Η αξιοποίηση νέων σύγχρονων προτάσεων για την άμυνα του αρχιπελάγους αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη κατεύθυνση αυτή λύσεις όπως η παρακάτω μπορούν να προσδώσουν μεγάλη αύξηση ισχύος και ταυτόχρονα να αναζωογονήσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πρώτο το DefenceReview.gr είχε παρουσιάσει το μη επανδρωμένο σκάφος προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Barracuda και της INTRACOM Defense.

Στη παρούσα σύντομη ανάλυση δίνεται έμφαση στην υιοθέτηση μιας πλατφόρμας ικανή να αποτελέσει λύση για σωρεία επιχειρησιακών αναγκών τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Ελληνικού Στρατού στην άμυνα του Αιγαίου. Στην ουσία πρόκειται για λύσεις τόσο συμβατικές όσο και ναυτικού ανορθόδοξου πολέμου που εκμεταλλεύονται στο ανάγλυφο και τη θαλάσσια κατάτμηση του Αιγαίου.

To παρακάτω είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα της εγχώριας αμυντικής ιδιωτικής βιομηχανίας απόδειξη πως υπάρχουν αξιόλογες δυνατότητες. Εκτίμηση μας είναι πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ναυπήγησης μιας οικογένειας σκαφών με τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών ηλεκτροπτικών και επικοινωνιών.

 Το σκάφος με την ονομασία «747 MultiMission Series USV» είναι σχεδίασης της ελληνικής κατασκευάστριας εταιρείας Barracuda που δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυπήγησης ταχυπλόων σκαφών.  Το σκάφος είναι μήκους 7,47 μέτρων, μέγιστου πλάτους 2,9 μέτρων, ζυγίζει άδειο 1150 κιλά, φέρει συνδιασμό εξωλέμβιων κινητήρων όπως μια μηχανή ισχύος 250 ίππων ή δύο μηχανές των 250 ίππων έκαστη.

Το σκάφος «747 MultiMission Series USV» μπορεί να δεχθεί επένδυση θωράκισης αποτελούμενη από κεραμικές πλάκες Dyneema ώστε να του παρέχεται ελαφριά προστασία. Είναι μεταφερόμενο από αεροσκάφη C130 ή Chinook. Η σχεδίαση του είναι τέτοια ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή ηλεκτρομαγνητική υπογραφή. Δύναται να επιχειρεί έως 7 μποφόρ.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα θετική εντύπωση είναι ο οπλισμός του σκάφους. Μπορεί να φέρει βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών όπως το GMG ή βλήματα Helfire ικανά να εμπλέκουν μικρούς ναυτικούς στόχους. Κάλλιστα μπορεί να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενος πύργος με πυροβόλο. Η διαμόρφωση του οπλισμού του είναι συνάρτηση της αποστολής του.

Με άλλα λόγια το  «747 MultiMission Series USV» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευρεία γκάμα αποστολών. Σε τυπική ναυτική διαμόρφωση το σκάφος μπορεί να φέρει τακτικό σύστημα αποστολής πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα συστήματα του ΠΝ, σουίτα ηλεκτροπτικών αισθητήρων για αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών ικανοποιώντας την αποστολή για σύνθεση εικόνας επιφανείας καθώς και μικρό σόναρ για τον εντοπισμό υποβρυχίων συμβάλλοντας στην ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Συνεπώς, η ελληνική πλατφόρμα θα μπορούσε να αποτελεί τα «μάτια» των φρεγατών συνθέτοντας εικόνα στόχων επιφανείας και στοχοποιώντας εχθρικούς στόχους καθώς και λύση ενίσχυσης των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων του ΠΝ. Επίσης, κάλλιστα εν καιρώ ειρήνης θα μπορούσε να εκτελεί καθήκοντα επιτήρησης και παρακολούθησης των τουρκικών κινήσεων.

Για τον Στρατό Ξηράς το «747 MultiMission Series USV» θα μπορούσε να αποτελεί σκάφος συλλογής πληροφοριών για πυρά πυβολικού, παροχής πυρών υποστήριξης και προσβολής εχθρικών ναυτικών μονάδων σε αποστολές παράκτιας και επάκτιας άμυνας.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί να εξελιχθεί με τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών και να καλύψει σωρεία απαιτήσεων όχι μόνον των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Λιμενικού Σώματος. Απαιτείται πολιτική βούληση για την υλοποίηση προγραμμάτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που θα αποδώσουν προϊόντα χρήσιμα και αναγκαία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παράλληλα θα δώσουν έργο σε ελληνικές εταιρείες μεγιστοποιώντας το εθνικό οικονομικό όφελος καθώς και εγχώρια τεχνογνωσία.

Comments

 1. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές. Για Ε.Δ. που δεν είναι πολυάριθμες, τα πάσης φύσεως μη επανδρωμένα είναι σωτήρια. Και πιο ασφαλή και πιο οικονομικά σε πολλές αποστολές. Αλλά η χώρα αρνείται μέχρι και σήμερα να τα υιοθετήσει ευρέως, ενώ όσα έχει (βλ. ΠΗΓΑΣΟΣ) δεν τα έχει εξελίξει καθόλου.
  Πριν κάτι μήνες, είχαν γίνει και κάτι δοκιμές με μη επανδρωμένο και μια φρεγάτα, αλλά από τότε σιγή ιχθύος.
  Μακάρι.

 2. Ότι τα χρειάζονται πολύ και γρήγορα δεν νομίζω κάνεις να διαφωνεί. Το συνεχές πρόβλημα είναι αν θα δώσουν λεφτά για να γίνουν όλα αυτά. Μην ξεχνάτε τις προτάσεις από Soukos Robots, bsk defence, Greek HEMPAS, που φυσικά τις χρειαζοντουσαν αλλά όπως όλοι γνωρίζετε δεν έγινε απολύτως τίποτα.

 3. Με την ανάλογη θωράκιση και τον ανάλογο εξοπλισμό, κουμπωνοντας και ένα σόναρ μετατρέπεται σε πολύ εργαλείο
  Με πολύ χαμηλό κόστος, αξιοποιώντας την εγχώρια βιομηχανία /τεχνογνωσία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φοβερό όπλο με διόλου κακές πιθανότητες για εξαγωγή στο εξωτερικό καθώς θα αποτελεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικο, σύγχρονο και πάνω από όλα ΦΘΗΝΌ αποκτημα για τον καθένα. Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιησει τα μυαλά της χώρας και να σταματήσει να περιμένει αποτελέσματα από τις κρατικές εταιρείες εφόσον δεν είναι σε θέση να επενδύσει σε αυτές

 4. Εγώ πάλι δεν ξετρελάθηκα και δεν βρίσκω καμία χρησιμότητα σε αυτό. Τι να το κάνει το πυροβόλο, βομβιδοβόλο και Hellfire (εδώ δεν έχουμε για τα ελικόπτερα).

  Επίσης καθώς είναι κοντό, τι να δουν και να μεταδώσουν οι αισθητήρες του που δεν θα μπορεί να βλέπει από 50-100πλάσια απόσταση είτε από ναυτικό μέσο (με τα νέα ραντάρ) ή αεροπορικό μέσο (Erieye, P3 κτλ).

  Μοιάζει με τα μπιχλιμπίδια που βλέπουμε πριν το ταμείο είτε σε κατάστημα ηλεκτρονικών είτε οτιδήποτε (σουπερ μαρκετ, μαγαζιά παιχνιδιών κτλ) που όταν το βλέπεις είναι cool και πολύ φτηνό, λες τι φανταστική ιδέα, αλλά όταν το παίρνεις, δεν ξέρεις που να το χρησιμοποιήσεις και μπαίνει στην άκρη.

  1. Αυτο με το οτι δεν εχουμε Χελφαιρ για τα ε/π να το ξαναδούμε…1500 τεμ. εχουν συνολικα αποκτηθει συμφωνα με ανοικτές πηγες.

   1. Έχεις δίκιο, ;όντως έχουμε πολλά. Παρασύρθηκα από παλιό σχόλιο άλλου όταν έλεγα γιατί δεν κανονίζουν τους Hellfire να τους φορέσουν και τα Kaiowa και μου είχε αναφερθεί ότι εδώ δεν φτάνουν για τα Απάτσι, αλλά όντως

    1. Υπόψη πως και οι πύραυλοι έχουν και ημερομηνία λήξεως

     Κινητήρες κεφαλή πυροτεχνικοί μηχανισμοί θέλουν αλλαγή η επαναπιστοποιηση»\

     Για τον κινητήρα το service life δίνετε 20 χρονια
     https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire
     Κάποιες από τις αρχικές παρτίδες πρέπει να έχουν περάσει αυτό το όριο

 5. Αν και μάλλον παρουσιάζει ως πλατφόρμα τέτοια προβλήματα, ίσως τα αμβλύνει με την ταχύτητα του. Εάν μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα στα σημεία ενδιαφέροντος το ύψος του δεν θα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Εάν βάλεις και το χαμηλό του ίχνος που αφήνει (εάν ισχύει) τότε θα μπορεί να δώσει μια τακτική εικόνα και σίγουρα να προκαλέσει προβληματισμούς στον αντίπαλο με τα όπλα που θα φέρει (hellfire ας πούμε). Δεν εννοώ ότι θα βυθίσει καμία φρεγάτα, αλλά μαζί με άλλα θα δημιουργήσει ένα κορεσμένο περιβάλλον. Άρα, καλό είναι να έχουμε και εμείς τέτοια και για φύλαξη από λαθροεισβολεις και εάν πάνε όλα καλά να μπορούν να φέρουν και τον οπλισμό που λένε.

  Μπορεί να ρωτήσω βλακεια, αλλά υπάρχει δυνατότητα μια τέτοια πλατφόρμα (με αυτό το βάρος δλδ) να φέρει ένα συρόμενο σόναρ ας πούμε και να πρωπορευονται πιο μπροστά;

 6. Ειναι πολυ θετικη εξελιξη, καθως δυο Ελληνικες εταιριες συνεργαζονται για να λυσουν ενα προβλημα με καινοτομο τροπο. Να θυμισω πως ολες οι σοβαρες χωρες αλλα και οι Τουρκοι εχουν αντιστοιχα προγραμματα.

  Η Intracom Defence ειχε παρουσιασει SeaRider που ηταν ενα συστημα πανω σε RHIB, αλλα η νεα προταση της εταιριας φαινεται πως θα φερει οπλισμο, το οποιο φυσικα ειναι πολυ θετικο.

  Ενας τετοιος στολισκος θα μπρουσε να επιτεθει ξαφνικα σε μεγαλυτερα πολεμικα πλοια με επιθεση κορεσμου, και χωρις να υπαρχει κινδυνος απωλειων προσωπικου.

 7. χωρις να θελω να μειωσω τους ανθρωπους που το φτιαξαν η την αναγκη για usv, η φραση
  »Η σχεδίαση του είναι τέτοια ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή ηλεκτρομαγνητική υπογραφή »
  μαζι με την φωτο με το ρολ μπαρ και την εξωλεμβια,προκαλει ερωτηματα σχετικα με το κατα ποσο αυτος που την εγραψε μας τρολαρει

 8. Το θέμα ειναι τι αισθητήρες θα ενσωματωθούν, το μικρό σόναρ θα είναι μια καινοτομία, όπως και ένα σύγχρονο αρίβαραν επιφανείας Xband…

 9. Όπως τα πυρποληκά του 1821 δροντας σε σμήνη αγκυστρομενα σε βράχους, όρμους, βραχονησίδες (ας αφήσουμε την φαντασία μας,,,) φορτομένα με 2 χελφαϊερ το κάθε ένα (ή και γιατί όχι με ένα όπλο σαν τον σερβικό alas ή τον spike nlos τον Ισραηλινών) να χτυπάνε από πυραυλακάτους έως αντιτορπιλικά σε καίρια σημεία(ραντάρ, γέφυρα κοκ) και αφήνοντας τα ανυπεράσπιστα σε αεροπορικές επιδρομές ακόμη και με κοινές βόμβες σε ένα τέλειο διακλαδικό πεδίο μάχης με στρατό , ναυτικό και αεροπορία να συνεργάζονται.Όνειρα Α2D

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *