Το δικαίωμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης να επιτρέπει ή όχι την πώληση των βλημάτων SCALP σε τρίτες χώρες απορρέει από το γεγονός ότι ορισμένα συστήματα του βλήματος κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, συνεπώς η Αμερικανική Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα παροχής πιστοποιητικού τελικού χρήστη.

Για παράδειγμα, στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμυντικού περιοδικού «Jane’s», η Αμερικανική Κυβέρνηση μπλοκάρει την πιθανή πώληση βλημάτων SCALP-EG στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της προμήθειας 12 επιπλέον μαχητικών Rafale.

Πριν λίγες ημέρες η Γαλλία ανακοίνωσε ότι έλαβε τελικά την έγκριση των ΗΠΑ για την εξαγωγή των βλημάτων SCALP-EG στην Αίγυπτο. Η έγκριση αυτή ήταν αναγκαία, στο πλαίσιο της νομοθεσίας ITAR (US International Traffic in Arms Regulations), η οποία απαγορεύει την πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων με αμερικανικής προέλευσης συστήματα σε συγκεκριμένες χώρες. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συζητήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, με τον Αμερικανό ομόλογο του, κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο.

Το περιστατικό αυτό έπεισε τη Γαλλία ότι η χρήση αμερικανικής προέλευσης συστημάτων στους SCALP υπονομεύει την εμπορική τους επιτυχία. Έτσι το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από την MBDA να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα αμερικανικής προέλευσης.