Η EDEX 2018 είναι η πρώτη Αιγυπτιακή έκθεση άμυνας. Αδιαμφισβήτητα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των πολλαπλών παραγγελιών από τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή.

Να τονιστεί πως τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας και αυτό φαίνεται με τη παρουσία της, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού.

Στην EDEX 2018 συμμετέχουν οι εξής Ελληνικές εταιρείες:

Η Theon Sensors, εταιρεία ηγέτης στον χώρο, επιδεικνύοντας ευρεία γκάμα σύγχρονων προϊόντων υπέρυθρης και νυχτερινής όρασης. Χθες η ΤΗΕΟΝ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον γερμανικό στρατό για το σχεδιασμό και παραγωγή 1.700 δίκυαλων νυχτερινής όρασης (ΝΥΧ) που θα τοποθετηθούν στα οχήματα του στρατού και των ειδικών δυνάμεων καλύπτοντας τις ανάγκες νυχτερινής οδήγησης. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2019 και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Η συμφωνία αυτή, που είναι η 2η στη σειρά με τον γερμανικό στρατό και τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις, αποτελεί μεγαλη επιτυχία για μία ελληνική εταιρία να διεισδύσει στη δύσκολη και πολύ απαιτητική αγορά της Γερμανίας, όπου τα προϊόντα οφείλουν να είναι άκρως ανταγωνιστικά και να τηρούν προδιαγραφές αρίστης ποιότητας. Δείτε αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://defencereview.gr/o-germanikos-stratos-tha-vlepei-ti-nychta-mesa-apo-ta-ellinika-systimata-tis-theon-aisthitires/

Η ISI HELLAS κορυφαία ελληνική εταιρεία στα συστήματα διασύνδεσης, διαλειτουργικότητας, διοίκησης και ελέγχου. Είναι η εταιρεία που εγκαθιστά το τεχνολιγίας αιχμής τακτικό σύστημα MIMS στα Ελληνικά ΑΦΝΣ που εκσυγχρονίζονται στην ΕΑΒ. 

Πυρήνας της αναβάθμισης του Papa 3 εκτός φυσικά από την δομική αναβάθμιση των μερών του αεροσκάφους θα είναι η τοποθέτηση του ολοκληρωμένου συστήματος/ αποστολής με την ονομασία Mission Integration & Management System (MIMS). Στο MIMS θα κουμπώσουν όλοι οι αισθητήρες του P- 3B Orion δίνοντας σε αυτό πλήρη τακτική εικόνα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία ISI Hellas.

Έχει αξιολογηθεί αυστηρά και έχει επιτύχει στις δοκιμές του Αμερικανικού Ναυτικού ενώ έχει σημειώσει και εξαγωγικές επιτυχίες. Το MIMS είναι ένα σύστημα που παρέχει τακτική εικόνα και είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται, κατανείμει και αναλύει την εικόνα από όλους τους αισθητήρες (Radar, EO/IR, EW/ELINT, ASW/ACINT, MAD, AIS). Το σύστημα που θα φέρουν τα P-3B Orion θα διαθέτει ζεύξη δεδομένων (Link 11, Link 16, Link 22) ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις σε σύνθετο από απειλές και προκλήσεις αεροπορικό περιβάλλον.

Καρδιά του MIMS είναι ο Tactical Coordinator (TACCO) ο οποίος έχει πλήρη εικόνα θαλάσσιας και υποθαλάσσιας επιτήρησης, κατάδειξης στόχων, εναέριων απειλών, ηλεκτρονικού πολέμου και διοίκησης και ελέγχου. Ο TACCO έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες, ηλεκτρονικά, όπλα, στο πιλοτήριο. Το σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα:

1. Navigation Interface Processor (NIP).

2. Mission Integration Processor (MIP).

3. Mission Data Recorder (MDR).

4. Video Server Pilot Display.

5. Unit Multi- Functional Consoles- MFOC Display.

Το σύστημα καλύπτει προδιαγραφές καλύπτει τις προδιαγραφές MIL-STD-810 και MIL-STD-461E. Η ISI Hellas θα παράσχει και το Επίγειο Σύστημα Υποστήριξης για την σχεδίαση αποστολής, την επιχειρησιακή εκπαίδευση και την απενημέρωση. Τα συστήματα της ISI Hellas βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σιγκαπούρης για πέντε ΑΦΝΣ τύπου Fokker- 50MPA Enforcer Mk.2 της Αεροπορίας της Σιγκαπούρης που είναι εξοπλισμένα με το MIMS.

Η IDE με μεγάλη εμπειρία στον χώρο εδώ και τρεις δεκαετίες και πολλαπλά προϊόντα αιχμής επικοινωνιών όπως το Wispr και Spartan. Το WiSPR είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας για στρατιωτικά οχήματα, παρέχοντας κορυφαίες επιδόσεις επικοινωνίας σε ακραίες συνθήκες στη μείωση θορύβου, στην ασφάλεια του πληρώματος και στην ευέλικτη αρχιτεκτονική συστημάτων, με δυνατότητα προσαρμογής σε ποικίλες λειτουργικές απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού πεδίου μάχης. 

Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, συσκευές κρυπτογράφησης, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, αναγνώριση και ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, λογισμικό αμυντικών εφαρμογών και συστήματα ελέγχου και δοκιμών. Αξίζει να τονιστεί ότι η εταιρία συμμετέχει επίσης σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Η IDE εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κύπρο, Λουξεμβούργο (NSPA), Σουηδία και Φινλανδία.

Η BARRACUDA ναυπηγείο με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προϊόντα και ειδικότερα σκάφη ανοιχτού και κλειστού τύπου όπως αυτά που είχαμε προσφάτως παρουσιάσει στη φετινή ΔΕΘ. Διακρίνεται για τη πείρα της και προϊόντα με μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Για το θέμα έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά https://defencereview.gr/exi-ellinikes-etaireies-me-epikentro-ti-barracuda-paroysiazoyn-to-neo-elliniko-skafos-eidikon-epicheiriseon/ καθώς και εδω: https://defencereview.gr/elliniki-amyntiki-viomichania-stin-83i-deth-me-epikentro-to-tachyploo-eidikon-dynameon-tis-barracuda-fotoreportaz/

Η ΓΔΑΕΕ και τέλος τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ.