Την πρόθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόσυρσης των αντιαρματικών συστημάτων TOW και να αντικατασταθούν από FGM-148 Javelin εξέφρασε η ηγεσία των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η πρόθεση αυτή είναι απότοκο της απόφασης ενίσχυσης της αντιαρματικής ικανότητας των Λόχων Πεζοναυτών κατά 50%. Συγκεκριμένα, σήμερα κάθε Λόχος Πεζοναυτών είναι εφοδιασμένος με 8 εκτοξευτές αντιαρματικών συστημάτων (4 TOW και 4 Javelin), ενώ στο εγγύς μέλλον θα είναι εφοδιασμένοι με 12 εκτοξευτές, ιδανικά όλοι Javelin.

Αρχικά στόχος είναι η απόσυρση των TOW από τους Λόχους και στη συνέχεια και από τα Τάγματα. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της απόφασης, μπορεί να απολεσθεί βεληνεκές (ο TOW έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον Javelin), αλλά θα κερδηθεί ευελιξία (o Javelin είναι φορητός και τεχνολογίας Fire-and-Forget, ενώ ο TOW επιχειρεί από τρίποδα ή επί οχήματος, αλλά απαιτεί ενσύρματη καθοδήγηση, άρα τη δέσμευση του χειριστή κατά τη διάρκεια της πτήσης).

Comments

    1. Πράγματι, αρκεί βέβαια να υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους μας. Επίσης η Ιταλία αποσύρει τα δικά της TOW και MILAN-2 (τα αντικαθιστά με Spike) και η Γαλλία αντικαθιστά τα MILAN-2/-3 με τα νέα MPP της MBDA. Ακόμα δύο ευκαιρίες. Τέλος, η Γαλλία αποσύρει 25 Le Sperwer και τα αντικαθιστά με Petroler. Άλλη μια ευκαιρία. Ευκαιρίες υπάρχουν, το ζήτημα είναι αν και πόσο γρήγορα τις αξιοποιούμε, διότι δεν είμαστε οι μόνοι που ενδιαφέρονται για μεταχειρισμένα όπλα, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *