Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε, επικύρωσε και ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να προμηθευτεί το προηγμένο επίγειο αντιπυραυλικό σύστημα Aegis Ashore.

Η προμήθεια θα αφορά σε δύο συστήματα, τα οποία θα ενσωματωθούν και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής έγκαιρης προειδοποίησης και άμυνας της Ιαπωνίας, το οποίο αποτελείται από τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου-μεγάλου βεληνεκούς Patriot και τα αντιτορπιλικά κλάσης Kongo και Atago, αμφότερα εφοδιασμένα με το σύστημα διαχείρισης μάχης Aegis.

Τα δύο αντιπυραυλικά συστήματα Aegis Ashore είναι αρκετά για να καλύψουν ολόκληρη της ιαπωνική επικράτεια. Το σύστημα αποτελείται από σταθερά ραντάρ τύπου AN/SPY-1D(V) και βλήματα της οικογένειας Standard Missile (SM) στην έκδοση SM-3 Block.IIA, μέγιστου βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων, προϊόν κοινής ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο προγράμματος συνολικού κόστους $ 1,8 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα συστήματα αναμένεται να χαρακτηριστούν επιχειρησιακά το 2023.