Είχαμε τη χαρά και τη τύχη συνάμα να βρεθούμε εν πλω στο αντιτορπιλικό USS MCFAUL της κλάσης Arleigh Burke DDG74 του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το πλοίο κατέπλευσε χθες στον Θερμαϊκό και λόγω του μεγάλου βυθίσματος καθώς και λόγους ασφαλείας βρίσκονταν στα ανοιχτά του κόλπου. Το αντιτορπιλικό USS MCFAUL στα πλαίσια επίδειξης σημαίας του Ναυτικού των ΗΠΑ ολοκληρώνοντας την πολύμηνη αποστολή του στην ευρύτερη περιοχή θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε μια όχι τυχαία γεωπολιτική συγκυρία. Παράλληλα, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο γράφων και το DefenceReview.Gr να επισκεφθούμε ένα τόσο εντυπωσιακό πλοίο, της αιχμής του δόρατος του Ναυτικού των ΗΠΑ όπως συμβαίνει με τα πλοία της κλάσης Arleigh Burke.

Η ξενάγηση μας έλαβε χώρα σε αρκετούς χώρους του πλοίου πλην όμως φωτογραφίας δεν πάρθηκαν από ευπαθείς τομείς όπως το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του USS MCFAUL.

Εν πλω για το USS MCFAUL με φόντο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ραντεβού μας ξεκίνησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκεί όπου μας υποδέχθηκε το προσωπικό του γραφείου τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα καθώς και η βοηθός ναυτική ακόλουθος των ΗΠΑ στη χώρα μας Captain Rose E. Rice.

 Το πλοίο παραγγέλθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ στις 21 Ιανουαρίου 1993, καθελκύστηκε 18 Ιανουαρίου του 1997 και εντάχθηκε επίσημα στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 25 Απριλίου του 1998. Φέτος γιόρτασε τα εικοστά γενέθλια του. Ναυπηγήθηκε από τα Ναυπηγεία Ingalls εγγύς του ποταμού Μισισιπή. Ονομάστηκε από τον πεσόντα Αμερικανό βατραχάνθρωπο Donald L. McFaul που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον Παναμά. Ανήκει στη παρτίδα πλοίων τύπου Flight II της κλάσης Arleigh Burke.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πλοίου είναι πως από το 2013 το πλοίο και αναβαθμίστηκε ικανό να φέρει βλήματα RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) καλύπτοντας τις ανάγκες του Ναυτικού των ΗΠΑ για ολοκληρωμένη αντιβαλλιστική ασπίδα στο θέατρο επιχειρήσεων. Στο πλοίο ξεχωρίζει το σύστημα Aegis.

Προσεγγίζοντας το πλοίο. Πρόκειται για πολύ μεγάλο πλοίο με πλήρες εκτόπισμα στους 8915 τόνους.

Οι απειλές που αντιμετωπίζει ένα πολεμικό πλοίο στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι πολλαπλές. Για παράδειγμα, τα βλήματα κατά πλοίων μπορούν να εκτοξευτούν από χιλιόμετρα μακριά και από διαφορετικές πλατφόρμες ταυτόχρονα (πλοία, αεροσκάφη, υποβρύχια και παράκτιες συστοιχίες). Ιδιαίτερα σε κλειστές θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο πέλαγος, επιθέσεις κορεσμού από βλήματα κατά πλοίων μπορούν να αποβούν εξαιρετικά καταστροφικές. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία έχει να υπερασπιστεί μεγάλη έκταση θαλάσσης στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες νησιά και νησίδες σε συνδυασμό με την ανάγκη υπεράσπισης της Κύπρου, έχει ανάγκη από σύγχρονα πλοία επιφανείας με κορυφαίο εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και βέβαια με το κατάλληλο σύστημα διαχείρισης μάχης.

Το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS, το οποίο αναπτύχθηκε από την αμερικανική Lockheed Martin, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς και η ισχύς προσβολής των πλοίων επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού. Το AEGIS αναπτύχθηκε ως ένα σύστημα διασύνδεσης συστημάτων και ελέγχου όπλων με γνώμονα την άμυνα και την προβολή ισχύος σε βάθος. Η ανάπτυξή του ουσιαστικά ξεκίνησε στη δεκαετία του ’60, αλλά επιταχύνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1972 αποφασίστηκε και η ναυπήγηση νέων πλοίων, ειδικά σχεδιασμένων να φέρουν το AEGIS. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η διαδικασία αναθεώρησης και προσαρμογής του συστήματος στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Το 1973, το πρώτο σύστημα AEGIS με ραντάρ διάταξης φάσης εγκαταστάθηκε σε πλοίο δοκιμών (EDM-1 = Engineering Development Model) και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι δομικές αξιολογήσεις. Τον Μάιο του 1974 το AEGIS εγκαταστάθηκε στο USS Norton Sound (κλάσης Currituck) για δοκιμές εν πλω. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι η πλατφόρμα η οποία θα εξοπλιστεί με το AEGIS θα είναι πλοία της κλάσης Ticonderoga, μιας αναβαθμισμένης έκδοσης των πλοίων κλάσης Spruance.

Στη αριστερό τμήμα της γέφυρας του USS MCFAUL. Διακρίνεται το πυροβόλο διαμετρήματος 127mm και οι θέσεις βλημάτων εκτοξευτή ΜΚ41.

Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1978 και το USS Ticonderoga (CG-47) εντάχθηκε σε υπηρεσία στις 23 Ιανουαρίου του 1983. Μέχρι και το πέμπτο σκάφος (USS Thomas Gates, CG-51), τα πλοία ήταν εφοδιασμένα με δύο δίδυμους εκτοξευτές Mk.26 (έναν στην πρύμνη και έναν στην πλώρη). Ωστόσο, από το έκτο σκάφος και μετά (USS Bunker Hill, CG-52, ναυπήγηση του 1986) τα πλοία εφοδιάστηκαν με τον επαναστατικό για την εποχή κάθετο εκτοξευτή βλημάτων Mk.41 VLS (Vertical Launching System). Το νέο σύστημα επέτρεπε την εκτόξευση περισσότερων βλημάτων τη φορά, καθώς και τη δυνατότητα επιλογής βλημάτων με διαφορετικές επιχειρησιακές ικανότητες, ανάλογα με την αποστολή του πλοίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, τα πλοία, αρχής γενομένης από το USS Princeton (CG-59), άρχισαν να εφοδιάζονται με το βελτιωμένο ραντάρ AN/SPY-1B (τα ραντάρ AN/SPY-1A/-1B σχεδιάστηκαν για τα πλοία κλάσης Ticonderoga, ενώ η έκδοση AN/SPY-1D για τα πλοία κλάσης Arleigh Burke).

Οι βελτιώσεις στο σύστημα AEGIS συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Το 1991, με τη ναυπήγηση του πλοίου USS Chosin (CG-65), υιοθετήθηκαν νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (AN/UYK-43/-44) με αυξημένη ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων. Παράλληλα, επισπεύστηκαν και οι διαδικασίες αντικατάστασης των αντιτορπιλικών κλάσης Charles Adams και David Farragut από νέα πλοία κλάσης Arleigh Burke, τα οποία άρχισαν να εντάσσονται σε υπηρεσία το καλοκαίρι του 1991 (κλάση Flight I με 21 πλοία). Η κλάση Flight II των πλοίων, η οποία άρχισε να ναυπηγείται το 1996 (συνολικά επτά πλοία), διαθέτει βελτιωμένο ραντάρ AN/SPY-1D, νέα βλήματα της οικογένειας Standard, ενεργητικό σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων και νέα συστήματα επικοινωνιών. Τέλος, τα πλοία της κλάσης Flight IIA (συνολικά 29 πλοία συν πέντε υπό ναυπήγηση), άρχισαν να ναυπηγούνται το 1998 και διαθέτουν ελικοδρόμιο και υπόστεγο υποστήριξης για δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Το εσωτερικό της γέφυρας του USS MCFAUL.

Εκτός από τα πλοία κλάσης Ticonderoga και Arleigh Burke του αμερικανικού Ναυτικού, το AEGIS έχει τοποθετηθεί και σε άλλες κλάσεις πλοίων ανά τον κόσμο, όπως από την κλάση Kongo του Αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ιαπωνίας (αποτελεί έκδοση των πλοίων κλάσης Arleigh Burke), την κλάση Alvaro de Bazan του Βασιλικού Ναυτικού της Ισπανίας (φρεγάτες τύπου F-100), την κλάση Fridtjof Nansen της Νορβηγίας (πρόκειται για έκδοση της φρεγάτας τύπου F-100 των ισπανικών ναυπηγείων Navantia), την κλάση Hobart της Αυστραλίας (επίσης μια έκδοση της φρεγάτας τύπου F-100) και την κλάση King Sejong the Great της Νότιας Κορέας.

Το AEGIS έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ιχνήλασης χερσαίων, εναερίων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων στόχων. Ουσιαστικά, όλοι οι αισθητήρες του πλοίου και τα όπλα του ελέγχονται από το AEGIS (σόναρ, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, πυροβόλα, βλήματα επιφανείας-επιφανείας, βλήματα προσβολής στόχων στο έδαφος, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κ.ά.).

Εκτοξευτές MK 36 MOD 12 κατά επέρχομενων εχθρικών βλημάτων.

Το σύστημα AEGIS αποτελείται από δύο υποσυστήματα: το σύστημα μάχης (ACS = AEGIS Combat System), το οποίο εκτελεί τις λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου και το σύστημα ελέγχου όπλων (AWCS = AEGIS Weapon Control System), το οποίο διαχειρίζεται τα οπλικά συστήματα του πλοίου. Το υποσύστημα AWCS είναι δευτερεύον υποσύστημα (slave) και λειτουργεί μέσω του ACS (master). Το ACS ελέγχεται από το προηγμένο, αυτόματης ισχνήλασης, πολλαπλών ρόλων, τρισδιάστατο ραντάρ παθητικής διάταξης φάσης AN/SPY-1. Το AN/SPY-1 εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές έρευνας, ιχνήλασης και καθοδήγησης βλημάτων. Έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης 100 στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των 185 km (εκτός του AN/SPY-1, η καθοδήγηση των βλημάτων της οικογένειας Standard απαιτεί, στην τερματική της φάση, και τη λειτουργία του ραντάρ AN/SPG-62).

Το AN/SPY-1, το οποίο κατασκευάζεται και αυτό από τη Lockheed Martin, αποτελείται από τέσσερις κεραίες, διάταξη που επιτρέπει στο ραντάρ να καλύπτει όλο το τόξο των 360ο.

 Το ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων “S” (2-4 GHz) και έχει αναπτυχθεί σε οκτώ εκδόσεις: AN/SPY-1 (πρωτότυπο σύστημα για δοκιμές, το οποίο εγκαταστάθηκε στο πλοίο USS Norton Sound), AN/SPY-1A (αρχική έκδοση παραγωγής, η οποία εξοπλίζει τα πλοία κλάσης Ticonderoga με πλευρικό αριθμό από το CG-47 έως το CG-58), AN/SPY-1B και AN/SPY-1BV (βελτιωμένες εκδόσεις του AN/SPY-1A, οι οποίες εξοπλίζουν τα πλοία κλάσης Ticonderoga από το CG-59 και μετά), AN/SPY-1D (βελτιωμένη έκδοση του AN/SPY-1B, η οποία σχεδιάστηκε για τον εξοπλισμό των πλοίων κλάσης Arleigh Burke του αμερικανικού Ναυτικού, Kongo του ιαπωνικού Ναυτικού και Alvaro de Bazan του ισπανικού Ναυτικού), AN/SPY-1DV (βελτιωμένη έκδοση του AN/SPY-1D με αυξημένες δυνατότητες επιχειρήσεων σε παράκτιο περιβάλλον, που εξοπλίζει τα πλοία κλάσης Arleigh Burke της παρτίδας παραγωγής Flight IIA, καθώς και τα πλοία κλάσης King Sejong the Great της Νότιας Κορέας), AN/SPY-1F (συμπαγέστερη έκδοση του AN/SPY-1D, η οποία σχεδιάστηκε για χρήση από πλοία επιπέδου φρεγάτας όπως είναι οι νορβηγικές φρεγάτες κλάσης Fridtjof Nansen) και AN/SPY-1K (ακόμα πιο συμπαγής έκδοση του AN/SPY-1D, η οποία προορίζεται για πλοία επιπέδου κορβέτας).

Δυο CIWS Phalanx (ένα στη πλώρη και ένα στη πρύμνη) συγκροτούν τόξο κάλυψης 360 μοιρών. Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη βάση στα όπλα εγγύς άμυνας.

RIM-161 SM-3           

Όπως είπαμε το αντιτορπιλικό USS MCFAUL έχει αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να φέρει SM-3.Το βλήμα RIM-161 SM-3 (Standard Missile-3) έλκει την καταγωγή του από το βλήμα RIM-156 SM-2ER Block.IV (Standard Missile-2 Extended Range) και αποτελεί το κύριο βλήμα αντιπυραυλικής άμυνας του αμερικανικού Ναυτικού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το βλήμα RIM-161 SM-3 δεν αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα RIM-156 SM-2ER Block.IV. Αναπτύχθηκε ως ένα βήμα παραπάνω, ως μια ακόμα ζώνη άμυνας της αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής προστασίας του αμερικανικού Ναυτικού. Η πρώτη έκδοση RIM-161A SM-3 χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με το βλήμα RIM-156 SM-2ER Block.IV, αλλά ενσωματώνει ένα τρίτο προωθητικό σύστημα στερεού καυσίμου (ASAS = Advanced Solid Axial Stage) της Alliant Techsystems, ένα τμήμα καθοδήγησης με σύστημα GPS/INS (Global Positioning System/Inertial Navigation System) και μια πολεμική κεφαλή LEAP (Lightweight Exo-Atmospheric Projectile). H πολεμική κεφαλή LEAP χρησιμοποιεί αισθητήρα FLIR (Forward-Looking Infrared) για τον εντοπισμό του στόχου. Στις 22 Ιουνίου του 2006 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση RIM-161B SM-3, η οποία ενσωματώνει βελτιώσεις στον κινητήρα και στο λογισμικό καθοδήγησης και ελέγχου πτήσης.

Τα βλήματα Harpoon βρίσκονται στη πρύμνη του πλοίου.

Το βλήμα RIM-161A SM-3 έχει μήκος 6,55 μέτρα και πλάτος 1,57 μέτρα (άνοιγμα πτερυγίων). Η διάμετρος του βλήματος είναι 34 εκατοστά. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει το βλήμα είναι τα 9.600 km/h, ενώ η μέγιστη εμβέλειά του είναι της τάξεως των 500 km (το βλήμα μπορεί να επιχειρεί σε ύψη έως και 160 km). Το προωθητικό σύστημα του βλήματος αποτελείται από τον προωθητή πρώτης φάσης Mk.72 της United Technologies, τον προωθητή μεσαίας φάσης Mk.104 της Atlantic Research και τον προωθητή τερματικής φάσης Mk.136 της Alliant Techsystem.

Το 2004 αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη δύο νέων βελτιωμένων εκδόσεων του βλήματος RIM-116 SM-3. Η πρώτη έκδοση (RIM-116Β SM-3) ενσωματώνει νέο ερευνητή και σύστημα TDACS (Throttleable Divert and Attitude Control System). Επίσης, ενσωματώνει και νέο προηγμένο επεξεργαστή σήματος, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα του ερευνητή να ξεχωρίζει την πραγματική απειλή από τα αντίμετρα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Raytheon, η βελτίωση αυτή διευρύνει τον φάκελο εμπλοκής του βλήματος, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικά βλήματα μέσου βεληνεκούς (IRBM = Intermediate-Range Ballistic Missiles). Άλλες βελτιώσεις συμπεριλαμβάνουν την ενσωμάτωση νέου ερευνητή στην πολεμική κεφαλή και του συστήματος DACS (Divert and Attitude Control System).

Βλήματα SM-2 και ESSM

Το ένα από τα δύο αντιαεροπορικά συστήματα του USS MCFAUL  είναι το RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), το οποίο χρησιμοποιεί το κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launching System) με θέσεις βλημάτων RIM-162 ESSM ή RIM- 66M2 SM-2MR Block IIIA. Το βλήμα RIM-162 ESSM έχει διαστάσεις (μήκος x διάμετρο) 3,66 μέτρα x 25,4 εκατοστά και βάρος 280 κιλά, εκ των οποίων τα 39 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής θραυσμάτων. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου τύπου Mk.143 Mod.0, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 4 Mach και μέγιστη εμβέλεια 50+ km (το ελάχιστο ύψος εμπλοκής είναι μικρότερο των δύο μέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι μεγαλύτερο των 10 km). Με μέγιστη ταχύτητα βλήματος μεγαλύτερη των 600 μέτρων το δευτερόλεπτο, η απόσταση των 50+ km καλύπτεται σε διάστημα 83 δευτερολέπτων.

Εκτοξευτές τορπιλών ΜΚ32. Το πλοίο φέρει δύο τριπλούς εκτοξευτές ΜΚ32 καθώς και τις ανθυποβρυχιακές ρουκέτες RUM-139 VL-ASROC που βάλλονται από τους εκτοξευτές ΜΚ41. Επιπλέον το πλοίο φέρει σόναρ τρόπιδας AN/SQS-53C και σόναρ κατηγορίας VDS τύπου AN/SQR-19. Τέλος, φέρονται και αντίμετρα κατά τορπιλών AN/SLQ-25 Nixie

Η καθοδήγηση του βλήματος επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της ζεύξης δεδομένων, κατά τη μέση φάση της πτήσης και με τη μέθοδο της ημιενεργής καθοδήγησης ραντάρ, κατά την τερματική φάση. Το σύστημα RIM-162 ESSM βρίσκεται σε υπηρεσία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία ενώ στο μέλλον το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία και από τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Φυσικά το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα βλήματα ESSM Block II.

Το βλήμα RIM-66M2 SM-2MR Block IIIA έχει διαστάσεις (μήκος x διάμετρο x μήκος πτερυγίων) 4,72 μέτρα x 34,3 εκατοστά x 1,08 μέτρα και βάρος 708 κιλά. Το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 3,5 Mach, μέγιστη εμβέλεια εμπλοκής 167 km και ανώτατο όριο εμπλοκής τα 80.000 πόδια (24.384 μέτρα). Ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου και πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Η καθοδήγηση προς τον στόχο επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της ημιενεργής καθοδήγησης ραντάρ.

Τα πλοία της κλάσης Arleigh Burke

Τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης «Arleigh Burke» (Guided Missile Destroyer, DDG) αποτελούν τη «σπονδυλική στήλη» των πολεμικών πλοίων επιφανείας του Αμερικανικού Ναυτικού. Συνολικά θα ναυπηγηθούν 88 πλοία, ίσως περισσότερα, εκ των οποίων 67 βρίσκονται σε υπηρεσία, ενώ 21 είτε ναυπηγούνται, είτε η ναυπήγηση τους θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον.

Σε εκτοξευτή Mk 141 φέρονται οι οκτώ Harpoon.

Από τα 67 εν υπηρεσία πλοία τα 21 ανήκουν στη διαμόρφωση Flight I, επτά (7) ανήκουν στη διαμόρφωση Flight II και 39 στη διαμόρφωση Flight IIA. Από τα 21 υπό ναυπήγηση πλοία, οκτώ (8) θα ανήκουν στη διαμόρφωση Flight IIA, ενώ 13 θα ανήκουν στη διαμόρφωση Flight III. Η «καρδιά» των πλοίων είναι το σύστημα μάχης Aegis και το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SPY-1D τεχνολογίας παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης.

Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου DDG-51 «Arleigh Burke» ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1988 και παραδόθηκε το 1991. Τα πλοία έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να εκτελούν όλες τις αποστολές που απαιτεί το Αμερικανικό Ναυτικό: Προσβολή στόχων εδάφους με τα βλήματα Tomahawk, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής με τα βλήματα της οικογένειας Standard, ανθυποβρυχιακό πόλεμο με ανθυποβρυχιακές ρουκέτες και το ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας και πόλεμο επιφανείας με τα βλήματα RGM-84 Harpoon.

Το ελικοδρόμιο του USS MCFAUL. Δεν υφίστανται υπόστεγο.

Το εκτόπισμα των πλοίων κυμαίνεται, ανάλογα με τη διαμόρφωση, από τους 8.315 έως τους 9.800 τόνους. Ομοίως το μήκος τους είναι 154 ή 155 μέτρα, ενώ το πλάτος τους είναι 20 μέτρα. Τα πλοία ενσωματώνουν τρείς (3) γεννήτριες Allison AG9140 ισχύος 3.400 ίππων έκαστη και τέσσερις (4) κινητήρες General Electric LM2500 ισχύος 26.250 ίππων έκαστος. Η μέγιστη ταχύτητα τους υπερβαίνει του 30 κόμβους (56 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η εμβέλεια του, με ταχύτητα πλεύσης 20 κόμβους την ώρα (37 χιλιόμετρα την ώρα), είναι της τάξεως των 4.400 ναυτικών μιλίων (8.149 χιλιόμετρα). Οι απαιτήσεις επάνδρωσης κυμαίνονται από 300-303 άτομα.

Τα πλοία ενσωματώνουν σειρά αισθητήρων: Το τρισδιάστατο ραντάρ AN/SPY-1D (για τις διαμορφώσεις Flight I,II,IIΑ) ή το τρισδιάστατο ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) AN/SPY-6 (για τη διαμόρφωση Flight III), τα ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-67(V)2 και AN/SPS-73(V)12, το ραντάρ ελέγχου πυρός AN/SPG-62, το σονάρ AN/SQS-53C, το ποντιζόμενο σονάρ AN/SQR-19 και το ανθυποβρυχιακό σύστημα AN/SQQ-28 LAMPS III. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός αυτοπροστασίας των πλοίων αποτελείται από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/SLQ-32(V)2, το σύστημα αντιμέτρων τορπιλών AN/SLQ-25 Nixie, το σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων Mk.36 Mod.12 και το σύστημα εκτόξευσης θερμοβολίδων AN/SLQ-39. Επίσης, ενσωματώνει και ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από RBX ουσίες.

Εκτοξευτής ΜΚ41 στη πρύμνη του πλοίου. Το πλοίο φέρει συνολικώς 90 θέσεις βολής όπλων. Πραγματικά τεράστια ισχύς πυρός.

Τα πλοία των διαμορφώσεων Flight I/II ενσωματώνουν τον κάθετο εκτοξευτή Mk.41 VLS με 90 θέσεις, ενώ τα πλοία της διαμόρφωσης Flight IIA ενσωματώνουν τον ίδιο εκτοξευτή, αλλά με 96 θέσεις. Και στις δύο περιπτώσεις ο Mk.41 VLS χρησιμοποιείται για την εκτόξευσης των Tomahawk, των αντιαεροπορικών RIM-66M (SM-1MR/SM-2MR), RIM-161 (SM-3), RIM-174A ERAM (Extended Range Active Missile, SM-6) και RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) και των ανθυποβρυχιακών ρουκετών RUM-139 ASROC. Οι RGM-84 Harpoon εκτοξεύονται από εκτοξευτές Mk.141.

Τα πλοία από το DDG-51 έως το DDG-80 ενσωματώνουν ένα πυροβόλο Mk.45 Mod.1/2 των 127/54 χιλιοστών, ενώ από το DDG-81 και μετά τα πλοία ενσωματώνουν το βελτιωμένο Mk.45 Mod.4 των 127/62 χιλιοστών. Επίσης τα πλοία DDG-51 έως DDG-84 ενσωματώνουν δύο (2) συστήματα Phalanx εγγύς προστασίας των 20 χιλιοστών, ενώ από το DDG-85 και μετά τα πλοία ενσωματώνουν ένα (1) Phalanx. Όλα τα πλοία ενσωματώνουν δύο (2) πυροβόλα M-242 Bushmaster των 25 χιλιοστών και δύο (2) τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών Mk.32 για τορπίλες τύπου Mk.46/50/54. Τα πλοία διαμορφώσεων Flight I/II έχουν ελικοδρόμιο αλλά δεν έχουν υπόστεγο για τη φιλοξενία ελικοπτέρου, σε αντίθεση με τα πλοία της διαμόρφωσης Flight IIA τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και δύο (2) MH-60R Sea Hawk LAMPS III.

Η έσχατη γραμμή ανάσχεσης απειλών εχθρικών βλημάτων.

Στη σχεδίαση των «Arleigh Burke» ενσωματώθηκαν τα διδάγματα της σχεδίασης και χρήσης των «Ticonderoga», τα οποία αποδείχθηκαν δαπανηρά στη ναυπήγηση τους και δύσκολα στην ενσωμάτωση νεότερων συστημάτων και εκσυγχρονισμού. Επίσης, για τα «Arleigh Burke» επιλέχθηκε η πρακτική «all-steel», δηλαδή το σκάφος είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ατσάλι (χάλυβα). Παλαιότερες κλάσης πλοίων είχαν κατασκευαστεί από ατσάλι (σκάφος) και από αλουμίνιο (υπερκατασκευή) προκειμένου να μειωθεί το βάρος, αλλά το ελαφρύτερο αλουμίνιο αποδείχθηκε ευάλωτο σε ρωγμές.

Επίσης το αλουμίνιο είναι λιγότερο ανθεκτικό στη φωτιά, όπως αποδείχθηκε, για τα βρετανικά πλοία, στον Πόλεμο των Φώκλαντ (1982). Ένα άλλο συμπέρασμα από τα Φώκλαντ οδήγησε το Αμερικανικό Ναυτικό στην επιλογή θωράκισης των κρίσιμων σημείων του πλοίο με διπλή ατσάλινη επιφάνεια με κενό στο ενδιάμεσο. Επίσης, στη σχεδίαση των «Arleigh Burke» είναι εμφανείς η προσπάθεια μείωσης του ίχνους ραντάρ με την άμβλυνση των κάθετων γραμμών του πλοίου και την επιλογή πιο ομαλών γωνιών.

Το πρόγραμμα των «Arleigh Burke» ξεκίνησε το 1980 με την έκδοση του σχετικού αιτήματος. Το 1983 προεπιλέχθηκαν τρία (3) ναυπηγεία, Bath Iron Works, Todd Shipyards και Ingalls Shipbuilding, ενώ το 1985 τα ναυπηγεία Bath Iron Works έλαβαν συμβόλαιο ύψους $ 321,9 εκατομμυρίων για το πρώτο πλοίο. Συνολικά το κόστος ναυπήγηση του πρώτου πλοίου ανήλθε στα $ 1,1 δισεκατομμύρια, ενώ άλλα $ 778 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για τα οπλικά συστήματα και τους αισθητήρες του πλοίου. Στη διάρκεια των ναυπηγήσεων τα πλοία λάμβαναν αναβαθμίσεις, γι’ αυτό και η κατηγοριοποίηση τους σε διάφορες διαμορφώσεις (Flight).

Ο εκτοξευτής ΜΚ41 της πλώρης του DDG-74 «McFaul»

Το πλοίο που επισκεφτήκαμε, DDG-74 «McFaul» ανήκει στη διαμόρφωση Flight IΙ και ναυπηγήθηκε την περίοδο 1996-1998. Σήμερα ο στόλος των «Arleigh Burke» βρίσκεται σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής με νέες τεχνολογίες και συστήματα με στόχο τη μείωση των αναγκών επάνδρωσης, αύξησης της αποτελεσματικότητας τους, μείωσης του κόστους υποστήριξης και συντήρησης και αύξησης της ισχύος πυρός. Οι νέες τεχνολογίες θα ενσωματωθούν, κατά τη ναυπήγηση, στα πλοία από το DDG-111 και μετά θα ενσωματωθούν και στα πλοία των διαμορφώσεων Flight I/II/IIA.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό τα «Arleigh Burke» επρόκειτο να αντικατασταθούν από τα νεότερα αντιτορπιλικά κλάσης «Zumwalt», από το 2020 και μετά. Ωστόσο, επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες και η εμφάνιση νέων απειλών σε επίπεδο βλημάτων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς ανάγκασαν το Αμερικανικό ναυτικό να ναυπηγήσει περισσότερα «Arleigh Burke». Έτσι τον Απρίλιο του 2009 το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε τη ναυπήγηση μόλις τριών (3) «Zumwalt» και τη ναυπήγηση άλλων τριών (3) «Arleigh Burke». Τα πλοία της διαμόρφωσης Flight III άρχισαν να ναυπηγούνται το 2016 προς αντικατάσταση των πλοίων του ακυρωμένου προγράμματος CG(X). Στόχος του Αμερικανικού Ναυτικού είναι η ναυπήγηση 42 Flight III.

Το κύριο συγκρότημα αισθητήρων – ραντάρ. Αιχμή του δόρατος είναι το ραντάρ AN/SPY-1D.

Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία

Αρχικώς όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις παραπάνω πληροφορίες πρόκειται για ένα πλοίο με πλειάδα σύγχρονων αισθητήρων, μεγάλου φόρτου και ποικιλίας όπλων και τέλος σύγχρονων όπλων. Στα κύρια σημεία που αξίζει να δοθεί έμφαση είναι το Aegis και η μεγάλη γκάμα όπλων. Πρόκειται για μια τρομακτική ισχύ πυρός ικανή να καλύπτει όλα τα είδη και τις αποστολές του σύγχρονου ναυτικού αγώνα από στρατηγική κρούση στη ξηρά με Tomahawk έως αποστολές αντιβαλλιστικής άμυνας.

Το πλοίο έχει μεγάλες απαιτήσεις επάνδρωσης. Μας τονίστηκε ότι το πλήρωμα του πλοίου ξεπερνά τα 300 άτομα εκ των οποίων οι 30 αξιωματικοί. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ο πολύ χαμηλός μέσος όρος ηλικίας. Η πλειάδα των παραπάνω στελεχών του Ναυτικού των ΗΠΑ είναι μεταξύ 18 και 24 ετών.

Υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Ρωτήσαμε εάν και πότε θα αποσυρθούν Areligh Burke της έκδοσης Flight I. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να λάβει χώρα σύντομα μολονότι δεν πήραμε σαφή απάντηση με χρονοδιάγραμμα. Πάντως, δύσκολα πριν από το 2030.  

Ευχαριστίες

Εκ μέρους της ιστοσελίδας μας θερμές ευχαριστίες στη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο Αμερικανικό Ναυτικό για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ρεπορτάζ στο USS MCFAUL.

Διακρίνονται οι κυψέλες του AN/SPY-1D.
Εκτός από τα δυο CIWS το πλοίο φέρει και επιπρόσθετα δύο πυροβόλα των 25mm όπως αυτό πάνω δεξιά ικανά να αντιμετωπίσουν απειλές ασύμμετρου χαρακτήρα.
Η άφιξη μας
Το πλοίο δεν φέρει σύστημα συνεργατικής εμπλοκής τύπου CEC (Cooperative Engagement Capability)
Η καρδιά του πλοίου είναι το Aegis. Διακρίνονται επίσης τα μέρη του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου AN/SLQ-32 
Η πρύμνη του USS MCFAUL
Παρατηρήστε πάνω από το CIWS τους δύο καταυγαστήρες AN/SPG-62. Χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των βλημάτων RIM-156 Standard SM-2.
Συνολικά υπάρχουν τρεις καταυγαστήρες AN/SPG-62.
Στο κύριο συγκρότημα αισθητήρων διακρίνονται: οι δύο θόλοι AN/WSC-6, το ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-67 και ο καταυγαστήρας AN/SPG-62
To πυροβόλο είναι το Mark 45 των 127mm
Aποχωρώντας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Comments

 1. Ένα υπέρ όπλο το οποίο όμως δεν θα είχε καμία τύχη στο περιβάλλον του Αιγαίου. Είναι παντού εντός βεληνεκούς για συνεχείς επιθέσεις κορεσμού με πολύ φθηνά όπλα όπως π.χ. έξυπνα βλήματα πυροβολικού, αιωρούμενα πυρομαχικά, MLRS, ρουκέτες με υπερυθρη καθοδήγηση, επακτιες συστοιχίες exoset penguin κ.τλ. Για να μην αναφέρουμε τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής και τα stealth αεροπλάνα…..
  Θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί…….
  Προσωπική ταπεινή άποψη……

  1. Με 2 τέτοια κάνεις παπάδες στην ανατολική Μεσόγειο φίλε….
   Εκεί έχεις πρόβλημα, στο Αιγαίο ισχύουν όλα αυτά που είπες αλλά ανάποδα…οι Τούρκοι θα είναι ο στόχος…

 2. Είναι καραβάρες.

  Στον Πειραιά έχουν έρθει αρκετές φορές. Θυμάμαι το 2ο που είχα δει ήταν το USS Cole που το 2000 είχε την δυσάρεστη εμπειρία στην Υεμένη.

   1. Χιούμορ κάνω. Βάζω 6 γιατί 6αδες είναι και οι …μπύρες.
    Αφού δεν, ούτε ένα, βάλε όσα νάναι.
    Μωρέ, με 90 κελιά (αν τα γεμίζαμε) και ….ένα καλό θα ήταν, αλλά…..

 3. αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι οι αμερικανοί τα χρησιμοποιούν πραγματικά τα πλοία

  εκτιμώ ότι βρίσκονται πολύ περισσότερο χρόνο στη θάλασσα σε αποστολές από οποιοδήποτε ναυτικό στον κόσμο

  τους πιέζουν τόσο πολύ τους ναυταιους που αυτό έχει οδηγήσει σε ατυχήματα

 4. Εκτος από τον εκτοξευτή MK 41 δεν με εντυπωσίασε τίποτα άλλο!
  Διακρίνω διατάξεις οργάνων και οπλικών συστημάτων λίγο το ένα πάνω στο άλλο.
  Επίσης πέφτει οικονομία στο Αμερικάνικο Ναυτικό γιατί από μπογιές πρέπει να είναι κομμένες1

  1. Τι ειναι το πλοιο τοιχος σπιτιου να τον περασεις ετσι σε μια μερα; Εχουν πολυμηνες αποστολες και δεν βαφεται ετσι ενα πλοιο, ουτε υπαρχει και λογος για εφε. Στην τελικη ολα τα καραβακια θα πεταξουν τη σκουριά τη φθορα τους. Οταν γυρισουν στη βάσή τους θα καθησουν να περασουν επισκευη βαψιμο. Οχι τωρα για να ικανοποιησουν τον καθενα την ταχα παρατηρηση.

 5. Σε μια σοβαρή και πατριωτική κυβέρνηση θα έβγαινε ο Πρωθυπουργός και θα έκανε ένα διάγγελμα που θα εξηγούσε την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα και θα ανακοίνωνε μέτρα για τον εξοπλισμό της χώρας.
  Και επειδή όλα χρειάζονται χρήματα:

  1) Αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για εξοπλιστικά προγράμματα.
  2) Αύξηση 10% στα τιμολόγια του νερού για εξοπλιστικά προγράμματα.
  3) Αύξηση 10% στα τσιγάρα και σε είδη καπνού για εξοπλιστικά προγράμματα.
  Φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες αυξήσεις αλλού για το συγκεκριμένο σκοπό όπου φυσικά θα είχε εξ αρχής ξεκαθαριστεί πως οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν για το συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο χρόνο π.χ για 3 ώς 4 χρόνια ή για όσο χρειαστεί.
  Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν τέσσερα Arleigh Burke καινούργια και όχι να παρακαλάμε πότε και αν τα αποσύρουν οι Αμερικανοί.
  Εκτός από τα τέσσερα Arleigh Burke θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 6 ώς 8 φρεγάτες γενικών καθηκόντων προς αντικαταστάτη τον S ένα αξιοπρεπές εκσυγχρονισμό των Meko και επιπλέον 2 ώς 4 νέα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής και τότε θα είχαμε ένα πραγματικά πανίσχυρο πολεμικό ναυτικό.
  Σαφέστατα και η αεροπορία έχει ανάγκες εξοπλισμού και ο στρατός ξηράς.
  Και επειδή πράγματι χρειάζονται πολλά δις ευρώ και οι ανάγκες πολλές θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο υπέρ της άμυνας.
  Στο ταμείο αυτό θα μπορούσαν να συνεισφέρουν απλοί πολίτες επιχειρηματίες εφοπλιστές ακόμα και Έλληνες της διασποράς αφού προηγουμένως γίνει και η κατάλληλη προεργασία ενημέρωση και προετοιμασία ώστε όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα της στιγμής.
  Με μια μικρή αύξηση από τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες συν όλα τα παραπάνω μέτρα με το ποσό που θα μαζευτεί θα μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπές εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  Πολιτική βούληση χρειάζεται και πατριώτες πολιτικούς που θα εμπνεύσουν και θα δώσουν όραμα στον Ελληνισμό.
  Αντί για αυτά βλέπουμε την μια κυβέρνηση να δίνει επιδόματα στην τεμπελιά και την άλλη κυβέρνηση να αλλάζει το νόμο ώστε να βολευτεί ο ημέτερος σεκιουριτάς ως αρχηγός της ΕΥΠ!
  Ξέρω πως πολλοί θα σκεφτούν πως αυτά δεν γίνονται και πως χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια για Arleigh Burke φρεγάτες γενικών καθηκόντων κτλ.
  Όμως όλα γίνονται πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο.
  Όπως επίσης αρκετοί θα σκεφτούν πως τα Arleigh Burke είναι πανάκριβα και είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητές μας.
  Ότι πληρώνεις παίρνεις!
  Η Ελλάδα έχει και πλούτο έχει και εργατικό δυναμικό αλλά πάντα ο πλούτος αυτός που παράγεται και το εργατικό δυναμικό ξοδεύετε ανούσια και χωρίς λόγο.
  Αυτή τη στιγμή στο δημόσιο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
  Διορίστηκαν με μέσο -τα γνωστά εδώ και 40 χρόνια- και κάθε μέρα εν ώρα εργασίας πίνουν καφεδάκια καλύπτοντας ο ένας των άλλο!
  Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται κανονικά αν τους ακούσεις να μιλάνε έχουν και παράπονα από πάνω!
  Όλοι αυτοί η σάρα και μάρα και οι κουτοπόνηροι ελληναράδες ζούνε εις βάρος της κοινωνίας και στερούν από τη χώρα κρίσιμα χρήματα από το μέλλον της χώρας στερούν την ασφάλεια της χώρας με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων.
  Όσοι απαντήσουν με διάθεση ναι μεν τα Arleigh Burke είναι πανίσχυρα αλλά είναι ακριβά για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας ας απαντήσουν πρώτα πόσα χρήμστα μας κοστίζει κάθε χρόνο η φοροδιαφυγή η εισφοροδιαφυγή η επαγγελματίες μπαταχτζήδες όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με μέσο και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
  Πόσο μας κόστισε το φαγοπότι με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων των ΜΜΕ τα θαλασσοδάνεια από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.
  Πόσα δισεκατομμύρια φαγώθηκαν σε δημόσια έργα σε προμήθειες του δημόσιου στους ολυμπιακούς αγώνες;
  Επειδή έχω κάνει ένα πρόχειρο υπολογισμό τα χρήματα αυτά είναι δεκάδες δισεκατομμύρια αποδεδειγμένα!
  Άρα μια χαρά μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει και 4 Arleigh Burke και φρεγάτες γενικών καθηκόντων προς αντικατάσταση των S και νέα υποβρύχια μπορεί να πάρει και ότι άλλο χρειάζεται.
  Απλά χρειάζεται πολιτική βούληση και πατριώτες πολιτικούς.
  Το παράδειγμα της Τουρκίας και του Ερντογάν είναι δίπλα μας και μπορεί να τον χλευάζουν οι εδώ ξερόλες του τίποτα αλλά δείτε ποια Τουρκία παρέλαβε πριν περίπου δέκα χρόνια και δείτε που είναι η Τουρκία σήμερα.
  Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός βρίσκονται σε κίνδυνο.
  Η Τουρκία αισθάνεται πανίσχυρη και είναι θέμα χρόνου να το φτάσει στα άκρα.
  Φυσικά και δεν θέλει πόλεμο αφού με την πίεση που ασκεί κερδίζει αυτά που έχει σχεδιάσει εξ αρχής.
  Είτε οι κυβερνήσεις οι πολιτικοί και η ελίτ της χώρας θα σοβαρευτούν και θα προχωρήσουν σε σοβαρά βήματα είτε οι μέτριοι θα συνεχίσουν στον ύπνο του δικαίου και θα μας πάρουν όλους στο λαιμό τους και κυρίως την πατρίδα.
  Τα τραγικά λάθη για να μην πω εγκλήματα του παρελθόντος δεν τους έβαλαν μυαλό βλέπε Μικρασιατική καταστροφή εισβολή και κατοχή της Κύπρου κτλ.
  Ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλους ακρωτηριασμούς.
  Άμεσα θα πρέπει η κυβέρνηση και η ελίτ της χώρας να κάνουν τα αναγκαία βήματα και να σοβαρευτούν δεν έχουμε σύνορα με τη Ολλανδία την Ελβετία και το Βέλγιο.
  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και οι κυβερνώντες ασχολούνται με το πως θα βολέψουν ημέτερους αλλάζοντας τους νόμους και πως θα ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ στους γερμανούς σε συνεργασία με ντόπια συμφέροντα!
  Άν νομίζουν πως θα κυβερνούν με επικοινωνιακό σανό βλέπε Εξάρχεια Ρουβίκωνες κτλ το πάνε πολύ λάθος το καράβι.
  Βλέπω τελευταία και κάτι ημίμετρα τις τελευταίας στιγμής για τις εντυπώσεις και ουσία μηδέν.
  Αναφέρομαι στις Belharra.
  Δύο φρεγάτες είναι τίποτα και εξοπλισμό με 16 πυραύλους Aster 30 δηλαδή εξοπλισμός κορβέτας!
  Αφήνουμε το πρόβλημα να φτάσει στο αμήν και μετά τρέχουμε πίσω από τα θέλω των άλλων και χωρίς να σκέφτονται τις πραγματικές ανάγκες του πολεμικού ναυτικού.
  Η λέξη μακροχρόνιος προγραμματισμός δεν υπάρχει στο ανίκανο πολιτικό μας προσωπικό.
  Όλα στο πόδι και τελευταία στιγμή.
  Χρειάζεται προγραμματισμός σοβαρός και οπλικά συστήματα που θα κάνουν τη διαφορά.
  Τα Arleigh Burke μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  Πολλοί θα σκεφτούν πως χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια ναι αλλά με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο.
  Ανέφερα λίγο παραπάνω με μερικά παραδείγματα πως θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει η χώρα σε ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  Άν οι προτάσεις μου δεν είναι καλές ας βρούνε οι αρμόδιοι καλύτερες άλλωστε αυτοί πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους.
  Η ουσία με ενδιαφέρει…..
  Η ουσία είναι πως η χώρα χρειάζεται για την επιβίωση της ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα και όχι ημίμετρα με αυστραλιανές μεταχειρισμένες φρεγάτες και Belharra με προδιαγραφές οπλισμού κορβέτας.
  Εντάξει οι Γάλλοι έχουν την πολυτέλεια να έχουν υποεξοπλισμένα πλοία εμείς όχι.
  Διπλωματία με τους εξοπλισμούς της χώρας δεν μπορεί να γίνει ούτε να ξεχρεώσουμε παλιά γραμμάτια.
  Γιατί στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας και την επιβίωση της.

  1. Μιχάλη συμφωνώ στο σύνολο των όσων λες αλλά δεν χρειάζονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που θα επιβαρύνουν τον ήδη γονατισμένο Ελληνικό λαό.

   Όπως λες (και το φωνάζω κι εγώ εδώ και καιρό) είχαμε και έχουμε πλούτο τεράστιο (χώρια τα φαγοπότια-σκάνδαλα τόσων δεκαετιών όπως έχω πει σε άλλο θέμα πριν λίγο καιρό) που μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να φτιάξουμε όχι μόνο καταπληκτικές Ε.Δ. αλλά και καταπληκτική κοινωνία.

   Πολιτική βούληση θέλει και ηγέτη με όραμα και αρχές και αξίες.

  2. Θα αρκούσε η έκδοση ενός 10ετους ομολόγου (1,75% τρέχων επιτόκιο) ή χρήματα από το περιβόητο μαξιλάρι (37 δις), που προορίζονται μόνο για τις τράπεζες φυσικά.
   Σχετικά με το κόστος λειτουργίας, που αναφέρει το αρθρο και το μεγάλο πλήρωμα, μια χαρά φτάνουν τα πληρώματα των τεσσάρων S.
   Σχετικά με τον οπλισμό του, οι Αμερικάνοι μας έχουν χρόνια τρελάνει στη χυλοπιτα και θα μας το δίνανε γυμνό. Θα έκανε μόνο για να γυρίσεις ταινία, την Αλίκη στο ναυτικό για παράδειγμα.

 6. Δλδ είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα? Από την μία οι Γάλλοι ζητάνε πολλά χρήματα για ένα μέσο πλοίο με ένα κορυφαίο ραντάρ και από την άλλη οι αμερικανοί που ακόμα και αν μας έδιναν ΑΒ (που όπως λέει το άρθρο μάλλον όχι σύντομα) δεν θα είχαμε όπλα να βάλουμε? Τότε ας μείνει το ναυτικό με τις 4 ΜΕΚΟ ας πάρει και 4 κορβέτες , κανα δυο τρία υποβρύχια και 4-5 ΤΠΚ ακόμα, και για να μην ξεχνιώμαστε και τα … 7 MH-60R και ας πάνε τα λεφτά για την ΠΑ. Με 2 δισ που λένε για τις φρεγάτες η ΠΑ θα γινόταν τρομακτικό όπλο και θα μπορούσε να έχει όλα τα f-16 σε Viper όλα τα mirage στον αέρα, όπλα/ατρακτίδια, εκπαιδευτικά και uav MALE και μετά ας βγάλουν στο αιγαίο ότι θέλουν οι Τούρκοι. και να τελειώνει το θέμα.

 7. ΑΛΑΣΤΩΡ
  Η πρόταση μου για αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είναι ενδεικτική θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα από συμμάζεμα του κράτους τη φοροδιαφυγή κτλ.
  Πολιτική βούληση χρειάζεται και πατριώτες πολιτικούς πάνω από όλα.

  Sijo
  Και αυτά που λες θα μπορούσαν να είναι λύση η έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου μιας και το επιτόκιο είναι πλέον πολύ χαμηλό όπως και να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ.
  Αλλά ξέχασα αυτά θα τα δώσουν στις τράπεζες!
  Άρα όπως βλέπεις όλα είναι πολιτική βούληση.
  Και η πολιτική βούληση που έχουν είναι να ταΐζουν τις τράπεζες τους ημέτερους και να τρώνε και οι ίδιοι.
  Χρεοκόπησαν την Ελλάδα φτωχοποίησαν τους Έλληνες και συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα!
  Οι Αμερικανοί έχουν εδώ και χρόνια αποδεσμεύσει τους SM2 για την Ελλάδα.
  Ακόμα και αν δημιουργούσαν πρόβλημα τους λες ή τα βρίσκουμε και παίρνεις το συμβόλαιο ή πάω σε ανοιχτό διαγωνισμό με υποψήφιους Horizon F 100 και άλλες υποψηφιότητες και χάνεις το συμβόλαιο.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι Αμερικανοί αλλά τα φερέφωνα εδώ που διαρρέουν διαρκώς ψέματα για να καλύψουν την ανικανότητα αυτών που τους ταΐζουν…..
  Το πρόβλημα λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν είναι οι Αμερικανοί αλλά το πολιτικό προσωπικό που είναι εντελώς ανίκανο.
  Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουν τα διάφορα φερέφωνα δημοσιογράφος να γράφουν και να διαρρέουν πως να οι Αμερικανοί δεν μας τα δίνουν και έτσι καλύπτουν την ανικανότητα τους.
  Άσε έχουμε φάει πολύ δούλεμα σε αυτή τη χώρα τόσο δούλεμα που δεν φαντάζεσαι.

  ΓΙΑΝΝΗΣ 1
  Συμφωνούμε πως υπάρχουν δεκάδες τρόποι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να ξεκινήσει ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  Έγραψα για αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ στα τσιγάρα κτλ θα μπορούσε να βρεθεί και άλλος τρόπος όπως από το συμμάζεμα του κράτους τη φοροδιαφυγή κτλ συμφωνώ!
  Διαφωνώ ως προς το οι Αμερικανοί δεν θα μας πουλούσαν καινούργια Arleigh Burke.
  Φυσικά και θα τα πουλούσαν τα Arleigh Burke όπως θα μας πουλούσαν και τα F 15 τότε στο διαγωνισμό….
  Το πολιτικό μας σύστημα κάνει πάντα πίσω και μετά για να καλύψουν την ανικανότητα τους βάζουν τα φερέφωνα δημοσιογράφους να γράφουν και να λένε πως τάχα δεν μας τα δίνουν ή ότι είναι ακριβά ώστε με αυτό τον τρόπο καλύπτουν την ανικανότητα των πολιτικών μιας και οι πολιτικοί τους ταΐζουν.
  Πάμε τώρα στα Arleigh Burke
  Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα μας δοθούν SM3 Tomahawk κτλ.
  Θα ήταν ελαφρώς υποβαθμισμένη έκδοση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μας τις πουλούσαν καθόλου όπως λες.
  Με τους SM2 που έχουν εδώ και χρόνια αποδεσμευτεί για την Ελλάδα και τους ESSM που χρησιμοποιούμε ήδη μια χαρά καλύπτουν τις ανάγκες μας.
  Τώρα για το κόστος συντήρησης δεν θα είναι τόσο υψηλό όπως των αμερικανών μιας και αυτοί χρησιμοποιούν τα πλοία εντατικά και χιλιάδες μίλια μακριά από τις βάσεις τους.
  Αν προσθέσεις και το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα τότε μιλάμε για ακόμα μικρότερο κόστος.
  Εξάλλου στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φοροδιαφυγή και τέτοια σπατάλη πόρων που είναι αστείο να λέμε πως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρεί 3 εώς 4 Arleigh Burke!
  Ενώ ας πούμε έχει τη δυνατότητα να συντηρεί 300 βουλευτές με τα προνόμια τους εργαζόμενους ημέτερους στην Βουλή με τεράστιο κόστος κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες μετακλητούς υπαλλήλους κομματόσκυλα κτλ κτλ.
  Φυσικά και δεν μπορεί να συντηρεί 3 ώς 4 Arleigh Burke η Ελλάδα αλλά μπορεί να συντηρεί αργόμισθους κομματόσκυλα όλων των χρωμάτων μπορεί να σβήνει πρόστιμα ημετέρων να κάνει τροπολογίες ώστε να σβήνονται πρόστιμα και χρέη ημέτερων κομματανθρώπων φυσικά και μπορεί να συντηρεί στρατούς κομματικούς διορισμούς αχρείαστους μόνο και μόνο για να βολεύονται τα δικά μας παιδιά αλλά η Ελλάδα με αυτό το πλούτο με αυτό το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να συντηρεί 3 ως 4 Arleigh Burke;
  Να μην ζούσαμε στην Ελλάδα να μην γνωρίζαμε να μην βλέπαμε καθημερινά τι γίνεται και να τα λέγαμε αυτά πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει καινούργια 3 ως 4 Arleigh Burke και να τα συντηρεί τότε να το καταλάβω αλλά το να ζούμε εδώ μια ζωή και να βλέπουμε καθημερινά όλο αυτό το αλαλούμ την κατασπατάληση πόρων μόνο και μόνο για να βολεύονται οι επιτήδειοι και οι ημέτεροι και την ίδια στιγμή να λέμε πως η Ελλάδα με αυτόν τον πλούτο (το τονίζω ξανά) και με αυτό το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να αγοράσει 3 ως 4 καινούργια Arleigh Burke και να τα συντηρεί είναι τόσο αστείο όλο αυτό να το λέμε και κυρίως να το πιστεύουμε.
  Ζω σε αυτή τη χώρα όλη μου τη ζωή λόγω δουλειάς έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και το συμπέρασμα μου είναι πως η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες!
  Τεράστιες κυριολεκτικά!
  Και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό με μεγάλες δυνατότητες.
  Σαφέστατα και Arleigh Burke καινούργια μπορούμε να αγοράσουμε και να τα συντηρούμε φυσικά.
  Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και πολλές δεκαετίες πως οι Έλληνες δεν κατασκευάζουν τίποτα πως είμαστε ένας μέτριος λαός πως η χώρα είναι μικρή και φτωχή.
  Δεν κατασκευάζουμε τίποτα γιατί δεν μας αφήνουν να κατασκευάσουμε γιατί οι πολιτικοί εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.
  Ούτε μέτριος λαός είμαστε ούτε η Ελλάδα είναι μικρή και φτωχή.
  Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα με πανίσχυρη διασπορά και ανθρώπινο δυναμικό.
  Έχει εντέχνως καλλιεργηθεί όλη αυτή η ηττοπάθεια η απαξίωση και η ψωροκώσταινα για να κρύψουν την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.
  Φίλοι μου πιστεύω πολύ και στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
  Πολιτική βούληση χρειάζεται έντιμους πολιτικούς με αξιές και πατριωτισμό.
  Μην πέφτετε στην παγίδα που καλλιεργούν εδώ και χρόνια ώστε να απαξιώσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Ο μόνος λόγος που γίνεται συστηματικά όλο αυτό είναι για να κρύψει το τραγικό πολιτικό προσωπικό την ανικανότητα του.
  Η χώρα χρειάζεται έναν ηγέτη με όραμα που θα πάει μπροστά τον Ελληνισμό.
  Δυστυχώς ούτε ο προηγούμενος αλλά ούτε και Κούλης έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
  Τροχονόμοι της διαπλοκής της διαφθοράς των ντόπιων και των ξένων συμφερόντων.
  Η Ελλάδα είναι η προέκταση της οικογενειακής τους περιουσίας.
  Έτσι την αντιλαμβάνονται.
  Ο χρόνος περνάει ανεκμετάλλευτος προετοιμασία μηδέν ώς συνήθως και όταν θα κάτσει η στραβή μετά θα λένε πως να είμαστε μικρή χώρα δεν είχαμε όπλα είχαμε παλιές φρεγάτες και αεροπλάνα δεν είμασταν έτοιμοι για πόλεμο έφταιγαν οι προηγούμενοι και οι προ προ προηγούμενες κυβερνήσεις εμείς δεν φταίμε.
  Το βλέπουμε σε όλους τους τομείς παντού.
  Έρχεται η μια κυβέρνηση για ρουσφετολογικούςλόγους επιτρέπει την άναρχη δόμηση τους οικισμούς μέσα στα δάση παράνομα χωρίς καμία πρόβλεψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όταν κάτσει η στραβή σε μια άλλη κυβέρνηση βλέπε τραγωδία στο Μάτι μετά οι κυρίως υπεύθυνη παριστάνουν και τους τιμητές και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αντί να το βουλώσουν.
  Τα ίδια και σε άλλες περιοχές βλέπε Χαλκιδική.
  Και όλο το κράτος ετοιμάζεται και όλος ο μηχανισμός τάχα μου είναι έτοιμος και κάθε τρεις και λίγο άλλη μια τραγωδία.
  Έτσι φίλοι μου δεν πάμε πουθενά.
  Τα επόμενα λίγα χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα.
  Είτε η χώρα θα σοβαρευτεί και θα εξοπλιστεί είτε πάμε για νέες εθνικές τραγωδίες.
  Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι νάνος και εθνικά επικίνδυνο.
  Το μόνο τους μέλημα είναι πως θα αρπάξουν τα ασημικά της χώρας και θα τα δώσουν σε ντόπια και ξένα συμφέροντα πως θα κάνουν πλιάτσικο στο κράτος και πως θα γλιτώσουν τα κλεμμένα.
  Κανένας μακροχρόνιος σχεδιασμός ούτε στα εξοπλιστικά προγράμματα ούτε στο μέλλον αυτού του τόπου.
  Άμεσα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης ενός δεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος 3 ως 4 Arleigh Burke καινούργια ( τον ακριβή αριθμό θα τον καθορίσει το πολεμικό ναυτικό με βάση τις ανάγκες του) 6 ως 8 φρεγάτες γενικών καθηκόντων προς αντικαταστάτη τον S εκσυγχρονισμό των Meko και επιπλέον 2 ως 4 υποβρύχια κλάσης Παπανικολής.
  Και ότι άλλο χρειάζεται για την πολεμική αεροπορία και το στρατό ξηράς.
  Παίζεται μεγάλο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο ή θα σοβαρευτεί το πολιτικό προσωπικό ή θα πάμε σε νέες εθνικές τραγωδίες.
  Το που θα βρεθούντα χρήματα για να υποστηρίξουν ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά όλους αυτούς που παριστάνουν τους υπουργούς πρωθυπουργούς τον πρόεδρο δημοκρατίας και όλους αυτούς τους κρατικοδίαιτους τιποτάδες.
  Αυτοί ανέλαβαν το κράτος αυτοί έλεγαν πως είχαν και έχουν σχέδιο και λύσεις για όλα.
  Ωραία βρείτε τον τρόπο είναι η δουλειά σας να βρείτε λύσεις.
  Για αυτό ζείτε δημόσια δαπάνη από το υστέρημα του λαού για αυτό έχετε τόσα προνόμια.
  Κόψτε από τα προνόμια σας τους κομματικούς σας στρατούς κόψτε από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που υπηρετείτε για να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης.
  Προτείναμε όλοι μας πολλούς τρόπους είτε με μικρή αύξηση στα τιμολόγηση των ΔΕΚΟ ή αύξηση στα τσιγάρα είτε με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής διαπλοκής διαφθοράς με το νοικοκύρεμα στο κρατικό χρήμα με περιορισμό της σπατάλης με δεκαετές ομόλογο με χρησιμοποίηση μέρους του μαξιλάρι 37 δις ευρώ ή όποιο άλλο τρόπο που να μπορεί χρηματοδοτήσει ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα με πανίσχυρη διασπορά και ανθρώπινο δυναμικό πολύ υψηλό μια χαρά μπορεί να αγοράσει καινούργια 3 ως 4 Arleigh Burke και να τα συντηρεί επίσης.
  Και όχι μόνο Arleigh Burke αλλά και 6 ως 8 φρεγάτες γενικών καθηκόντων προς αντικαταστάτη τον S και νέα υποβρύχια μπορεί να πάρει και ότι άλλο χρειάζεται.
  Μην πέφτετε στην παγίδα που καλλιεργούν εδώ και χρόνια τα διάφορα καλοταισμένα φερέφωνα ώστε να καλύψουν την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.
  Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες πιστέψτε το και μην πέφτετε στην παγίδα της απαξίωσης τόσο της χώρας ως ψωροκώσταινας όπως και της συστηματικής απαξίωσης του Ελληνισμού.
  Ψωροκώσταινα και ανίκανοι είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
  Αυτοί και μόνο αυτοί.
  Λύσεις υπάρχουν και χρήματα υπάρχουν.
  Πολιτική βούληση δεν υπάρχει και ηγέτης.

  1. ‘Η πρόταση μου για αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είναι ενδεικτική θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα από συμμάζεμα του κράτους τη φοροδιαφυγή κτλ.
   Πολιτική βούληση χρειάζεται και πατριώτες πολιτικούς πάνω από όλα.’

   Δεν διαφωνώ.Στο είπα και στο πρώτο μου μήνυμα προς εσένα πως συμφωνώ στο σύνολο των απόψεών σου και πως τα έχω πει ξανά και ξανά κι εγώ εδώ σε διάφορα θέματα επί μήνες.

   Απλά έκανα μια διευκρίνηση ως προς παραπάνω αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ. Καλά κάνεις και διευκρινίζεις λοιπόν την θέση σου επ’αυτού του σημείου.

  2. Οταν σε κυβερνουν διαχρονικα φερεφωνα τραπεζιτων τι περιμενεις ?
   Τα ιδια δεν ελεγαν και για τα ABRAMS παλαιοτερα τα παπαγαλακια που τα εβγαλαν αχρηστα η ακριβα η οτι καινε πολυ καυσιμο ?..
   Θα ειχαμε τωρα 400 νεα αρματα μαχης συν τα τα LEO-2 ενω μειναμε με τα σαραβαλα τα Μ-48 και τα LEO-1..
   Kαψαμε και την εργασια του τοτε Α/ΓΕΣ που ειχε πασχισει να κανει πραξη μια τοσο σπουδαια συμφωνια και παμε παρακατω ..
   Ποιος ξερει και ποιος απο αυτους που πολεμησαν την συμφωνια τοτε εκτελουσε και χρεη πρακτορα ξενης χωρας η συμφεροντων ?
   Κατι αναλογο προβλεπω να γινεται και στο ΠΝ σημερα ..
   Εδω διαπραγματευονται την παραχωρηση της Σουδας ανα χρονο αντι να κανουν μια δεκαετη συμφωνια ,οπως εγραψε φιλος ,να εχουμε και αναλογα ανταλλαγματα σε υλικο ..
   Για να μην βγει το ποπολο και τα αριστεροπληκτα παπαγαλακια και τους πουν οτι ξεπουλιουνται στους Αμερικανους .
   Γνωστα απο χρονια συμπλεγματα .
   Φυσικα και χρηματα υπαρχουν ειδικα οταν φορολογεις τα παντα για το οτιδηποτε και λες οτι δεν εχεις για την αμυνα τοτε εισαι οχι απλα ανικανος αλλα συνειδητα μειοδοτης .
   Ποσο θα στοιχισει η ενδεχομενη απωλεια μια νησου και του πληθυσμου της συγκριτικα ?
   Ποση απωλεια εσοδων θα επιφερει η μη ικανοτητα αξιοποιησης των κοιτασματων μας στο Αιγαιο με την διαρκη και αναπαντητη απειλη πολεμου απο την Αγκυρα ?
   Απλα δεν θελουν να δωσουν χρηματα ενω αχρηστα υπουργεια παιρνουν αυξησεις στους προυπολογισμους τους ενω δεν προσφερουν απολυτως τιποτα στην χωρα .
   Αλλοιμονο εαν η χωρα δεν εχει μερικα δις για αγορες οπλων ..
   Να το κλεισουμε το μαγαζι τοτε ..
   Για κομματοσκυλα φυσικα ομως και διορισμους ακομη και τωρα εχει αφθονα.

 8. Πολιτική βούληση χρειάζεται και πατριώτες πολιτικούς τίποτα άλλο.
  Τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα υπάρχουν λύσεις υπάρχουν.
  Ιδέες για το πως μπορεί χρηματοδοτηθεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στην παρούσα φάση έχουν παρουσιαστεί τόσο από εμένα όσο και από τους παραπάνω φίλους.
  Θα το λέω συνέχεια
  Πολιτική βούληση χρειάζεται πατριώτες πολιτικούς και μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  Αφού βρεις τον τρόπο να χρηματοδοτηθεί ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα είτε με τους τρόπους που παρουσιάσαμε όλοι μας λίγο παραπάνω είτε με άλλους τρόπους τότε κάνεις έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις ανάγκες σου.
  Πας π.χ στους Αμερικανούς και τους λες θέλω να πάρετε ένα ναυπηγείο μου και θα πάρετε προίκα 3 ώς 4 Arleigh Burke και 6 ώς 8 φρεγάτες γενικών καθηκόντων προς αντικαταστάτη τον S θα πάρετε και τον εκσυγχρονισμό των Meko.
  Μέχρι το ναυπηγείο να μπει στην παραγωγή και να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι τα πρώτα πλοία της σειράς Arleigh Burke και φρεγάτες γενικών καθηκόντων ( FFGx) θα κατασκευαστούν σε αμερικανικό ναυπηγείο.
  Ζητάς ανταλλάγματα ζητάς χρηματοδότηση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για δεκαετή μίσθωση της Σούδας και άλλων βάσεων και ζητάς οικονομικά ανταλλάγματα είτε οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα είτε συνδυασμούς και των δύο.
  Πάνω από όλα χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  Είναι άλλο πράγμα να πας και να λες θέλω δύο φρεγάτες αλλά δεν έχω χρήματα γιατί δεν έχω πολιτική βούληση να ξεβολέψω τους ημέτερους και τα συμφέροντα ντόπια και ξένα που υπηρετώ και να κάνεις επαιτεία και είναι άλλο πράγμα να έχεις πολιτική βούληση να συγκρουστείς με συμφέροντα και πελατειακές πρακτικές με τη φοροδιαφυγή κτλ να βρεις τον τρόπο να χρηματοδοτήσεις ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα και να πας και να πεις κύριοι π.χ αμερικανοί οι ανάγκες μου είναι 3 ώς 4 Arleigh Burke και 6 ώς 8 φρεγάτες γενικών καθηκόντων (FFGx) και να ζητήσεις και τα ανάλογα ανταλλάγματα οικονομικά υλικά και διπλωματικά.
  Στην πρώτη περίπτωση είσαι ένας μπατίρης που κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά στη δεύτερη περίπτωση ένα σοβαρό πρόγραμμα που όλοι θα δώσουν γη και ύδωρ για να το κερδίσουν.
  Πολιτική βούληση υπάρχει και μακροχρόνιος σχεδιασμός για την ασφάλεια και την επιβίωση της χώρας;
  Αυτή είναι η ουσία!
  Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

 9. Τροφή για σκέψη:
  https://www.militaire.gr/forologisi-trapezon-gia-na-enischythoyn-oi-amyntikes-dapanes-ayta-ginontai-sti-soyidia/
  Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες σκέφτονται να δώσουν στις τράπεζες μέρος από το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ!!

  Τροφή για σκέψη:
  «Η ισπανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την αποδέσμευση €110 εκατ. για τη συμμετοχή της Ισπανίας στο πρόγραμμα FCAS.

  Σύμφωνα με το «ABC», η διάθεση των χρημάτων θα γίνει τμηματικά. Τα πρώτα €10 εκατ. αφορούν το 2019, €60 εκατ. θα επενδυθούν το 2020, €20 εκατ. θα δοθούν το 2021 και τα τελευταία €20 εκατ. θα χορηγηθούν το 2022.

  Το συγκεκριμένο κονδύλι έχει σκοπό να διασφαλίσει πως οι ισπανικές επιχειρησιακές απαιτήσεις θα ληφθούν υπόψη στη σχεδίαση και ανάπτυξη του μελλοντικού «Ευρωμαχητικού» και θα επιτραπεί μεγαλύτερη ισπανική βιομηχανική συμμετοχή. Με τα €110 εκατ., η Ισπανία θα απαιτήσει μερίδιο εργασίας 33% στο FCAS.

  Το μαχητικό που θα προκύψει από το πρόγραμμα FCAS, αναμένεται να εισέλθει σε παραγωγή το χρονικό διάστημα 2035-2040 και θα αντικαταστήσει τα γερμανικά / ισπανικά Eurofighter Typhoon και τα γαλλικά Rafale. Η Ισπανία εντάχθηκε επίσημα στο FCAS στις 17 Ιουνίου 2019″

  Το ποσό συμμετοχής δεν είναι τεράστιο και σε πρώτη φάση άνετα θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Ελλάδα.
  Η Ελλάδα πάντα θα έχει αυξημένες ανάγκες εξοπλισμού δεν θα ήταν αντικειμενικά λοιπόν σοφό να κάνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις ανάγκες μας να καλύψει μελλοντικές ανάγκες και να απογειωθεί και η αμυντική βιομηχανία μας θέσεις εργασίας κτλ;
  Ξέρω ξέρω στη χώρα του ρουσφετιού του ημέτερου του κομματικού στρατού και αυτών που το μόνο που ξέρουν είναι να υπηρετούν σαν σκυλάκια τα ντόπια και ξένα συμφέροντα για όλους αυτούς λοιπόν αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.
  Ορίστε λοιπόν ευκαιρία κάνοντας μακροχρόνιο σχεδιασμό και καλύπτοντας τις ανάγκες σου να κρατήσεις και τη νέα γενιά στην Ελλάδα που σε διαφορετική περίπτωση θα φύγει στο εξωτερικό.
  Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν
  Με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις ανάγκες τις αεροπορίας και τις ανάγκες σου καλύπτεις και δημιουργείς ισχυρή πολεμική βιομηχανία και θέσεις εργασίας και Ελληνική προστιθέμενη αξία.
  Πολιτική βούληση υπάρχει;

 10. Με τις φτωχές μου γνώσεις θα θυμίσω αν δεν κάνω λάθος οι Γερμανοί όσων αφορά τις φρεγάτες μας προσέφεραν γη κ ύδωρ αφού , πρώτον θα κατασκευάζονταν η πρώτη εκεί κνοι υπόλοιπες σε μας συν ότι επειδή θα είμασταν οι πρώτοι τους πελάτες θα μας έδιναν κ ποσοστό πώλησης σε κάθε άλλη μονάδα που θα τους παραγγελναν κ θα κάναμε συμπαραγωγή με τα δικά τους ναυπηγεία ,συγχωρέστε με δεν θυμάμαι τύπο φρεγάτας ή εξοπλισμό της ή ότι άλλο ,αυτό που θυμάμαι είναι ότι πρόκειται για μια σύγχρονου σχεδιασμού σκάφος κ πλήρη τις προϋποθέσεις του ΠΝ ,προσωπικά έδωσα βάση στο οικονομικό Ντιλ που λένε κ είναι απίστευτα συμφέρον απ’ όλες τις απόψεις ,το τεχνικό κομμάτι κ πάλι συγχωρέστε με δεν το γνωρίζω καλά !!!
  Δεύτερον οι σχέσεις της Τουρκίας με τη δύση αποσχιζονται όσο παει τώρα είναι η ευκαιρία να ζητήσουμε τα πάντα ,είμαστε τα «καλά παιδιά» της περιοχής κ μπορούμε να πάρουμε ότι θέλουμε με τρόπο ,θέλετε κι άλλα λιμανια ? Περάστε αλλά αφήστε κ 4 ΑΒ στο ναύσταθμο δική μας χρήση κ για πάρτη σας τα επόμενα 10 χρόνια …μην τα τραβολογατε πάνω κάτω …τόσα ν.μ.
  Θέλετε κι άλλες βάσεις ? Πάρτε αλλά αφήστε 20+20 F-15X ή F-18V κ μένουν μόνιμα εδώ για δική μας χρήση κ φερτε κ δικά σας …ή στην καλύτερη ? 20 F-35 κ άντε γεια …στις βάσεις που θα σας δώσουμε όμως θέλουμε να βάλετε κ τα δικά σας UAV με πληροφορίες να παίρνουμε κ μεις όσων αφορά μόνο την Τουρκία ότι άλλο κάνετε χεστηκαμε ,κάτω απ’ το τραπέζι αυτό κ κανείς δεν ξέρει τίποτα .
  Δεν θέλω να ξεχάσω επίσης ότι η Τουρκία πετάχτηκε έξω απ’ το πρόγραμμα των F-35 …Νααααααα η ευκαιρία …ας μπούμε εμείς τεχνογνωσία απίστευτη κ φυσικά θα πάρουμε κ μεις το ποσοστό μας αλλά θα είμαστε συνέταιροι σε τρελό πρόγραμμα κ τσάμπα μιας κ είμαστε πλεονέκτες όμως ας τα σκάσουμε κ μεις σε δόσεις ο Θεοδόσης κ ας μπούμε κ στο ευρωπαϊκό νέας γενιάς αεροσκάφος να πάρουμε από δύο πλευρές …
  Τον στρατό ξηράς δεν τον ξέχασα … Abraham’s A1 …από εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να αποδεσμευτούν 400+ άρματα λ είχαμε το οκ από τους Αμερικανούς να τα πάρουμε as it is / where it is κ να τα κάνουμε ότι θέλουμε ,η Ελληνική βιομηχανία όπλων δεν θα μπορούσε να το αναλάβει αυτό ? Να κάνει μάχιμα τα μισά κ τα άλλα ανταλλακτικά λέω τώρα …
  Η Ταϊβάν πουλάει τα δικά της Mirage 2000-5 40 νομίζω δεν θυμάμαι …μαζέψτε τα εν ριπή οφθαλμού …είναι οι Δελταδες μας που κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο …δεν υποβαθμιζω σε κανενα βαθμό τους πιλότους μας στα F-16 μας απλά είναι σε άλλες αποστολές , αναχαίτιση έχουν τα Δέλτα μας …θα τα φτιάξουμε εμείς ,αν θυμάμαι θα αναλάμβανε να αναβαθμίσουμε τα Mirage 2000-5 των αραβικών εμιράτων εμείς τώρα για τα δικά μας δεν έχουμε γνώσεις ?αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη κ με τις λίγες μου γνώσεις περί εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά στα οικονομικά Ντιλ …έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν ανοίξουμε το ρημαδι κ ζητήσουμε αυτά που μας αναλογούν …
  Ένα τελευταίο επίσης απ’ τους Γερμανούς ας μην πάρουμε αυτά που μας χρωστάνε απ’ την κατοχή κ ας τους τα χάρισε ο …σωτήρας μας …ας μας δώσουν όπλα εδώ κ τώρα … άρματα ,πυροβόλα ,τουφέκια ,βλήματα , εκσυγχρονισμό στα υπάρχοντα ,φρεγάτες , υποβρύχια κλπ κλπ ότι έχει ο μπαξες …
  Αυτά τα ολίγα σας ευχαριστώ που μου επιστρέψατε να σας ζαλίσω …

 11. Σωστά σε γενικές γραμμές τα περισσότερα απ’αυτά που γράφτηκαν. Θα μπορούσε να προστεθεί και άγρια φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια και στις ομάδες (πληροφοριακά :
  μόλις πρόσφατα μειώθηκε η φορολογία στα συμβόλαια κ στα έσοδά τους) . Θα μπορούσαν και οι Γερμανοί να μας έδιναν αποζημιώσεις, οι Αμερικανοί ανταλλάγματα για τις 5 βάσεις που έφτιαξαν ή αναβάθμισαν ριζικά (και μόνο γι’αυτές δεν έφταναν 6 Αrleigh B.) κλπ κλπ.
  Όλα αυτά θα έφτιαχναν ένα ωραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε διαγωνισμό δημοτικού σχολείου, αντε και γυμνασίου. Προτάσεις εξυγίανσης-σωτηρίας από αγαθούς έχουμε άπειρες. Όλες όμως πάσχουν στο εξής: Θεωρούμε τους πολιτικούς απλά διεφθαρμένους ή ανίκανους. Πρόκειται όμως για μασώνους δηλωμένους, εβραιόδουλους ή κολλημένους ιδεοληπτικούς στην καλύτερη περίπτωση… Γιουσουφάκια-Υπαλλήλους ξένων συμφερόντων σε κάθε περίπτωση. Περιμένουμε σαν καμιά γεροντοκόρη τον πρίγκηπα που θα μας σώσει (λες και το αξίζουμε).
  Τον μεγάλο αδιάφθορο(-εδώ γελάμε) ηγέτη.
  Ξεχνάμε τα ιστορικά αξιώματα που στέκουν σταθερά:
  Ο λαός έχει τους ηγέτες που του ΑΞΙΖΟΥΝ.
  Οι ηγέτες που άξιζαν πέθαναν-δολοφονήθηκαν πρόωρα και άδοξα και έμειναν στη λήθη αν δεν λοιδορήθηκαν και μισήθηκαν κιόλας.
  Ο Σωκράτης έλεγε ότι ο άξιος και ηθικός ηγέτης ΔΕΝ θέλει να κυβερνήσει και πρέπει να τον υποχρεώσει ο λαός εν είδει τιμωρίας (για τον ίδιο). Τα υπόλοιπα περιττά… Συνεχίστε να ελπίζετε σε όνειρα. Τσάμπα είναι

  1. Μεγάλες αλήθειες.
   Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
   Αρκεί να σκεφτείς
   Καποδίστριας και Ελευθέριος Βενιζέλος.
   Ο πρώτος προσπάθησε να φτιάξει την Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος και οι κατσαπλιάδες της εποχής τον δολοφόνησαν.
   Ο δεύτερος τριπλασίασε την Ελλάδα και έκανε πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο του Ελληνισμού με την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και στο τέλος έχασε και τις εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα.
   Τελικά ναι
   Ο λαός έχεις τους ηγέτες που του αξίζουν…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *