Η Raytheon ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο από τον Καναδά για την αναβάθμιση 21 συστημάτων εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας CIWS (Close-In Weapon System) Phalanx Mk.21 Block.1B των φρεγατών κλάσης Halifax. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα $ 567 εκατομμύρια και αφορά στην αναβάθμιση των Phalanx και σ’ ένα δεκαετές πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης, ανανεώσιμο ανά πενταετία (2018-2022 και 2023-2027), ενώ υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για δύο ακόμα πενταετίες, έως το 2037.

Το Phalanx είναι ένα ολοκληρωμένο και ανεξάρτητο στην δράση του αντιπυραυλικό σύστημα. Η επιχειρησιακή του χρήση στηρίζεται στην τεχνική της καταστροφής της πολεμικής κεφαλής του επερχομένου βλήματος. Εκτελεί έρευνα, εντοπισμό, ιχνήλαση, βολή και καταστροφή του στόχου αυτόματα, ενώ παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης χειριστή. Η καταστροφή του στόχου γίνεται από το πυροβόλο Gatling έξι κανών M-61A1 διαμετρήματος 20 χιλιοστών. Η καθοδήγηση του πυροβόλου πραγματοποιείτε με την τεχνική του πεπιεσμένου αέρα. Το σύστημα διαθέτει διπλό-επιλεγόμενο ρυθμός βολής (3.000 ή 4.500 φυσίγγια το λεπτό) και αναχορηγία 1.550 φυσιγγίων διάτρησης θώρακα απορριπτόμενου κάλυκα (Armour Piercing Discarding Sabot). Η μέγιστη εμβέλεια του πυροβόλου είναι τα 1,88 χιλιόμετρα.

Η έκδοση Mk.21 Block.1B του Καναδά ενσωματώνει και τη δυνατότητα προσβολής μικρών ταχύπλοων σκαφών. Επιπλέον, διαθέτουν βελτιωμένες κάνες πυροβόλου OGB (Optimized Gun Barrel) με ισχυρότερη στήριξη για την αύξηση του δραστικού ευθυγράμμου βεληνεκούς και τη μείωση της διασποράς/αστοχίας των φυσιγγίων, ενώ χρησιμοποιεί και φυσίγγια αυξημένης φονικότητας (Enhanced Lethality Cartridge = ELC) τα οποία προσφέρουν 50% μεγαλύτερο βαθμό διάτρησης.