Δίχως επιτυχία στέφθηκαν οι πρώτες ενέργειες των ουκρανικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών οι οποίες έλαβαν χώρα στα πλαίσια της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Η ρωσική αμυντική γραμμή η οποία είναι σε βάθος και με πληθώρα αμυντικών εμποδίων κατάφερε να προξενήσει μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό ο οποίος άφησε πίσω του πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης μεταξύ των οποίων άρματα μάχης Leopard 2 A4 και Α6 καθώς και ΤΟΜΑ Bradley.

Έχει αναφερθεί μεγάλος αριθμός ουκρανικών απωλειών λόγω του σφοδρού ρωσικού πυρ με έμφαση στο πυροβολικό μάχης και στη στοχοποίηση του ρωσικού στρατού. Πολλές ουκρανικές μονάδες προσβάλλονται σε βάθος με εύστοχα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Καταλυτικός είναι ο και ο ρόλος των περιφερόμενων πυρομαχικών του Ρωσικού Στρατού τα οποία προσβάλουν διαρκώς τις ουκρανικές μονάδες.

Ο Πούτιν λέει ότι η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε, αλλά απέτυχε μέχρι στιγμής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση κατά του ρωσικού στρατού αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν στους στόχους τους παρά τις έντονες μάχες τις τελευταίες τρεις μέρες. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η επίθεση έχει αρχίσει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι χρησιμοποιούνται οι στρατηγικές εφεδρείες του ουκρανικού στρατού» δήλωσε ο Πούτιν σε ρώσους δημοσιογράφους στο Σότσι. «Ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τους στόχους του σε κανένα τομέα». Ο Πούτιν είπε ότι οι μάχες είναι πολύ εντατικές τις τελευταίες τρεις μέρες αλλά ότι «ο εχθρός δεν είχε επιτυχία» σε καμία από τις μάχες.