Τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Άμυνας είναι άκρως περίεργα και πρέπει να μας αφυπνίσουν. Κυριότερο χαρακτηριστικό του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι η έλλειψη διαγωνιστικών διαδικασιών και αξιολόγησης των επιμέρους συστημάτων. Όποιες επιλογές οπλικών συστημάτων όπως οι γαλλικές φρεγάτες ή τα Rafale ήταν καθαρά από συγκυρίες. Η κυβέρνηση πορεύεται δίχως εξοπλιστικό σχεδιασμό και τα επιτελεία είναι έρμαια προσωπικών φιλοδοξιών και εξοπλιστικών πεποιθήσεων τρίτων.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας απουσίαζε τη στιγμή που εγκρίνονταν προγράμματα ύψους 1.6 δισ ευρώ. Πρωτοφανές για τα χρονικά των ελληνικών εξοπλιστικών, ΥΕΘΑ να απουσιάζει από μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση και μάλιστα ενώ ήταν στην Αθήνα. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν προκειμένου να παρευρεθεί ο εκάστοτε ΥΕΘΑ εάν επρόκειτο να είναι σε ταξίδι στο εξωτερικό ή σε άλλη εξαιρετικά σημαντική υποχρέωση, η επιτροπή συνεδρίαζε σε άλλο χρόνο.
Την ίδια στιγμή που εγκρίνεται ο πανάκριβος εκσυγχρονισμός των M-270 MLRS ύψους 1.081 δισ ευρώ, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 115 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Τότε το ΓΕΣ και Πυροβολικό είχαν απαιτήσει από την εταιρεία εξαντλητικές δοκιμασίες και αξιολογήσεις του RM-70 Vampire σε Θράκη (βολές στα Πετρωτά) και Κρήτη (βολές στο Πεδίο Βολών Κρήτης). Το RM-70 Vampire πήρε άριστα αξιολογώντας το επί του πεδίου και κρίθηκε ως η βέλτιστη λύση για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ΠΕΠ του Πυροβολικού Μάχης.
Το κόστος ήταν της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ με μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και παράλληλα αναβάθμισης του τεράστιου αποθέματος των υφιστάμενων ρουκετών που θα διπλασιάζονταν το βεληνεκές (από τα 20km στα 40km) τους ενώ ταυτοχρόνως θα βελτιώνονταν καταλυτικά η ακρίβεια τους. Περί τα 112 ΠΕΠ θα ήταν πλήρως αξιόμαχα και με νέα πυρομαχικά από τον Έβρο ως τη Ρόδο.
Σας ρωτάμε κ. Αρχηγέ του ΓΕΣ Άγγελε Χουδελούδη γιατί δεν προχωρά ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ και πως κρίνεται η πρόταση της Lockheed Martin ως η βέλτιστη;
Γιατί στη περίπτωση της Lockheed Martin δεν ζητήσατε αντίστοιχες δοκιμασίες και τι αξιολόγηση έγινε σε εναλλακτικές επιλογές;
Τα ίδια ισχύουν και για τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια που συνεχίζει τη πολιτική των απευθείας αναθέσεων δίχως διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ουδείς δεν αναιρεί την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα MLRS αλλά με τι όρους και με τι κόστος. Το ζήτημα είναι η σχέση κόστους – οφέλους. Αδιαμφισβήτητα, το κόστος ύψους 1.081 δισ για τα MLRS είναι δυσθεώρητο και εξωφρενικό. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα προχωράει.
Την ίδια στιγμή ένα άλλο πρόγραμμα πολύ μικρότερου κόστους αγνοείται και έχει παραπεμφθεί στις καλένδες τη στιγμή που 115 ΠΕΠ θα εκσυγχρονίζονταν και θα προσέδιδαν στο Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς καίριες επιχειρησιακές ικανότητες σε Δ Σώμα Στρατού και ΑΣΔΕΝ. Κάλλιστα με ένα επιπλέον μικρό κόστος θα μπορούσαν να αγοραστούν και τακτικού επιπέδου UAV ώστε οι Μοίρες Πυροβολικού και οι Διοικήσεις Πυροβολικού να αποκτήσουν οργανικά μέσα στοχοποίησης σε πραγματικό χρόνο και μην εκτελούν παρωχημένες διαδικασίες στοχοποίησης προηγούμενων δεκαετιών.