Στη διεθνή έκθεση «Army 2018», η ρωσική Zaslon Center παρουσίασε ένα καινοτόμο σύστημα: Ένα πολλαπλό εκτοξευτή μη-κατευθυνόμενων πυραύλων S-8 με 40 σωλήνες των 80 χιλιοστών, σε όχημα («αγροτικό») UAZ (4 x 4). Το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί με τους πετρελαιοκινητήρες ZMZ-40906 (Euro-4/Euro-5) ή ZMZ-51432 (Euro-4) και με χειροκίνητο σύστημα μετάδοσης της κίνησης με 5 σχέσεις ταχύτητας. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το όχημα είναι 140 χιλιόμετρα την ώρα (σε οδό), ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέγιστου βάρους 725 κιλών.

Οι 40 σωλήνες αποτελούνται από τέσσερις (4) κάλαθους των 10 ρουκετών. Ο εκτοξευτής μπορεί να κινηθεί σ’ ολόκληρο το τόξο των 360º και σε ανύψωση από -5° έως 55°. Πρόκειται για σύστημα υποστήριξης Πεζικού, σχεδιασμένο για χρήση σε επίπεδο Τάγματος. Αποστολή του η παροχή πυρών υποστήριξης και άρνησης περιοχής σε τακτικό επίπεδο, κατά εχθρικού πεζικού και ελαφρά τεθωρακισμένων οχημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών S-8 είναι 6 χιλιόμετρα.

Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι μόλις δύο (2) άτομα (οδηγός και χειριστής), ενώ ο χειρισμός του εκτοξευτή γίνεται από την καμπίνα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους τύπους των ρουκετών S-8: S-8KOM (με αντιαρματική πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων), S-8BM (με πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας διατρητική), S-8T (με δύο αντιαρματικές πολεμικές κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων, τοποθετημένες διαδοχικά σε κάθετη διάταξη), S-8DF με θερμοβαρική πολεμική κεφαλή, S-8OM (φωτιστική), S-8PM (με φωτοβολίδες) και S-8TsM (καπνογόνα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *