Έναν χρόνο μετά το αφιέρωμα στη Κυπριακή Διοίκηση Καταδρομών το DefenceReview.gr μεταβαίνει για 72 ώρες στη Κυπριακή Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) παρακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα επιχειρησιακών αντικειμένων ανορθόδοξου πολέμου και αντικειμένων ναυτικής αποτροπής. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που αμυντικοί συντάκτες περνούν το κατώφλι της ΜΥΚ για να παρακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης επιχειρησιακών ομάδων.

Oι Κύπριοι βατραχάνθρωποι εμφανώς αναβαθμισμένοι με νέο εξοπλισμό, υλικά και επιχειρησιακά μέσα επιδεικνύουν ένα πλήρες φάσμα αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων στη κάμερα του DefenceReview.gr.

Η Κυπριακή ΜΥΚ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί αλματώδη βήματα προόδου τόσο σε επίπεδο νέων υλικών και εξοπλισμού όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ετοιμότητας. Πριν από έναν χρόνο ο γράφων και το επιτελείο του DefenceReview.gr είχαν επισκεφθεί τη Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Είχαμε δεσμευτεί άλλωστε πως μετά τα περσινά αφιέρωματα θα ξανά επισκεφτούμε τον κυπριακό ελληνισμό.

Ξημερώματα Δευτέρας περνάμε τη πύλη της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και κατευθυνόμαστε στο διοικητήριο της θρυλικής ΜΥΚ. Είναι νωρίς το πρωί και το ήσυχο πρωϊνό μέσα στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ακούμε τα συνθήματα από το Σχολείο Υποβρύχιου Καταστροφέα που διεξάγεται κατά τη παρούσα χρονική περίοδο. Το Σχολείο των νέων υποψήφιων βατραχανθρώπων βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιεί τροχάδην.

Στο διοικητήριο ο Διοίκησης και Υποδιοικητής της ΜΥΚ μας ενημερώνουν για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα παρακολουθήσουμε τη τρέχουσα εβδομάδα. Η ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία έτη έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Όπως μας εξηγούν οι αξιωματικοί της ΜΥΚ έχει δοθεί μεγάλο βάρος στις διεθνείς συνεκπαιδεύσεις και στη γενικότερη εξωστρέφεια της Μονάδας.

Σημαντικές είναι πλέον οι ασκήσεις με Αμερικανούς SEALs καθώς και ισραηλινούς βατραχανθρώπους της Shayetet 13. Οι παραπάνω ασκήσεις εμπλουτίζουν τις τακτικές και τεχνικές των Κυπρίων βατραχανθρώπων και παράλληλα αποδεικνύουν πως η ΜΥΚ διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας προσωπικό που ανταποκρίνεται επάξια με διεθνή στάνταρ.  

Και από πλευράς Υπουργείου Άμυνας και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων και δυνατοτήτων της ΜΥΚ. Ενδεικτικώς αναφέρονται τα ιταλικά νέα ταχύπλοα μήκους 42 ποδών από την κορυφαία Ιταλική εταιρεία Fabio Buzzi.

Τα νέα σκάφη δύναται να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες άνω των 60 ναυτικών κόμβων μεταφέροντας με ασφάλεια ομάδες υποβρυχίων καταστροφών της Εθνικής Φρουράς σε αποστολές διείσδυσης και διαφυγής και απαγκίστρωσης. Επίσης η ΜΥΚ προμηθεύτηκε ικανό αριθμό υποβρύχιων μέσων διείσδυσης και διαφυγής που προσφέρουν αθέατη υποβρύχια προσέγγιση ευπαθών στόχων και σημείων.

Η ποιότητα και ο χαρακτήρας του προσωπικού της ΜΥΚ παραμένει το ίδιο ποιοτική και αμετάβλητη συνέπεια ενός δύσκολου και πολύ απαιτητικού σχολείου επιλογής. Πρόκειται για μια πλήρως επαγγελματική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων που διαθέτει παράλληλα μια ικανή δεξαμενή άρτια εκπαιδευμένης εφεδρείας κυπρίων βατραχανθρώπων. Για τον λόγο αυτό η εφεδρεία των βατραχανθρώπων έχει στενή σχέση με το εν ενεργεία επαγγελματικό προσωπικό και διαρκώς εκπαιδεύεται σε όλα τα αντικείμενα των κυπρίων υποβρύχιων καταστροφέων.

Η ΜΥΚ είναι σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και διεξάγει τις πλέον απαιτητικές και ιδιαίτερες ειδικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν αποστολές Direct Action (DA) καθώς και επιχειρήσεις κατηγορίας Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR).

Σε γενικές γραμμές η ΜΥΚ όπως και όλες οι μονάδες βατραχανθρώπων αναλαμβάνουν αποστολές συλλογής πληροφοριών, δολιοφθορών και υπονόμευσης του αντιπάλου. Επίσης, η ΜΥΚ είναι και η κύρια μονάδα αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη θάλασσα στη περιοχή ευθύνης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Για τον λόγο αυτό αναβαθμίστηκε κατακόρυφα η δεξαμενή υλικοτεχνικής υποδομής της ΜΥΚ με σωρεία νέων υλικών που περιλαμβάνουν νέο οπλισμό και μέσα επικοινωνιών μέχρι νέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και υποβρύχια οχήματα. Επιπροσθέτως η ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς διαθέτει 100% ικανότητα νυχτερινών επιχειρήσεων αφού αποκτήθηκε μεγάλος αριθμός υλικών νυχτερινής όρασης καθώς και θερμικών συσκευών παρατήρησης/ σκόπευσης. Ταυτοχρόνως η ΜΥΚ εμπλούτισε την υποδομή υλικών καταδύσεων και καταδυτικών συσκευών.

Εκτός των αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων η Κυπριακή ΜΥΚ συμμετέχει καθοριστικά στην ασφάλεια των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Για τον λόγο αυτό οι Κύπριοι βατραχάνθρωποι διαρκώς εκπαιδεύονται σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής τόσο σε πλοία όσο και σε πλατφόρμες άντλησης φυσικών πόρων.

Η έλευση των νέων σκαφών ανορθόδοξου πολέμου καθώς ακόμη και άλλων νεοαποκτηθέντων πνευστών σκαφών (φουσκωτών) επιτρέπει στις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων της ΜΥΚ να κινούνται ταχύτατα και άμεσα όπου και όποτε απαιτηθεί ημέρα και νύχτα. Άλλωστε το σκοτάδι είναι σύμμαχος των ειδικών δυνάμεων καθότι το σύνολο των ειδικών επιχειρήσεων λαμβάνει χώρα τη νύχτα.

Καθ’ όλη τη παραμονή μας στη Κυπριακή ΜΥΚ παρακολουθήσαμε σωρεία αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων που περιλάμβαναν: καταδύσεις με συσκευές κλειστού κυκλώματος, υποβρύχια πορεία με υποβρύχια οχήματα, έξοδος και ασφάλισης ακτής, νηοψίες, κινήσεις με τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, επιχειρήσεις μη συναινετικής νηοψίας και κατάληψη πλοίου.

Ο στόλος των σκαφών ανορθόδοξου πολέμου όπως προαναφέραμε ενισχύθηκε με νέα ταχύπλοα και διαρκώς υφίστανται μέριμνα για νέα σκάφη που αποτελούν το κύριο μέσο μεταφοράς βατραχανθρώπων στη ΜΥΚ.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό και τα δύο κράτη του, η παρουσία μας στη ΜΥΚ μας γέμισε αισιοδοξία και εθνική περηφάνια. Και τούτο γιατί υπάρχει εκείνη η κάστα των σκληροτράχηλων αντρών που είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να προξενήσουν καίρια πλήγματα στον εχθρό. Οι Κύπριοι βατραχάνθρωποι, η αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς αποτελούν μια δύναμη κρούσης ικανή να επιφέρει χτυπήματα στρατηγικού χαρακτήρα.

Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Ευχαριστούμε επίσης τον Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς καθώς και το σύνολο των αξιωματικών και προσωπικού της ΜΥΚ.

Φωτογραφίες: Αντώνης Κριτσοτέλης