικητη στον πευκο να ριχνει 2 μηνες φυλακη κ να λεει στον φανταρο » παρε το βυσμα σου τηλ» μπροστα σε 500 ατομα αναφορα μοιρας.

  Καλα τα γραφει τωρα ο γαλονας στο λιμπεραλ που οι αναγνωστες του στην πλειοψηφια πολεμησαν στο ηρωικο τατοι στο διασημο χαιδαρι στο πρασινο παπαγο με τα νοσοκομεια γραφεια στην παραμεθωρια σαλαμινα.
  Τι να την κανει 3 6 16 μηνες θητεια παραπανω με αυτες τις συνθηκες κ πως περιμενει ο κοσμος να μην αντιδρα?

 7. Όπως είπαν ήδη μερικοί, είναι εύκολο να μιλάει ένας απόστρατος που έφτασε σε υψηλό πόστο και βαθμό απο πλέον ασφαλή θέση -αφού εξασφάλισε μια σύνταξη και δεν υπάρχουν πλέον συνέπειες για τον ίδιο αν μιλήσει δημόσια για προβλήματα στο στράτευμα- για λάθη άλλων μετά την αποστρατεία, ενώ ο ίδιος δεν έχει αφήσει αξιόλογο έργο όσο ήταν ενεργός και σε μεγάλο πόστο -αν δεν διοικούσε μόνο το γραφείο στο οποίο καθόταν ο ίδιος- ώστε να μπορεί να επιρεάσει θετικά την εξέλιξη στον τομέα που είχε αρμοδιότητα και ευθύνες.

  Η θητεία που θεωρούν ορισμένοι ως αιτία για την σημερινή πραγματικότητα, δεν είναι ο λόγος για την σημερινή πραγματικότητα, και ωστόσο θεωρώ άστοχη την γκρίνια εκείνων που ζητούν την αύξηση αυτής για να μην χάσουν οι καλομαθημένοι στο στράτευμα τις ορντινάτσες και τα φθηνά εργατικά χέρια για επιδιορθώσεις και συντήρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που σε άλλους νατοϊκούς στρατούς αναλαμβάνονται απο ιδιώτες η πολιτικό προσωπικό -όπως ονομάζεται συχνά σε ξένες χώρες- με τα ανάλογα έξοδα εννοείται.
  Η διαχρονική αδιαφορία των ανώτατων αξιωματικών που συχνά βλέπανε -και συνεχίζουν- μόνο την καριέρα τους την οποία προσπαθούν να προωθήσουν σαν να ήταν μάνατζερ σε ιδιωτική εταιρία είναι το πρόβλημα, όπως και οι εμπλοκή μερικών σε μπίζνες για νέα συστήματα η οποία έχει επισημανθεί απο απόστρατους με γνώσεις για ύποπτες δραστηριότητες που είναι σαφώς άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα.
  Η μείωση της θητείας δεν είναι το πρόβλημα, αφού και με μειωμένη θητεία φαίνεται να τους περισσεύουν αρκετά άτομα για να αποσπάσουν ως υπηρέτριες στους λαθρομετανάστες και για τα ήδη γνωστά διαχρονικά βίτσια με υπηρεσίες a la carte που αλλιώς θα πληρώνονταν αδρά αν τις αναλάμβαναν ιδιώτες η ιδιωτικοί υπάλληλοι όπως γίνεται και αλλού.
  Για τα προβλήματα χρήσης απαγορευμένων ουσίων που έχουν εξαπλωθεί στο στράτευμα και ειδικά στα νέα παιδιά που πηγαίνουν να υπηρετήσουν θητεία δεν βλέπω όμως να ενοχλείται κανένας απο τους ανώτατους συνταξιούχους αξιοματικούς, εκεί φαίνεται είναι όλα εντάξει -κατά την γνώμη τους πάντως, αφού φαίνεται να είναι ένα καυτό σίδερο που δεν θέλει να πιάσει κανένας ως θέμα σε πρωτοσέλιδο στα μέσα που αρθρογραφεί γκρινιάζοντας για την θητεία για να μην μειωθούν η θέσεις για στρατιωτική καριέρα των νεότερων συναδέλφων τους που ακολουθούν με την μείωση του προσωπικού- επειδή είναι και ιδιαίτερα προβληματικό για την εικόνα και εντύπωση θα άφηνε μια ανοιχτή συζήτηση για ναρκομανείς φαντάρους η στρατιώτες, και ίσως θα έπρεπε να λογοδοτήσουν μερικοί ανώτατοι συνάδελφοι τους που είναι ακόμα ενεργοί.

  Με υποκριτικές στάσεις που επισημάνουν τα λάθος προβλήματα για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τους ενεργούς συναδέλφους διατηρούνται απλά τα πραγματικά προβλήματα, ενώ η Τουρκία και προελαύνει στρατιωτικά και την μείωση της θητείας στον τουρκικό στρατό προβλέπει να εφαρμόσει συο ορατο μέλλον παρόλο που εμπλέκεται σε περισσότερους πολέμους στην περιοχή.
  Αν θέλουν να λουφάρουν οι παλιοί και επαγγελματίες στρατιωτικοί τρέχοντας τους νέους σε υπηρεσίες a la carte ας ψάξουν αλλού για κορόιδα η ας ζητήσουν περισσότερα χρήματα για επαγγελματίες ιδιώτες για συντήρηση εγκαταστάσεων και σερβίρισμα καφέδων και αναψυκτικών στο «μάχιμο» προσοπικό.

  Για να μη μιλήσουμε για καψόνια και ψευτομαγκιές που δεν θα έπρεπε να είναι μέρος της «εκπαίδευσης» φαντάρου, που μάλλον ξεφεύγουν απο το «άγρυπνο μάτι» των ανώτατων αξιωματικών αφού προφανώς είναι αφοσιωμένοι στην εμφάνιση εγκαταστάσεων και στην εμφάνιση οπλιτών στην διάρκεια επιθεωρήσεων μονάδων απο επισήμους και ανώτατους αξιοματικούς, η τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου με μουσειακά εκθέματα απο την Αμερική που θεωρούν συχνά και αναβάθμιση.

  Ας αφήσουν λοιπόν τις υποκρισίες και μπαρούφες για αυξήσεις θητείας στα Liberal και όπου αλλού αρθρογραφούν και ας πιάσουν τα πραγματικά προβλήματα στο στράτευμα -αφού υπάρχουν αρκετά- αν θέλουν να θίξουν θέματα που απαιτούν πραγματικά ρύθμιση.

  1. @Ndgi

   Δε φταιει ο Στρατος αν καποιοι τουπεφτουν στα ναρκωτικα, περισσοτερο φταινε συνηθως οι δικες τους κακες επιλογες. Και ουτε ευθυνεται ο Στρατος για τις ανεπαρκειες της οικογενειας και το σχολειου στα θεματα αυτα.

   Ουδεποτε ειδα στον Στρατο μονιμους στρατιωιτκους να κανουν καψωνια σε στρατιωτες, ιδιως οταν αυτοι ηταν στοιχειωδως τυπικοι στις υποχρεωσεις τους. ΟΥΔΕΠΟΤΕ. Τα καψωνια γινονταν παντα απο στρατιωτες σε αλλους στρατιωτες.

   Καψωνια με την ανοχη των αξιωματικων και εις γνωσιν αυτων γινονταν ( κακώς) μονο σε πολυ συγκεκριμενες μοναδες που εκ της φυσεως τους επεδιωκαν να στρατιωτικοποιησουν οσο πιο σκληρα γινοταν τους εκπαιδευομενους, και να τους εμφυσησουν την πιο αυστηρη στρατιωτικη πειθαρχια (πχ Ειδικες Δυναμεις) Υπ΄οψιν οτι στις παραπανω μοναδες πηγαιναν μονο εθελοντες, οι οποιοι ψιλοξερανε τις τους περιμενε, και μπορουσαν να εγκαταλειψουν ανα πασα στιγμη.

   Οσο και αν παιδευομαι, δεν μπορω να θυμηθω μονιμους στρατιωτικους να χρησιμοποιουν κληρωτους ως προσωπικους υπηρετες (=ορντιναντσες). Ουτε υπηρχε αναγκη να βαλλουν τον κληρωτο να τους κανει φραπέ, για αυτο υπηρχε ο ΚΨΜιτζής. Αγγαρεια σε σχεση με υπηρεσιακες δουλειες υπηρχε παντα. Αλλα να κανει ο στρατιωτης τον μπάτλερ του Επιλοχια, αυτο δεν το ειδα ποτε και πουθενα.

   Δεν θα επαθε τιποτα οποιος στρατιωτης ηταν ελαιοχρωματιστης και εβαψε μερικους τοιχους στη μοναδα. Αν το εκανε και καλα, συχνα τυχαινε και ευνοϊκης μεταχειρισης.

   Δεν ζησαμε ττον Στρατο του 1970. Ουτε υπηρετησαμε στον στρατο της Αυστροουγγαρίας τις παραμονες του Α Παγκοσμίου Πολεμου, οπως «ο Καλος Στρατιωτης Σβέικ» . Ολοι οσοι υπηρετησαμε τα τελευταια 40 χρονια δεν ειχαμε ιδιαιτερο προβλημα.

   Δεν εχω καταλαβει τι θελουμε τελος παντων. Εναν «Στρατο», οπου λαντζέρισσες θα καθαρισουν πατατες και θα πλενουν τους δισκους, καμαριερες θα διευθετουν τους θαλαμους και θα στρωνουν τα κρεβατια, και καθαριστριες θα καθαριζουν τους καμπινεδες και θα σκουπίζουν τον πισινο των στρατιωτων οταν πανε για την πρωινη τους «ομοβροντία»; Ο Στρατος δεν ειναι κολλεγιο, αλλα κατα κανονα ουτε και στα κολλεγια γινονται αυτα.

   Ξυπνα φιλε μου. Στα σκηνακια δεν εχει τουαλέτα (τούρκικη εστω), μια τρυπα στο χωμα ειναι. Και οσο για μπανιο, υπομονη μεχρι να τελειωσει η ασκηση να γυρισουμε στη μοναδα.

   Φυσικα υπαρχουν μεγαλες παθογενειες και πρεπει να αντιμετωπιστουν, ομως οι μοναδες εχουν σοβαρο προβλημα επανδρωσης, και η θητεια πρεπει οπωσδηποτε να αυξηθει.

   Και αντι να ειμαστε παραπονουμενοι και να γκρινιαζουμε για ολα, θα επρεπε να ευχαριστουμε και τον καλο Θεο, που υπηρετουμε στρατιωτικη θητεια εν καιρω ειρηνης, διοτι οι προπαππουδες μας δεν ειχαν τετοια τυχη.

   Παραπεμπω στο παρακατω link. Ειναι η «Πορεια προς το Μετωπο» του Οδυσσεα Ελυτη. Αυτα που ειδε και εζησε στον πολεμο του 1940 που πολεμησε. Εκει ειχαν προσκεφαλλο το χιονι, συντροφια τις ψείρες, και «μία μία εμοιραζονταν τις σταφίδες», αν τις ειχαν και αυτες, διοτι το συσσιτιο συνηθως ηταν καμμια μπαγιατικη κουραμάνα. Και απο μπροστα τους οι νεκροι και οι τραυματιες και οι σακατεμενοι.
   Και κανεις δεν ηξερε αν θα ηταν ζωντανος και αρτιμελης την επομενη μερα.

   http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1687,5391/extras/activities/indexE_5_metaselida/indexe_5_parallilo_keimeno_2.html

   1. NF

    Εσύ έχεις τις δίκαιες σου εμπειρίες και εγώ έχω τις δικές μου που είναι λίγο διαφορετικές.
    Όσον αφορά τους καφέδες επαγγελματιών σχολίασα την αναφορά του phormio για τα στελέχη του ΛΑΤ που ήθελαν ορντινάτσες θητείας, αυτά που είδα και άκουσα εγώ απο μόνιμους ήταν πιο χοντρά σε σύγκριση με το σερβίρισμα καφέδων, αλλά δεν θα μιλήσω για λεπτομέρειες ούτε για ονόματα ούτε για μονάδες ούτε για ημερομηνίες.
    Εγώ θυμάμαι περιπτώσεις απο την εποχή μου και ονόματα -που δεν επιθυμώ να φανερώσω- όπου εμπλέκονταν μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό σε καψώνια με συμπεριφορές απαράδεκτες για αξιοματικούς που απευθύνονταν και με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε φαντάρους εν ώρα υπηρεσίας. και υπαξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που είχαν φάει και ξύλο απο φαντάρους επειδή τους είχαν ξεσκίσει στα καψώνια με συμπεριφορές που θύμιζαν ψευτόμαγκες που έψαχναν για εύκολα θύματα, δεν αναφέρθηκα σε περιστατικά στις ειδικές δυνάμεις αλλά αυτό δεν έχει σημασία αφού όλοι είναι ένας στρατός που υπάγεται σε ένα αρχηγείο, είτε φοράνε πράσινο μπερέ είτε μαύρο η πηλίκιο.
    Η ευθύνη είναι στους διοικητές και ανώτατους αξιοματικούς και αρχηγούς που οφείλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στις μονάδες και στο όπλο που διοικούν για το οποίο φέρουν και την ευθύνη παράλληλα στα προνόμια που απολαμβάνουν ως προϊστάμενοι.

    Στο θέμα του μοντέλου επάνδρωσης των μονάδων εξακολουθώ να διαφωνώ κάθετα προτιμώντας ένα μοντέλο όπως το περιγράφει ο KN με επαγγελματικό προσωπικό -εάν εννοεί αυτό- με την ανάλογη νοοτροπία εννοείται, έχοντας υπόψην και διάφορα παραδείγματα του παρελθόντος όπου μικρότερες επαγγελματικές στρατιωτικές μονάδες η σχηματισμοί επικράτησαν απέναντι σε ερασιτεχνικό στρατό θητείας που δεν είχαν καμία ελπίδα να σταθούν απέναντι σε επαγγελματίες ας ήταν περισσότεροι σε αριθμούς.
    Μια περίπτωση που θέλω να αναφέρω ως ένα απο περισσότερα παραδείγματα που υπάρχουν στην στρατιωτική ιστορία, είναι η White Company του Sir John Hawkwood που επιρεάσε σημαντικά τα πολεμικά γεγονότα εκείνης της εποχής στην Ιταλία.

    Απο την εποχή του Β’ΠΠ στο ελληνικό μέτωπο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ιστορία της μάχης στο ύψωμα 731 με επικεφαλή τον Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά που σημείωσε μεγάλες νίκες εις βάρος των Ιταλών εισβολέων.
    Με χάλασε όμως πάρα πολύ η αντιμετώπιση που είχε στην συνέχεια απο τους ανώτερους συναδέλφους του που προτίμησαν να συνεργαστούν με τους εχθρούς για να παραμείνουν κοντά στην εξουσία.
    Για αυτό δεν τους έχω εμπιστοσύνη τους μεγάλους-μεγάλους αφού ουσιαστικά είναι πολιτικοί υπάλληλοι όσο παράξενο και να ακούγεται.
    Υπάρχει νομίζω και μια σχετική περιγραφή του Κονδύλη αν θυμάμαι σωστά που είδα σε ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικό με την μικρασιατική εκστρατεία και την εποχή του σχεδίου μάρσαλ για την Ελλάδα.

    Οι εποχές αλλάζουν όπως και οι τακτικές αλλά και η τεχνολογία και τα μέσα και όποιος δεν προσαρμόζεται επιμένοντας σε ξεπερασμένα μοντέλα επάνδρωσης που έχουν καταργηθεί σε πολλούς στρατούς που ακολουθούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σήμερα, και σίγουρα όχι στις μελλοντικές του αύριο.

    1. @ndgi

     Αυτο με φανταρους να ψαχνουν να δειρουν στελεχη που τους τραμπουκισαν μολις απολυθουν, ειναι παλια και γνωριμη ιστορια για εμας που ζησαμε σε περιοχες με πολυ στρατο.

     Εχει πλακα παντως να βλεπεις στελεχη που να τραμπουκιζουν απο κομπλεξ, να αλλαζουν γραμμη μολις καταλαβαινουν οτι ο φανταρος κοντευει να απολυθει. Σε πολλες περιπτωσεις υπαρχει κομπλεξ και μισος απεναντι σε μορφωμενους φανταρους.

     1. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ενδιάμεσα δηλαδή πρίν πλησιάσουν οι μέρες απόλυσης, επειδή προφανώς το επέβαλε η ειδική περίπτωση αφού το είχε παρακάνει, νομίζοντας ότι επειδή είχε μπόι ήταν και άτρωτος.
      Η πλάκα ήταν στην μεγάλη αναφορά, όπου ο μόνιμος υπαξιωματικός ερωτήθηκε απο τον διοικητή απο που προήλθαν τα σημάδια στο πρόσωπο του που είχαν μείνει απο τα μπουκέτα που είχε φάει, όταν εκείνος απάντησε ότι στο σκοτάδι σκόνταψε και έπεσε στα σκαλοπάτια.
      Σωστό και αληθές ήταν ότι συνέβει όταν είχε σκοτάδι, όπως πληροφορηθήκαμε απο εκείνους που είχαν γνώση για το γεγονός.

   2. @NF

    Το προβλημα ειναι οτι απλα εχουμε στρατο καμαριερων. Οι Ελληνες στρατιωτες ειναι απλα καμαριερες και τιποτα αλλο. Εαν εσυ πιστευεις οτι με 2 βολες πρηνηδον γινομαστε μαχητες, δικαιωμα σου. Εαν γινει πολεμος, ο Ελληνας στρατιωτης δεν ξερει τι να κανει ουτε πως να πολεμησει. Θα παει να πεθανει.

    Στη Φινλανδια, ο κληρωτος των 165 ημερων περναει τουλαχιστον 40 νυχτες εξω για ασκησεις. Νυχτες μονο, εκτος απο ασκησεις που πιανουν μονο μερα. Ο κληρωτος των 347 ημερων περναει τουλαχιστον 60 νυχτες εξω σε ασκησεις. Προσοχη, οχι ειδικες δυναμεις, οι απλοι κληρωτοι. Να πουμε οτι οι κληρωτοι τα σαββατοκυριακα οι περισσοτεροι μενουν στα σπιτια τους. Αλλα 5 μερες την εβδομαδα εκπαιδευονται ως στρατιωτες, οχι καθαριστριες. Παω στοιχημα ομως οτι πολυ λιγοτεροι Φινλανδοι βγαινουν με ειδικοτητα χλοοκοπτικου, δεν εχουν τα στρατιωτικα μας skill.

    Απο περιεργεια, μπορουν να μας πουν οι φιλοι που υπηρετησαν στις ειδικες δυναμεις, ποσες νυχτες περασαν στο πεδιο εκτος στρατοπεδου – και ποσο υπηρετησαν. Ετσι για να συγκρινουμε με το απλο φινλανδικο πεζικο.

    1. 14 σχινακια
     3 ανταρτης
     2 στην 50αρα
     14 μερες επανδρωση σε κουφου
     Ενα πολυήμερο δεν θυμαμαι ποσο πανω απο βδομαδα επανδρωση φαρμακονησι
     2 τριημερα στα νησια της περιοχης ευθυνης του ετεθ
     Στο 12μηνο

     1. Τις ημερες στα νησια, ηταν ασκησεις-εκπαιδευση ή απλα φυλακια οπως πηγαιναμε στη ΔΑΝ; Κουφου εννοειτε το Κουφοβουνο στον Εβρο ή κατι αλλο;

     2. κουφου ειναι κανονιοφορος
      οι βολτες στα νησια ηταν αναγνωρισεις που καμια φορα συνοδευοταν κ απο καμια ασκησουλα
      μετα οι επανδρωσεις κ αυτες ηταν αναλογα με ποιον αξιωματικο πηγαινες
      αλλοι πηγαιναν κουφου κ καναν κρουαζιερα αλλοι καναν ανατροπες στα ζοντιακ με το πλοιο της γραμμης να ρχεται καταπανω σου στην λερο
      γενικα αυτο με τους αξιωματικους επαιζε πολυ….ο αξιωματικος στα λελε του στην μοναδα χαλαρωνει ο καινουριος ειναι στην πριζα
      εγω ειχα πεσει σε περιπτωση στην μοναδα γιατι εμεινα αμεταθετος αλλα μετατεθηκαν τα 3 /4 αξιωματικων μεταξυ αυτων κ ο διοικητης
      οχι οτι περασα ασχημα,ακομα κ για τους καινουριους αξιωματικους η χουφτα αμεταθετων απ ολοκληρη σειρα παραμειναμε στην πλειοψηφια των περιπτωσεων φαντασματα
      ξαναπηγαινα

  2. @ Ndgi

   «…είναι εύκολο να μιλάει ένας απόστρατος που έφτασε σε υψηλό πόστο και βαθμό απο πλέον ασφαλή θέση -αφού εξασφάλισε μια σύνταξη και δεν υπάρχουν πλέον συνέπειες για τον ίδιο αν μιλήσει δημόσια για προβλήματα στο στράτευμα…»

   Πολύ σωστά και για να τo συνεχίσω διακρίνω και μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών στο λαό. Αλλιώς να μας πει ο κύριος με ονόματα και διευθύνσεις ποιοι ευθύνονται για τις μίζες και τις σαλαμοποιήσεις (βλέπε τορπίλες ή πυρομαχικά 120mm) και την έλλειψη FOS;

   1. Πολύ εύστοχη παρατήρηση, αν το αναπτύξω λίγο περισσότερο, θα ήθελα να μας μιλήσει επίσης για το σκάνδαλο με τους συναδέλφους του που τα έπαιρναν για απαλλαγές πλουσιόπαιδων καλλιτεχνών, αθλητών… -σε χιλιάδες περιπτώσεις- απο την θητεία, ενώ έχωναν τους υπόλοιπους που δεν είχαν γνωριμίες και χρήματα για να λαδώσουν τους αρμόδιους…

    https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/to-kyklwma-tis-loyfas/

    Μετά θέλουν να τους παίρνει και σοβαρά ο κόσμος που νομίζουν ότι δεν παρακολουθεί, δεν γνωρίζει και δεν θυμάται, ενώ έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και ξέρουν να εκτιμήσουν προφανώς ένα έξτρα χαρτζιλίκι προσφέροντας και υπηρεσίες a la carte σε εκλεκτούς με χοντρά πορτοφόλια.

 8. Νομιζω το πρόβλημα είναι συνολικό και Υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να δούμε και να μην την αγνοούμε όπως κάνουμε τις περισσότερες φορές.
  1ον Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε Τουρκία έχει τη δυνατότα να επενδύσει 4 φορες περισσότερα χρήματα στο στρατό λόγω ότι έχει 4 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από εμας. Βέβαια εξοπλίζεται περισσότερο, γιατί ίδια το επιθυμεί.
  2ον Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι το σημαντικότερο δεν είναι να έχεις πολυ Στράτο, αλλά να έχουμε έναν ικανό στρατό μικρότερο πιο επαγγελματικό με τα κατάλληλα μέσα, σε αυτό περιλαμβάνεται και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων μέσων.
  3ον Τα κόμματα τα οποία οι περισσότεροι βρίζουν, μας πήραν από με ενα χάλια ΑΕΠ το 1974 και μας έφεραν στα χειρότερα μας να έχουμε ένα ΑΕΠ 180 δισεκατομμύρια αυξημένο κατά 30 με 40 φορές σε πραγματικές τιμες. Μονο ενας τυφλός θα πίστευε οτι αυτο γίνεται μονο με αερα ….αντίθετα έπεσε παρα πολλη δουλεια για να γινει. Αυτό δεν το έχουν κάνει πολλά κράτη που ηταν σε καλύτερη κατάσταση απο εμάς τοτε και καλό να κοιτάξουμε γύρω μας.
  4ον Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή την οποία ζούμε είμαστε η μόνη χώρα η οποία διατηρεί την ειρήνη και την ευημερία του λαού για πάρα πολλά χρόνια. Δεν γίνεται ούτε εύκολα ούτε στην τύχη το να διατηρείς ειρήνη σε μια περιοχή όλα φλέγονται.
  5ον Σε βάθος 20-30 χρόνια η ΕΕ θα έχει δημιουργήσει ένα δικο της στρατό κυριως με ευρωπαϊκά μεσα και θα πολεμά ως ενιαίο κράτος…… Το σημαντικότερο είναι σε αυτά τα χρόνια να αντέξουμε και να μην διαλυθούμε οικονομικά και στρατιωτικά για να μπορέσουμε να αντέξουμε αυτή την μετάβαση.
  Για την ωρα άμεσα χρείαζεται καλύτερη οργάνωση, εκπαίδευση στρατού, συντήρηση μέσων και αγορα επιλεγμένων όπλων που δίνουν πολλά. Επισης, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση απο την ΕΕ για την αμυνα ως σύνορο της ΕΕ και οχι μονο για αστυνομικούς λογους …αυτο χρειαζεται πολιτική πίεση μεχρι εσχάτων και ταυτοχρονα να παίξουμε με της ΗΠΑ για καλύτερη βοήθεια απο αυτους. Μη ξεχνάμε οτι απέναντι εχουμε ενα κράτος 80 εκατομυρίων με ΑΕΠ 4πλασιο απο το δικο μας ….δεν ειναι εφικτό επ αόριστον μονοι μας να διατηρούμε μια ισορροπία δ6μαμεων χωρις βοήθεια απο την ΕΕ ή και της ΗΠΑ. Το ιδιο κάνουν Ισραήλ και Αίγυπτος …και ετσι διατηρούνται σε υψηλο επιπεδο την ισορροπία δυνάμεων τους.

 9. Συγνώμη στρατηγέ μου αλλά ποιος σας είπε ότι η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για αυτά που αναφέρετε.Αληθεια ποιος από τα παιδιά όλων αυτών των μεγαλοσχημων θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή έτσι και γίνει κάτι .Αλλά και πολλοί αξιωματικοί που προσπάθησαν να κάνουν αυτό που έπρεπε τους κατάπιε το σύστημα .

 10. Αγαπητε @ndgi,

  Ευγε για το σχολιο σου.

  Μια μικρη παρατηρηση ομως. Οι ανωτεροι αξιωματικοι δεν εχουν νοοτροπια μανατζερ του ιδιωτικου τομεα. Ο μανατζερ, οταν κανει αιτηση για νεα θεση παρουσιαζει βιογραφικο οπου σπουδες, μετεκπαιδευση, προσοντα και διαφορες ικανοτητες πιανουν ενα μικρο μερος μονο. Το μεγαλυτερο μερος του βιογραφικου παρουσιαζει το τι εχει επιτυχει προσωπικα ο ιδιος. Achievements. Εργαζομαι στην Ολλανδια και στην εταιρια που δουλευω εκανε αιτηση αποστρατος αξιωματικος. Οταν μου εδειξαν απο το HR το βιογραφικο του, εβλεπα μια λιστα απο προσωπικες επιτυχιες. Φανταζεστε Ελληνα 50αρη αξιωματικο να παει να κανει καριερα σε τεχνολογικη εταιρια και να παρουσιασει δυνατο βιογραφικο; Με εξαιρεση λιγους ΑΞΙΟΥΣ αξιωματικους της Αεροποριας για τους οποιους τρεφω το μεγιστο σεβασμο, δεν μπορω να φανταστω αλλους να ειναι ικανους για κατι τετοιο,

  Πριν μερικα χρονια ετυχε να δω παρουσιαση ταξιαρχου που επαιρνε μεταθεση και προαγωγη σε υποστρατηγο. Ειχε βαλει κατι φανταρους απο το ΛΔ να ετοιμασουν το powerpoint με τα επιτευγματα του. Εχουμε και λεμε:
  α) Βαψιμο ΣΟΑ
  β) Αντικατασταση λεβητα σε ΣΟΑ
  γ) Τοποθετηση χλοοταπητα στο νηπιαγωγειο των παιδιων των αξιωματικων.
  δ)Κατασκευη ενος υποστεγου με λαμαρινες για να μην ειναι οχηματα εκτεθειμενα στη βροχη. Το νεο υποστεγο καλυπτε μονο το 1/4 των οχηματων του στρατοπεδου. Καποια στιγμη στο μελλον θα γινοταν κατι για τα υπολοιπα.
  ε) Ανακαινιση παρεκκλησιου στρατοπεδου.

  Ουτε μια αναφορα σε οτιδηποτε εχει να κανει με στρατιωτικη εκπαιδευση. Ουτε μια αναφορα στις συνθηκες διαβιωσης των φανταρων που ζουσαν σε τρωγλες χειροτερες αυτες των λαθρομεταναστων. Ολα αυτα οχι σε μοναδα της Αττικης αλλα σε ακριτικο νησι.

  Επειδη διαβασα ενα πολυ σημαντικο σχολιο για ναρκωτικα και κληρωτους. Ειναι μεγαλο προβλημα. Θα ηθελα επισης να προσθεσω το προβλημα με ναρκωτικα και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ. Ξερεις τι ειναι να κανεις υπηρεσια στην πυλη με υπαξιωματικο που να μην εχει καθαρισει ακομα το κεφαλι του απο τις ουσιες και να ειναι αποχαυνωμενος και να μη νιωθει τιποτα; Ή λοχαγο που οταν εμενε μεσα υπηρεσια, οταν πηγαιναμε το πρωι να καθαρισουμε το δωματιο του, ηταν σαν τεκες απο κανναβη.

  Μιλωντας σαν ακριτας που μεγαλωσε στο Ανατολικο Αιγαιο, παλαιοτερα τουλαχιστον (δεν ξερω για τωρα) το μεγαλυτερο προβλημα με ναρκωτικα στην τοπικη κοινωνια ειχε να κανει με στελεχη, υπαξιωματικους και εποπ κατα κυριο λογο.

  1. Επισης, μεγαλωσα βλεποντας στελεχη να κλεβουν τροφιμα, λαδια κλπ απο τις μοναδες τους και να τα πουλανε σε κλεπταποδοχους-μπακαληδες του νησιου. Να κλεβουν κυριολεκτικα το φαι των στρατιωτων τους. Δεν μιλω για ενα ή δυο παραδειγματα, αλλα για κατι συνηθες. Αν ο φανταρος ειναι απο φτωχη οικογενεια και δεν του περισσευουν λεφτα για σουβλακια απο εξω, να ειναι παλικαρι και να μην χορταινει φαι. Αυτα δεν ειναι νεα φαινομενα. Απο τη δεκαετια του 70 βλεπαμε πεινασμενους φανταρους σε πολλες περιπτωσεις.

   Στην αντιθετη πλευρα, αν περισσευουν στο φανταρο χρηματα για φαγητο, το προβλημα ειναι να μη παχυνει απο την καθιστικη ζωη. Εχω φιλους που περηφανευονται οτι τελειωσαν θητεια χωρις να παρουν κιλα. Εκει φτασαμε. Ενας νεος ανθυπολοχαγος οταν υπηρετουσα ειχε την ιδεα να τρεχει μαζι μας καθε πρωι. 10 λεπτα ηταν, οχι κατι τρομερο και μετα λιγες ελαφρες ασκησουλες. Τον εκτιμησαμε γι αυτο το λογο και το χαιρομασταν, αλλωστε ηταν ελαφρα γυμναστικη που ολοι μας καναμε με ανεση. Σε μια βδομαδα ο διοικητης εβαλε τελος στο πειραμα, γιατι αργουσαν οι πρωινες αγγαριες.

  2. Αγαπητέ φίλε θίγεις και εσύ όπως και άλλοι φίλοι,το μέγιστο πρόβλημα των στελεχών.δυστυχως στον 21ο αιώνα,υπάρχει ακόμη η νοοτροπία του καραβάνα.οι εποπ(Ε.π.υ,Ε.μ.θ.,Ε.β.α.,για εμάς τους παλιοτερους),παιρνούν μια θέση που ποτε δεν θέλουν και οι ίδιοι γιατί δεν είναι ικανοί να κάνουν τίποτε άλλο.το γνωστικό τους επίπεδο είναι μηδενικό. Ο στρατος περνει αυτούς ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, προτιμούν να μοιράζουν πίτσες παρά να ενταχθούν για 5χρονια στις Ε.δ.γιατι η ηγεσία δεν απασχοληθηκε ποτέ με αυτό το ερώτημα?επισης υπάρχουν ως εποπ παρά πολλές γυναίκες.
   Έρχομαι τώρα στο θέμα των στελεχών από τις παραγωγικές σχολές,εδώ είναι κοινό μυστικό οτι οι περισσότεροι πάνε για τη μόνιμη δουλειά και τη γρήγορη σύνταξη.υπαρχουν βέβαια και αυτοί που πάνε γιατί το έχουν μεράκι,αλλά αυτοί είναι τα λουλούδια που ποτε δεν θα αφήσουν να ανθίσουν οι άλλοι δυστυχώς. Η πολιτεία αντί να ξεκαθαρίσει ποιος όντως το έχει μεράκι, κοιμάται.ευκολα στις προεισαγωγικες εξετάσεις μπορεί να το κάνει αυτό,αλλά κάθεται και μέτραει αν θα τρέξει ο υποψήφιος τα 100μ ,σε 10δευτορολεπτα η σε 12,λες και αυτό είναι το θέμα.εχουμε μουσικά λύκεια,αλλά δεν τολμάει να κάνουμε ένα στρατιωτικό Λύκειο,η αριστερά που βρίσκεται σε άλλο πλανήτη θα ουρλιάξει.ολα αυτά δυστυχώς θα τα πληρώσουμε με αίμα,αίμα για το οποίο όλοι θα το παίζουν ανεύθυνοι…

  3. Αγαπητέ phormio ανταποδίδω για τα δικά σου σχόλια και τις επισημάνσεις που έκανες, αφού τα θέματα που θα έπρεπε να προβληματίζουν τους αρμόδιους -που συνεχίζουν να εθελοτυφλούν η να σφυρίζουν αδιάφορα- δεν είναι πλέον μόνο ένα η δυο ώστε να μπορέσει να τα αναφέρει και να τα περιγράψει μόνο ένας ενδιαφερόμενος με εμπειρίες που απέκτησε ο ίδιος και για γεγονότα στα οποία έγινε και αυτόπτης μάρτυρας.

   Για το σημείο στρατιωτικοί με νοοτροπία μάνατζερ δεν θέλω να επιμένω, έχω όμως υπόψην μου περιπτώσεις όπου προσλήφθηκαν νεαροί αμέσως μετά τις σπουδές για πόστα σχετικά μεγάλης ευθύνης χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική εμπειρία για το αντικείμενο που είχαν αναλάβει την διοίκηση, και θυμάμαι περίπτωση να παρίσταναν τον «παλιό» μπροστά σε υπαλλήλους με μακρόχρονη υπηρεσία άνω των 10 ετών και την ανάλογη εμπειρία, λέγοντας ότι είχαν αρκετό καιρό στην υπηρεσία και ότι ξέρουν… Όταν ερωτήθηκαν τι εννοούν ακριβώς όταν λένε αρκετό καιρό και πόσο θεωρούν αρκετό καιρό για να αποκτήσουν αξιόλογες εμπειρίες, απάντησαν ότι ήταν 26 ετών και είχαν συνολικά 7 μήνες στην εταιρία, και ότι θέλουν να προσχώρησαν ανεβαίνοντας σύντομα στην ιεραρχία, χωρίς να έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία και γνώσεις επάνω στο αντικείμενο και χωρίς να αφήσουν έργο πίσω… Εμείς αυτή την συμπεριφορά και νοοτροπία την ονομάζαμε quarter-oriented mentality με αρνητική έννοια εννοείται.
   Με αυτή την αστεία προϋπηρεσία και νοοτροπία τι θα έγραφε αυτός τύπος -που ήταν ένας απο πολλούς με παρόμοιο σκεπτικό- στο βιογραφικό του για να προχωρήσει σε άλλη θέση ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, ώστε να πείσει την επιτροπή επιλογής ότι είναι ικανός με τα ανάλογα προσόντα;

   Αναφέρομαι ασφαλώς σε μεγάλη ξένη εταιρία εντός Ευρώπης.

   Αφού έμεινα άφωνος για μερικά λεπτά, γέλασα με τα «επιτεύγματα» του ταξίαρχου που είναι «πολύ εντυπωσιακά» αφού τα ήθελε και σε παρουσίαση PowerPoint θα πίστευε ακράδαντα ότι αξίζει την προαγωγή σε υποστράτηγο για να ολοκληρώσει το πολύτιμο του έργο πρίν ολοκληρώσει την σταδιοδρομία του, αυτοί είναι οι ήρωες που γκρινιάζουν για μειωμένες θητείες και ελλείψεις προσωπικού που εμποδίζουν τον στρατό να ολοκληρώσει το έργο που του έχει ανατεθεί. Απλά τραγικοί οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς…και νομίζω ότι είμαι και ευγενικός.

   Επίσης τραγικές είναι οι περιπτώσεις που ανέφερες με μαστουρωμένους υπαξιωματικούς και αξιοματικούς υπηρεσίας με ιδιαίτερο μεράκι στο άθλημα της μαστούρας.
   Αυτοί θέλουν να σταθούν απέναντι στους επαγγελματίες στρατιωτικούς του Ερντογάν, η θα αποτρέψουν εξεγέρσεις ισλαμιστών μέσα στην Ελλάδα που τους προμηθεύουν η ανεφοδιάζουν με τις ουσίες που ασπάζονται για να περνάνε οι μέρες τους χαλαρά και πιο ευχάριστα;

   Ακόμα και οι αμερικάνοι είναι πιο ανοιχτοί στα προβλήματα με τα ναρκωτικά που εντοπίστηκαν ακόμα και σε μονάδες των SEAL του πολεμικού ναυτικού.
   Αλλά οι μεγάλοι φωστήρες ε.α. στην Ελλάδα που δεν κουράζονται να επισημάνουν προβλήματα με την θητεία, αποφάσισαν να τα σπρώχνουν κάτω απο το χαλί, για να μη χαλάσει η εικόνα του στρατού προς τα έξω και χρειαστεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στο στράτευμα που κυνηγάνε παράσημα, μεταλλεία και προαγωγές για συμμετοχή στα μετόπισθεν σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία πολέμου.

   Έχω συναντήσει ΔΕΑ με περισσότερη αφοσίωση και αξιοζήλευτη συμπεριφορά πραγματικού επαγγελματία με σεβασμό απέναντι στον απλό φαντάρο, ενώ ήταν και αυτοί προσωρινοί στο στρατό.

   Μετά απο όλα αυτά πιστεύω ότι μια αυστηρότερη επιλογή η και διαλογή στα μελλοντικά επαγγελματικά στελέχη του στρατεύματος επιβάλλεται.
   Για να σφίξουν λίγο οι … όπως λένε.

 11. Τώρα τι να πω ότι έχεις άδικο; Υπηρέτησα σε ακριτικό νησί τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις τα βίωσα στο πετσί μου και όσο για τον διοικητή που ήμουν αποσπασμένος το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να γιαλυζει το φυλακιο

 12. «Μας πήρε χρόνια για να αντιληφθούμε, πολιτική ελίτ και λαός, «

  Διαφωνω κατηγορηματικα με αυτην την διατυπωση.

  Δεν με ενδιαφερουν οι ελληνοφωνοι μ#[email protected]# τις αρχουσας ταξης. Αυτες ειναι χαμενες υπαρξης κατα την γνωμη μου.

  Ο Λαος παντως ηταν ΑΝΕΚΑΘΕΝ εναντιον του ΟΤΑΝ/ΝΑΤΟ, εκτος εαν αποκαλουμε/συμπεριλαμβανουμε ως «λαο» τους ελληνοφωνους διεθνιστες/κοσμοπολιτες κι καθε αμερικανακι που βρωμαει απο απλησια!!!!

  » τα παντα ρει «
  (μερικοι θα απολαυσουν ενα αλλο ρευμα που ρεει στον ποταμο. Ενα Εθνικιστικο ρευμα !)

 13. Φυσικά και υπάρχουν τα χρήματα και για τους αναγκαίους εξοπλισμούς και για τη σωστή λειτουργία του κράτους.

  Τα χρήματα τα κλέβουν οι πολιτικοί μαζί με τους ημέτερους.

  Όσοι ζούνε σε αυτή τη χώρα και έχουν στοιχειώδη λογική και δεν τα ερμηνεύουν όλα με βάση τα κομματικά τους γυαλιά αντιλαμβάνονται μια χαρά για τη λεηλασία που υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα αλλά και την κακοδιαχείριση.

 14. 1) Όλες οι αλήθειες για την άμυνα είναι πικρές…

  2) Επί δεκαετίες (όταν λεφτά «υπήρχαν») ξοδέψαμε απίστευτα λεφτά για εξοπλισμούς, αλλά με άφρονα τρόπο, με συνέπεια ενώ ξοδεύτηκαν δεκάδες δις, το αποτέλεσμα αντί να είμαστε αστακοί, να είμαστε σχεδόν καλούτσικα πριν 10 χρόνια, και τώρα άσχημα γιατί δεν λειτουργούν (FOS).

  3) Επειδή είμασταν large, παίρναμε μόνο καινούργια, και είχαμε αλλεργία σε οτιδήποτε συμπληρωματικό μεταχειρισμένο, γιατί το συμπληρωματικό μεταχειρισμένο θα ήταν για λίγα λεφτά, συνήθως διακρατικά, και θα έσβηνε την ανάγκη για επόμενη προμήθεια μεγάλης αξίας (με όσα αυτή θα έφερνε).

  4) Οπότε τώρα που το πορτοφόλι είναι στραγγισμένο, θα περίμενες να κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν την πιο αποδοτική αύξηση μαχητικής ικανότητας για τα λεφτά που διαθέτουμε και για τον χρόνο που έχουμε (μεταχειρισμένες Αδελαίδες ή LCS θα μειώνανε την πίεση για υπογραφή εδώ και τώρα Μπελάρα, Μιράζ μετά από FOS και όλη η αεροπορία αν ήταν τζιτζί θα μειώνανε την πίεση να αγοραστούν F-35, Βραδλευ, Μ1117 κτλ θα μειώνανε την πίεση για συζήτηση περί εθνικού ΤΟΜΑ κτλ).

  Ωστόσο, όπως λένε πρώτα βγαίνει η και μετά το (επί δεκαετίες) χούι, οπότε ακόμη και την ύστατη στιγμή (τα τελευταία 2 χρόνια) έχουμε κάνει συμφωνίες μερικών δις για συστήματα και αναβαθμίσεις που θα πάρουμε σε 5-7 χρόνια (Viper, P3, Romeo, Belharra κτλ), χωρίς να δοθεί τίποτα έστω ένα μικρό ποσοστό αυτών σε κάποιο σύστημα/αναβάθμιση/καλο δωρεάν υλικό που με μικρό κόστος θα μας αναβάθμιζε την επόμενη μέρα. Οπότε πικρές αλήθειες και ελπίζω να μην προκύψουν και πικρές γεωπολιτκά/εθνικά εποχές.

 15. Πολυ σωστες παρατηρησεις! Εχετε δικιο και για νεαρους μανατζερ-τσουτσεκια. Παρομοια παραδειγματα εχω κατα νου με νεαρους κατοχους MBA.

  Στη θητεια μου, οσους ΔΕΑ γνωρισα ηταν αξιολογα παιδια, με μερακι. Δεν πανε για αποκατασταση, δεν πανε για καριερα. Θα παρουν ενα χαμηλο μισθο, χαμηλοτερο απο εποπ αν και βγαζουν περισσοτερη δουλεια, για μερικους μηνες. Γι αυτο νομιζω οτι η ποιοτητα των δοκιμων ειναι καλυτερη. Κυριως ομως ειχα την εντυπωση οτι οι δοκιμοι ηταν πιο υπεθυνοι ανθρωποι. Ενα επιπλεον προβλημα του στρατου ειναι η ευθυνοφοβια. Αν ειμαστε ευθυνοφοβοι σε περιοδο ειρηνης που τα προβληματα μας ειναι το βαψιμο του ορχου, τοτε σε περιπτωση πολεμου οι ηγητορες θα μας οδηγησουν σε σφαγη.

  1. Ισχύουν πράγματι αυτά για τους ΔΕΑ, θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις που είμασταν υπό διαταγές ΔΕΑ χωρίς να είναι επαγγελματίας στρατιωτικός παρόν που μου άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις που απαιτούσαν ψυχραιμία.
   Αυτή η ευθυνοφοβία συνοδεύεται συχνά και απο εσωτερικές διαμάχες στελεχών, αλαζονεία η και αδιαφορία που θεωρώ επικίνδυνο μείγμα.

   1. Η αλαζονεια που αναφερετε, πραγματι υπαρκτη, δεν μπορω να καταλαβω απο που βγαινει στον ΕΣ. Να βγαζουν αλαζονεια τα στελεχη της ΠΑ που ριψοκινδυνευουν, εμπλεκονται σε αερομαχιες και αποτελουν την ασπιδα της χωρας, εκει να το καταλαβω. Ο ΕΣ που ειναι οργανισμος χωρις elan, με ελαχιστη institutional knowledge στον τομεα του, χωρις τις εμπειριες που χτιζουν περηφανια σε στρατιωτικους, πως βγαινει αλαζονεια στο σωμα των αξιωματικων;

    Ακομα και οι Ιρλανδοι που δεν εχουν ουσιαστικα στρατο -εχουν 7,000 συνολο- εχουν φτιαξει τις παραδοσεις τους, την (περιορισμενη) πολεμικη γνωση και και τους λογους για τους οποιους ενας αξιωματικος ειναι υπερηφανος: 60 χρονια σε αποστολες του ΟΗΕ, οπου σε περιπτωσεις βρεθηκαν σε δυσκολη θεση. Δεν νομιζουν οτι ειναι ισχυρος στρατος, δεν βαυκαλιζονται φανταστικες δοξες, ξερουν οτι ειναι απλα για ειρηνευτικες αποστολες που ομως εκτελουν με επαγγελματισμο.

    Τι institutional knowledge εχει ο ΕΣ σημερα; Τις αποστολες παλια σε Βοσνια και Κοσοβο, που απλα ηταν σε ετοιμοτητα και ετρεχαν να πανε για τον υψηλο μισθο; Το κινητο νοσοκομειο στο Αφγανισταν; Πως βγαινει η αλαζονεια οπως σωστα αναφερετε χωρις αναλογες εμπειριες; Προσωπικα πιστευω οτι ειναι απλα κομπλεξ. Διαφορετικη αλαζονεια απο αυτη που συναντας σε πραγματικους στρατους οπου στηριζεται σε επιτυχιες και εμπειριες.

    1. Υπήρξε και μια αποστολή στην Σομαλία, αλλά πάλι νομίζω δεν αρκεί για να εξηγεί ένα κόμπλεξ ανωτερότητας.
     Απο μερικές μαρτυρίες σε συζητήσεις θυμάμαι να γινόταν λόγος για υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού να χλευάζουν διάφορα απο ξένα αμυντικά συστήματα σε έκθεση μέχρι εκπαιδευτικά στρατιωτικά σχολεία π.χ. στην Αμερική ως της πλάκας, λες και στην Ελλάδα παράγαμε ανώτερα όπλα και εκπαίδευση με εκπαιδευτές που έχουν αποκτήσει πρακτική έμπειρα σε πολέμους.
     Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν έναν ελληναρά που όλα τα ξέρει και όλα τα κάνει καλύτερα απο τους άλλους.
     Έχω επίσης την εντύπωση ότι εκείνοι που ριψοκινδυνεύουν συχνά είναι πιο προσγειωμένοι.

 16. Για το Liberal και τους ζηλωτές της ελεύθερης αγοράς ισχύει το εξής «ρητό»:

  Οι ισολογισμοί του Ελληνικού κράτους να είναι ισοσκελισμένοι και όλοι οι άλλοι ας κάνουν και 45 μήνες θητεία.

 17. Υπαρχουν και πραγματα που μπορουν να γινουν χωρις πολλα εξοδα. Ο θεσμος των ΔΕΑ ειναι καλη διεξοδος για καλυψη αναγκων σε κατωτερους αξκους και προσφερει ανθρωπους με καλυτερη εκπαιδευση απο τον μεσο κληρωτο. Ειδικα αν αξιοποιει και καποιο πτυχιο σε θεση με πιο τεχνικης φυσης αντικειμενο. Η εφεδρεια κακως εχει αφεθει στην μοιρα της. Ενα σαββατοκυριακο εκπαιδευση το χρονο δεν κοστιζει και πολυ και ολοι μπορουμε να το διαθεσουμε.

 18. Η αύξηση θητείας να συνοδεύεται και από την ανάλογη ποιότητα,εμείς που κάναμε θητεία 18 μήνες και πήγαμε για βολή 3 φορες μια φορά με μ1,και 2 με G3 ήταν για γέλια όταν σε όλη σου την θητεία έχεις ρίξει 24 σφαίρες …από τέτοια εκπαίδευση είσαι άχρηστος, και ως προς τον αντίπαλο και επικίνδυνος για τους γύρω σου, από εκεί ξεκινάνε όλα, δλδ την μάχιμη εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *