Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων «Belga» η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Βελγίου, απέσυρε το πρώτο από τα 11 μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules που διαθέτει. Η απόσυρση του αεροσκάφους, έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας για την υποδοχή και ένταξη σε υπηρεσία των επτά υπό παράδοση μεταφορικών αεροσκαφών A-400M Atlas, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα C-130H. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο βελγικό A-400M Atlas αναμένεται να παραδοθεί το 2019.

Η απόσυρση του C-130H είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2018, αλλά προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2018 το αεροσκάφος έπρεπε να υποστεί προγραμματισμένη εργοστασιακή συντήρηση, τελικά αποφασίστηκε η απόσυρση του να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και να ακυρωθεί το πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών για την υποστήριξη των υπόλοιπων δέκα. Το ίδιο θα συμβαίνει και για όσα C-130H αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και τα ποσοστά διαθεσιμότητας του στόλου των C-130H, μέχρι την οριστική τους απόσυρση, μετά το 2020.