Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia, το ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης του πυροβολικού της χώρας, στους τομείς της ισχύος πυρός και του βεληνεκούς.

Συγκεκριμένα τα Συντάγματα και οι Ταξιαρχίες των Μηχανοκίνητων και των Τεθωρακισμένων σχηματισμών του Ρωσικού Στρατού θα εξοπλιστούν με τους βελτιωμένους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων BM-27 Uragan-M1 (16 πυραύλους των 220 χιλιοστών ή 12 πυραύλους των 300 χιλιοστών του συστήματος BM-30 Smerch), με τα βελτιωμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S19M2 Msta-SM των 152 χιλιοστών και με μη-επανδρωμένα εναέρια συστήματα σε ρόλο παρατήρησης και στόχευσης.

Επιπλέον, θα σχηματιστούν και νέες Μοίρες εξοπλισμένες με βαρέα πυροβόλα 2S7S Malka των 203 χιλιοστών μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων (πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του 2S7 Pion), καθώς και Μοίρες αποκλειστικά εξοπλισμένες με τους αυτοκινούμενους όλμους 2S4 Tyulpan των 240 χιλιοστών.

Ήδη την περίοδο 2013-2017 ο Ρωσικός Στρατός δημιούργησε οκτώ νέα Συντάγματα Πυροβολικού, τα οποία έχουν ενταχθεί σε πέντε Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, δύο Τεθωρακισμένες Μεραρχίες και στο 22ο Σώμα Στρατού.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην σύνθεση των Συνταγμάτων και των Ταξιαρχιών Πυροβολικού του Ρωσικού Στρατού. Σήμερα,  η τυπική σύνθεση ενός Συντάγματος ή μιας Ταξιαρχίας Πυροβολικού είναι: Δύο Μοίρες με αυτοκινούμενα πυροβόλα και μία Μοίρα με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών BM-21 Grad (40 x 122 χιλιοστά).

Πλέον οι Μοίρες BM-21 Grad θα εξοπλίζονται με συστήματα BM-27 Uragan-Μ1 μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων (ενώ τα BM-21 Grad επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιόμετρα). Επιπλέον, τα BM-27 Uragan-M1 μπορούν να εκτοξεύσουν και κατευθυνόμενους πυραύλους, ενώ τα BM-21 Grad όχι. Συνεπώς, εκτός από την αύξηση του βεληνεκούς, θα αυξηθεί και η ακρίβεια των βολών, άρα και η συνολική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των σχηματισμών.