Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Jane’s», η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA : European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις τελικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία με στόχο την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης και τυποποίησης των αρμάτων μάχης Leopard-2 το 2020. Η έκδοση, στην οποία θα αναβαθμιστούν τα Leopard-2, εάν τελεσφορήσει το πρόγραμμα, θα είναι η πλέον σύγχρονη Leopard-2A7.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω χώρες μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία διαθέτουν σε υπηρεσία άρματα μάχης Leopard-2 (170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 η Ελλάδα και 219 Leopard-2E και 108 Leopard-2A4 η Ισπανία). Κύπρος και Ρουμανία θέλουν να αποκτήσουν Leopard-2, η μεν Κύπρος συζητά για μια Επιλαρχία των 41 αρμάτων μάχης (πιθανότατα μέσω μεταφοράς από την Ελλάδα, η σχετική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2019), η δε Ρουμανία θέλει να αντικαταστήσει μέρος των 436 παλαιών, εν υπηρεσία, T-55 (το Νοέμβριο του 2018 η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί και επιδιώκει την προμήθεια 60 Leopard-2A5).

«Στοχεύουμε στην μεγαλύτερη δυνατή ομοιομορφία των Leopard-2 … ελπίζουμε σε ομοιομορφία της τάξεως του 90%» αναφέρει η EDA, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα θα αφορά, σε αρχικό στάδιο, περίπου 200 Leopard-2, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμισης και των εκδόσεων περισυλλογής, μηχανικού και μεταφοράς γέφυρας του Leopard-2.

Οι αρχικές συνομιλίες ξεκίνησαν το 2018 με εννέα (9) χώρες, αλλά τελικά μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία, απάντησαν στην πρόσκληση PMC (Preliminary Market Consultation) την οποία εξέδωσε η EDA τον Απρίλιο του 2019. Στόχος της PMC είναι η διερεύνηση και η κατάθεση προτάσεων με γνώμονα την πλέον οικονομική και αποδοτική λύση με βάση τη γεφύρωση των διαφορετικών τεχνικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων των τεσσάρων (4) χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή θα αναζητηθεί ο μέσος κοινός παρανομαστής.

Στην PMC αναμένεται να ανταποκριθούν και οι κατασκευάστριες εταιρίας του Leopard-2, η KMW και η Rheinmetall, με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν και διαφορετικό οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει η PMC, θα υπάρξουν δύο συναντήσεις με στόχο την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2020 και την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων Leopard-2 το 2022.

Η πρώτη φορά που κατατέθηκε, ως ιδέα, η κοινή αναβάθμιση των κατόχων αρμάτων μάχης Leopard-2 ήταν στα τέλη του 2017 από την KMW και δημοσιεύτηκε, στις 24 Νοεμβρίου, στη γερμανική αμυντική εφημερίδα « Griephan Briefe». Τότε, η πρόταση της KMW ήταν να αναλάβει την δωρεάν αναβάθμιση των Leopard-2, στο επίπεδο Leopard-2A7, και στη συνέχεια να τα υπενοικιάσει στις χώρες που το επιθυμούν, είτε στους αρχικούς κατόχους, είτε σε άλλες χώρες.

Εναλλακτικά, η χώρα ενδιαφέροντος θα μπορεί να καλύψει, με ίδιους πόρους, την αναβάθμιση και να έχει την πλήρη κυριότητα των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του κόστους, η KMW θα αναλάβει την αναβάθμιση και στη συνέχεια η αποπληρωμή θα γίνει με τη μορφή της καταβολής ετήσιου ενοικίου.

Είχε προηγηθεί, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017, η έκδοση, από την EDA, Αιτήματος για Πληροφορίες (RFI) για την αναβάθμιση των Leopard-2A4 των χωρών-μελών της ΕΕ στο επίπεδο Leopard-2A7. Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξουν ανάλογα προγράμματα και για τις εκδόσεις Leopard-2A5 και Leopard-2A6. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, σε επίπεδο ΕΕ, υπηρετούν περί τα 1.300 Leopard-2A4 (και συνολικά πάνω από 2.500 Leopard-2).

Σύμφωνα με την KMW ένα πρόγραμμα, το οποίο θα επιφέρει ομοτυπία στο σύνολο των Leopard-2 που υπηρετούν σε χώρες-μέλη της ΕΕ, θα μειώσει σημαντικά το ετήσιο κόστος υποστήριξης και συντήρησης τους, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τους χρήστες.

Comments

 1. Η αναβάθμιση των 353 Leo 2 που έχουμε στο επίπεδο Leo 2 A7, είναι γνωστό ότι κοστίζει περί τα 1,2 δις.
  Αυτό το ποσό άλλωστε είναι γνωστό και από την Rheinmetall περίπου 2 χρόνια τώρα.
  Η Ελλάδα αποκλείεται να αναβαθμίσει όλα τα Leo 2. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Εκτός και μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα με άλλες χώρες, το κόστος πέσει τουλάχιστον στο μισό.
  Εκτιμώ ότι με μειωμένο κόστος, μόνο για τα Leo 2 HEL γίνεται λόγος, για ότι παραπάνω, να το δω και να μην το πιστέψω.

 2. Επειδή οι ανάγκες των άλλων Σωμάτων είναι επιτακτικές και μεγάλες, άστους να ονειρεύονται ετήσια ενοίκια και πληρωμή της αναβάθμισης. Εχω αναφέρει στο Site proelasi ότι μόνο με την πώληση 400 Λεο 1Α5 τα οποία θα πρέπει να αναβαθμιστούν με ERA θωράκιση , με το ποσό που θα πάρουμε θα έχουμε λεφτά για αναβάθμιση Λεο 2Α4

  1. Να μας πληρώσουν την αναβάθμιση και να τα βρούμε μετά με τα ενοίκια! (χεχεχε). Αλλιώς ούτε εγώ το βλέπω.
   Από την άλλη, μια αναβάθμιση των 1Α5 θα ήταν νοητή σε επίπεδο 1Α6.

   Δηλαδή με τον τροποποιημένο πύργο για εργονομία (π.χ. μετακινηση των π/μ πιο κοντά στον πυροβολητή κ.λπ.) και εγκατάσταση του προβλεπόμενου επιπλέον εξοπλισμού. Κυρίως όμως ο πύργος απαιτείται για να μπορεί να δεχθεί το πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών των Leopard-2. Επιπλέον απαιτείται τοποθέτηση του ΣΕΠ EMES-18 ώστε να υπάρχει πλέον η δυνατότητα το τανκ να χρησιμοποιεί πυρομαχικά APFSDS. Στην έκδοση αυτή το τανκ ενισχύθηκε και με σπονδυλωτή θωράκιση LAP αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων που είναι τοποθετημένη εσωτερικά της εργοστασιακής θωράκισης. Χρειάζονται σε μια καλή αναβάθμιση και θερμικά περισκόπια Ophelios, ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο για τον αρχηγό πληρώματος πέραν εκείνου του πυροβολητή (πλήρης δυνατότητα «Hunter–Killer» ημέρα και νύκτα), το πυροβόλο των 120mm και νέο μεγαλύτερο κινητήρα. Αυτονόητη η αναβάθμιση των ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και παροχής ενέργειας συστημάτων του άρματος.
   Αυτή όμως η αναβάθμιση, έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει περί τα 2,5 εκ. το άρμα, οπότε πάμε πάλι στα 1,2+ δις για τα 500, λεφτά τα οποία δε νομίζω ότι υπάρχουν.
   Το να κάνουμε μικρότερη αναβάθμιση στα Leo 1, είναι πεταμένα λεφτά. Δηλαδή και παλαιό τανκ και χωρίς την αναβάθμιση που πρέπει και όποια λεφτά θα χρειαστούν?

   1. @Ο/Η gdmast
    Το 1Α5 φέρει ton τροποποιημένο πύργο και μπορει να δεχθεί το πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών των Leopard-2 λόγω ανοικτής αρχιτεκτονικής…

    Κύριο σκοπευτικό των Ελληνικών Leo1a5 είναι το ΕΜES 18 και επιτρέπει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυρομαχικά APFSDS …

    Στα 105 mm υπάρχει το Ισραηλινό M426 APFSDS-T, το Γερμανικο DM63 APFSDS-T (ιδιο βλήμα) kai to αμερικανικό M900 APFSDS-T που τρυπάνε τα πάντα…

    1. Χμ, το έψαξα λίγο και έχεις δίκιο. Το 1Α5 διαθέτει και τον σωστό πύργο και το ΕΜΕS 18.
     Δεν το θυμόμουν σωστά. Και για να ξαναθυμηθούμε (εκτός των άλλων):
     https://defencereview.gr/armata-machis-ston-es-oi-epiloges-oi-enallaktikes-kai-oi-chamenes-eykairies-1996-2018/
     Το μόνο ίσως που θα διαφωνήσω κάπως είναι το κανόνι των 120mm.
     Πιστεύω ότι βοηθά στο βεληνεκές, κάτι σημαντικό.
     Επίσης θυμάμαι ότι πριν 2-3 (?) περίπου χρόνια, πήραμε και 12.000 βλήματα αντί των 52 περίπου εκ. 1.500 τεμάχια από το εξαιρετικό DM-63A1 και 3.000 τεμάχια από το γενικής χρήσης DM12A2. Άλλη πληροφόρηση δεν νομίζω να έχω επί των βλημάτων τελευταία.

 3. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορούν να το αναβαθμίσουν με ανταγωνιστικό κόστος. Οι εταιρείες αυτές έχουν παρουσιαστεί από τα αμυντικά Site

 4. Αν η επιλαρχία που ακουγόταν ότι θα ενοικιαστεί προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα, πάει στην Κύπρο, η κατάσταση είναι win – win.

  Εμείς αποκτάμε εκσυγχρονισμένα άρματα (από τα καλύτερα παγκοσμίως) και οι Κύπριοι αντίστοιχα, ενώ την ίδια ώρα, ο αριθμός των αρμάτων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα παραμένει σταθερός (αλλά σαφώς πιο αναβαθμισμένος).

 5. Η γεω- και τοπογραφία της Ελλάδας και στα σύνορα με τη Τουρκία είναι δύσκολη για επιχειρήσεις με άρματα μάχης Leo. Εκεί στις πρώτες γραμμές καλό θα ήταν, να υπάρχουν συστήματα αυτοπρωστασίας και θωράκησης, αντιαεροπορικά κτλ. Ότι κάνουμε πρέπει να γίνει με το σκεπτικό να προστατεύσουμε όσον το δυνατόν το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να μπούμε σε μη επανδρωμένες τεχνολογίες, αντιαρματικά συστήματα, οπλισμένα UAV κτλ.

 6. Δεν νομίζω να εχει βάση όλο αυτό… ούτε έχει λογική, δεν μπορεί το κόστος του ενοικίου των Α4 να είναι τόσο υψηλό.

 7. Διαβάζω τα σχόλια και μάλλον ονειροβατούμε

  Ποιος θα αγοράσει τα 400…LEO 1?
  Όλοι επενδύουν σε 120mm gun
  Είναι σχεδόν 5pxrona!
  Ίσως για scrap να ενδιαφερθεί κανένας

  Ορθολογικά πρέπει να κρατήσουμε τα μισά και τα αλλα μισά προς ανταλλακτικά
  Να φύγουν για τα νησιά προς αντικατάσταση των M48

  Περί LEO2:
  Όταν ένα μεταχειρισμένο A4 είχε φθάσει να πουλιέται προς 200-300 χιλιάρικα eUROSτι νοίκι περιμένουμε να πάρουμε ώστε να εκσυχρονίσουμε τα υπόλοιπα προς 3-4-5MILL eUROS ανά μονάδα σε A7?

  Ονειροβατούμε
  Ο ES έχει πιο επείγοντες ανάγκες

  Αυτό που πρέπει να προχωρήσει είναι η τοποθέτηση ενεργού αντιπυραυλικού στα HEL τύποu TROPHY
  Για τα A4 ένα πρόγραμμα ανάλογο των Ισπανών που βελτιώνει την υποστήριξη με την αντικατάσταση αρχαίων parts

 8. Πραγματικα ενω η δεξαμενη των LEO-2 του ΕΣ ειναι μικρη καποιοι ανοητοι συζητουν την μεταφορα και παραχωρηση στην Κυπρο μιας επιλαρχιας ..
  Σοβαρα ?
  Παλι την παπια θα κανουν οι Κυπριοι αντι να βαλουν το χερι στην τσεπη και να αγορασουν οι ιδιοι απο χωρα που πουλαει LEO-2 οσα χρειαζονται και να τα αναβαθμισουν?
  Τι αστειοτητες ειναι αυτες με μια Τουρκια απεναντι μας με πληθος ΑLTAY και εκσυγχρονισμενων LEO-2 ?
  Περισσευουν τοσα αρματα στον ΕΣ και μαλιστα τοσο συγχρονα ωστε να τα παραχωρησει σε αλλη χωρα?
  Φυσικα ουτε λογος να επιστρεψουν μετα ασχετως καθεστωτος παραχωρησης ακομη και εκμισθωσης .
  H αγορα δε LEO-2 δεν ειναι ορθολογικη αφου ετσι η Κυπρος θα εχει τρεις τυπους αρματων σε υπηρεσια με οτι αυτο συνεπαγεται ..
  Συνεπως θα πρεπει να φυγουν τα ανεπαρκη πλεον ΑΜΧ-30Β2 τα οποια ομως θα λειψουν σαν αριθμοι και ετσι η αποκτηση θα ειναι δωρον αδωρον αφου περαν της ανωτερης ικανοτητας η ΕΦ χρειαζεται και αριθμους αφου η σημερινοι ειναι πολυ λιγοι ..
  Ιδανικη λυση η αγορα περισσοτερων Τ-80U, τουλαχιστον 60 , και ο εκσυγχρονισμος ολων μαζι με τα υπαρχοντα στο επιπεδο BVM και η αγορα μιας επιλαρχιας LEO-2 αναβαθμισμενης στο επιπεδο Α7..
  Με αυτον τον τροπο και οι συμμαχοι θα ειναι ικανοποιημενοι και θα αναβαθμιστει το αρματικο δυναμικο της Κυπρου αυξανοντας ποιοτητα και τους ελαχιστους σημερα αριθμους .
  Οσο για τον ΕΣ , συστηματα ενεργητικης προστασιας πρεπει να αποκτηθουν αμεσα και να τοποθετηθουν σε μερος των αρματων μαχης καθως οι αριθμοι και η ποιοτητα της Τουρκικης απειλης δεν αφηνουν καμια αμφιβολια για την εκταση της ηττας μας σε περιπτωση συγκρουσης ..
  Αλλα εδω δεν εχουμε αγορασει καν πυρομαχικα των 120 στους απαιτουμενους αριθμους ενω το τροχαιο υλικο του στρατου ειναι για τις μαντρες θα ασχοληθουν καποιοι με τετοιες κινησεις?
  Δεν το βλεπω καθολου…
  Τα ιδια ισχυουν και για την Κυπρο οπου η εξοπλιστικη ραστωνη εχει κανει την ΕΦ συμβολικη δυναμη καθαρα..
  Τετοιες βλακωδεις ιδεες αλλωστε δειχνουν το ποσο λιγο καποιοι εχουν αντιληφθει την κρισιμοτητα της καταστασης ειδικα οταν αφηνουν την αμυνα τους στην διακριτικη ευχερεια παραχωρησης απο την Ελλαδα αριθμου αρματων ,λες και η αγορα ενος τοσο μικρου αριθμου ειναι περαν των δυνατοτητων της Κυπρου..
  Εννοειται πως η διασπαθιση για δεκαετιες των κονδυλιων για την αμυνα και η διαθεση τους παρανομα για επιδοματα και αχρηστες παροχες ηταν απολυτως μεσα στις δυνατοτητες τους.
  Εκει μπορουν …
  Σε αλλα κρισιμα οχι..

 9. Διαμόρφωση εκσυχρονισμού Leo 1A5 με τα παρακάτω συστήματα

  https://www.liberal.gr/economy/neo-ubridiko-sustima-anabathmisis-armaton-tis-IDE-sti-DSEi-2017/167041

  https://www.defence-point.gr/news/elliniki-eteria-tha-thorakisi-ta-leopard-ke-ta-boxer-ton-germanon

  http://www.mecar.be/content.php?langue=english&cle_menus=1156856627

  Eρώτηση θα θέλατε να πολέμησετε εναντίον μια Επιλαρχίας τέτοιων αρμάτων;

  1. Σταματα να ονειροβατείς
   Τα Leo 1 είναι τελειωμένα εδώ και 2-3 δεκαετίες
   Στα γραφει ο GUNNER από κάτω
   Όταν έχεις Leo 2 δεν έχει νόημα να δώσεις 1 euro για εκσυχρονισμό των Leo 1
   Και δεν περισσεύει μια από ότι πρέπει να έχεις καταλάβει

 10. Αυτό που μάλλον θα παίξει αν προχωρήσει το πράγμα, είναι να εκσυγχρονιστούν περί τα 150-170 ελληνικά Leo-2A4, να πουληθούν τα 41 στην Κύπρο και να νοικιάσουμε τα υπόλοιπα εμείς από τον κατασκευαστή. Για άλλη μια φορά θα ταΐσουμε τους Γερμανούς και μάλιστα μέχρι τελικής πτώσης.

  Όσον αφορά τα Leo-1A5 σε πραγματική επιχειρησιακή κατάσταση πρέπει να είναι λιγότερα από 350 άρματα και οι αριθμοί αυτοί θα πέφτουν συνεχώς. Μιλάμε για οχήματα που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1965-70 με ηλικία από 49-54 έτη με βάρια χρήση όσο ήταν στα χέρια του Γερμανικού στρατού, με μια αναβάθμιση στο επίπεδο Α5 την δεκαετία του 80 που δεν σημαίνει τίποτα, αφού δεν αλλάζει η ημερομηνία παραγωγής.

 11. Δυστυχώς, δεν έχουμε επιλογή να μην προσέξουμε τα 1Α5, καθότι έχουμε και άλλα 500 (τα Μ) πιο παλιά και είναι η αντικατάστασή τους πιο άμεση προτεραιότητα. Αυτές είναι οι συνέπειες των χαμένων ευκαιριών 15 χρόνια τώρα, ως προς τα τανκ.

 12. Διάβασα τα σχόλια σας. Να ξέρετε ότι το Ναυτικό θα αποροφήσει τα περισσότερα κονδύλια από εδώ και στο εξής.
  Αγαπητέ C/K με τι λεφτά θα εκσυχρονίσεις τα 150-170 Λεο 2 Α4 και τι εκσυχρονισμό θα κάνεις; Πέρα από τις μίζες μας τελειώσαν και οι τόκοι των ομολόγων! Περιμένω μια σαφής τεκμηριωμένη και λογική απάντηση και προπαντώς ρεαλιστική!
  Y.Γ Όσοι ξαναγράψουν για βλήματα 120mm έχουμε περίπου 55.000 διαφόρων χρήσεων!

  1. Εν συντομία και χωρίς references / links

   (Γράφω από ελληνικό ξενοδοχείο και το wifi είναι το ίδιο καλο ανέκδοτο όσο και τα αστερια που διαφημίζονται πως είναι!!! tragic )

   Στο αρματικό δυναμικό έχουμε το ποιοτικό και το ποσοτικό πλεονέκτημα και θα είμαστε ok για καμια 5-7eτια και βάλε
   Ο MBT στόλος πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που μπορούμε να συντηρήσουμε

   Υπενθυμίζω πως οι γείτονες έχουν προβλhματα υποστήριξης με τα εκσυχρονισμένα M60/120mm λόγω των κακών σχέσεων με τους ισραηλινούς
   Για αυτό αναγκάστηκαν και μετέφεραν LEO2 στη Syria

   Διαφωνώ επίσης και στη παραχώρηση LEO2 A4 προς μελλοντικό εκσυχρονισμό των υπολοιπων

   Δεν μας περισσεύουν και δεν βγαίνουν τα νούμερα

   Μέχρι να μπει το ALTAY σε επαρκείς αριθμούς και να λύσουν τα προβλήματα του θα πάρει αρκετά χρονια

   Για τα LEO 1: ο στόλος πρέπει να συρρικνωθεί ώστε να μην έχουν πρoβλhμα υποστήριξης όσα μείνουν να αντικαταστήσουν τα M48A5 στα νησιά

   Για τα LEO2A4: πρόγραμμα ανάλογο των ισπανών ώστε να λυθούν όσα συστήματα έχουν προβλματα υποστήριξης

   Για τα LEO2 A7 : απαραίτητο ενεργητικό σύστημα αυτοπRοστασιας τύπου TROPHY και εάν υπάρχουν λεφτά το ίδιο για τα A4

   Επιπλέον πυρομαχικά 120 mm especially DM63
   Που τα είδες τα 55000?
   Έχουμε όσα γράφονται παραπάνω για μια φόρτωση μάχης !

   Θέλουμε συμπλήρωμα

   Με τις παραπάνω κινήσεις είμαστε OK για καμια 5-7etia

   Και σαφώς υπάρχουν άλλες ανάγκες με πολύ υψηλότερη προτεραιότητα από τα άρματα
   Δεν είναι δυνατό τα LEO2 HEL να συνοδεύονται από M113 !!

   Οι Κύπριοι για λόγους ομοιοτυπίας πρέπει να πάρουν μερικά T80 AKOMA εάν και θα θυμώσουν οι Αμερικανοι

 13. Τα LEO 2 HEL εκτός μερικων Bradley εάν κληθούν να πολεμήσουν, θα πολεμήσουν χωρίς TOMA.
  Για τα πυρομαχικά των 120mm έχουμε φτάσει κοντά στα 55.000 βλήματα
  Τα T80 χρειάζονται ενίσχυση του πίσω μερους του άρματος γιατί εκεί είναι και πολύ αδύναμη η θωράκιση.
  Μια ερώτηση τα Μ60 Α3 ΤΤS που βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι;

  1. Στο πρώτο θέμα

   Τα πυρομαχικά αρμάτων 120 χιλοστών είναι
   5.000 DM-33 που αποκτήθηκαν μαζί με τα Leo-2,
   4.200 DM-53A1 πλεονασματικά από Ολλανδία
   2.000 ασκήσεων επίσης από Ολλανδία
   3.000 Μ-830 ΗΕΑΤ πλεονασματικά από ΗΠΑ
   9.000 DM-63/63Α1 νέας κοπής από Γερμανία
   3.000 DM-12 ΗΕΑΤ-ΜΡ νέας κοπής από Γερμανία

   Σύνολο 26.200 βλήματα,εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη καταναλωθεί στην εκπαίδευση.

   Στο δεύτερο
   Όχι μόνο το τ-80,αλλά όλα τα άρματα έχουν συγκριτικά ασθενή θωράκιση πίσω.

   Στο τρίτο
   Κάποια Μ60 Α3 ΤΤS έχουν θεαθεί σε κάποια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
   Και εκατοντάδες Μ-60 Α1/Α3 είναι αποτεθειμένα στο Βελεστίνο (304 ΠΕΒ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *