Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Izvestia», η οποία επικαλείται πηγές από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της αντιαρματικής νάρκης κάθετης προσβολής (top attack) PTKM-1R. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η PTKM-1R εκτελεί δοκιμές πεδίου.

Η PTKM-1R είναι μια αντιαρματική νάρκη αναπήδησης (bouncing) και κάθετης προσβολής. Ευαίσθητοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες επιτρέπουν στη νάρκη να ανιχνεύει μια εχθρική τεθωρακισμένη απειλή και να την προσβάλει κάθετα, στο επάνω μέρος του πύργου, που είναι και το ποιο αδύναμο σημείου ενός άρματος μάχης ή ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Η χρήση της PTKM-1R επιτρέπει την αλλαγή της παλαιάς τακτικής στρώσης ναρκοπεδίων με την τοποθέτηση χιλιάδων ναρκών, με την υιοθέτηση ενός ποιο ευέλικτου σχεδιασμού ναρκοθέτησης συγκεκριμένων περιοχών ή διόδων κίνησης.

Η PTKM-1R μαζί με τον κύλινδρο υποδοχής ζυγίζει 20 κιλά και μοιάζει εξωτερικά με έναν φορητό πυροσβεστήρα. Από τη στιγμή του εντοπισμού της απειλής η νάρκη εκτοξεύεται καθ’ ύψος, οπλίζεται και αναπτύσσει οκτώ μεταλλικά ελάσματα, τα οποία τη διατηρούν σε κάθετη θέση, ενώ βρίσκεται στον αέρα. Η νάρκη τοποθετείται χειρονακτικά και παραμένει ενεργή για 10 ημέρες σε θερμοκρασίες εδάφους από -40 έως +30 βαθμούς κελσίου. Μετά από τις 10 ημέρες η νάρκη αυτοκαταστρέφεται ή απενεργοποιείται και περισυλλέγεται.

Ενσωματώνει αισθητήρα εντοπισμού θερμότητας και σεισμικό αισθητήρα και μπορεί να εντοπίσει στόχο σε απόσταση 150-200 μέτρα. Με τον εντοπισμό μιας απειλής (από το σεισμικό αισθητήρα) η νάρκη κλίνει ελαφρώς προς το στόχο. Μόλις ο στόχος εισέλθει στην περιοχή των 150-200 μέτρων η νάρκη ενεργοποιείται και το αντιαρματικό υπό-πυρομαχικό εκτοξεύεται αρκετά μέτρα καθ’ ύψος. Ο αισθητήρας εντοπισμού θερμότητας εντοπίζει τον στόχο από τη θερμότητα του κινητήρα και στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία προσβολής του στόχου κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αρχικά θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της PTKM-1R, θα τεθεί σε παραγωγή και σε υπηρεσία και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός συστήματος ελέγχου πολλαπλών PTKM-1R έτσι ώστε οι νάρκες ενός σημείου να λειτουργούν ως αντιαρματικό δίκτυο και να ελέγχεται από απόσταση, συνολικά (ενεργοποίηση όλων των ναρκών), μοναδικά (ενεργοποίηση μιας νάρκης) ή ομαδικά (ενεργοποίηση αριθμού ναρκών). Οι αισθητήρες των ναρκών θα αποστέλλουν συνεχώς στοιχεία στο σύστημα ελέγχου σχετικά με τον αριθμό των απειλών, τον τύπο τους, την ταχύτητα τους και την κατεύθυνση τους.