Μπολσονάρο

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει «στο μέλλον» την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτεια της χώρας του, εξηγώντας ότι τον θορυβούν οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Ρωσίας.

Ανάλογα με το «τι συμβαίνει στον κόσμο, ποιος ξέρει αν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε το θέμα αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο βραζιλιάνος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, στο οποίο παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αφότου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι η Βραζιλία να εξασφαλίσει «υπεροχή» στην περιφέρεια.Ο Μπολσονάρου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν την Τετάρτη στην Μπραζίλια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον οποίο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, καθώς και στον αγώνα εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων» της Βενεζουέλας και της Κούβας.


Ο πολιτικός από την Βραζιλία είπε ότι τον «ανησύχησαν» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας και της Ρωσίας στις αρχές Δεκεμβρίου, στα οποία πήραν μέρος δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

«Η Ρωσία έκανε μια άσκηση στη Βενεζουέλα, όπως προβλεπόταν, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο, η Βραζιλία πρέπει να ανησυχεί», είπε.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ, με συνεργούς χώρες όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

«Η επαναπροσέγγισή μου με τις ΗΠΑ είναι οικονομική, αλλά ίσως και να γίνει στρατιωτική», συνέχισε ο Μπολσονάρου, για τον οποίο στη διάρκεια «των τελευταίων 20 ή 25 ετών», οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας είχαν «εγκαταλειφθεί για έναν πολιτικό λόγο», που ήταν κατ’ αυτόν «ότι αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο για τον σοσιαλισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους από τα σχεδόν βέβαια αντίποινα των αραβικών κρατών σε μια τέτοια κίνηση. Υπενθύμισε ότι το είχε συμφωνήσει αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του.«Όπως είπα στον ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση έχει ληφθεί, μένει να οριστεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αραβικών αντιποίνων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιχειρηματολόγησε ότι «μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου ευθυγραμμίζεται, ή οδεύει να ευθυγραμμιστεί, με τις ΗΠΑ, και αυτό το θέμα της Παλαιστίνης έχει κουράσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου».

Ακόμη, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο προσεχές Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία (21η-25η Ιανουαρίου).

«Θα πάω στην Ελβετία, στο Νταβός, για να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση. Αυτή θα είναι η πρώτη μου έξοδος από τη Βραζιλία», είπε.

Θα τον συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο νεοφιλελεύθερος Πάουλου Γκέτζις, «Chicago boy» και γκουρού του Μπολσονάρου στα οικονομικά.Ο Μπολσονάρου πρόσθεσε ότι αυτό θα καθυστερήσει για μερικές ημέρες, ως την «28η ως 29η» Ιανουαρίου, τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κολοστομίας που του έκαναν χειρουργοί μετά την επίθεση με μαχαίρι που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή την 6η Σεπτεμβρίου, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με έναν από τους χειρουργούς του, μετά την επέμβαση ο Μπολσονάρου θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για πέντε ως επτά ημέρες.

Συνολικά, η περίοδος ανάρρωσης για αυτού του είδους τις επεμβάσεις στο παχύ έντερο διαρκεί συνήθως περίπου δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα κάνει ο Μπολσονάρου στο Νταβός θα τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρός του, ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, ο Ερνέστου Αραούζου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βραζιλία έχει σκοπό να «ανατρέψει» την «παγκοσμιοποίηση».

Ο Μπολσονάρου, μέγας θαυμαστής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά δήλωσή του, έχει πει ότι δεν αποκλείει να αποσύρει τη Βραζιλία από διεθνείς θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πηγή: philenews