Κοντά στη σύναψη τελικής συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς προκρίνοντας τη λύση της ελληνικής εταιρείας EODH για την αναβάθμιση των ΤΟΜΠ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Συνολικά η Εθνική Φρουρά διαθέτει 250 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 τα οποία κινδυνεύουν να απαξιωθούν εάν δεν αναβαθμιστούν. Στον Στρατό Ξηράς υπηρετούν περί τα 490 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 τα οποία επίσης υπηρετούν με ορατό κίνδυνο να απαξιωθούν τη στιγμή που το συγκεκριμένο ΤΟΜΠ είναι εξαιρετικό από πλευράς ευκινησίας, ίχνους, θωράκισης και γενικότερων δυνατοτήτων αναβάθμισης.

Η λύση της EODH είναι εξαιρετική και μετατρέπει ένα ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) με εξαιρετικές δυνατότητες. Τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 τα οποία υπηρετούν σε Ελλάδα και Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούν καθιστώντας τα ένα υπερσύγχρονα ΤΟΜΑ που στέκεται με αξιώσεις στο σύγχρονο πεδίο χερσαίων επιχειρήσεων. Η EODH έχει ήδη καταθέσει τη πρόταση της στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) το οποίο και την επεξεργάζεται αλλά με ρυθμούς χελώνας. Την ίδια στιγμή κάλλιστα τα 490 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 θα μπορούσαν να εκσυγχρονίζοντας αποτελώντας μια πανίσχυρή δύναμη ΤΟΜΑ με βάση τη πρόταση της EODH εξοπλίζοντας ένα μεγάλο μέρος του Δ Σώματος Στρατού.

Τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 που εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300» εξοπλίζονται με  τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού (RWS) τύπου NIMROD 300. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πύργου είναι το πυροβόλο των 30mm (πυροβόλο Oerlikon και μέγιστο βεληνεκές τα 2500 μέτρα) και οι δυο αντιαεροπορικοί πύραυλοι βραχέως βεληνεκούς ενώ εναλλακτικά προτείνονται και αντιαρματικοί πύραυλοι. Παράλληλα στον πύργο NIMROD 300 υπάρχει εγκατεστημένο ραντάρ τεχνολογίας AESA καθώς και ηλεκτροπτικό σύστημα για την καθοδήγηση των πυραύλων και την έρευνα αέρος. Η ισχύς πυρός των «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300» συμπληρώνεται με σύστημα αντιμετώπισης απειλών drone ή περιφερόμενων πυρομαχικών αξιοποιώντας παρεμβολείς ισραηλινής εταιρείας.

Καταλυτικά αυξάνεται και η θωράκιση του οχήματος με σύγχρονη θωράκιση από την EODH ενώ η ήδη εξαιρετική ευκινησία των οχημάτων βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με νέο πετρελαιοκινητήρα CAT C7.2 καθώς και νέο σύστημα μετάδοσης.

Οικονομικότερη λύση αποτελεί η αναβάθμιση των οχημάτων στους τομείς της ευκινησίας και θωράκισης από την EODH με το όχημα να παραμένει στη κατηγορία των ΤΟΜΠ.

Δεδομένου πως περιθώριο για να χαθεί πολύτιμο εν ενεργεία υλικό όπως τα περίπου 500 ελληνικά ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2 δεν υπάρχει ενώ μαζί με τα κυπριακά ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 & 2, το νούμερο ανεβαίνει στα 800 οχήματα, τότε η πρόταση της EODH οφείλει να προχωρήσει με μια μίξη σύγχρονων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.

Υπενθυμίζεται πως στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης νέων ΤΟΜΑ KF-41 LYNX (συνολικά 205 μονάδες), προσφέρεται η δωρεάν αναβάθμιση 100 ελληνικών ΛΕΩΝΙΔΑΣ και παράλληλα η απόκτηση δωρεάν επιπλέον 100 τακτικών οχημάτων «ΟΠΛΙΤΗΣ».