Είκοσι τέσσερις λαθρομετανάστες που νωρίτερα είχαν αποβιβαστεί από θαλαμηγό σκάφος σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη εντόπισαν και περισυνέλεξαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Ακολούθως όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση της θαλαμηγού με δύο επιβαίνοντες στην Κέα.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά συμβάν μέσα σε ένα μήνα στο οποίο ταχύπλοο σκάφος διακινητών διασχίζει απαρατήρητο το Αιγαίο και αποβιβάζει αλλοδαπούς σε παραλία της Αττικής.

Η θαλαμηγός απέπλευσε από τα παράλια της Τουρκίας και έφτασε μέχρι την Αττική

Για πολλοστή φορά διαπιστώνονται σοβαρά κενά στο εθνικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης.

Δεδομένων των νέων υβριδικών – ασύμμετρων απειλών το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης πρέπει να προβληματιστούν πολύ σοβαρά για αυτή τη προβληματική επιτήρηση των συνόρων.

Σημειώνεται πως στην επιτήρηση των συνόρων εκτός του Λιμενικού Σώματος συμμετέχουν:

Στρατιωτικά παρατηρητήρια των νησιών

Ναυτικά παρατηρητήρια

Πλοία της Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως του Πολεμικού Ναυτικού

Τη βασική όμως ευθύνη μιας ακόμη αποτυχίας τη φέρει το Λιμενικό Σώμα του οποίου η αποστολή είναι η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.

Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι σήμερα είναι λαθρομετανάστες σε μια κρίση όμως με τη Τουρκία ενδέχεται να είναι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων του εχθρού που θα διεισδύσουν δια θαλάσσης δεδομένης της ελλιπούς επιτήρησης.