Η ουκρανική εταιρία Shepetovsky, μέλος του οργανισμού εξαγωγών UkrOboronProm, παρουσίασε μια ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση του ρουκετοβόλου BM-21 Grad διαμετρήματος 122 χιλιοστών και των εκδόσεων του, μια εκ των οποίων και η RM-70 που βρίσκεται σε υπηρεσία από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ).

Η αναβαθμισμένη έκδοση, που ονομάζεται BM-21UM Berest, παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση «Arms & Security» που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Σύμφωνα με την Shepetovsky το πακέτο αναβάθμισης BM-21UM έχει μεγάλες εμπορικές προοπτικές δεδομένου ότι μόνο στον Ουκρανικό Στρατό υπηρετούν περί τα 300 BM-21, που χρειάζονται αναβάθμιση.

Τα BM-21UM ενσωματώνουν νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο βρίσκεται στην καμπίνα του οχήματος και από εκεί πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες τάξης και βολής. Επίσης το σύστημα ενσωματώνει και νέο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών μάχης, το οποίο επιτρέπει στο πλήρωμα την δυνατότητα να συγκεντρώνουν και να αναλύουν, σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες και δεδομένα από άλλες πλατφόρμες όπως μη-επανδρωμένα αεροχήματα, ραντάρ εντοπισμού πυρών πυροβολικού και άλλα συστήματα συλλογής πληροφοριών.

Μια εξίσου σημαντική προσθήκη των αναβαθμισμένων BM-21UM είναι η αύξηση του όγκου πυρών κατά 25%, μέσω της αύξησης του αριθμού των σωλήνων από τις 40 στις 50. Το όχημα φορέας είναι το τροχοφόρο Kraz-5401 (4 x 4), το οποίο ενσωματώνει ελαφρά θωρακισμένη καμπίνα τεσσάρων θυρών. Το μέγιστο βεληνεκές των BM-21UM είναι της τάξεως των 40-52 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τύπο των ρουκετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *