Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης του Γαλλικού Στρατού (DICOD), ο Γαλλικός Στρατός παρέλαβε τους πρώτους 12 εκτοξευτές και τα πρώτα 50 βλήματα του αντιαρματικού συστήματος MMP (Missile Moyenne Portée) μέσου βεληνεκούς τεχνολογίας fire-and-forget.

Το MMP αναπτύχθηκε από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA σε συνεργασία με τη γαλλική SAGEM. Πρόκειται για ένα φορητό σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει τα συστήματα MILAN και FGM-148 Javelin, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το Γαλλικό Στρατό. Φυσικά, μπορεί να εγκατασταθεί και επί τεθωρακισμένων οχημάτων με την προσθήκη της κατάλληλης υποδομής.

Στον Γαλλικό Στρατό τα ΜΜΡ θα εξοπλίσουν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης του προγράμματος Scorpion σε συνδυασμό με το προηγμένο σκοπευτικό σύστημα PASEO της γαλλικής Safran.

Το βλήμα MMP ζυγίζει 15 κιλά, ενώ ο εκτοξευτής ζυγίζει 11. Ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή σε κάθετη διάταξη (tandem) σχεδιασμένη ώστε να προσβάλει τεθωρακισμένους στόχους, ενισχυμένους με θωράκιση ERA (Explosive Reaction Armor) ή καλά προστατευμένους στόχους, όπως είναι οι οχυρώσεις. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 4 χιλιομέτρων.

Εκτός του βλήματος και του εκτοξευτή το σύστημα ΜΜΡ συνοδεύεται από σύστημα προσδιορισμού θέσης, προσανατολισμού και ψηφιακών επικοινωνιών, επιτρέποντας έτσι στο ΜΜΡ να εμπλέκει στόχους εκτός του οπτικού πεδίου (NLOS : Non-Line-Of-Sight).

Η αντικατάσταση των MILAN (κυρίως), αλλά και των FGM-148 Javelin, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) να αποκτήσει τα μεταχειρισμένα υπό απόσυρση συστήματα και να ενισχύσει έτσι το δικό του απόθεμα.

Ο Γαλλικός Στρατός αναμένεται να παραλάβει συνολικά 400 εκτοξευτές και 2.850 βλήματα MMP προς αντικατάσταση των 528 εκτοξευτών MILAN και των 76 εκτοξευτών FGM-148 Javelin. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα MILAN του Γαλλικού Στρατού είναι αναβαθμισμένα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν βλήματα της έκδοσης MILAN ER μέγιστου βεληνεκούς 3 χιλιομέτρων.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετική ευκαιρία ο ΕΣ να ενισχύσει, με μικρή δαπάνη, την αντιαρματική του άμυνα σε επίπεδο Τάγματος Πεζικού δεδομένου ότι στον ΕΣ τα MILAN είναι εντεταγμένα στους ΛΥΤ (Λόχος Υποστήριξης Τάγματος). Παράλληλα, θα μπορούσαν να αποσυρθούν τα AT-4 Fagot και έτσι να αυξηθεί η ομοιοτυπία και να μειωθούν οι δαπάνες υποστήριξης.

Όσο για τα FGM-148 Javelin, δεδομένου ότι ο αριθμός των 76 εκτοξευτών είναι μικρός, θα μπορούσαν να αποκτηθούν ως μια εξαιρετική προσθήκη στον οπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας, μιας και πρόκειται για φορητά συστήματα με μέγιστο βεληνεκές τα 2,5 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τις ΕΑΝ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεων) του Δ’ ΣΣ (Δ’ Σώμα Στρατού) ή τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού & Νήσων) σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *