Δεδομένου πως η κατάσταση στο Π.Ν βαίνει από το κακό στο χειρότερο θεωρούμε πως πρέπει να προβούμε σε ορισμένες κρίσιμες επισημάνσεις σχετικά με το μέλλον της εθνικής ναυτικής ισχύος. Όχι με τη μορφή άλλης μιας τεχνικής ανάλυσης αλλά μιας ανοικτής επιστολής. Γράφουμε τα παρακάτω ως μια ανοικτή επιστολή στη προεδρεία της Δημοκρατίας και τον πολιτικό κόσμο με γνώμονα να εισακουστούμε και επιτέλους να ληφθούν αποφάσεις.

Η ποιοτική ισχυροποίηση του Τουρκικού Ναυτικού σε συνδυασμό με τη διαρκή προκλητικότητα η οποία έχει ως στόχο να συντελεστεί κουλτούρα νίκης με συνεχή επίδειξη σημαίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με την αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών προς τα εξοπλιστικά προγράμματα θα φέρει το προσεχές διάστημα τη κατάσταση στο απροχώρητο.

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Όντας ο ανώτατος άρχοντας της χώρας και με βάση το Σύνταγμα ο αρχηγός ο Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούμε πως πρέπει να προβείτε σε σύγκλιση συμβούλιου των προέδρων των κομμάτων ώστε να συζητηθείάμεσα το ζήτημα ενίσχυσης του Π.Ν. Τα χρονικά όρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ως εκ τούτων οι αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες αν όχι προχθές. Τοποθετώντας το χρονικά είμαστε στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε.

Κύριοι του πολιτικού κόσμου,

Δεν είναι όλα ψήφοι, εκλογές,πολιτικό όφελος και κόστος. Κανένας διεθνής οργανισμός ή συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εθνική μας ανεξαρτησία, ακεραιότητα και τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μολονότι, στο παρελθόν τα εξοπλιστικά ήταν χώρος διασπάθισης δημοσίου χρήματος όπως αντίστοιχα ήταν και άλλοι χώροι τηςπολιτικής όπως η υγεία ή τα δημόσια έργα, εντούτοις σήμερα είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τη στιγμή που οι προκλήσεις αυξάνονται, η απειλή ισχυροποιείται ποσοτικός και ποιοτικώς ο ελληνικός Στόλος γερνάει επικίνδυνα. Βρισκόμαστε σε περίοδο επικίνδυνου λήθαργου και αυταρέσκειας. Αρκεί να δει κάποιος τις ηλικίες των πλοίων για να διαπιστώσει τα παραπάνω. Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, πλοία γενικής υποστήριξης. Με άλλα λόγια το 70% των μονάδων κρούσης και υποστήριξης στόλου έχει γεράσει επικίνδυνα. 

Ιστορικά όταν η Ελλάδα κυριάρχησε στις θάλασσες και τα πελάγη αυτό ήταν προϊόν προετοιμασίας και προπαρασκευής. Ηθικής, υλικής,οργανωτικής, εκπαιδευτικής. Αν η Ελληνική αποτροπή θέλει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο απαιτούνται θυσίες: οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές. Η αποτροπή έχει κόστος. Έχει βαρύ τίμημα. Αυτό πρέπει όλοι μας να το αντιληφθούμε.

Κύριοι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου,

Με κριτήριο τον ευγενή, ειλικρινή και ανιδιοτελή πατριωτισμό,  είναι ώρα να στηρίξετε το Π.Ν. Η πρόταση του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου για άνοιγμα λογαριασμού με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Π.Ν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο καθένας απότο δικό του μετερίζι οφείλει να δώσει τον οβολό του. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο και ακολούθως από την ελληνική ομογένεια να βρει χρήματα ώστε να στηριχθεί το Π.Ν. 

Δεν θέλουμε να μακρηγορούμε. Σκοπός μας είναι να γίνει ένας διάλογος στο πολιτικό κόσμο σε μια βάση που ως αντικειμενικό σκοπό θα έχει να στηριχθεί το Π.Ν. Και οι Ε.Δ γενικότερα. Από την άλλη μεριά, είναι ιστορική ευθύνη για την οικονομική ελίτ της χώρας να προβεί σε οικονομική στήριξη του Π.Ν.  

Καλό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις αλλά η Τουρκία δεν τιθασεύεται με λόγια. Η Τουρκία θα τολμήσει το επόμενο βήμα όταν δει πως είναι έτοιμη και σίγουρη. Ξέρει πως για να κυριαρχήσει πρέπει να πετύχει ναυτική υπεροχή. Μην έχουμε αυταπάτες πως επειδή αναπτύξαμε μια καλή φιλία με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα έρθουν να πολεμήσουν για το σύμπλεγμα της Μεγίστης ή θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα μας.

Εξ όσων είμαστε σε θέση ναγνωρίζουμε το ΓΕΝ επανειλημμένα έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Φυσικά οι διαβαθμισμένες αναφορές και μελέτες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν αλλά οι αξιωματικοί του Π.Ν πολλάκις τα έχουν επισημάνει.

Η κλεψύδρα στενεύει επικίνδυνα. Ας προβληματιστούμε. Και κυρίως ο πολιτικός κόσμος.     

Comments

 1. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα στη παρούσα κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι μια σωτηρία ευκαιρία για μεταχειρισμένο υς και καινούργιους εξοπλισμούς άλλη τέτοια ευκαιρία δεν θα ύπαρξη.

 2. Δυστυχώς οι ανοιχτές επιστολές έχουν καταντησει γραφικες οχι λόγω προθεσης αλλά λόγω καταληξης αυτών ..
  Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι κάποιος από τους εξουσιαστές της χώρας ασχέτως θέσης ασχολειται με τα ζητήματα της χώρας όπως ολοι μας η θα λάβει σοβαρά όσα λέμε κατά καιρούς που σε τελική ανάλυση είναι αυτονόητα;.
  Άρα αφού τα αυτονόητα είναι για όλους ευκόλως προσιτα η μη εφαρμογή τους δείχνει πρόθεση..
  Δεν θέλουν η Ελλάδα να ενισχύθει ποτέ όσο απαιτείται είτε επειδή επιθυμούν την ήττα σαν λύση στο πρόβλημα της απουσίας πολιτικής εκ μέρους τους, άρα υπερβασης ενός προβλήματος που τους ενοχλεί απλά χωρίς να ενδιαφέρονται για το είδος της λύσης είτε ασχολουνται με την άγρα ψηφων μεσω του λαϊκισμού και του κουφιού πατριωτισμού στους οποίους καμία θέση δεν έχουν οι εξοπλισμοί που στερούν χρήματα που αλλιώς θα χρησιμοποιούνταν έμμεσα η άμεσα για εξαγορά συνειδήσεων υποψηφίων ψηφοφόρων η συντήρηση της υπάρχουσας πελατειας .
  Οπότε η επιστολή σας αν και ανοιχτή θα παραμείνει κλειστή για τα μάτια όσων υποτίθεται θα την διάβαζαν.
  Καιρός να δούμε την σκληρή αλήθεια ..
  Μας κυβερνούν άτομα που δεν έχουν καμία σχεση με την Ελλαδα η τα συμφέροντα της διαχρονικά ..
  Εάν δεν το κατανοήσουμε αυτό θα συνεχίσουμε να αναλωνομαστε σε φρούδες ελπίδες και ατοπες εκκλήσεις στο πανελλήνιο η θεσμικά πρόσωπα .
  Ως συνήθως η θα συμβεί κάτι πολύ κατώτερο των απαιτήσεων και ελλειμματικό στο παρά πέντε η και πέντε η δεν θα συμβεί τίποτε απολύτως ..
  Γνωστή κατάληξη των μεταπολιτευτικων πρακτικών στην άμυνα και την πολιτική .
  Οι δε εφοπλιστές πλην λαμπρών εξαιρέσεων δεν διακρίνονται για την φιλοπατρία τους και αυτό το λέω πολύ ήπια.
  Μέχρι τώρα δε λάμπουν δια της απουσίας τους..
  Ούτε μερικα τυφέκια δεν αγοράζουν να δωρίσουν στην ΔΥΚ πόσο μαλλον να μαζέψουν δις η μέρος τέτοιου ποσού για αγορά φρεγατών.
  Μεγαλύτερη δωρεά έκαναν πρόσφατα οι Αμερικανοί στην ΜΥΑ/ΛΣ με μια κίνηση παρά αυτοί τόσες δεκαετίες .
  Πετούν χρήματα σε στέγες πολιτισμού και άχρηστες βιβλιοθηκες που είναι φαίνεται χρησιμοτερες στην διασφάλιση των θαλάσσιων οδών εμποριου στο Αιγαιο..
  Όταν αυτές φυσικά χαθούν για την χώρα και τους εγχώριους πλοιοκτήτες θα είναι αργά για αγορές αλλά δεν φαίνεται να ανησυχει κάποιος οπότε ..

  1. Φίλε ETS, δεν θα διαφωνήσουμε με τις διαπιστώσεις σου. Όντως σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι. Όμως θέλουμε να ελπίσουμε πως έστω και στο και ένα και όχι στο παρά ένα θα βρεθούν λύσεις. Ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι.

   1. Συμφωνώ και ελπιζω..
    Πάνω από όλα σέβομαι τη θέση σας και την επώνυμη έκκληση σας..
    Απλά οι εξελίξεις τρέχουν εις βάρος μας και δεν πρέπει να εφησυχασουμε στιγμή αλλά να σφυροκοπουμε καθημερινά τις παθογένειες και την αδράνεια αυτών που πρέπει να δρουν.
    Διάβασα όμως την είδηση για τις Adelaide και βλέπω πως ίσως να υπάρχει κάποιο φως στο συγκεκριμένο θέμα ..
    Εδώ που φθάσαμε έστω και μια προσθήκη ,οποια και να είναι ,είναι γεγονός χαρμόσυνο.
    Μακάρι να ευοδωθει η συμφωνία καθώς το ποσό είναι αστείο για τις δυνατότητες των πλοίων και ειδικά μαζί με κάποιον φόρτο ,τόσο που θεωρώ πως θα έπρεπε να εξετάσουμε και την αξιοποίηση της αποσυρμενης τρίτης εστω και με επιβάρυνση του κόστους καθώς αυτή φαινεται απλά να υπάρχει κάπου με ελάχιστες αφαιρεσεις συστημάτων ..
    Τρεις για τρεις S με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την πλήρη αξιοποίηση τους ..
    Δεν το θεωρώ ανεδαφικό καθόλου.
    Ελπίζω και πάλι να έχουμε συμφωνία πριν το τέλος του έτους η έστω κάποια προφορική δέσμευση καθώς και η Τουρκία ενδιαφέρθηκε για τα σκάφη από όσο διαβάζω.
    Και να τελειώνουμε και με τις στοιχειωμένες πια τορπίλες
    Μονή ενσταση η έλλειψη ενδιάμεσης λύσης άλλου τύπου ως προϋπόθεση με η ξέχωρα από την συμφωνία μέχρι την παράδοση που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.
    Όπως και η αποδέσμευση των SM-2 που είναι γνωστό εάν είναι τυπική διαδικασία η χρονοβόρο ζήτημα ..
    Η μη αποδέσμευση πάντως δεν θα είναι καλή κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ και θα πρέπει να έχει ανάλογες επιπτώσεις από πλευράς μας ..
    Ειναι αδιανοητο να εχουμε μη αποδέσμευση ενός πυραύλου που δεν θεωρείται και τόσο σημαντικός σε τελική ανάλυση αφού έχει πολλές εκδόσεις διαφορετικών δυνατοτήτων άρα η γενική άρνηση διάθεσης είναι σοβαρό ζήτημα μη φιλικής στάσης αν όχι κάτι χειρότερο ,ειδικά με μια Τουρκία πάνοπλη.
    Ευχαριστώ.
    .

 3. Καλημέρα σας,
  το πρόβλημα είναι καθαρά π ο λ ι τ ι κό!
  Το ελληνικό πολιτικό σύστημα ΣΥΝΟΛΙΚΑ, δεν είναι φτιαγμένο για να ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ κρίσεις πολεμικές ή…κρίσεις έντασεις με την Τουρκία. Αυτό προϋποθέτει ύπαρξη μιας θεσμοθετημένης μονάδας επιπέδου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλειας που θα θέτει τις στρατηγικές κλπ…τη διαχειριση κρίσεων. Επειδη δε θελουν να δεσμεύονται να μπoρούν να «κρυφτούν»..έτσι εξηγούνται οι πολιτικές «ζειμπέκικου», χαμόγελου της κολγκέιτ τύπου Ντόρας, Αβραμόπουλου, Τσίπρα κλπ///..το πολιτικό σύστημα φοβάται ότι σε περίπτωση θερμής κρισης θα εξευτελιστεί και θα διασυρθεί με την ανικανότητά του να υπερασπιστεί τη χώρα σε κάζο ανάλογο των Ιμίων. Και γι αυτό ρίχνει τα προβλήματα κάτω απ το χαλάκι.,.τους φτύνουν, φτύνουν τη χώρα με προσβολές και αυτοί λένε ότι ψιχαλίζει. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ δε θέλουν οι χώρα να εξοπλίζεται, γιατί αν αυτό γίνει και αισθάνεται ισχυρή μπορεί και να γίνει…κανά θερμό επεισόδιο…ΕΝΩ, ΑΝ δεν εξοπλιστεί…πιστεύουν ότι δε μπει η χώρα στον πειρασμό και η κοινή γνώμη θεωρώντας την άμυνα ως ξεβράκωτη να πάμε να μπλέκουμε σε θερμές αντιπαραθέσεις με τη γείτονα…οπότε…σου λέει τη γλυτώνουμε..πού να πάμε να μπλέκουμε;;…Αγνοούν όμως το προφανές ότι η αδυναμία προκαλεί τον επιτεθέμενο να αναλάβει το ρίσκο με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

 4. …ΑΝ, είχαμε θεσμοθετημένο Συμβούλιο,…
  ο Παπαντωνίου ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ για αναβάθμιση των Κόρτεναερ, και επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΑΖΕ στο συρτάρι του έτσι απλά και δίχως δεύτερη σκέψη την απαίτηση των επιτελείων για αναβάθμιση των ΑΗ64+

  1. Πολύ σωστή πρόταση ..
   Αλλά συμφέρει όπως ειπες η μη θεσμοθέτηση για πλειαδα λογων με μια από αυτές την ύπαρξη μεσαζοντων η αφανών μιζών και επιβαρύνσεων με την προσωπική επιλογή συστημάτων να είναι στα χέρια του κάθε ασήμαντου υπουργικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *