Η ρωσική εταιρία Almaz-Antey παρουσίασε, στη διεθνή έκθεση «Army 2018», τη νέα έκδοση M3 του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς Buk. Το Buk-M3 (Viking) αποτελεί εξέλιξη του Buk-M2, με βελτιωμένα όμως ηλεκτρονικά συστήματα και νέους φονικότερους πυραύλους. Μάλιστα είναι τόσο εκτεταμένες οι τροποποιήσεις επί του Buk-M2 που πολλοί θεωρούν ότι το Buk-M3 είναι ένα εντελώς νέο αντιαεροπορικό σύστημα.

Κάθε Buk-M3 μεταφέρει έξι βλήματα έτοιμα προς βολή, έναντι τεσσάρων των προγενέστερων εκδόσεων. Τα Buk-M3 ενσωματώνει νέο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύστημα ταχείας ανταλλαγής δεδομένων και τηλεθερμικό σύστημα απεικόνισης και κατάδειξης στόχων (αντί του τηλεοπτικού ανιχνευτή των προηγούμενων εκδόσεων).

Μια πυροβολαρχία Buk-M3 μπορεί πλέον να εμπλέξει ταυτόχρονα έως και 36 στόχους, ενώ το νέο βλήμα 9R31M μπορεί να αναχαιτίσει όλες τις γνωστές απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, μη-επανδρωμένα αεροχήματα, και βλήματα, ακόμα και κάτω από έντονες ηλεκτρονικές παρεμβολές, αρκεί η μέγιστη ταχύτητα του στόχου να μην ξεπερνά τα 3.000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το Buk-3M έχει υψηλότατη πιθανότητα επιτυχημένου πλήγματος με ένα βλήμα, πάνω από 95%, ενώ η μέγιστη εμβέλεια του νέου βλήματος ανέρχεται στα 70 χιλιόμετρα (40 χιλιόμετρα το μέγιστο βεληνεκές των προηγούμενων εκδόσεων). Το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο εμπλοκής είναι της τάξεως των 35 χιλιομέτρων.