Η ρωσική εταιρία Almaz-Antey παρουσίασε, στη διεθνή έκθεση «Army 2018», τη νέα έκδοση M3 του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς Buk. Το Buk-M3 (Viking) αποτελεί εξέλιξη του Buk-M2, με βελτιωμένα όμως ηλεκτρονικά συστήματα και νέους φονικότερους πυραύλους. Μάλιστα είναι τόσο εκτεταμένες οι τροποποιήσεις επί του Buk-M2 που πολλοί θεωρούν ότι το Buk-M3 είναι ένα εντελώς νέο αντιαεροπορικό σύστημα.

Κάθε Buk-M3 μεταφέρει έξι (6) βλήματα έτοιμα προς βολή, έναντι τεσσάρων (4) των προγενέστερων εκδόσεων. Τα Buk-M3 ενσωματώνει νέο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύστημα ταχείας ανταλλαγής δεδομένων και τηλεθερμικό σύστημα απεικόνισης και κατάδειξης στόχων (αντί του τηλεοπτικού ανιχνευτή των προηγούμενων εκδόσεων).

Μια πυροβολαρχία Buk-M3 μπορεί πλέον να εμπλέξει ταυτόχρονα έως και 36 στόχους, ενώ το νέο βλήμα 9R31M μπορεί να αναχαιτίσει όλες τις γνωστές απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, μη-επανδρωμένα αεροχήματα, και βλήματα, ακόμα και κάτω από έντονες ηλεκτρονικές παρεμβολές, αρκεί η μέγιστη ταχύτητα του στόχου να μην ξεπερνά τα 3.000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το Buk-3M έχει υψηλότατη πιθανότητα επιτυχημένου πλήγματος με ένα βλήμα, πάνω από 95%, ενώ η μέγιστη εμβέλεια του νέου βλήματος ανέρχεται στα 70 χιλιόμετρα (40 χιλιόμετρα το μέγιστο βεληνεκές των προηγούμενων εκδόσεων). Το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο εμπλοκής είναι της τάξεως των 35 χιλιομέτρων.

Comments

  1. Ισως το ιδανικότερο αντιαεροπορικό για την Κύπρο, αν και μετά τα πάρε-δώσε με τους Τούρκους μάλλον πρέπει να στραφεί σε άλλες αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *