Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τη Νορβηγία για την προμήθεια αντιαρματικών συστημάτων Carl Gustav M4. Οι παραδόσεις των πρώτων συστημάτων θα παραδοθούν εντός του 2021. Η σύμβαση-πλαίσιο επιτρέπει στη Νορβηγία να παραγγέλνει συστήματα και εξοπλισμό υποστήριξης για μια περίοδο επτά (7). To Carl Gustav M4 ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και είναι ένα αντιαρματικό σύστημα γνωστό στην Ελλάδα, αλλά στην παλαιότερη του έκδοση Μ2. Η ανάπτυξη της έκδοσης M4 ολοκληρώθηκε το 2014.

Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλού ρόλου, αντιαρματικό ή κατά προσωπικού, βάρους 6,7 κιλών, δηλαδή κατά 3 κιλά ελαφρύτερο από την έκδοση M3 και κατά 50% ελαφρύτερο από την έκδοση Μ2 (14,2 κιλά). Εκτός από το ότι είναι ελαφρύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, η έκδοση M4 ενσωματώνει και καλύτερη εργονομία, έτσι ώστε η χρήση του να είναι ευκολότερη για τον στρατιώτη. Η μείωση του βάρους επετεύχθη χάρη στη χρήση κράματος αλουμινίου και ανθρακονημάτων

Κατά οχημάτων, το μέγιστο βεληνεκές του M4 ανέρχεται στα 500 μέτρα, ενώ κατά στατικών στόχων το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 700 μέτρα. Το μέγιστο βεληνεκές μπορεί να αυξηθεί στα 1.000 μέτρα, κατά στατικών στόχων, με τη χρήση πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς. Τα συστήματα των εκδόσεων M3 και Μ4 θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κατευθυνόμενο πυρομαχικό GCGM (Guided Carl Gustaf Munition) το οποίο αναπτύσσουν η Saab και η Raytheon.

Το GCGM ενσωματώνει ημί-ενεργό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης. Πρόκειται για βλήμα πολλαπλών ρόλων και προσβολής διαφόρων στόχων (τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρωμένες θέσεις, συγκεντρωμένο προσωπικό, κτίρια κ.ά.) σε αποστάσεις 30-2.000 μέτρα και με Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) μικρότερη του 1 μέτρου. Στην περίπτωση κινούμενων στόχων το GCCM θα μπορεί να προσβάλει στόχους έως τα 1.500 μέτρα, οι οποίοι κινούνται με ταχύτητα 56 χιλιομέτρων την ώρα. Το βάρος του GCGM είναι 6,8 κιλά.

Comments

  1. τα συγκεκριμενα καλο θα ηταν να τα δουν για νησια – εβρο και μονο λογω του μειωμενου βαρους σε σχεση με τις αρχικες εκδοσεις, θα επρεπε να αγοραστουν ειναι +1 οπλο στο κομματι του πεζικου

  2. Οι Αμερικανοι πεζοναυτες εχουν ενα τετοιο σε καθε ομαδα μαχης, βεβαια πλεον η ομαδα μαχης απαρτιζεται απο 15 ατομα, οποτε τα πυρομαχικα μοιραζονται και ετσι το βαρος μεταφορας δεν επαφιεται μονο στα ατομα που το χειριζονται. Ενα ακομα ενδιαφερον δεδομενο ειναι το γεγονος οτι ο ατομικος εξοπλισμος των πεζοναυτων ειναι 60 – 100 pounds ή 27-45 kg.

  3. Οι Αμερικανοί εξετάζουν, προς το παρόν, ν αυξήσουν την ομάδα μάχης στα 15 άτομα. Δεν έχει γίνει ακόμη καθώς μια τέτοια αλλαγή απαιτεί και τεράστιες αλλαγές στην λογιστική υποστήριξη των Ε. Δ.
    Δε νομίζω πως εμείς, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να προβούμε σε τέτοια αλλαγή αν και η ύπαρξη ανάλογου όπλου σε κάθε ομάδα μάχης αυξάνει υπερμετρα τη μαχητική της ικανότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *