Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι απέσπασε παραγγελία, από τη Λετονία και την Εσθονία, για την προμήθεια αντιαρματικών συστημάτων Carl Gustaf M4. Οι παραδόσεις αναμένονται την περίοδο 2021-2024. To Carl Gustav M4 ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και είναι γνωστό στην Ελλάδα και τον Ελληνικό Στρατό, στην έκδοση Μ2. Η ανάπτυξη της έκδοσης M4 ολοκληρώθηκε το 2014. Πρόκειται για ένα σύστημα πολλαπλού ρόλου, αντιαρματικό ή κατά προσωπικού, βάρους 6,7 κιλών, ελαφρύτερο και με καλύτερη εργονομία σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Κατά οχημάτων, το μέγιστο βεληνεκές του M4 ανέρχεται στα 500 μέτρα, ενώ κατά στατικών στόχων το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 700 μέτρα. Το μέγιστο βεληνεκές μπορεί να αυξηθεί στα 1.000 μέτρα, κατά στατικών στόχων, με τη χρήση πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση της αμερικανικής Raytheon και της Saab ότι αναπτύσσουν το κατευθυνόμενο πυρομαχικό GCGM (Guided Carl Gustaf Munition), το οποίο θα ενσωματώνει ημί-ενεργό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης και θα μπορεί να προσβάλει στόχους έως τα 1.500-2.000 μέτρα.

Comments

   1. Και για αυτό χρειάζεται και η ομάδα πεζικού νέα αντιαρματικά… αναπτύσσεται και κατευθυνόμενος πύραυλος… είναι μια ένα πολυεργαλείο…

     1. Για το όπλο μιλάς ή για ένα διατρητικό πυρομαχικό που προμηθεύτηκε η Ελλάδα στις αρχές του 2000;

     2. Ναι. Δεν το διευκρίνισα. Μιλάω για τα 17.000 βλήματα που κατασκευάσαμε συμπραγαγωγή εδώ (ΕΒΟ) (2000-2005 αν θυμάμαι καλά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *