Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απόρροια της μαζικής εισροής αλλοδαπών στη χώρα μας μέσω της καθοδηγούμενης και οργανωμένης συγκρότησης τους από το Τουρκικό κράτος. Είναι πλέον σαφές ακόμα και στον πιο αδαή πως πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών και σε αυτές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν κανονικά. Στο παρόν άρθρο αναδεικνύουμε όλες αυτές τις άγνωστες πτυχές των τελευταίων ημερών.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άρθρου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμειςκινητοποιήθηκαν και λειτούργησαν άριστα και αποτελεσματικά. Περά από τις μονάδες του Δ Σώματος Στρατού ή τους Καταδρομείς στον Έβρο που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθοριστικός ήταν ο ρόλος και άλλων δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με καθοριστική σημασία και αξία. Ο λόγος για τις πληροφορίες και τις επιχειρήσεις επιρροής γνωστές και ως ψυχολογικές επιχειρήσεις στοιχεία απαραίτητα στον υβριδικό πόλεμο.

Από τη πρώτη στιγμή το ΓΕΕΘΑ κινητοποιήθηκε με υποδειγματική ετοιμότητα. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι ελληνικές δυνατότητες με επίκεντρο τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων, τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας και τη Διεύθυνση Πληροφοριών. Είναι τρεις Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ με νευραλγικό ρόλο.

Για πρώτη φορά αναδεικνύουμε τον ρόλο της Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων . Η Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ευρέως γνωστή ως Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε άμεσα στον ρόλο της. Η Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

-Τμήμα Επιχειρήσεων στον Κυβερνοχώρο (ψυχολογικές επιχειρήσεις)

– Τμήμα Πληροφοριακών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας

-Τμήμα ΜΜΕ

– Τμήμα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων

– Τμήμα Ηλεκτρονικού Πολέμου (υποκλοπές, παρεμβολές)

Το 2006 ο Ισραηλινός Στρατός ενεργούσε επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάζ στον Λίβανο με τη τελευταία να κερδίζει τον πόλεμο εντυπώσεων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τα διδάγματα αυτά αφομοιώθηκαν και στις επιχειρήσεις του 2008 του Ισραηλινού Στρατού κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί εμφάνισαν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στο θέμα των ψυχολογικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων επιρροής.

Στις Καστανιές έκαναν την εμφάνιση τους οχήματα των Λόχων Υποστήριξης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για εξειδικευμένες μονάδες άσκησης επιρροής με μέσα και δυνατότητες απόρροια των νατοϊκών διδαγμάτων από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Οι λόχοι διαθέτουν οχήματα με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, προκηρύξεις, τυπογραφείο και λοιπά μέσα διαμόρφωσης επιρροής. Αντικειμενικός σκοπός τους είναι να αλλάξουν τη στάση και όχι τη συμπεριφορά των ατόμων που θέλουν να επηρεάσουν σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Επιπροσθέτως, κινητοποιήθηκαν δύο εξειδικευμένες μονάδες Διαβιβάσεων του Ε.Σ. Πρόκειται για το 1ο και 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ (Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτηρήσεως) με περιοχές ευθύνης το Δ Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ. Μέσα στο ΣΕΗΠΠΕΠ βρίσκονται οι ελληνικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου από τα Τάγματα Ηλεκτρονικού Πολέμου που διαθέτουν μέσα ικανά να συλλέγουν πληροφορίες όπως κέντρα ακρόασης, σταθμοί παρεμβολών, ραδιογωνιόμετρα κτλ. Αντίστοιχα, τα Τάγματα Επικοινωνιών Επιτήρησης διαθέτουν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (τα γνωστά SPERWER) τα οποία δίνουν εικόνα σε βάθος και συνδράμουν στο έργο της συλλογής πληροφοριών.

Οι παραπάνω μονάδες με τη καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών καθότι αποτελούν τα «μάτια και τα αυτιά» των Ελλήνων επιτελών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για κυριολεκτική πολεμική κινητοποίηση και ετοιμότητα των παραπάνω Διευθύνσεων και Μονάδων οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πραγματικές υβριδικές απειλές και όχι στα πλαίσια κάποιας άσκησης. Το προσωπικό τους λειτούργησε άψογα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά και κατάφεραν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστάσεως έγκαιρα και με ακρίβεια.

Επίσης, τα γεγονότα στον Έβρο καταδεικνύουν πως η επικοινωνία και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταλυτικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων.

 Είναι αδήριτη ανάγκη οι ελληνικές δυνατότητες στους προαναφερθέντες χώρους ενδιαφέροντος όπως ψυχολογικές επιχειρήσεις, πληροφοριακές επιχειρήσεις, κυβερνοάμυνας, ηλεκτρονικός πόλεμος και επιτήρηση να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν. Η αναβάθμιση δύναται να περιλαμβάνει εκτός από νέα τεχνολογικά μέσα, προσεκτικά επιλεγμένο προσωπικό με εξειδίκευση και ανάλογα διακλαδικά Σχολεία. Και αυτά γιατί οι απειλές εξελίσσονται και διευρύνονται πέρα από τις συμβατικές. Σε κάθε περίπτωση η συνολική αποτίμηση είναι πολύ θετική.

Comments

 1. ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΊΟ που νομίζεις ότι είμαστε στο 40 έναν καλό υπολογιστή με πρόγραμμα να διανείμει πολλά tweet και μηνύματα με βίντεο στο Facebook χρειάζεται
  τα υπόλοιπα τα ξέρει ο φαντάρος από παιδακι

 2. Υπήρξε καλή άμεση αντίδραση από το 1ο βράδυ.

  Η βλακεία του ερντογ ήταν ο ανακοινωσ το άνοιγμα μέρα μεσημέρι και όχι πχ 8 το βράδυ, με αποτέλεσμα να είχαμε χρόνο για τις αποφάσεις και την υλοποίηση αυτών.

 3. Πολεμησαμε και εμεις με τα πληκτρολογια υπερ των Ενοπλων Δυναμεων και της Αστυνομιας και κατα της προπαγανδας της Τουρκιας, τοσο σε Ελληνικα, οσο και σε Διεθνη ΜΜΕ.

  1. Φιλε μου εξαιρετος!Σκέφτομαι πως για την ωρα η μονη βοήθεια που μπορώ να προσφέρω ειναι να μαζεψω ολες τις πληροφοριες που βρισκονται διασπαρτες σε βιντεο τουιτερ κτλ να κανω ενα περιεκτικο μικρο αρθρο και να το στείλω οπου μπορω.τουλαχιστον να νιωσω πως εβαλα το λιθαρακι μου η χωρα μιυ να μην διασυρεται αδικα διεθνως

 4. Non lethal crowd control technology. Εμποδίζεις σε τακτικό επίπεδο τη συγκέντρωση του πλήθους και τους κρατάς σε απόσταση από τα σύνορα. Εκτός αυτού η αλλαγή πολιτικής στο θέμα της χορήγησης ασύλου και τιμωρίας των λαθρομεταναστών είναι κρίσιμη. Ήδη η χρήση των sms , η αναστολή χορήγησης ασύλου και η σύλληψη και φυλάκιση λαθροεισβολέων έχει λειτουργήσει θετικά.
  Από κει και πέρα είναι ιδιαίτερα πιθανό (για μένα 100% σίγουρο) ότι μέσα σε όλους αυτούς βρίσκονται αριθμός τζιχαντιστών, πρακτόρων και στρατιωτικών της Τουρκίας. Αυτοί είναι επικίνδυνοι. Είναι στρατηγικής σημασίας η ταυτοποίηση και σύλληψη έστω και μικρού αριθμού τους που βρίσκεται εντός Ελλάδας, ώστε να γίνει τελειωτικό το ξεμπρόστιασμα του πολέμου που μας έχει κυρρήξει η Τουρκία. Οι μυστικές υπηρεσίας ΗΠΑ και Ισραήλ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα; Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν χρήματα. Πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει άμεσα οχήματα και κυρίως σκάφη περιπολίας για την πιό αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων.
  Τέλος εκτός από την αποτελεσματική άμυνα η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση και να εφαρμόσει μέτρα που θα πλήξουν της τουρκική οικονομία και τη μεταναστευτική πολιτική. Τέτοια αναφέρθηκαν αρκετά από ειδικούς.

  1. Το προβλημα δεν ειναι στον Εβρο. Το προβλημα ειναι στα νησια. Απο εκει διοχετευει η Τουρκια τη μεγιστη πλειοψηφια των λαθροεισβολεων.
   Και δεν ειναι θεμα ελλειψεως μεσων, δυναμεων ή πορων. Ειναι καθαρα θεμα νοοτροπιας και ελλειψης πολιτικης βουλησης.

   Ξαναλεω: Αν δε γινει βιαιη απωθηση των λαθροεισβολεων στη θαλασσα, εν αναγκη και με χρηση ενοπλης βιας, και αν δεν κανουμε μαυρη τη ζωη οσων ειναι ηδη εδω (εκτοπισεις σε ξερονησια, καταναγκαστικα εργα), τοτε το κακο δεν προκειται να σταματησει.

   Ειναι νομιζω σαφες οτι αν δε φυγει απο τη μεση ο Κουλός, και αν δεν αντικατασταθει απο εναν Κυβερνητη που να ειναι σοβαρος στο θεμα της αποκρουσης των λαθροεισβολεων, δεν προκειται να σταματησει το κακο.

 5. Κάτι η αντισταση του κόσμου στα νησιά αλλά και η ίδια η Τουρκία λειτούργησαν υπερ της αποτροπής. Η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή άφησε τα «μπολιάσματα» κλπ. Οι ίδιοι οι Τούρκοι διαψέυδουν όλους αυτούς τους δήθεν ειρηνιστές και αλληλέγγυους (με αμοιβή) αλλά και η επιθετική-πολεμική δράση των φερόμενων ως προσφύγων.
  Παράλληλα εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα κάποιοι οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα έναν απέραντο hot spot. Και δεν είναι μόνο οι γραφικοί και οι εμμονικοί αλλά και άλλοι που φαίνεται πως παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας προφανώς με το αζημίωτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *