Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης των UAV τύπου MQ-1 Predator με τα νεότερα MQ-9 Reaper, τα οποία αποτελούν εξέλιξη των MQ-1 Predator. Η Αμερικανική Αεροπορία διατηρεί σε υπηρεσία 435 MQ-1 Predator, εκ των οποίων 360 είναι της διαμόρφωσης επιτήρησης και αναγνώρισης και 75 είναι της διαμόρφωσης μεταφοράς οπλισμού. Τα πρώτα συστήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1995 και αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανά συστήματα στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 2007 αναπτύχθηκε η έκδοση MQ-9 Reaper.

Τα MQ-1 Predator δεν αποσύρονται λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω της προμήθειας των νεότερων MQ-9 Reaper. Τα υπό απόσυρση MQ-1 Predator ανήκουν στην έκδοση MQ-1B Block.10/15 με βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα ζεύξης δεδομένων. Επίσης ενσωματώνουν ορισμένες δομικές βελτιώσεις και το βελτιωμένο πολύ-φασματικό σύστημα στόχευσης AN/AAS-52 MSTS (Multi-Spectral Targeting System).

Τα MQ-1 Predator φέρουν δύο φορείς ανάρτησης οπλισμού για τέσσερα βλήματα αέρος-αέρος AIM-92 Stinger ή δύο αντιαρματικά βλήματα AGM-114 Hellfire II μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων ή έξι κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους AGM-176 Griffin μέγιστου βεληνεκούς 20 χιλιομέτρων, ανάλογα με το ύψος εκτόξευσης. Επίσης επιτυγχάνουν αυτονομία 24 ωρών και εμβέλεια 1.100 χιλιομέτρων με ταχύτητα πλεύσης τα 165 χιλιόμετρα την ώρα.