Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ουσιώδες πρόγραμμα το οποίο στη παρούσα φάση βρίσκεται σε καθεστώς επιχειρησιακής ένταξης και αξιοποίησης από το ΠΝ. Το πρόγραμμα μολονότι δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον στα θέματα αμυντικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων εντούτοις αποτελεί μια εξαιρετική κρίσιμη προσθήκη ως προς τη κάλυψη των αναγκών του ΠΝ σε λειτουργίες επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου καθώς και στοχοποίησης. Πρόκειται για σύστημα τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων μεταξύ πλοίων και ναυτικών παρατηρητηρίων.

Το πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί στο σύνολο των ναυτικών παρατηρητηρίων του ΠΝ στα νησιά διευκολύνοντας την επικοινωνία, τον συντονισμό καθώς και τη στοχοποίηση. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται έγκαιρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης και της σύνθεσης και διάταξης των τουρκικών μονάδων επιφανείας. Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί μέσα από την εγκατάσταση κεραιών που λειτουργούν με τη μέθοδο των κυψελών της κινητής τηλεφωνίας στα νησιά (VHF και UHF) τα οποία διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ πλοίων και παρατηρητηρίων.

Για παράδειγμα μεταξύ μιας πυραυλακάτου που βρίσκεται σε θέση απόκρυψης – αγκίστρωσης με το ναυτικό παρατηρητήριο που έχει εικόνα για τις εχθρικές απειλές. Αντίστοιχα , την επικοινωνία μεταξύ μιας φρεγάτας και ενός παρατηρητηρίου. Παράλληλα με την εγκατάσταση κεραιών στα πλοία λαμβάνει χώρα η εγκατάσταση αντίστοιχων τερματικών σε φρεγάτες ή λοιπών συστημάτων για να λειτουργούν ως μονάδες βάσης με τα άλλα πλοία.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ αρχικά δεν πήρε τη πρέπουσα βαρύτητα και σημασία λόγω της ύπαρξης των δορυφορικών μέσων του HELLAS SAT. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα αναζωπυρώθηκε και τελικώς προχώρησε με μεγάλη επιτυχία για το ΠΝ.

Τα παρατηρητήρια του ΠΝ διαθέτουν ραντάρ Decca BridgeMaster E τα οποία εντοπίζουν τις τουρκικές δυνάμεις και στα πλαίσια του «ΞΙΦΙΑ» που εκτελούν οι κανονιοφόροι παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των εχθρικών μονάδων επιφανείας. Όλα τα ραντάρ είναι διασυνδεδεμένα δίνοντας εικόνα στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μέρος της σύνθεσης τακτικής ναυτικής εικόνας που εν καιρώ επιχειρήσεων μεταφράζεται σε στοχοποίηση από τις φίλιες μονάδες προς τις εχθρικές.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ ξεκίνησε στις αρχές του 2000 πλην όμως στη πορεία εγκαταλείφτηκε. Μετά το 2010 το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο ως μια λύση κάλυψης αναγκών διοίκησης και ελέγχου μονάδων επιφανείας. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι φρεγάτες δορυφορικά συστήματα και οι ΤΠΚ το «ΑΙΓΕΑΣ» αποτελεί μια αξιόπιστη λύση επικοινωνιών και συντονισμού. Το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, δορυφορικά δεν διαθέτουν οι μη εκσυγχρονισμένες «S» (φρεγάτες «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», «ΚΑΝΑΡΗΣ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ»).

Το παρόν χρονικό διάστημα βρισκόμαστε στη φάση εγκατάστασης των τερματικών του «ΑΙΓΕΑ» στις SUPER VITA, στα Αρματαγωγά καθώς και στις Φρεγάτες. Δορυφορικά συστήματα διαθέτουν οι τρεις αρχικές SUPER VITA ενώ προβλέπεται να εγκατασταθεί και στις υπόλοιπες δυο καθώς και στις δυο που είναι σε τελική φάση παράδοσης στο ΠΝ.

Το σύστημα επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρεμβληθεί ενώ ο έλεγχος του είναι εξ ολοκλήρου σε ελληνικά χέρια. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι πως το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα  από την INTRACOM Defense Electronics με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια του συστήματος που είναι σε ελληνικά χέρια. Είναι μια σαφής απόδειξη πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυνατότητες αρκεί να υποστηριχθεί σωστά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΑΣ» κόστισε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Comments

 1. Καλά το link 16 δεν το έχουν ανακαλύψει Ακόμα στο ναυτικό???

  Και αυτά τα decca είναι δεκαετίας 70?
  ήρθαν μαζί με τις combatand?

  Απαράδεκτοι οι του ναυτικού

  οι belhara τους μάραναν

  1. ειδικέ του καναπέως δεν έχεις κάποια υποχρέωση να σχολιάζεις σε κάθε άρθρο απλώς για να βγάζεις την χολή σου για το κάθε τι που συνήθως δεν έχεις καν ιδέα για το τι μιλά , πληροφοριακά το λέω

   1. Σιγά μην έχουν lINK 16 τα παρατηρητήρια!

    Μήπως έχουν οι κυριες μονάδες του στόλου?

    Μήπως θα έχουν τα P-3 των 500 MIL??

    Τι ξέρουν άλλωστε όλοι οι άλλοι που έχουν βάλει lINK 16!!

    Είναι ημιμαθείς ειδικοί του καναπέ χωρίς χολή!!

    Αυτοί που ξέρουν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας για να ανταλλάσσουν εικόνα!

    am πως

    Λες και δεν εντοπίζονται /υποκλέπτονται/στοχοποιουντε ποιο εύκολα οι εκπομπές σε vhf/uhf!!

  2. Το σύστημα link16 είναι πράγματι πολύ μπροστά. Κάποια στιγμή, μετά τα f16v, ίσως εγκατασταθεί και στις υπόλοιπες δομές του Στρατού μας ευρύτερα.Όπως όμως τα περισσότερα συστήματα, έτσι κι αυτό δεν αφορά σε εγχώρια παραγωγή, οπότε και οι πηγαίοι κωδικοί βρίσκονται αλλού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επειδή οι «σύμμαχοί» μας διαχρονικά δεν έχουν και την πλέον φιλελληνική στάση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν.Μεσογείου σχετικά με την Πατρίδα μας και τους γείτονές μας, θεωρώ ότι δεν είναι κακό να υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός δορυφόρων…ταπεινή μου άποψη.

   1. Και link 16 να υπάρχει, ειναι ενα θέμα τι θα δουλέψει σε περιόδους εντάσεων μαζί με το GPS, και οι απέναντι το γνωρίζουν και νταραβέρια εχουν πια με τους Ρώσους.

    Γενικότερα όμως δεν εχουμε πάρει στα σοβαρά πολλά θέματα, μεταξύ αυτών και οι επικοινωνίες στο στράτευμα.

 2. Διαβασα για NSM, για Link16, για bridgmaster…

  Να διαφωτισω λιγο: Τα Ναυτικα Παρατηρητηρια, εχουν ρολο σε καιρό ειρηνης με σκοπο την καταγραφη της τακτικης εικονας στο Αιγαιο και την υποβοηθηση του εργου του λιμενικου. Γι αυτό το πράγμα δεν χρειάζονται ουτε πανάκριβα ρανταρ, ουτε πανακριβα τερματικα link16, ουτε και θα κατευθυνουν ποτε καποιον πυραυλο (ασχετα αν με τον NSM, δεν ειναι απιθανο σενάριο πλεον)

  Ουτως η αλλως, αν ποτε ανοιξει η πορτα του φρενοκομειου, τα ΝΠΡ… οι κλωβοι των ρανταρ δλδ, θα σταματησουν να υπάρχουν απο το πρωτο λεπτο.

  Πρωην χειριστης Decca – Secline

  1. Αφού υπάρχει το σύστημα, δεν ειναι τόσο δύσκολο να υπάρχει και μια κινητή μονάδα σε ένα 4Χ4 με παθητικά συστήματα εντοπισμού, που θα δουλεύει και να παρέχει πληροφορίες επι παντός σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων.

 3. Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας τομέας, ο οποίος βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια πίσω, καλό είναι να μην τον αγγίζετε, γιατί χαίρει αδιαφορίας ή ανικανότητας των Επιτελών
  1. Διακλαδικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών θα έπρεπε και θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί από τις αρχές του 2000, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι οπτικές ίνες, ανεξάρτητο από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς με πολύ λίγα χρήματα. Δεν μπορείς να περιμένεις να σου αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες όταν έχεις πόλεμο ο ΟΤΕ ή οι εταιρείες.
  2. Ψηφιακοί κόμβοι σε κύριες μονάδες και των τριών Σωμάτων, στους οποίους θα «κουμπωναν» κυκλώματα data, εικόνας και τηλεφωνίας θα εξυπηρετούσαν απρόσκοπτα και με υψηλή επιβιωσιμοτητα. Όταν καταστρέφεται η σύνδεση μεταξύ δύο κόμβων ή και ένας κόμβος, η εκτροπή των συνδέσεων από άλλη πρόσβαση παρέχει επιβίωση.
  Για παράδειγμα, η παροχή εικόνας του Αιγαίου από το Πήλιο σε μια φρεγάτα που βρίσκεται στην Κάρπαθο είναι κάτι τόσο απλό. Στο ενδεχόμενο προσβολής του Πηλίου η εκτροπή της σύνδεσης με το ραντάρ της Πάρνηθας είναι το ίδιο απλό.
  Η ίδια εικόνα σε οποιαδήποτε περιοχή ενδιαφέροντος για οποιοδήποτε σχηματισμό είναι το ίδιο απλή.
  3. Όταν εν έτη 2019 είσαι ικανοποιημένος με χαμηλές ταχύτητες επικοινωνίας, για την μετάδοση σχεδίων πτήσεων, μετακινήσεων σχεδιασμών, ανάπτυξης δυνάμεων η ανάγκης ανεφοδιασμού είσαι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.
  Όταν είσαι ικανοποιημένος σε διακοπή κυκλώματος τα σήματα να ταξιδεύουν με τζιπακι από κοντινή μονάδα είσαι ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΣ.
  4. Δεν είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων και μπράβο. Η λειτουργία και η υποστήριξη των τηλεπικοινωνιών όμως πρέπει να είναι ανεξάρτητη και μόνο δική σου.

  1. Η Ινδία (Ε.Δ.) μισθώνει αφιερωμενες γραμμές και συστήματα τηλεπικοινωνίας σε τράπεζες, εταιρείες και πελάτες της χώρας από τη δεκαετία του 1990 και πληρώνεται……..
   Τι να λέμε τώρα, θιξτε άλλο θέμα καλύτερα.

  2. Διακλαδικο δικτυο υπάρχει απο το 2000 ακομα… τώρα οταν λες ανεξάρτητο? Πως το εννοεις? Να σκάψει ο στρατος και να περασει τις δικες του οπτικες ινες?

   1. Όταν καταλάβουμε, ότι η αξία του να έχεις επιχειρησιακά έτοιμο ένα καράβι ή ένα αεροσκάφος δεν έχει ΚΑΜΙΑ διαφορά από τις επικοινωνίες σου, θα είναι πολύ αργά.
    Οι εργολάβοι (κατασκευαστές) μπορούν να παραδώσουν ένα έργο (οπλικό σύστημα), εσύ μετά θα το κρατήσεις επιχειρησιακά έτοιμο, εσύ στις 03:00 το βράδυ θα αποκαταστήσεις την επικοινωνία στο ΔΙΚΟ σου δίκτυο, με τους ΔΙΚΟΥΣ σου τεχνικούς, με τα ΔΙΚΑ σου μέσα.
    Δεν μπορείς να βασίζεται σε ανεπιβλεπτες παρακείμενες εγκαταστάσεις ΟΤΕ ή ποτέ θα σου φέρει modem η εταιρεία και να σε βοηθήσουν να το εγκαταστήσεις.
    Πόσες μονάδες ή και επιτελεία έχουν σοβαρά συστήματα UPS;
    Τι δεν καταλαβαίνετε κάποιοι; Παραδείγματα σε καιρό ειρήνης θα σήκωναν και τις τρίχες και μιλάτε γενικολογα για αμάθεια ημιμαθεια, κουβέντα να γίνεται. Κόσμος υπάρχει, σχέδιο και βούληση δεν υπάρχει.
    Στο συγκεκριμένο θέμα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ είμαστε στα μαύρα μεσάνυχτα

 4. Παρακολουθώ την ιστοσελίδα και τα ενδιαφέροντα άρθρα της όπως το συγκεκριμένο.
  Σπάνια έχω σχολιάσει άν δεν έχω κάτι να προσθέσω ή άν δεν το ξέρω. Διαβάζω όμως – και όχι μόνο εδώ – κάτι γραφικούς που δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο αλλά γράφουν για να γράψουν προφανώς με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος άλλος με τις ίδιες…¨απόψεις» και ικανοποιήσουν το εγώ τους ή να πείσουν τον εαυτό τους ότι έχουν δίκιο.

  Link 16 και γιατι όχι 22 στα παρατηρητήρια, ενδιαφέρον! Τα ραντάρ σε περίπτωση πολέμου θα καταστραφούν στο πρώτο λεπτό, αυτό και αν είναι ενδιαφέρον, οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας τομέας, ο οποίος βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια πίσω, πολύ ενδιαφέρον…

  «Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια» Σωστότατο και διαχρονικο!

  1. Σαφώς!

   Ακόμα χειρότερη από την ημιμάθεια είναι η ΒΛΑΚΕΊΑ αλλα και η ΑΥΤΑΡΈΣΚΕΙΑ

   Έγραψα παραπάνω περί Link 16 και ο Sijo πιο αναλυτικό σχόλιο περί data communication

   Ρε τι γραφικοί που είμαστε@!!!

   Τεκμηριωμένες απαντήσεις δεν λάβαμε όμως!!!

   Όταν εν έτη 2019 είσαι ικανοποιημένος με χαμηλές ταχύτητες επικοινωνίας, για την μετάδοση σχεδίων πτήσεων, μετακινήσεων σχεδιασμών, ανάπτυξης δυνάμεων η ανάγκης ανεφοδιασμού είσαι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.
   Όταν είσαι ικανοποιημένος σε διακοπή κυκλώματος τα σήματα να ταξιδεύουν με τζιπακι από κοντινή μονάδα είσαι ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΣ

    1. Επί της ουσίας όπως αναμενόταν ουδεμία απάντηση
     Και όταν αναφέρεις ως πηγή πληροφοριών έναν ξάδελφος σου μόνιμο υπαξιωματικό στις διαβιβάσεις δεν αξίζει να ασχολείται κανένας μαζί σου!

  2. Δυστυχώς ότι έγραψα είναι η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει.
   Στην ζωή μου έχω μάθει να εκφέρω άποψη, όταν έχω εμπεριστατωμένη εικόνα και γνώση.
   Εάν νομίζεις, ότι είναι αμάθεια το ότι υπηρέτησα επί παρά πολλά έτη με αυτή ακριβώς την ειδικότητα των τηλεπικοινωνιών σε πόστα (δεν θα ήθελα να αναφερθώ), όπου απέκτησα εικόνα κυρίως από την Αεροπορία και το Ναυτικό, εντάξει είμαι αμαθής.
   Το πρώτο βήμα εάν θέλει κάποια στιγμή κάποιος να βελτιωθεί στη ζωή του είναι η αυτοκριτική. Εάν δεν είναι ειλικρινής με την πραγματική του κατάσταση, ποτέ δεν θα κάνει βήματα εξέλιξης.
   Το ΝΑΤΟ το 1996 κατήργησε το ACE HIGH ένα τροποσφαιρκο ασύρματο δίκτυο με σταθμούς στην Ελλάδα: στη Ζηρο, στην Πεντέλη, στο Πήλιο, στο Βίτσι κ.λπ., (δίκτυο που θα έπρεπε ίσως να είχαμε κρατήσει αναβαθμίζοντας κάποια συστήματα), αφού είχε ήδη δρομολογήσει οπτικές ίνες και δορυφορικές συζεύξεις μεσω Αταλάντης.
   Προχώρησε στην εγκατάσταση βασικών ψηφιακών κόμβων, για να κάνει τη δουλειά του και εμείς μονίμως «εξυπηρετουμαστε» με ότι μας παρέχουν οι άλλοι.
   Δεν θέλω και δεν πρέπει να πω άλλα πραγματα, γιατί με κάνουν και ντρέπονται, ίσως γιατί θα έπρεπε να έχουμε κάποιο πρόγραμμα ή κάποιο όραμα.
   Δεν μπορεί κινήσεις σε Παρμενίωνα να καθυστερούν επί 2ωρο από τις επικοινωνίες σου, σε σύρραξη δηλαδή τι θα γίνει; Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά περιστατικά, για να καταλάβεις, ότι στις τηλεπικοινωνίες
   είμαστε στην παλαιολιθική εποχή, αυτή είναι η αλήθεια.

   1. Δεν ξέρω πότε υπηρέτησες, πού και ως τι. Ξέρω όμως οτι συγγενής μου μον. Υπαξ. διαβιβαστης μου τα έχει περιγράψει διαφορετικά…επέτρεψε μου να τον πιστεύω. Ούτε εγώ θέλω να επεκταθώ!

    1. Μέχρι το 2010′ που ξέρω, τα πράγματα μονο καλά δεν έλεγες πάντως.
     Και οι Κούρδοι με ασυρμάτους του εμπορίου σε καλύτερη κατάσταση ηταν.
     Το κινητό ενδοϋπηρεσιακά πάει σύννεφο. Εξού και τελευταία έγιναν κάποιες ασκήσεις, τώρα πιο ειναι το συμπεράσματα βγήκαν δεν γνωρίζω.

 5. Δύο ακόμα απλά παραδείγματα:
  1. Σε ένα Παρμενίωνα τη στιγμή της κορύφωσης αν κατεβαζαμε τους γενικούς του ρεύματος στα κέντρα επιχειρήσεων και στις εμπλεκόμενες μονάδες πιστεύεται, οτι θα έληγε η άσκηση επιτυχώς; Εκτός αν νομίζετε, ότι είναι δεδομένο η πρίζα να δίνει 220!!!!
  2. Όσο π.χ. ο Ναύσταθμος και η ΣΔΑΜ εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον ΟΤΕ και δεν έχεις εναλλακτικές ραδιοζευξεις και με Πενταγωνο και Υμηττό (σε ευθείες γραμμες τίποτα δεν παρεμβαλεται), πως θα δώσει εντολές ο μαέστρος;
  Ξέχασα θα πάρει τηλέφωνο με το κινητό.

 6. Τα όπλα είναι άχρηστα και μόνο για διακόσμηση αν τα πυρομαχικά τα οποία θα κληθούν να ρίξουν είναι «τζουφια».
  Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τις παρτίδες των πυρομαχικών που πλέον έρχονται εισαγώμενες ;
  Δεν μπορούμε ειδικά όταν αυτά πρέπει να προωθηθούν άμεσα στην πωτη γραμμή.
  Τα πλοία υστερούν σε απόδοση ελιγμών και ταχύτητητας αν δεν έχουν την κατάλληλη συντήρηση που σημαίνει ότι που και που πάνε και κανένα drydock για καθαρισμό υφάλων.
  Η εικόνα του κέλυφους του υποβρυχίου που είναι επισκέψιμο στον Πειραιά λόγω της επετείου είναι απαγοητευτική για σύγχρονη μονάδα.
  Διαβρωμένη βαφή και η τραγάνα καει πάρτυ.

 7. Εκτιμώ πως άνθρωποι άσχετοι και ανημέρωτοι καλό θα ήταν να μην κακαρίζουν.Το
  ΑΙΓΑΙΑΣ αναπτυχθηκε απο το ΓΕΤΕΝ και τον δρ. ΝΤΑΡΜΟ (ασχετως αν η INTRACOM πρικοδωτηθηκε ).
  Ειναι το WiMax του ΠΝ με σχεδιασμο απο τον εν λογο ειδικο επιστημονα και εξοπλισμο απο ITRACOM.
  Αποτελει επικουρικο συστημα και δε προκειται επουδενη για C4I.Eχει τα καλα του και τα αρνητικα του.Αλωστε
  στρατηγικα συστηματα εποικινωνιων που επιβλιθηκαν στο ΠΝ απο το ΝΑΤΟ και εξοφληθησαν απο αυτο ειναι αποτυχια(βλεπε BRASS -ΕΘΕΣΕ-ΣΔΑΜ).Το πρωτευων εινα οτι ειναι ενχωριας σχεδιασης και διαθετει ενχωρια κρυπτασφαλεια μεσω της secline IP κρυπτοσυσκευης.Ως συστημα συνδεσης ομαδας μαχης βορειου η νοτιου Αγαιου με ΣΔΑΜ/ΑΣ/ΚΕΠΙΧ μεσω HellasSat ειναι αξιολογη εθνικη λυση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *